pstrag - 1678 przepisów (strona:16/112)

Pstrąg gotowany 194

Dwie ryby na świecie (póki co) mogłabym jeść nieustannie - łososia i pstrąga. Lubię je zwłaszcza w wersji "na parze" bądź, jak w przypadku pstrąga, "gotowanej". Przygotowuje się go bardzo szybko, jest sycący, przepyszny i, co w rybach szczególnie ważne, ma więcej mięsa niż ości :) Ja gotuję pstrąga w osolonej tylko wodzie z warzywami, ale wiem, że istnieją również zalecenia(...)umieszczać rybę w wywarze o zdecydowanym smaku - moim zdaniem zabija on to, co w samej rybie najlepsze. PSTRĄG GOTOWANY Składniki: - pstrąg - włoszczyzna - sól - ziele angielskie - liść laurowy - cytryna Przygotowanie: Rybę patroszymy i myjemy. Wodę zagotowujemy wraz z warzywami oraz solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę, by woda nie bulgotała i wrzucamy pstrąga. Gotujemy

Życie zamknięte w smaku
Pstrąg aromatyczny 156

względów smakowych. Wiedziałam oczywiście, że to ryba mięsożerna i drapieżnik, ale kiedy z ciekawości otworzyłam jej pysk to wcześniej w życiu bym nie pomyślała, że taki mały pstrąg ma takie wielkie, ostre zęby i wielki, szorstki język o rozmiarach języka średnio wyrośniętego kota! A jak nie wierzycie, to sami sprawdźcie, jak kupicie sobie pstrąga. Nasz był w dodatku calkiem nieduży(...)przyglądam tym zdjęciom i muszę powiedzieć, że są straszne. To jednak zwłoki (to przez te oczy, które patrzyły z takim wyrzutem!), w dodatku upieczone. Ale bardzo były smaczne. :P Pstrąg aromatyczny Składniki: 1 pstrąg do 500g sok z limonki 2 łyżki masła sól, pieprz 3 łyżki chutneya kolendrowego Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach, ale ostrożnie, żeby

Kuchnia Prezydentowej
Pstrąg pieczony z piekarnika. Smaczna ryba w pietruszokowo-czosnkowej marynacie. 199

Jestem szczęściarą :) Zostałam obdarowana młodymi, świeżo złowionymi pstrągami... uwielbiam... Mój osobisty mąż wypatroszył rybki, umył, poodcinał łebki, mi zostało tylko... albo.. aż.. rozdysponowanie, poporcjowanie. I tak co nieco zamroziłam w całości, co nieco pokroiłam w dzwonki, a trzy dorodne podałam dziś na obiad :) Powiem tak wyszły przepyszne. Polecam :) Składniki : - pstrąg wypatroszony ( u mnie bez głowy i ogona ) - olej(...)łyżki - pietruszka suszona 1 łyżka - czosnek suszony 1 łyżeczka - domowa wegeta ( lub sól, pieprz, lub ulubiona przyprawa do ryb ) Wykonanie Dokładnie oczyszczonego i umytego pstrąga osuszam papierowymi ręczniczkami.  W małej miseczce przygotowuję marynatę: olej mieszam z pietruszką, czosnkiem i przyprawami. Powstałą marynatą nacieram pstrąga dokładnie wewnątrz i z zewnątrz. Tak przygotowane rybki odstawiam na ok. pół godz. w chłodne

Kuchnia z widokiem na ogród
Pstrąg z patelni 147

Gotuj smacznie i zdrowo". Od tego czasu chyba niewiele się zmieniło - w Polsce ryb na ogół jada się za mało, choć są one dostępne świeże także daleko od morza. Pstrąg łososiowy, zwany też tęczowym, jest rybą z rodziny łososiowatych. Duże okazy mają prawie identyczne właściwości użytkowe i smakowe jak łososie.  Łuska pstrąga jest bardzo drobna, nie ma potrzeby(...)usuwania.  Dzięki szybkiemu wzrostowi pstrąg zaczął być hodowany na wszystkich kontynentach. Do Polski trafił w XIX w. Przygotowując pstrąga, doprawiam go tylko nieznacznie, żeby nie przytłumić jego wyrazistego smaku. Składniki (dla dwóch osób): 2 płaty (filety) z pstrąga sól pieprz cytrynowy sok z jednej cytryny koperek (świeży lub mrożony) olej (używam tego z pestek winogron) Sposób przygotowania: Rybę dokładnie

W SMAK
Pstrągi pieczone w całości 42

Słyszałam wiele dobrego o tych pstrągach od Moniki, która degustowała je w domu swojego chłopaka Davida. W końcu zagościły u nas w domu na kolacji, którą dzieciaki urządzały dla swojego przyjaciela z Belgii. David samodzielnie je przygotował i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. Pstrągi wyszły niezwykle okazale, mięso kruchutkie i aromatyczne i nawet wyszukiwanie ości było nadzwyczaj łatwe(...)pojawią się jeszcze nieraz w mojej kuchni. Świetnym uzupełnieniem smakowym i kolorystycznym była sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych w sosie vinegrete. Skłdniki na 4 porcje: ? 4 średnie pstrągi (ok. 250 g każdy) ? 1 cytryna ? pęczek koperku ? 8 małych ząbków czosnku ? 50 g masła ? sól, pieprz biały do smaku Wykonanie: ? Pstrągi oskrobać i umyć. Od strony brzucha nakroić skórę. Posypać

To co kocham
Pieczony pstrąg z jabłkami 100

mnie w domu piątek jest niemal równoznaczny z rybą na obiad, to zazwyczaj weekend zaczynamy właśnie rybnym posiłkiem. Wszystkim, większym i mniejszym, miłośnikom ryb tym razem proponuję pieczonego pstrąga z jabłkami. Pieczony pstrąg z jabłkami - przepis na 4 porcje Do przygotowania filetów będziesz potrzebować: 4 pstrągi, 4 małe jabłka, sok z połowy cytryny, łyżkę oleju rzepakowego, sól i pieprz(...)smaku. 1. Z pstrągów usuń głowy, płetwy oraz ości (możesz też ograniczyć się wyłącznie do usunięcia płetw). 2. Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę, po czym skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. 3. Ryby natrzyj solą i pieprzem. 4. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem i włóż do niego filety. 5. Do każdego

Z notatnika dietetyka
Pstrąg w pomarańczach 110

proste do przygotowania i przede wszystkim pozbawione ości. Ja też zazwyczaj kupuję właśnie filety. Tym razem jednak postanowiłam zaszaleć i przygotować rybkę w całości. Wiele osób rezygnuje z jedzenia pstrągów ze względu na to, że kupujemy w całości razem z ościami. Bardzo łatwo możemy się ich jednak pozbyć - wystarczy przeciąć tuszkę ryby do końca, a następnie cienkim nożem podważyć końcówkę(...)kręgosłupa i ciąć blisko ości tak, aby nie uszkodzić mięsa. Dziś więc pokażę Wam przepis na pstrąga w pomarańczach. Pstrąg w pomarańczach - przepis na 4 porcje Do przygotowania pstrąga będziesz potrzebować: 4 pstrągi, 2 łyżki dżemu pomarańczowego niskosłodzonego, 3 pomarańcze, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki tymianku, szczyptę cynamonu, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę chili, 4 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz

Z notatnika dietetyka
Pstrąg z warzywami 120

Składniki /2 porcje: – mieszanka warzyw mrożonych ( u mnie brokuły,marchew, kukurydza, groch cukrowy (strąki), seler z przyprawą włoską) – 2 świeże wypatroszone pstrągi – 1 mała cytryna – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki masła klarowanego – 1 gałązka rozmarynu – sól i pieprz – oliwa z oliwek Do podania: Ziemniaki, ryż, kasza Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 250 stopni(...)Pstrągi  opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie doprawić solą i pieprzem. Warzywa rozmrozić i osuszyć . Jeśli mamy gotową mieszankę przypraw wykorzystujemy ją a jeśli nie to warzywa przyprawiamy solą i pieprzem, Następnie mieszamy z łyżką oliwy z oliwek extra vergin.  Każdego pstrąga posypać szczyptą rozmarynu i natrzeć 1 łyżką oliwy

I LOVE LIFE
Pstrąg w ziołach z piekarnika 140

Nigdy nie byłam miłośnikiem ryb i chociaż Dziadek zawsze namawiał mnie do jedzenia ich to ja zawsze uciekalam od nich jak najdalej. Wczoraj będąc na zakupach zobaczyłam dwa pstrągi i pomyślałam, że w sumie to mogłabym sprawdzić co mi z tego wyjdzie. No i powiem Wam, że wyszło całkiem smacznie. Do tego podałam ziemniaki z piekarnika, a także twaróg(...)mój idealny zestaw. Pstrąg w ziołach z piekarnika Pstrąg  (u mnie patroszony z Lidla) Pęczek kopru Natka pietruszki Cytryna 3 ząbki czosnku Mała cebula Masło Sól,   Pieprz  Pstrąga myjemy,  lekko oczyszczamy z łusek, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę. Pietruszkę oraz koper wkładamy w całości w rybę,  dodajemy obrany i pokrojony w plasterki

Kuchnia moimi oczami
Pstrąg po Wenecku , prosta pieczona ryba 136

Pstrąg po Wenecku , prosta pieczona ryba Ryby są pyszne i zdrowe , choć ja osobiście wolę je łowić niż jeść;) Moi chłopcy uwielbiają pstrąga , szczególnie tego najprostszego , pieczonego z dodatkiem masła i octu jabłkowego . Obowiązkowo nadziewany koprem , czosnkiem i tłuczonym pieprzem . Wyśmienite danie , szybkie w przygotowaniu i dobre na każdy dzień . Z dowolnymi dodatkami tworzy wystawny obiad , eleganckiego grilla lub pyszną(...)kolację Polecam ! Składniki na 4 osoby : 4 średniej wielkości pstrągi 1 kostka masła pęczek koperku 2 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka tłuczonego ,czarnego pieprzu sól do smaku 5 ząbków czosnku Pstrągi oczyszczamy z łusek . W sklepach są zazwyczaj patroszone i nie wymagają tej czynności I dobrze to nie jest najmilsze i najbardziej pachnące zajęcie na popołudnie Płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem

Ogrodnik w podróży
Pstrągi pieczone z warzywami 226

Aromatyczny pstrąg pieczony w foli z dodatkiem ziół i cytryny smakuje wyśmienicie. Pieczony z korzeniowymi warzywami jest sycącym i bardzo zdrowym daniem. 1/2 kg ziemniaków 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 główka czosnku 1 cebula 1/4 oliwy z oliwek pieprz czarny sól papryka słodka PSTRĄGI: 2 całe pstrągi 1 cytryna 1/2 sok, a druga połówka w plasterki 4 ząbki czosnku(...)pęczek natki pietruszki 40 g masła sól pieprz czarny Świeże pstrągi oczyścić z łusek i umyć. Ostrym nożem zrobić nacięcia z dwóch stron i w tych miejscach wcisnąć lekko rozgniecione ząbki czosnku. Przełożyć ryby na folię aluminiową i oprószyć z każdej strony solą z pieprzem. Pół cytryny pokroić w plasterki i włożyć do ryby. Na wierzch położyć kawałki masła

https:KKuchniaMniam
Pstrąg z piekarnika, pieczony w folii 303

Pyszny, maślany, delikatny, wilgotny, wprost rozpływający się w ustach pstrąg z piekarnika, pieczony w folii.   Składniki: 2 pstrągi sól + pieprz do smaku 2 duże ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich (polecam Skworcu ) 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny ------------------------------ 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej. Każdą z nich, na stronie błyszczącej, smarujemy(...)łódeczkę". Ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego. Ryba powinna być cały czas położona rozcięciem do góry, więc najlepiej umieścić ją w niewielkim naczyniu, w którym można ją oprzeć. Tak przygotowanego pstrąga wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Naczynie żaroodporne z rybą wkładamy do piekarnika na 30 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna

Smak mojego domu
Pstrąg prosto z patelni 130

Pstrąg prosto z patelni to chyba najszybszy i najłatwiejszy sposób na przygotowanie potrawy z ryby. Nie będę się dzisiaj za dużo rozpisywać ( jak zwykle zresztą ) oto moja kolacja. Prosto z patelni, pyszne, chrupiące i baaardzo delikatne małe pstrągi :)). Jeżeli nie macie pomysłu na obiad a posiadacie dostęp do świeżej ryby to polecam taką smażoną prosto z patelni. W zasadzie dobry(...)produkt obroni się sam. Nie potrzeba wymyślnych dań, żeby poznać prawdziwy smak dobrego jedzenia najwyższej jakości. Pstrąg prosto z patelni pstrągi mąka do obtoczenia ryby olej do smażenia Artykuł Pstrąg prosto z patelni pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Obiad w 30 minut – Pieczony pstrąg z białym winem i cytryną 135

Pieczony pstrąg to idealne otwarcie weekendu. Kiedy w piątek po pracy podpierasz się nosem ze zmęczenia, a ostatnie o czym chce Ci się myśleć jest gotowanie, kup rybę, koperek i cytrynę, dopraw lekko białym winem, wsadź do piekarnika i … zdrzemnij się pół godzinki, albo pobaw się z dzieckiem(...)później, z rodziną, ciesz się rozpoczynającym się weekendem i zaskakująco wykwintną kolacją, która w gruncie rzeczy zrobiła się prawie sama. Pieczony pstrąg – przepis: Składniki: 1 średniej wielkości pstrąg na osobę cytryna parę łyżek białego, wytrawnego wina pęczek koperku sól, biały pieprz masło Dodatki: sałata białe pieczywo lub kilka ziemniaków do upieczenia Wykonanie: Ryby

Patchwork

Proponowane wyszukiwania