pstrag - 1678 przepisów (strona:9/112)

Pstrąg pieczony w folii 94

Pstrąg pieczony w folii Pstrąg pieczony w folii to klasyka i na pewno każdemu znana, ale nawet klasykę warto od czasu do czasu sobie przypomnieć i przygotować Pyszna, soczysta ryba, niewiele składników, minimum przygotowań, krótki czas pieczenia i genialny smak - tak można opisać rybę, którą Wam proponuję. Zachęcam do przygotowania   Przepis na dwie porcje dania Pstrąg pieczony w folii(...)SKŁADNIKI: 2 pstrągi - oczyszczone i wypatroszone sól pieprz cytrynowy 1 cytryna natka pietruszki 2 łyżeczki masła + do natłuszczenia folii   PRZYGOTOWANIE: Pstrągi opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Cytrynę dokładnie wyszorować, opłukać, osuszyć, a następnie pokroić na cienkie plasterki - 10 plasterków. Z pozostałej części cytryny wycisnąć sok. Pstrągi oprószyć w środku solą i pieprzem cytrynowym, z wierzchu skropić niewielką

WSZYSTKO SMACZNE
Pstrąg łososiowy glazurowany pieczony w folii 118

Niedzielny obiad już gotowy. Dzisiaj przyrządziłam na obiad rybę. Pstrąg łososiowy glazurowany i pieczony w folii to wspaniała alternatywa dla łososia. Pstrąg łososiowy przypomina łososia, filety są jednak mniejsze i cieńsze. Należy więc być ostrożnym i piec pstrąga nieco krócej niż łososia, aby ryba była miękka i soczysta. Nie ma nic gorszego jak wyschnięta na wiór ryba. Pieczenie ryby(...)folii pomaga w jej prawidłowym przyrządzeniu. Oczywiście w ten sam sposób można przyrządzić łososia . Nie mylcie pstrąga łososiowego z pstrągiem , który jest mniejszy i ma białe mięso. Polecam pstrąga z prostą sałatką z kapusty pekińskiej i ogórka, która dodatkowo podkreśla smak ryby. Pstrąg łososiowy na słodko kwaśno i sałatka już mnie w pełni zadowoliły, kiedy moi mężczyźni zażyczyli sobie jeszcze

codojedzenia
pstrąg wędzony z domowej wędzarni 149

pstrąg wędzony Lato w pełni a więc również pełnia sezonu na ryby ( zresztą w moim domu sezon na rybę trwa okrągły rok).  A jeżeli ryba to najlepiej wędzona. A wśród wędzonych ryb poczesne miejsce zajmuje pstrąg, tym bardziej że dosłownie kila(...)pyszne ryby, oraz łowiska, gdzie można złapać je samodzielnie. Bohater dzisiejszego tekstu właśnie z takiego łowiska pochodzi. składniki dowolna ilość pstrąga o wadze 350-500 gram sól domowa wędzarnia sposób przygotowania Pstrągi sprawiamy, zostawiając głowy i niezbyt dokładnie je skrobiąc ( ja to robię naprawdę symbolicznie wszak i tak nie jemy go później

Miód i pieprz
Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony 293

Pstrąg to jedna z najsmaczniejszych i bardziej docenianych ryb z rodziny łososiowatych. Pstrąg tęczowy (popularnie nazywany łososiowym - ze względu na barwę) to niezwykle smaczna i aromatyczna ryba niczym nie odbiegająca od tradycyjnego łososia. Mięso pstrąga łososiowatego jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Pstrąg podobnie jak łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania(...)okazałych dodatków. Klasyką jest pstrąg łososiowy smażony w czystej postaci i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku. Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony - Składniki: Ok. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła (najlepiej klarowanego) koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony - Sposób przygotowania: Pstrąga porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną

Słodka Strona
Jajka z majonezem i kawiorem z pstrąga 61

Jajka z majonezem i kawiorem z pstrąga to nasza kolejna propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Ten przepis na jajka Jajka z majonezem i kawiorem z pstrąga jest idealny na święta wielkanocne, inne okazje i bez okazji też jest idealny!. Bo my Polacy uwielbiamy jajka z majonezem. Jajka z majonezem , to klasyka kuchni polskiej, najprostszy sposób podania jajek ugotowanych na twardo. Jajka(...)majonezem i kawiorem z pstrąga, robi się identycznie jak zwykłe jajka z majonezem , tylko dodatek kawioru z pstrąga powoduje, że zwykłe jajka robią się niezwykłe. To prosty przepis na urozmaicenie gotowanych jajek z majonezem. Jeśli szukacie innych przepisów na faszerowane jajka to zaglądnijcie tutaj , na blogu znajdziecie też przepisy na serniki i wielkanocne babki . Składniki na jajka z majonezem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PROSTY PRZEPIS NA PIECZONEGO PSTRĄGA 147

Pstrąg to ryba, którą przyrządzam najczęściej w moim domu, w końcu Pstrąg to Król rzek Dlatego chcę się Wam podać, swój prosty przepis na pieczonego pstrąga w piekarniku. Jak już z pewnością zauważaliście, moje przepisy nie są skomplikowane, nie dodaje do nich nich wymyślnych składników a mimo wszystko są pyszne i zdrowe. Taki jest i ten przepis PROSTY PRZEPIS(...)PIECZONEGO PSTRĄGA: 2 pstrągi (najlepiej nie za duże) 1 cytryna 2 ząbki czosnku świeży koperek sól i pieprz Pstrąga opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Środek ryby skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem i wkładamy do niego pokrojoną w plasterki cytrynę, posiekany w paski czosnek oraz gałązki świeżego, zielonego koperku. Wierzch pstrąga, również skrapiamy cytryną i doprawiamy solą. Tak zamarynowaną

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Pstrąg łososiowy z piekarnika 237

Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia pieczonego pstrąga łososiowego, którego przygotowanie zajmie Wam niecałe 30 minut :) Pieczony pstrąg jest bardzo soczysty i jak dla mnie smaczniejszy niż łosoś. Pomijając to, że pstrąg łososiowy jest o wiele tańszy niż łosoś. Podczas pieczenia, naczynia żaroodpornego nie trzeba przykrywać żadną pokrywką. Składniki na 2 porcje: 1-2 filety pstrąga łososiowego ze skórką (około(...)sól, pieprz sok z cytryny Filety z pstrąga umyć, osuszyć i przekroić na dwie części, nie nacinając skóry. Uwaga: nie trzeba z pstrąga usuwać łusek, ponieważ skóra "przyklei się" do naczynia żaroodpornego. Pstrąga przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut. Następnie skropić sokiem z cytryny. Przygotowane filety z pstrąga przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 225°C przez około

Ugotować
Pieczony pstrąg w pomidorach w 20 minut 63

Pyszny, soczysty, upieczony w całości pstrąg w pomidorach z dodatkiem bazylii. Przepis na tą rybę jest niezwykle prosty i łatwy w przygotowaniu. Pieczony pstrąg w pomidorach nabierze swojego aromatu dzięki przygotowanej paście pomidorowej z dużą ilością świeżej bazylii. Najczęściej decydujemy się na zjedzenie pstrąg będą w górach, to właśnie stamtąd wywodzi się ta ryba. Zamieszkująca górskie potoki z czystą wodą(...)Jednak tym razem pokażę Wam, jak przygotować go w domu, tak aby był pyszny, smaczny i bardzo aromatyczny. Dlaczego warto jeść pstrąga? jest łatwy w przygotowaniu do przygotowania potrzebujemy prostych składników szybki w przygotowaniu jest zdrowy Składniki 2 pstrągi 200g pomidorów z puszki kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku 1 szalotka sól pieprz oliwa z oliwek Pstrągi dostaniecie praktycznie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryby w diecie dzieci 105

może być szkodliwe, zwłaszcza dla dziecka, którego organizm nie ma jeszcze wykształconych systemów obronnych. Z łatwo dostępnych w sklepach i prostych do przygotowania ryb, dla dzieciaków najlepiej nadaje się pstrąg. Pstrąg hodowlany w idealnych warunkach Dlaczego właśnie ten gatunek sprawdza się najlepiej? Ta niezwykła ryba występuje w całej Polsce, ale naturalnie tylko w najczystszych rzekach i potokach. Na dodatek sposób(...)hodowli jest bardzo przyjazny dla środowiska, nie wykorzystuje się do tego celu preparatów przyspieszających wzrost czy antybiotyków. Hodowle pstrąga w Polsce to najczęściej małe, rodzinne przedsiębiorstwa. Bardzo często są zorganizowane na stawach zasilanych przez rzeczki, które naturalnie były lub są środowiskiem dla tego gatunku. Na dodatek hodowle są objęte kontrolą ogólnopolskiego Stowarzyszenia. Dzięki temu możesz mieć pewność, że panujące

Codogara
Pstrąg z patelni w towarzystwie cukinii i makaronu 111

Pstrąg z patelni w towarzystwie cukinii i makaronu Szybki pomysł na obiad? Tak, to właśnie taki przepis jest ! Pstrąg z patelni w towarzystwie cukinii i makaronu.   Tego dnia pracowałam z domu, tu praca a tu trzeba coś zjeść . Otworzyłam lodówkę a tam leżały piękny filet z pstrąga. Co by tu szybko zrobić i tak padło na pstrąga z patelni(...)towarzystwie cukinii. Danie szybko zrobione, do tego pyszne. Tak więc wrzucam tu przepis, może i Ty się skusisz aby takie danie przygotować. Pstrąg z patelni w towarzystwie cukinii i makaronu 1 filet z pstrąga 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego sól / pieprz cukinia młoda żółta kilka pomidorków koktajlowych nieduża garść makaronu razowego 1 łyżeczka kaparów

Kuchnia na wzgórzu
Pstrąg w warzywach 143

Będąc ostatnio na wycieczce w Dolinie Baryczy, a dokładnie tutaj (polecam baaaardzo!) , jadłam idealnego pstrąga. I pewnie dlatego moja miłość do pstrągów przybrała na sile. Tak więc pstrąg i u mnie Składniki: 2 wypatroszone pstrągi 6 większych ziemniaków 1 średnia cukinia 2 szalotki 1 czerwona cebula kilkanaście małych pomidorków koktajlowych ćwierć kostki masła 3 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki(...)koperku 1 cytryna 1 łyżka oleju (u mnie ziołowy) klika gałązek świeżego tymianku i/lub rozmarynu (rozmaryn zdecydowanie lepszy do pstrąga, ale ja mając wybór zawsze dorwę tymianek) sól, świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperku. Mieszamy do połączenia się składników. Pstrągi

gutfut
Orientalne pstrągi z patelni 117

Przepis na orientalnie przyprawione pstrągi ugotowane na głębokiej patelni. Sos na bazie mleka kokosowego i aromatycznych przypraw bardzo pasuje do zwartego i sprężystego mięsa ryby. Całe pstrągi na talerzu pięknie wyglądają i wybornie smakują. W sklepach bez problemu można kupić sprawione całe pstrągi. Nie trzeba już z nimi nic specjalnego robić, są gotowe do obróbki termicznej. Przygotowane w całości świetnie(...)trzeba mieć jakiś super sprzętów, piekarników i parowarów, żeby przyrządzić apetycznie rybę. Dziś danie z patelni, ale nie smażone. Zobaczcie zresztą sami. Składniki na 2 porcje : 2 sprawione pstrągi (ok. 200g każdy) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka czarnuszki 1 ząbek czosnku 150ml mleka kokosowego łyżka koncentratu pomidorowego 50g rodzynek sułtańskich Marynata do ryby: sok z połowy cytryny 1 łyżeczka

Dietolog
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 118

Pstrąg w trzech wersjach: pieczony, w sałatce i w cieście, spaghetti z krewetkami, błyskawiczne stir fry ze świeżym ananasem i tarta wegetariańska z czerwoną kapustą i batatami. Co łączy te dania? Są zdrowe, pyszne a wszystkie składniki można kupić w sieciowych dyskontach. Menu na tydzień – ryby i owoce morza W tym tygodniu wszystkie dania powstały ze składników kupionych albo(...)wielkości wieś w Polsce:), albo w znanych sieciowych dyskontach, które są w całym kraju (generalnie wszystkie składniki można kupić w jednym dyskoncie). Całe menu wyglądało następująco: Niedziela – Pieczone pstrągi na talarkach z ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek

Niedzielny kucharz
Pstrąg gotowany podany z plackiem z cukinii, karmelizowanym porem i sosem maślanym 147

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pstrąg gotowany w „sous vide” z plackiem z cukinii, karmelizowanym porem i sosem maślanym buerre blanc Składniki – 2 porcje: Składniki – pstrągi: Pstrąg – 2 sztuki Szpinak – 2 szklanki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz(...)Cukinia – 1 sztuka Jajko – 1 sztuka Natka pietruszki – ½ pęczka Czosnek – 1 ząbek Mąka – 2-3 łyżki Sól, pieprz Składniki – karmelizowane pory: Młody por – 2 sztuki Cukier – 4 łyżki Wykonanie – pstrąg: Szpinak umyć i osuszyć. Następnie podsmażyć go na oliwie z posiekanym czosnkiem do momentu, aż odparuje z niego cała woda. Pstrągi umyć i wyfiletować. Filety z pstrąga przekroić na pół

Kuchnia Bon Appetit
Pstrąg w rozmarynie 123

ryby, chyba nawet bardziej niż mięso! Postanowiłam zatem przygotować dla Was dzisiaj przepis na świeżą rybę, która właściwie przygotowana na pewno zasmakuje każdemu.  Jak wiecie, mamy kilka gatunków pstrąga, na moim ruszcie znajdzie się dzisiaj pstrąg tęczowy, najbardziej popularna odmiana pstrąga w Europie.  Ten gatunek idealnie nadaje się do gotowania, duszenia, smażenia, grillowania, wędzenia, przygotowywania terriny oraz knedli(...)Dzisiaj jednak podam Wam przepis na wspaniałego pstrąga w rozmarynie , którego upieczemy w piekarniku, natomiast w sezonie letnim będzie mógł świetnie zastąpić nudną karkówkę z grilla, i co najważniejsze, przygotowany dokładnie w ten sam sposób.  Składniki (na cztery osoby): 4 świeże, wyfiletowane pstrągi 4 średnie cebule 6 ząbków czosnku 1/2 kostki masła (min. 82%) świeży rozmaryn 4 cytryny sól

Garniec Magalie