pstrag - 1678 przepisów (strona:18/112)

Ryby na Wigilię? 5 tradycyjnych i bardziej nowoczesnych propozycji 92

jest postna, zatem bezmięsna. W polskim, tradycyjnym ujęciu jej istotnym elementem są ryby, a w tej liczbie przede wszystkim karp i śledź. Nowoczesna Pani/Pan domu sięga obecnie także po pstrąga i łososia, czasem dorsza. Odwieczny problem ości w karpiu to już przeszłość , jako że w obrocie są powszechnie dostępne filety ości pozbawione. Jaką więc wybrać na swój świąteczny talerz? Razem(...)możliwych postaciach. Śledź w dzień Wigilii to potrawa raczej śniadaniowa, podawana z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą. > Tutaj < znajdziesz przepis na śledzia na trzy sposoby. Łosoś i pstrąg – ryby na Wigilię Łosoś i pstrąg są cenione w kuchni ze względu na wszechstronność w użytkowaniu oraz niewielką ilość ości, a ściślej ich niewielkie rozmiary, które nie dekoncentrują w czasie

kuron.com.pl
Makaron z pesto, wędzonym pstrągiem i suszonymi pomidorami 94

zmienia faktu, że kulinarnie zaczynam myśleć już nieco inaczej. Dziś przeglądałam kalendarz, dotyczący sezonowości. Już zacieram rąsie. A mój mózg zwoje. A tytułowy makaron z pesto, wędzonym pstrągiem i suszonymi pomidorami zrobiłam parę dni przed świętami. Jak wiecie wcześniej robiłam świąteczne potrawy i z koreczków zostało mi trochę wędzonego pstrąga. Nie do końca byłam przekonana czy robię dobrze robiąc(...)dodatkiem makaronu. Ostatecznie nie potrafiłam przestać jeść. Poważnie. Nie wiem czy to zasługa pesto, pomidorów czy samej ryby, wszystko jednak smakowało świetnie. Składniki: 250 g makaronu 75 g wędzonego pstrąga 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 duże garści startego parmezanu pesto: duża garść rukoli 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki parmezanu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny

Kardamonovy
Pstrąg z kaszą jaglaną i brokułami 70

coś tutaj nie gra, dodajcie coś od siebie. Polecam czosnek do ryby, a do kaszy np. czerwoną cebulę albo świeżą chili – coś co podkręci całość. Składniki: 2 pstrągi 1 szklanka kaszy jaglanej 1 brokuł pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku pół cytryny sok z połowy cytryny skórka z 1/3 cytryny sól pieprz (ja użyłam kolorowego) oliwa extra virgin(...)przepis na 2 porcje) Pstrągi filetujemy (nie musicie oczywiście tego robić), doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Wkładamy do rękawa do pieczenia. Na każdy filet układamy po 1 plasterku cytryny. Kaszę płuczemy i gotujemy około 10 minut. Specjalnie jej dłużej nie gotowałam, chciałam żeby była al dente i sypka. Po ugotowaniu, krótko przelewamy ją wodą. W międzyczasie gotujemy różyczki

Kardamonovy
Pstrąg zawijany w boczek 104

Mięso i ryba? Tak- pomieszanie smaków, które świetnie ze sobą się zgrywa. Prawda, że ciekawa propozycja? Może sami spróbujecie :) Składniki : 2 świeże pstrągi (wypatroszone )  8 cienkich plastrów wędzonego boczku  limonka  200 g masła  świeżo mielony pieprz  sól morska  mielona kolendra  Przygotowanie :  Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy. Od środka nacieramy dokładnie pieprzem, solą(...)plastry wkładamy w rybę. Masło kroimy w cienkie plastry i również umieszczamy w rybie.  Na blasze wyłożonej papierem pergaminowym rozkładamy 4 plastry boczku, a na nim pstrąga i zawijamy boczkiem rybę. To samo robimy z drugą. Z drugiej połówki limonki ścieramy skórkę i posypujemy nią pstrągi. Tak przygotowane ryby układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy ryby

Niezły Młynek
pstrąg i ziemniaki ze szpinakiem,mozzarellą z piekarnika... 107

Składniki: pstrąg świeży 1 sztuka większa, masło miękkie 2 łyżki, sól ziołowa 1 łyżeczka masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki szpinak mrożony 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mozzarella kulka 2 opakowania ziemniaki 1 kg Ziemniaki obrane pokroić w 0,5 cm talarki, zalać wodą i gotować na lekko twarde(...)odlać z wody. Z pstrąga pincetą pousuwać ości, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na maśle podsmażyć cebulę, czosnek pokrojone drobno z cukrem na złocisto, dodać odmrożony szpinak, kucharka, pieprz mielony i podsmażać na średnim ogniu do odparowania wody, co jakiś czas zamieszać. Szpinak wymieszać z pokrojoną mozzarellą i włożyć połowę do pstrąga, wierzch pstrąga natrzeć masłem z solą i zawinąć

W Mojej Kuchni Lubię
Pstrąg pieczony z kolendrą 114

Pstrąga pieczonego bardzo lubię, zdecydowanie wolę od gotowanego czy smażonego. Dzisiaj proponuję pstrąga pieczonego z kolendrą . 2 pstrągi patroszone, sól, garść liści kolendry, skórka otarta z 1 cytryny, sok z cytryny, 1/2 chili, 6 plasterków cytryny, 2 łyżki masła, Ryby oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć. Ponacinać boki pstrągów. Oprószyć solą, odstawić na około pół godziny. Chili drobno(...)Kolendrę posiekać. Wymieszać kolendrę z chili, skórką cytrynową i sokiem cytrynowym. Mieszaninę powkładać w nacięcia, oraz do środka ryb. Do środka włożyć kawałek masła. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Pstrągi zawinąć w folię aluminiową (ja zawijam w folię aluminiową z papierem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 - 40 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy

królestwo garów
Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem 135

Prosta sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem. Nam smakowała jeszcze lepiej, ponieważ pstrągi sami wędziliśmy. Pysznie smakuje zarówno z oliwkami jak i z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi zamiast oliwek. Polecam serdecznie! Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku. Składniki: 300 g ugotowanych ziemniaków 125 g wędzonego pstrąga 1 mała cebulka 10 dużych oliwek oliwa z oliwek sok z cytryny sól i pieprz(...)natka pietruszki lub szczypiorek Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki pokroić w większą kostkę. Cebulkę obrać, posolić i zostawić na chwilę aby zmiękła. Pstrąga obrać z ości i porwać na kawałki. Oliwki pokroić na grubsze plasterki lub na połówki. W misce ułożyć ziemniaki, wędzonego pstrąga, cebulkę, oliwki i delikatnie wymieszać. Polać oliwą z oliwek, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem

Kocham..lubię..gotuję..
Flaczki z pstrąga 182

większości to udane eksperymenty. A ta modyfikacja należy do naszych ulubionych. Pikantna, korzenna, rozgrzewająca, sycąca i zdrowa zupa rybna. Pyszna, polecam z całego serca :).  Przepis na flaczki z pstrąga: 450-500 g filetu z pstrąga 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora mała cebulka 1-2 łyżeczki masła (opcjonalnie) przyprawy: sól, 5-6 ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela(...)angielskiego, listek laurowy, świeżo starta gałka muszkatołowa, 1/2-1 łyżeczki suszonego imbiru, łyżka majeranku, świeżo zmielony pieprz Dodatki: świeży chleb lub grzanki natka pietruszki Jak zrobić flaczki z pstrąga? Pstrąga obrać ze skóry i pokroić w paski, lekko posolić, odstawić do lodówki. Marchewki, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą (ok.1 l), dodać cebulę, kawałek pora, listek, ziele

Rodzinka w kuchni
Pstrąg na weekendowy obiad 112

muszę do tego nikogo przekonywać, a tego kogo muszę zachęcam do odtworzenia przepisu. A więcej przepisów na ryby na pewno pojawi się w najbliższym czasie. Składniki na 2 porcje: Pstrąg: 2 pstrągi patroszone 1 cytryna 20 g masła 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 kromki chleba żytniego razowego Warzywa: 3 łodygi selera naciowego 100 g cukinii 30 g sera ricotty(...)pół plastry cebulę. Przyprawić solą pieprzem na koniec dorzuć ząbek czosnku drobno pokrojony. Dusić ok. 2 minut i wystudzić. 1 ząbek czosnku oraz koper posiekać. Wymieszać z masłem. Pstrągi naciąć w poprzek i w powstałe kieszonki wkładamy masełko. Pstrągi dodatkowo nafaszerować farszem z cebuli, czosnku i cytryny. Na blaszce układamy pergamin i na nim pstrąga. Pieczemy w temperaturze

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Szparagi z pstrągiem łososiowym i mozzarellą w cieście francuskim 192

Sezon na szparagi powoli się zaczyna. My lubimy bardzo. Tym razem zrobiłam z pstrągiem łososiowym, mozzarellą, doprawiłam suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, solą i pieprzem. Wszystko zapiekłam w cieście francuskim. Wyszło pysznie, na pewno powtórzymy nie raz :-) Miłego dnia :-) Składniki: około 500 g filetu z pstrąga łososiowego 1 opakowanie szparag 1 łyżeczka cukru 1 kulka mozzarelli 1 opakowanie ciasta(...)czosnkiem sól pieprz 1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Ja gotuję do momentu, aż będą al'dente. Wyjmujemy, studzimy. 2. Pstrąga myjemy, obieramy ze skóry, oprószamy solą i pieprzem. Dzielimy na 3 mniejsze porcje. 3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto. Z jednej strony nacinamy. Na środku układamy szparagi

kruche babeczki
Wielkanocne jajka galaretki z filetem z pstrąga i warzywami 941

Zimna przystawka z galaretki w kształcie jajka, z filetem z pstrąga i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie zarówno hitem jak i efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu. Składniki: 350g fileta z pstrąga 1/2 cytryny 500ml bulionu warzywnego 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony) 150g ugotowanej marchewki 1 puszka kukurydzy 4 łyżeczki żelatyny sól pieprz 15 skorupek(...)jajkach Wykonanie: 1. Filet z pstrąga umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pokroić w małą kostkę 2 cm x 2 cm, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry pstrąga przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Pstrąg łososiowy pod aromatyczną kruszonką 193

Gwiazdą u mnie na blogu jest dziś pstrąg łososiowy pieczony pod ziołowo-orzechową kruszonką z suszonymi pomidorami. Możecie w podobny sposób przygotować inną rybę np. łososia, dorsza czy mintaja. Lubię połączenie ryby i orzechów, a jeśli doda się do nich suszone na słońcu pomidory, to danie robi się na prawdę południowe. Kasza pęczak jest jedną z moich ulubionych kasz(...)łatwo ją rozgotować i ma lekko orzechowy smak. No i na wiosnę, w mojej kuchni królują surówki. Dziś w przepysznej śródziemnomorskiej odsłonie pstrąg łososiowy z naszą polską kaszą pęczak i surówką do wyboru. Zapraszam. Składniki na 3 porcje : 350g filet pstrąga łososiowego (ze skórą) 3 suszone pomidory w oleju 1 łyżka oleju (zalewy) z suszonych pomidorów 25g tartych lub mielonych

Dietolog
Aromatyczny pstrąg pieczony w folii 160

Bardzo lubię ryby, te pochodzące z pewnych źródeł są zdrowe i smaczne. Dziś proponuję pieczonego pstrąga. Składniki : 1 świeży pstrąg (wypatroszony) sok z 1 cytryny pół cytryny pokrojonej w plastry 2 ząbki czosnku garść świeżej zielonej pietruszki świeżo mielony czarny pieprz sól 1,4 kostki masła Przygotowanie: pstrąga bardzo dokładnie umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem pietruszkę i czosnek drobno posiekaj cytrynę(...)potnij na cienkie plasterki połącz czosnek z miękkim masłem pstrąga w środku natrzyj niedużą ilością soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem wyłóż masłem czosnkowym i pietruszką i na koniec plasterkami cytryny szczelnie zawiń w folię tak przygotowaną rybę włóż do płytkiej brytfanki i piecz w temperaturze 185 stopni Celsjusza przez 25 minut po tym czasie wyjmij pstrąga z piekarnika

Oka w rosole czyli KaFka gotuje

Proponowane wyszukiwania