pstrag - 1579 przepisów (strona:9/106)

PROSTY PRZEPIS NA PIECZONEGO PSTRĄGA 134

Pstrąg to ryba, którą przyrządzam najczęściej w moim domu, w końcu Pstrąg to Król rzek Dlatego chcę się Wam podać, swój prosty przepis na pieczonego pstrąga w piekarniku. Jak już z pewnością zauważaliście, moje przepisy nie są skomplikowane, nie dodaje do nich nich wymyślnych składników a mimo wszystko są pyszne i zdrowe. Taki jest i ten przepis PROSTY PRZEPIS(...)PIECZONEGO PSTRĄGA: 2 pstrągi (najlepiej nie za duże) 1 cytryna 2 ząbki czosnku świeży koperek sól i pieprz Pstrąga opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Środek ryby skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem i wkładamy do niego pokrojoną w plasterki cytrynę, posiekany w paski czosnek oraz gałązki świeżego, zielonego koperku. Wierzch pstrąga, również skrapiamy cytryną i doprawiamy solą. Tak zamarynowaną

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Pstrąg łososiowy z piekarnika 220

Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia pieczonego pstrąga łososiowego, którego przygotowanie zajmie Wam niecałe 30 minut :) Pieczony pstrąg jest bardzo soczysty i jak dla mnie smaczniejszy niż łosoś. Pomijając to, że pstrąg łososiowy jest o wiele tańszy niż łosoś. Podczas pieczenia, naczynia żaroodpornego nie trzeba przykrywać żadną pokrywką. Składniki na 2 porcje: 1-2 filety pstrąga łososiowego ze skórką (około(...)sól, pieprz sok z cytryny Filety z pstrąga umyć, osuszyć i przekroić na dwie części, nie nacinając skóry. Uwaga: nie trzeba z pstrąga usuwać łusek, ponieważ skóra "przyklei się" do naczynia żaroodpornego. Pstrąga przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut. Następnie skropić sokiem z cytryny. Przygotowane filety z pstrąga przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 225°C przez około

Ugotować
Pieczony pstrąg w pomidorach w 20 minut 47

Pyszny, soczysty, upieczony w całości pstrąg w pomidorach z dodatkiem bazylii. Przepis na tą rybę jest niezwykle prosty i łatwy w przygotowaniu. Pieczony pstrąg w pomidorach nabierze swojego aromatu dzięki przygotowanej paście pomidorowej z dużą ilością świeżej bazylii. Najczęściej decydujemy się na zjedzenie pstrąg będą w górach, to właśnie stamtąd wywodzi się ta ryba. Zamieszkująca górskie potoki z czystą wodą(...)Jednak tym razem pokażę Wam, jak przygotować go w domu, tak aby był pyszny, smaczny i bardzo aromatyczny. Dlaczego warto jeść pstrąga? jest łatwy w przygotowaniu do przygotowania potrzebujemy prostych składników szybki w przygotowaniu jest zdrowy Składniki 2 pstrągi 200g pomidorów z puszki kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku 1 szalotka sól pieprz oliwa z oliwek Pstrągi dostaniecie praktycznie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryby w diecie dzieci 88

może być szkodliwe, zwłaszcza dla dziecka, którego organizm nie ma jeszcze wykształconych systemów obronnych. Z łatwo dostępnych w sklepach i prostych do przygotowania ryb, dla dzieciaków najlepiej nadaje się pstrąg. Pstrąg hodowlany w idealnych warunkach Dlaczego właśnie ten gatunek sprawdza się najlepiej? Ta niezwykła ryba występuje w całej Polsce, ale naturalnie tylko w najczystszych rzekach i potokach. Na dodatek sposób(...)hodowli jest bardzo przyjazny dla środowiska, nie wykorzystuje się do tego celu preparatów przyspieszających wzrost czy antybiotyków. Hodowle pstrąga w Polsce to najczęściej małe, rodzinne przedsiębiorstwa. Bardzo często są zorganizowane na stawach zasilanych przez rzeczki, które naturalnie były lub są środowiskiem dla tego gatunku. Na dodatek hodowle są objęte kontrolą ogólnopolskiego Stowarzyszenia. Dzięki temu możesz mieć pewność, że panujące

Codogara
Pstrąg z patelni w towarzystwie cukinii i makaronu 99

Pstrąg z patelni w towarzystwie cukinii i makaronu Szybki pomysł na obiad? Tak, to właśnie taki przepis jest ! Pstrąg z patelni w towarzystwie cukinii i makaronu.   Tego dnia pracowałam z domu, tu praca a tu trzeba coś zjeść . Otworzyłam lodówkę a tam leżały piękny filet z pstrąga. Co by tu szybko zrobić i tak padło na pstrąga z patelni(...)towarzystwie cukinii. Danie szybko zrobione, do tego pyszne. Tak więc wrzucam tu przepis, może i Ty się skusisz aby takie danie przygotować. Pstrąg z patelni w towarzystwie cukinii i makaronu 1 filet z pstrąga 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego sól / pieprz cukinia młoda żółta kilka pomidorków koktajlowych nieduża garść makaronu razowego 1 łyżeczka kaparów

Kuchnia na wzgórzu
Pstrąg w warzywach 121

Będąc ostatnio na wycieczce w Dolinie Baryczy, a dokładnie tutaj (polecam baaaardzo!) , jadłam idealnego pstrąga. I pewnie dlatego moja miłość do pstrągów przybrała na sile. Tak więc pstrąg i u mnie Składniki: 2 wypatroszone pstrągi 6 większych ziemniaków 1 średnia cukinia 2 szalotki 1 czerwona cebula kilkanaście małych pomidorków koktajlowych ćwierć kostki masła 3 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki(...)koperku 1 cytryna 1 łyżka oleju (u mnie ziołowy) klika gałązek świeżego tymianku i/lub rozmarynu (rozmaryn zdecydowanie lepszy do pstrąga, ale ja mając wybór zawsze dorwę tymianek) sól, świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperku. Mieszamy do połączenia się składników. Pstrągi

gutfut
Orientalne pstrągi z patelni 103

Przepis na orientalnie przyprawione pstrągi ugotowane na głębokiej patelni. Sos na bazie mleka kokosowego i aromatycznych przypraw bardzo pasuje do zwartego i sprężystego mięsa ryby. Całe pstrągi na talerzu pięknie wyglądają i wybornie smakują. W sklepach bez problemu można kupić sprawione całe pstrągi. Nie trzeba już z nimi nic specjalnego robić, są gotowe do obróbki termicznej. Przygotowane w całości świetnie(...)trzeba mieć jakiś super sprzętów, piekarników i parowarów, żeby przyrządzić apetycznie rybę. Dziś danie z patelni, ale nie smażone. Zobaczcie zresztą sami. Składniki na 2 porcje : 2 sprawione pstrągi (ok. 200g każdy) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka czarnuszki 1 ząbek czosnku 150ml mleka kokosowego łyżka koncentratu pomidorowego 50g rodzynek sułtańskich Marynata do ryby: sok z połowy cytryny 1 łyżeczka

Dietolog
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 102

Pstrąg w trzech wersjach: pieczony, w sałatce i w cieście, spaghetti z krewetkami, błyskawiczne stir fry ze świeżym ananasem i tarta wegetariańska z czerwoną kapustą i batatami. Co łączy te dania? Są zdrowe, pyszne a wszystkie składniki można kupić w sieciowych dyskontach. Menu na tydzień – ryby i owoce morza W tym tygodniu wszystkie dania powstały ze składników kupionych albo(...)wielkości wieś w Polsce:), albo w znanych sieciowych dyskontach, które są w całym kraju (generalnie wszystkie składniki można kupić w jednym dyskoncie). Całe menu wyglądało następująco: Niedziela – Pieczone pstrągi na talarkach z ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek

Niedzielny kucharz
Pstrąg gotowany podany z plackiem z cukinii, karmelizowanym porem i sosem maślanym 130

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pstrąg gotowany w „sous vide” z plackiem z cukinii, karmelizowanym porem i sosem maślanym buerre blanc Składniki – 2 porcje: Składniki – pstrągi: Pstrąg – 2 sztuki Szpinak – 2 szklanki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz(...)Cukinia – 1 sztuka Jajko – 1 sztuka Natka pietruszki – ½ pęczka Czosnek – 1 ząbek Mąka – 2-3 łyżki Sól, pieprz Składniki – karmelizowane pory: Młody por – 2 sztuki Cukier – 4 łyżki Wykonanie – pstrąg: Szpinak umyć i osuszyć. Następnie podsmażyć go na oliwie z posiekanym czosnkiem do momentu, aż odparuje z niego cała woda. Pstrągi umyć i wyfiletować. Filety z pstrąga przekroić na pół

Kuchnia Bon Appetit
Pstrąg w rozmarynie 110

ryby, chyba nawet bardziej niż mięso! Postanowiłam zatem przygotować dla Was dzisiaj przepis na świeżą rybę, która właściwie przygotowana na pewno zasmakuje każdemu.  Jak wiecie, mamy kilka gatunków pstrąga, na moim ruszcie znajdzie się dzisiaj pstrąg tęczowy, najbardziej popularna odmiana pstrąga w Europie.  Ten gatunek idealnie nadaje się do gotowania, duszenia, smażenia, grillowania, wędzenia, przygotowywania terriny oraz knedli(...)Dzisiaj jednak podam Wam przepis na wspaniałego pstrąga w rozmarynie , którego upieczemy w piekarniku, natomiast w sezonie letnim będzie mógł świetnie zastąpić nudną karkówkę z grilla, i co najważniejsze, przygotowany dokładnie w ten sam sposób.  Składniki (na cztery osoby): 4 świeże, wyfiletowane pstrągi 4 średnie cebule 6 ząbków czosnku 1/2 kostki masła (min. 82%) świeży rozmaryn 4 cytryny sól

Garniec Magalie
Pstrąg pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym 20

obiadek zagościł u nas pstrąg tęczowy, nie byle jaki bo pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym i plasterkami cytryny. Mojej ponad rocznej córce ryba bardzo smakowała, jest wielką miłośniczką ryb i jeszcze się nie zdarzyło żeby odmówiła kiedykolwiek zjedzenia rybki. Przygotowując pstrąga dla małego dziecka należy pamiętać o pominięciu dodatku soli oraz o dokładnym przepatrzeniu mięsa pod kątem ości, zanim(...)dziecko zacznie jeść. Pstrąg zawiera dużo bardzo drobnych ości, warto więc podzielić go dziecku na naprawdę małe kawałeczki i dokładnie przepatrzeć każdy z nich. Pstrąg jest rybą słodkowodną, jedną z tych które możemy podać dziecku w trakcie rozszerzania diety i nie tylko. Powinno się unikać podawania maluszkom, a nawet dzieciom ryb drapieżnych takich jak okoń, makrela królewska, tuńczyk, rekin

ProstePesto.pl
Grillowany pstrąg w stylu Tandoori 49

Jemy zdecydowanie zbyt mało ryb. A szkoda, bo są bardzo zdrowe. Powinniśmy jadać ryby kilka razy w tygodniu, a jemy albo raz albo w cale. Dzisiejszy przepis – Grillowany pstrąg w stylu Tandoori – jest bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy zrobić marynatę, natrzeć nią pstrągi i zostawić w lodówce na minimum 30 minut. Potem już tylko usmażyć na patelni grillowej(...)minut z każdej strony. Pstrąg wychodzi soczysty, a mięso łatwo odchodzi od ości. Składniki: 2 całe pstrągi tęczowe, po ok 300 g każdy wypatroszone, umyte i osuszone 2 cm imbiru, posiekane 3 duże ząbki czosnku 1.5 łyżki oleju 0.5 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 0.5 łyżeczki papryki słodkiej 0.25 łyżeczki papryki ostrej – chili 0.25 łyżeczki ziaren kuminu

Moja Delicja
Pstrąg pieczony z natką pietruszki 47

Pstrąg pieczony z natką pietruszki to nasz nowy pomysł na przygotowanie tej popularnej i smacznej ryby. Danie to jest proste i szybkie do wykonania, dlatego może sprawdzić się w zabiegany dzień lub gdy nie chcemy spędzić dużo czasu w kuchni, a mamy ochotę zjeść coś dobrego i zdrowego. Mięso ryby po upieczeniu jest soczyste, doskonale przejmuje aromaty czosnku oraz pietruszki(...)nawet bez dodatków pstrąg pieczony z natką pietruszki może stanowić samodzielne danie. Składniki na pstrąga pieczonego z natką pietruszki 2 pstrągi 1 / 2 pęczka natki pietruszki 4 ząbki czosnku 1 łyżka zimnego masła sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pstrągi dokładnie umyć, osuszyć, oprószyć mieloną solą gruboziarnistą i kolorowym pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz). Ząbki czosnku obrać, lekko

niecodziennikpary
Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie pomysł na obiad 129

Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie pomysł na obiad Szczerze mówiąc nie jestem fanką ryb na ciepło ( oprócz wędzonych ), ale ciągle zmagam się z tematem i tak powstało to danie. Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie, pomysł na obiad   Tym razem w sklepie jakoś ten pstrąg mnie zauroczył ;) i go kupiłam .. nie przekonana do tego co z niego zrobię, ale czym(...)wyszło, szczerze gdy upiekłam rybę, tak pachniała że miałam ochotę zjeść ją na kolację, a nie czekać na kolejny dzień :) Dobra, przechodzimy do przepisu ( u mnie na 3 porcje) Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie 35 dkg pstrąga łososiowego ( filet ze skórą ) 2 cm kawałek świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka czosnku ( u mnie mrożony ) 2 łyżki sosu ostrygowego

Kuchnia na wzgórzu
Pstrąg z piekarnika 173

Pstrąg z piekarnika w klasycznym wydaniu bo im przepis na pstrąga prostszy tym pstrąg smaczniejszy. Składniki : 4 średnie wypatroszone pstrągi 1 cytryna 25gr masła świeża pietruszka sól i pieprz Przygotowanie: Wypatroszone pstrągi płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami, w środku również warto przetrzeć. Na wierzchnim boku pstrąga robimy kilka nacięć do których powrócimy za chwilę. Środek naszej rybki(...)które zrobiliśmy wcześniej również wkładamy po kawałeczku masła  (najlepiej zimnego łatwiej wtedy wykonać tą czynność ). Soli i pieprzu używamy również na zewnątrz ryby szczególnie w miejscach nacięć. Przygotowane pstrągi układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy na koniec sokiem z cytryny  Pieczemy w 190 oC przez ok 35 minut. Podczas zapiekania pstrągów możemy również

Mechanik w kuchni