pstrag - 1678 przepisów (strona:14/112)

Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 179

Gotowany, smażony, grillowany, wędzony czy też pieczony – pstrąg . Ryba o wspaniałym smaku, chudym mięsie zawierająca najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 4 filety z pstrąga - 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (16 plasterków) - papryka (czerwona, pomarańczowa) - kawałek pora - różowa sól himalajska - nasiona kolendry - suszony czosnek niedźwiedzi - czosnek suszony(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej roladce układamy po małym kawałku cytryny, oprószamy pieprzem, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 30 minut. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim można podać jako danie obiadowe z ziemniakami lub ryżem oraz sezonową surówką. Wspaniale też sprawdzą się na kolację, przystawkę – na ciepło lub na zimno

mojewypiekiinietylko
Pieczone ziemniaki z twarogiem, cheddarem i wędzonym pstrągiem 224

ziemniora. Czyż nie tak? Ziemnior, psze państwa, zawsze smakuje, nigdy nie zawiedzie, ba, można się pokusić, że ziemnior prawdziwym przyjacielem jest! A gdyby tak ziemniora, z sympatii czystej, wędzonym pstrągiem potraktować, to już to przestaje być zwykły ziemnior. Wtedy to jest, wyimaginujta se, Wyrafinowany Ziemnior, królewskiego stołu godny! Powiecie: „a skąd ja tera wędzonego pstrąga wezmę(...)już odpowiadam, za darmo wam odpowiem, z serca dobrego! A idzieta do Kulasy, dajeta flaszkie, a Kulasa daje wam pstrąga, osobistemi ręcyma uwędzonego, we własnej wędzarni, co to ją między stodoło a szklarnio ma. Prawda, że proste? Nu, nie ma za co, niech Wam na zdrowie służy! Składniki: 4 duże ziemniaki 200 g chudego twarogu 150 ml śmietany

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Pstrąg smażony (w kawałkach) 392

Uwielbiam ryby, choć przyznaje się, że jem je zbyt rzadko. Ostatnio kupiłam ładnego, świeżego pstrąga i postanowiłam przygotować go w tradycyjny sposób. Smażony pstrąg to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Usmażoną rybę podałam z ziemniaczanymi różyczkami .  Składniki na 2 porcje: 1 duży pstrąg sól, pieprz sok z cytryny olej mąka pszenna Pstrąga wypatroszyć, umyć i pokroić(...)dzwonki (łeb i płetwy nie będą nam potrzebne). Rybę przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Przygotowane kawałki pstrąga obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż pstrąg będzie rumiany. Usmażone kawałki ryby ułożyć na papierze i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Od razu podawać

Ugotować
Pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami 223

Pomysł na zdrowe, w miarę szybkie do przygotowania i smaczne danie obiadowe – pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami. Pycha! Ostatnio przygotowując pstrąga podałam go z brokułem, kalafiorem i marchewką (przepis macie tutaj ), a dzisiaj postanowiłam zaszaleć z innymi warzywami. Składniki na 1-2 porcje: 1 duży pstrąg tęczowy 2 małe ziemniakami  1-2 pomidory 1/2 cukinii sól(...)pieprz przyprawa do sałatek (koperkowo-ziołowa) ewentualnie sok z cytryny oliwa z oliwek Pstrąga wypatroszyć, pozbawić łusek, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do sałatek. Za pomocą noża naciąć jeden bok ryby. Na sam koniec pstrąga skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Pomidora umyć, przekroić na pół i pokroić

Ugotować
Pstrągi z patelni grillowej, masło koperkowe i młode smażone ziemniaki 248

Nadeszła chwila na pstrąga z grilla. I tylko pogoda się popsuła. I pstrągi zamiast z grilla wpłynęły na talerze wprost z patelni grillowej, razem z ziołowym masłem i usmażonymi na chrupko, młodymi ziemniakami. Ocieramy skórkę ze sparzonej cytryny a samą cytrynę wyciskamy. Pstrągi oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Skrapiamy ryby z zewnątrz i wewnątrz sokiem z cytryny, osypujemy solą, pieprzem(...)Zanim ziemniaki były dobre, ich smażenie zajęło mi około 40 minut. Patelnię grillową bardzo mocno rozgrzewamy. Bardzo, bardzo mocno. Dzięki temu skóra ryby nie przylepi się Wam do patelni. Pstrągi można dla pewności lekko skropić oliwią. Kładziemy ryby na patelni i na sporym ogni grillujemy, w zależności od wielkości ryby, około 5-7 minut z każdej strony. Odwracajcie ją delikatnie

Karo in the Kitchen
Pieczony pstrąg na puree z marchewki 211

Dziś pieczony pstrąg na puree z marchewki. Jeśli wypróbowaliście już łososia na puree z kalafiora , czas na rybę w całości. Ja użyłam pstrąga tęczowego, ale myślę, że świetnie sprawdzi się w tym daniu także dorada czy okoń morski (labraks). Ryba wygląda bardzo zadziornie, ale danie jest delikatne – szczególnie marchewkowe puree z dodatkiem chrzanu jest warte uwagi. Bałam się tego(...)kulinarnego eksperymentu, ale wyszło fantastycznie. Wizualnie chyba także niczego sobie! Pstrąg w całości na puree z marchewki: 4 wypatroszone pstrągi lub inne ryby o białym mięsie niepełne 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka miodu 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku 1-2 limonki (1 łyżka soku + do dekoracji) 1 łyżeczka sosu rybnego (można pominąć) posiekana

Poezja smaku
Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym 184

Dzisiaj bardzo prosto, ale też bardzo smacznie. Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym. U mnie w domu pieczony musi być koniecznie z głową, bo taki "jibek" (czyt. "rybek" ;) ) najbardziej smakuje moim Trollom. Ale głowy oczywiście nie jedzą :) Do tak przyrządzonej ryby pasuje tak naprawdę wszystko, więc dobór dodatków ogranicza tu tylko fantazja i smak. Ja ostatnio podałam pstrąga z sałatą(...)awokado i fasolą i ryżem. Jednak ryż, przy tak bogatej sałatce, okazał się zbędny. Składniki dla 4 osób: 4 pstrągi (po ok.300-350 g) sok z 2 limonek 6 ząbków czosnku sól pieprz 2 łyżki oliwy 40 g klarowanego masła Pstrągi umyć, osuszyć. W moździerzu rozetrzeć 2 ząbki czosnku z solą i pieprzem, dodać sok z limonek i 1 łyżkę oliwy

Pełny talerz
Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout 209

Dziś przedstawiam pomysł na zdrowy i lekki obiad z rybą w roli głównej. Pieczony pstrąg nadziewany grzybami i ziołami zachwyci wszystkich fanów zdrowego odżywiania. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, co na pewno docenią pracujący na cały etat:). Na szczęście pstrągi są teraz bardzo powszechnie dostępne i w zazwyczaj dobrej cenie więc pozostaje się tylko nimi cieszyć. Polecam! Scroll(...)down for recipe in English Pieczony pstrąg nadziewany grzybami (2 porcje) Składniki: 2 pstrągi, oczyszczone i umyte 2 plastry boczku, pokrojone w paski 1 cebula, pokrojona w kostkę 5-6 średnich pieczarek, pokrojone w kostkę (lub więcej jeśli lubisz) 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 1 grzanka z chleba, pokruszona 1 cytryna

karmelowy
Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym 179

Sama tak robiłam do tej pory… żeby nie słuchać marudzenia przy stole przy obieraniu ości… Tak łatwiej… Postanowiłam jednak to zmienić i skusiłam się na zakup pstrąga. Nie chciałam eksperymentować, żeby w przypadku nieudanego eksperymentu nie zmarnować pysznej ryby. Przewertowałam kilka książek w poszukiwaniu idealnego przepisu na pieczonego pstraga, ale ciągle coś było nie tak… Składniki(...)szafce… I chciał nie chciał wyszedł eksperyment ale… udany bo nawet Małżonek (dłuugie zęby na ości;) ) pochwalił! Do ryby podałam frytki ze słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne! Pstrąg pieczony – składniki: 2 pstrągi 2 łyżki masła koperek (można użyć suszonego) sól, pieprz, cytryna Sos cytrusowo-miętowy : 50 g masła pieprz kolorowy w ziarenkach skórka otarta

UgotujmyTo.pl
Paprykowa sałatka z pstrągiem wędzonym 194

wszystkich osób żyjących w ciągłym biegu, które mimo braku czasu chcą cieszyć się zdrowym i smacznym domowym jedzeniem, a dzisiaj aromatu będzie niemało bo na talerzu gości wędzony pstrąg! Ryba ta, jak zapewne większość, zachwyca nie tylko pod względem smaku, ale i właściwości. Dostarcza bowiem najwięcej spośród ryb słodkowodnych cennych kwasów omega-3. Nie wszystkie tłuszcze są dla nas niewskazane(...)ilościach, mogą mieć leczniczy wpływ na nasze ciało-  i do tej grupy należą właśnie kwasy omega-3, które odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób serca i krążenia. Mięso pstrąga zawiera też bardzo dobrze przyswajalne, pełnowartościowe białko i niewiele kalorii. Poza tym stanowi źródło wapnia, magnezu i żelaza oraz witamin A, D, E. Pstrąga możemy przyrządzić na wiele sposobów- lekkostrawne

peanutbuttermonster
Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem i sosem tatarskim 41

niezwykle szalona. Tak naprawdę chciałam zrobić po prostu jajka w sosie tatarskim. Zrobiłam sos, parę dni temu opublikowałam przepis. Miałam ugotować tylko jajka… W lodówce znalazłam jednak wędzonego pstrąga, który został mi z koreczków z jajkami przepiórczymi . Nie miałam na niego pomysłu, postanowiłam więc, że zrobię z niego pastę. Ijeee, wyszła w dechę. To na pewno zasługa aromatycznego sosu(...)tatarskiego. Wędzony pstrąg w sumie też zrobił swoje. Nie wciskam Wam tego przepisu na Wielkanoc, aczkolwiek nie byłby to głupi pomysł. Ale tak sobie teraz pomyślałam, że tę pastę możecie zrobić po świętach. Na pewno zostaną Wam jakieś ugotowane jajka. Może majonez lub sos tatarski. Apropos sosu tatarskiego… zróbcie go sami. Nie mówię, że każdy sklepowy do zło

Kardamonovy
pstrąg pieczony w marynacie ziołowej... 61

Składniki: pstrąg świeży 2 sztuki większe, cytryna 1 sztuka, papryka ostra 2 łyżeczki masło klarowane 4 łyżki, cebula 1 sztuka średnia, ząbki czosnku 4 sztuki, sól 1 łyżeczka, koperek suszony 2 łyżeczki, tymianek 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki Na maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną cebulę, ząbki czosnku, sól, suszony koperek, tymianek, paprykę słodką, wystudzić. Pstrągi świeże już wypatroszone(...)łusek opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pstrągi z każdej strony naciąć skośnie skórę i dobrze natrzeć sokiem z cytryny. Do pstrągów nałożyć marynatę ziołową. Forma z papierem do pieczenia, pstrągi ułożyć w formie, wierzch posmarować resztą marynaty, posypać ostrą papryką i piec w nagrzanym piekarniku na 180C na termoobiegu około 30-35 minut, podawać z czym się lubi

W Mojej Kuchni Lubię
Warsztaty kulinarne z Tomkiem Jakubiakiem 75

spotkaniu towarzyszyła mi również Sara, która teoretycznie wykonała od podstaw całą 3 propozycję czyli naleśniki. Podaliśmy chłodnik maślankowy z pieczonym czosnkiem i sokiem ze świeżego ogórka z marynowanym pstrągiem z kiełkami fasolki mung, chrupiące sałatki ze smażonymi szparagami i pomidorkami z winegretem koperkowym na kefirze i z jajkiem ugotowanym na półtwardo, oczywiście nie mogło zabraknąć deseru :na warsztat wjechały wyśmienite(...)nurkowa ć pod wysp ą i szuka ć zwarcia!   Oto przepisy z warsztatów : Chłodnik maślankowy z pieczonym czosnkiem i sokiem ze świeżego ogórka marynowanym wędzonym pstrągiem i kiełkami fasoli mung.   Składniki -pół litra maślanki naturalnej -główka młodego czosnku - oliwa z oliwek - sól morska gruboziarnista - 4 ogórki gruntowe   Marynowany pstrąg: - 1 filet marynowanego pstrąga -pieprz młotkowany i jedna

Z Kuchni Do Kuchni
Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem i sosem tatarskim 116

niezwykle szalona. Tak naprawdę chciałam zrobić po prostu jajka w sosie tatarskim. Zrobiłam sos, parę dni temu opublikowałam przepis. Miałam ugotować tylko jajka… W lodówce znalazłam jednak wędzonego pstrąga, który został mi z koreczków z jajkami przepiórczymi . Nie miałam na niego pomysłu, postanowiłam więc, że zrobię z niego pastę. Ijeee, wyszła w dechę. To na pewno zasługa aromatycznego sosu(...)tatarskiego. Wędzony pstrąg w sumie też zrobił swoje. Nie wciskam Wam tego przepisu na Wielkanoc, aczkolwiek nie byłby to głupi pomysł. Ale tak sobie teraz pomyślałam, że tę pastę możecie zrobić po świętach. Na pewno zostaną Wam jakieś ugotowane jajka. Może majonez lub sos tatarski. Apropos sosu tatarskiego… zróbcie go sami. Nie mówię, że każdy sklepowy do zło

Kardamonovy
Które ryby są najzdrowsze? 95

potas oraz jod .   5 najzdrowszych gatunków ryb Dlaczego warto jeść ryby już wiecie, ale które z nich są najlepsze? Na pewno można do nich zaliczyć makrelę, karpia, śledzia, pstrąga i łososia. Te ryby mimo zamieszkiwania w różnych środowiskach wodnych, są dla nas tak samo cenne i pełne wartości odżywczych.   Makrela atlantycka Makrela atlantycka, podobnie jak łosoś (o którym(...)dostarcza 162 kcal . Aż 70% tłuszczy zawartych w śledziach stanowią zdrowe tłuszcze jedno- i wielonienasycone. Jak widzicie nie bez powodu umieszczamy śledzie w grupie 5 najzdrowszych gatunków ryb.   Pstrąg Mała ciekawostka dla sercowców : już około 2 posiłki z pstrągiem tygodniowo wystarczają dorosłemu człowiekowi zaspokoić zapotrzebowanie na kwasy Omega-3 w organizmie. W związku z tym jego najważniejszą cechą jest

kuron.com.pl

Proponowane wyszukiwania