pstrag - 1678 przepisów (strona:4/112)

Pstrąg z curry Bombaj. 149

Trout Curry Bombay. Składniki. 2 pstrągi 6 dag masła klarowanego 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 suszona czerwona papryczka chilli  1/2 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka kolendry zmielonej 1 łyżeczka kurkumy zmielonej 1 łyżeczka musztardy w proszku 1,5 szkl. mleczka kokosowego 1/2 cytryny 2-3 łodygi selera naciowego 1 garść suszonych pomidorków(...)koktajlowych 1 łyżeczka oliwki Wykonanie. Pstrągi umyć, oczyścić z łusek. Na patelni stopić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę, zmiażdżony czosnek, utarty imbir, posiekaną suszoną papryczkę chilli i chilli w proszku, kolendrę, kurkumę i sproszkowaną musztardę. Smażyć 3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Zagotować i trochę zredukować na małym ogniu. Włożyć rybę, przykryć i dusić

Kulinarny karnet Christophera
Pstrąg pieczony, czyli pomysł na obiad dla zabieganych 192

Uwielbiane przeze mnie ryby właśnie do takich się zaliczają. Przyrządzenie ich w piekarniku czy na parze to kwestia 20 minut, a efekt jest przepyszny!  Dzisiaj traf padł na pstrąga, który w połączeniu z lekką, kolorową i nieco improwizowaną sałatką był smacznym i bardzo sycącym obiadem. Z racji tego, że był to naprawdę posiłek "na szybko" pomijam dzisiaj wartości kaloryczne(...)nadzieję, że sam smak w tym przypadku wystarczy;) SKŁADNIKI: 150g filetu z pstrąga koperek suszony lub świeży sól czosnkowa pieprz plaster cytryny odrobina soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Rybę kładziemy na dużym kawałku folii aluminiowej  Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami Na wierzch kładziemy plaster cytryny i zawijamy rybę w zgrabną paczuszkę Pieczemy przez 15-20 minut

peanutbuttermonster
Pstrąg łososiowy 197

Choć podobny do łososia to zupełnie inny :) Filet z łososia jest zdecydowanie grubszy i bardziej tłusty. Filet z pstrąga łososiowego jest smaczny, ale do łososia nie ma co go porównywać :) Składniki: 4 kawałki filetu z pstrąga łososiowego, 1/2 cytryny, 1/2 saszetki green tea Lemon Teekanne, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie:     Filety z pstrąga przyprawiamy pieprzem

Aga w kuchni
Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej 173

Ostatnio kupiłam olej sezamowy. Bardzo mi zasmakował i przyrządzam z nim różne dania. Przygotowałam taką pyszną rybkę z grilla. Pstrąg wyszedł pyszny a w smaku wyraźnie czuć posmak oleju sezamowego. składniki: 500-600 g filetu z pstrąga łososiowego 2 łyżki musztardy Kieleckiej grillowej  4 łyżki oleju sezamowego + do skropienia warzyw 1 łyżka sosu sojowego 200 g pomidorków koktajlowych(...)kawałki ryby i odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Następnie rybę przełożyć do rusztu do grillowania. Grillować rybkę z obu stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga można też przygotować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z rukolą, warzywa skropić olejem sezamowym i podawać z ugrillowaną

Monia miesza i gotuje
Wędzony pstrąg 208

Dzisiaj trochę ekstremalnie, kupiłam w promocji świetne pstrągi więc dlaczego by ich nie uwędzić.  Wcale nie trzeba mieć swojej wędzarni - można poprosić sąsiada, znajomego albo po prostu pójść do wędzarni i za drobną opłatą dać swoje wyroby. Wędzarnia jest, ruszt jest więc do roboty ( aha jak nie mamy specjalnych haków to rybę można wędzić na chwytaku na grilla(...)ryby bądź na kratce z piekarnika) . Przy smaku ryby najważniejsza jest zalewa: Składniki: 3 kg pstrąga 3 L wody 1 szklanka soli kamiennej 0,5 szklanki cukru 10 ziarenek ziela angielskiego 3-5 liści laurowych 1 łyżeczka chilli  Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy w większym naczyniu, do zalewy wkładamy oczyszczoną rybę i trzymamy i 12-14h. Mamy pół sukcesu

Niezły Młynek
PSTRĄG TĘCZOWY NA PARZE Z BROKUŁAMI! OBIAD FIT! 192

TERAZ CZAS NA GOTOWANIE NA PARZE! ZDROWE, SMACZNE NISKOKALORYCZNE! NA DESCE LĄDUJĘ PSTRĄG TĘCZOWY! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - filet z pstrąga tęczowego - brokuł - kiełki lucerny - sok z 1/2 pomarańczy - sól morska - jogurt bałkański Filet z pstrąga marynuje w soku pomarańczowym około 3 godzin w lodówce. Następnie układam na sicie na garnku z gotującą się wodą, przykrywam pokrywką tak aby para nie uciekała

SMYKWKUCHNI
Pstrąg w sosie terijaki z fasolką po chińsku 192

Składniki: - dwa pstrągi - chili - anyż - sos terijaki - fasolka zielona - zioła chińskie - sos sojowy - ocet słodki - ząbek czosnku - łyżeczka miodu - olej sezamowy - kasza kuskus Wykonanie pstrągi: Pstrągi osuszamy ręcznikiem, układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, układamy rybę polaną sokiem z cytryny, posypujemy chili i polewamy sosem terijaki. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temp. 180 stopni C.  Fasolka po chińsku

SMYKWKUCHNI
Pstrąg i puree z patata 165

Pstrąg smakuje w każdej wersji. Ostatnio doszłam do wniosku , że można wpływać na smak dania nie tylko zmieniając sposób doprawienia pstrąga ( np. różne marynaty) , co poprzez dodatki. Podawałam już pstrąga z puree groszkowym - teraz pora na pataty. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. 220

mieszczan dziewięć się pojawiało, a u najważniejszych, najzamożniejszych stawiano na stołach jedenaście  lub trzynaście. Dopiero po pewnym czasie obrano zasadę dwunastu dań, jako symbol dwunastu apostołów. CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. / przepis spontaniczny;/ na 4 porcje 2 duże filety pstrąga łososiowego ze skórą pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek pure  (odporna na wysokie temperatury / może być olej rzepakowy) kilka sparzonych(...)cytryn Blaszkę do pieczenia wykładam folią aluminiową, którą następnie smaruję oliwą. Ryby opłukane i osuszone układam na natłuszczonej folii skórą  od strony folii. Pstrąga posypuję pieprzem, odrobiną soli i skrapiam sokiem  z jednej cytryny. Pozostałe cytryny kroję w plastry, które układam na powierzchni filetów. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 -35 minut w 160 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki
Pstrąg z patelni na maśle 226

Uwielbiam ryby. W każdej postaci. Pstrąga najczęściej przygotowuję piekąc go zawiniętego w folię aluminiową w piekarniku, tym razem pokusiłam się o bardziej kaloryczną wersję - na masełku z chrupiącą skórką z unoszącym się aromatem świeżych ziół. Cóż mogę powiedzieć? Przepyszny. Mniam:) Składniki: 2 pstrągi  sok z dużej cytryny 4-6 łyżek mąki pszennej  gałązka świeżych ziół (np.rozmaryn, tymianek, oregano(...)sól, pieprz mielony do smażenia: masło klarowane albo oliwa z oliwek Oczyszczonego i dokładnie umytego pstrąga osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem zarówno z wierzchu jak i od środka. Następnie skropić sokiem z cytryny (również wierzch i środek), do środka włożyć gałązkę świeżych ziół i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30-60 min. Rozgrzać dużą patelnię

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą z dodatkiem oleju rzepakowego 169

moje pierwsze spotkanie z pstrągiem łososiowym i zaliczam je do udanych. Rybka bardzo smaczna i według mnie lepsza od zwykłego pstrąga. Do tego warzywka- jarmuż i soczewica. składniki: 400 g fileta z pstrąga łososiowego sól prowansalska Kamis 300 g jarmużu 1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle sól czosnkowa Kamis olej rzepakowy Filet pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą prowansalską

Monia miesza i gotuje
Pstrąg pieczony z zieloną salsą 294

Pstrąg pieczony z zieloną salsą czyli obiad w 35 minut! Kto nie lubi szybkich dań, które nie wymagają czasu, doglądania i całego tego zamieszania związanego z gotowaniem obiadu? To jest właśnie przepis na pieczonego pstrąga, który udowadnia, że można przygotować smaczne i efektowne danie obiadowe w niecałe 35 minut. Uzupełniając je ekspresową sałatką z awokado i pomidora przygotujemy szybki obiad(...)którym smakuje i wygląda imponująco, jak w dobrej restauracji. Nie taki pstrąg pieczony w całości straszny… Dużo osób twierdzi, że przygotowanie ryby jest uciążliwe i czasochłonne. Postanowiłam udowodnić, że wcale tak nie jest i przyrządzenie pstrąga w całości to przysłowiowa pestka :) Pieczenie ryby w całości, oprócz oczywistych zalet zdrowotnych ma wiele innych korzyści. Przede wszystkim taka ryba jest

Book of spells
Pstrąg pieczony z zieloną salsą 296

Pstrąg pieczony z zieloną salsą czyli obiad w 35 minut! Kto nie lubi szybkich dań, które nie wymagają czasu, doglądania i całego tego zamieszania związanego z gotowaniem obiadu? To jest właśnie przepis na pieczonego pstrąga, który udowadnia, że można przygotować smaczne i efektowne danie obiadowe w niecałe 35 minut. Uzupełniając je ekspresową sałatką z awokado i pomidora przygotujemy szybki obiad(...)którym smakuje i wygląda imponująco, jak w dobrej restauracji. Nie taki pstrąg pieczony w całości straszny… Dużo osób twierdzi, że przygotowanie ryby jest uciążliwe i czasochłonne. Postanowiłam udowodnić, że wcale tak nie jest i przyrządzenie pstrąga w całości to przysłowiowa pestka :) Pieczenie ryby w całości, oprócz oczywistych zalet zdrowotnych ma wiele innych korzyści. Przede wszystkim taka ryba jest

Book of spells
Pstrąg z musem jabłkowo-chrzanowym 134

kolejny odwiedziłem dyskont w kropeczki i zaopatrzyłem się w nim w świeże pstrągi. Tym razem postanowiłem je upiec. Po raz kolejny zastosowałem masełko pietruszkowe, znalezione kiedyś w koperkowej kuchni , które wypróbowałem już gdy robiłem pstrąga po żydowsku . Mus jabłkowo - chrzanowy początkowo budził moje obawy, okazał się jednak strzałem w dziesiątkę! Małe szkodniki co prawda go nie doceniły, ale rybkę chętnie

Gotuj z Misiem
Łosoś i pstrąg w galarecie 202

Składniki: 1 kg filety z łososia, 1 kg filety z pstrąga, 1 kostka warzywna, 4 łyżki żelatyny, 4 jajka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1/2 groszku zielonego, 1 pomidor, 1/2  papryki, natka pietruszki. Przygotowanie:  Kawałki fileta z łososia i pstrąga gotujemy w wodzie z obranymi warzywami : marchewka, pietruszka i seler. Dodajemy do wywaru kostkę rosołową. Gotujemy około

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania