Dziś bardzo lekkie i smaczne danie. Niby nic takiego, tylko ryba i puree... ale smak jest naprawdę nietuzinkowy. Delikatny pstrąg pieczony w całości z mnóstwem pyszności w "brzuszku" :) A do tego pure z jabłek i selera z nutą chrzanu. Pyszności! :) SKŁADNIKI rozmarynowo-lawendowy pstrąg 4 pstrągi 1 cytryna 4 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka suszonej lawendy spożywczej(...)korzeń selera ( jabłka i seler powinny być w stosunku 1:2) 2 duże jabłka 1 łyżeczka chrzanu lub wasabi 1-2 łyżki śmietany 1 jajko sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pstrągi dokładnie umyć i osuszyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pstrągi natrzec solą z obu stron i ułożyć na papierze. Do brzuszka każdej ryby włożyć : gałązkę rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku, dwie
DefinicjaSmakuPstrąg, to jedna z moich najbardziej ulubionych rybek z grilla. Zazwyczaj robię ją u teścia w specjalnie zrobionej do tego wędzarce (potocznie zwany: wyndzok do ryb) lecz nie każdy taką posiada podobnie jak ja i stąd wiem też jak zrobić pstrąga z grilla. Składniki (proporcje na 1 szt) : potrąg - najlepiej już oczyszczony 2 cienkie plasterki cytryny 2 gałązki natki pietruszki(...)łyżeczka masła pieprz Przygotowanie : Oczyszczonego pstrąga przyprawiam w środku odrobiną pieprzu a następnie nadziewam dwoma plasterkami cytryny bez skórki, natką pietruszki może być 1 natka pietruszki i 1 natka koperku i łyżeczką masła - najlepsze to takie zmrożone które się kruszy. Zawijam w folię aluminiową i grilluję. Do grillowania pstrąga najlepszy jest grill z pokrywą oraz brykiet bo daje
Mechanik grillujeCenię sobie szybkie, tanie, zdrowe i smaczne obiady. No i właśnie pieczony pstrąg z warzywami spełnia te wszystkie założenia. Składniki: /obiad dla dwóch osób - tacka świeżego pstrąga (2 sztuki, wypatroszone) - roszponka - mrożone warzywa na patelnie - 2 łyżki masła - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - cytryna - szczypta mielonego pieprzu - sól - folia aluminiowa - oliwa z oliwek (W sieci sklepów Biedronka dostaniemy(...)dania dla dwóch osób ok. 15PLN) W pierwszej kolejności przygotowujemy masę do nadziania rybki: W misce mieszamy 2 łyżki masła, 1/2 ziół prowansalskich, szczyptę pieprzu, wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Pstrąga myjemy, szczyptę soli wcieramy w środek jej brzuszka. Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej, taki aby bez problemu schować w nim całą rybę. Nadziewamy pstrąga przygotowaną wcześniej masą z masła
upichconaPstrąg jest pyszną i bardzo delikatną rybą. Tym razem posypałam go żółtą czubrycą, ponieważ w swoim składzie ma sok z cytryny. Smażony w ten sposób wychodzi doskonały Co potrzeba: 800 g-1000 g łososia tęczowego w płatach ze skórą, 2-3 jajka, Mąka pszenna tortowa typ 450, Bułka tarta, Sól, Pieprz, Czubryca żółta, Olej do smażenia Wykonanie: Do osobnych misek(...)jajka, mąkę i bułkę tartą. Płaty ryby płuczemy, osączamy na papierowym ręczniku, dzielimy na porcje. Na dużą patelnię wlewamy tyle oleju, żeby było go ok. 1 cm na dnie. Pstrąga posypujemy z jednej strony solą, pieprzem, żółtą czubrycą, moczymy z każdej strony w roztrzepanych jajkach, następnie w mące, jeszcze raz w jajkach i na koniec w bułce tartej. Układamy
Bułka z Chlebemzmienia faktu, że kulinarnie zaczynam myśleć już nieco inaczej. Dziś przeglądałam kalendarz, dotyczący sezonowości. Już zacieram rąsie. A mój mózg zwoje. A tytułowy makaron z pesto, wędzonym pstrągiem i suszonymi pomidorami zrobiłam parę dni przed świętami. Jak wiecie wcześniej robiłam świąteczne potrawy i z koreczków zostało mi trochę wędzonego pstrąga. Nie do końca byłam przekonana czy robię dobrze robiąc(...)makaronu. Ostatecznie nie potrafiłam przestać jeść. Poważnie. Nie wiem czy to zasługa pesto, pomidorów czy samej ryby, wszystko jednak smakowało świetnie. Składniki: 250 g makaronu 75 g wędzonego filetu pstrąga 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 duże garści startego parmezanu pesto: duża garść rukoli 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki parmezanu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny
Kardamonovyjest postna, zatem bezmięsna. W polskim, tradycyjnym ujęciu jej istotnym elementem są ryby, a w tej liczbie przede wszystkim karp i śledź. Nowoczesna Pani/Pan domu sięga obecnie także po pstrąga i łososia, czasem dorsza. Odwieczny problem ości w karpiu to już przeszłość , jako że w obrocie są powszechnie dostępne filety ości pozbawione. Jaką więc wybrać na swój świąteczny talerz? Razem(...)możliwych postaciach. Śledź w dzień Wigilii to potrawa raczej śniadaniowa, podawana z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą. > Tutaj < znajdziesz przepis na śledzia na trzy sposoby. Łosoś i pstrąg – ryby na Wigilię Łosoś i pstrąg są cenione w kuchni ze względu na wszechstronność w użytkowaniu oraz niewielką ilość ości, a ściślej ich niewielkie rozmiary, które nie dekoncentrują w czasie
kuron.com.plzmienia faktu, że kulinarnie zaczynam myśleć już nieco inaczej. Dziś przeglądałam kalendarz, dotyczący sezonowości. Już zacieram rąsie. A mój mózg zwoje. A tytułowy makaron z pesto, wędzonym pstrągiem i suszonymi pomidorami zrobiłam parę dni przed świętami. Jak wiecie wcześniej robiłam świąteczne potrawy i z koreczków zostało mi trochę wędzonego pstrąga. Nie do końca byłam przekonana czy robię dobrze robiąc(...)dodatkiem makaronu. Ostatecznie nie potrafiłam przestać jeść. Poważnie. Nie wiem czy to zasługa pesto, pomidorów czy samej ryby, wszystko jednak smakowało świetnie. Składniki: 250 g makaronu 75 g wędzonego pstrąga 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 duże garści startego parmezanu pesto: duża garść rukoli 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki parmezanu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny
Kardamonovycoś tutaj nie gra, dodajcie coś od siebie. Polecam czosnek do ryby, a do kaszy np. czerwoną cebulę albo świeżą chili – coś co podkręci całość. Składniki: 2 pstrągi 1 szklanka kaszy jaglanej 1 brokuł pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku pół cytryny sok z połowy cytryny skórka z 1/3 cytryny sól pieprz (ja użyłam kolorowego) oliwa extra virgin(...)przepis na 2 porcje) Pstrągi filetujemy (nie musicie oczywiście tego robić), doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Wkładamy do rękawa do pieczenia. Na każdy filet układamy po 1 plasterku cytryny. Kaszę płuczemy i gotujemy około 10 minut. Specjalnie jej dłużej nie gotowałam, chciałam żeby była al dente i sypka. Po ugotowaniu, krótko przelewamy ją wodą. W międzyczasie gotujemy różyczki
KardamonovyMięso i ryba? Tak- pomieszanie smaków, które świetnie ze sobą się zgrywa. Prawda, że ciekawa propozycja? Może sami spróbujecie :) Składniki : 2 świeże pstrągi (wypatroszone ) 8 cienkich plastrów wędzonego boczku limonka 200 g masła świeżo mielony pieprz sól morska mielona kolendra Przygotowanie : Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy. Od środka nacieramy dokładnie pieprzem, solą(...)plastry wkładamy w rybę. Masło kroimy w cienkie plastry i również umieszczamy w rybie. Na blasze wyłożonej papierem pergaminowym rozkładamy 4 plastry boczku, a na nim pstrąga i zawijamy boczkiem rybę. To samo robimy z drugą. Z drugiej połówki limonki ścieramy skórkę i posypujemy nią pstrągi. Tak przygotowane ryby układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy ryby
Niezły MłynekSkładniki: pstrąg świeży 1 sztuka większa, masło miękkie 2 łyżki, sól ziołowa 1 łyżeczka masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki szpinak mrożony 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mozzarella kulka 2 opakowania ziemniaki 1 kg Ziemniaki obrane pokroić w 0,5 cm talarki, zalać wodą i gotować na lekko twarde(...)odlać z wody. Z pstrąga pincetą pousuwać ości, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na maśle podsmażyć cebulę, czosnek pokrojone drobno z cukrem na złocisto, dodać odmrożony szpinak, kucharka, pieprz mielony i podsmażać na średnim ogniu do odparowania wody, co jakiś czas zamieszać. Szpinak wymieszać z pokrojoną mozzarellą i włożyć połowę do pstrąga, wierzch pstrąga natrzeć masłem z solą i zawinąć
W Mojej Kuchni LubięPstrąga pieczonego bardzo lubię, zdecydowanie wolę od gotowanego czy smażonego. Dzisiaj proponuję pstrąga pieczonego z kolendrą . 2 pstrągi patroszone, sól, garść liści kolendry, skórka otarta z 1 cytryny, sok z cytryny, 1/2 chili, 6 plasterków cytryny, 2 łyżki masła, Ryby oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć. Ponacinać boki pstrągów. Oprószyć solą, odstawić na około pół godziny. Chili drobno(...)Kolendrę posiekać. Wymieszać kolendrę z chili, skórką cytrynową i sokiem cytrynowym. Mieszaninę powkładać w nacięcia, oraz do środka ryb. Do środka włożyć kawałek masła. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Pstrągi zawinąć w folię aluminiową (ja zawijam w folię aluminiową z papierem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 - 40 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy
królestwo garówProsta sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem. Nam smakowała jeszcze lepiej, ponieważ pstrągi sami wędziliśmy. Pysznie smakuje zarówno z oliwkami jak i z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi zamiast oliwek. Polecam serdecznie! Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku. Składniki: 300 g ugotowanych ziemniaków 125 g wędzonego pstrąga 1 mała cebulka 10 dużych oliwek oliwa z oliwek sok z cytryny sól i pieprz(...)natka pietruszki lub szczypiorek Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki pokroić w większą kostkę. Cebulkę obrać, posolić i zostawić na chwilę aby zmiękła. Pstrąga obrać z ości i porwać na kawałki. Oliwki pokroić na grubsze plasterki lub na połówki. W misce ułożyć ziemniaki, wędzonego pstrąga, cebulkę, oliwki i delikatnie wymieszać. Polać oliwą z oliwek, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem
Kocham..lubię..gotuję..większości to udane eksperymenty. A ta modyfikacja należy do naszych ulubionych. Pikantna, korzenna, rozgrzewająca, sycąca i zdrowa zupa rybna. Pyszna, polecam z całego serca :). Przepis na flaczki z pstrąga: 450-500 g filetu z pstrąga 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora mała cebulka 1-2 łyżeczki masła (opcjonalnie) przyprawy: sól, 5-6 ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela(...)angielskiego, listek laurowy, świeżo starta gałka muszkatołowa, 1/2-1 łyżeczki suszonego imbiru, łyżka majeranku, świeżo zmielony pieprz Dodatki: świeży chleb lub grzanki natka pietruszki Jak zrobić flaczki z pstrąga? Pstrąga obrać ze skóry i pokroić w paski, lekko posolić, odstawić do lodówki. Marchewki, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą (ok.1 l), dodać cebulę, kawałek pora, listek, ziele
Rodzinka w kuchni