pstrag - 1579 przepisów (strona:4/106)

Wędzony pstrąg 186

Dzisiaj trochę ekstremalnie, kupiłam w promocji świetne pstrągi więc dlaczego by ich nie uwędzić.  Wcale nie trzeba mieć swojej wędzarni - można poprosić sąsiada, znajomego albo po prostu pójść do wędzarni i za drobną opłatą dać swoje wyroby. Wędzarnia jest, ruszt jest więc do roboty ( aha jak nie mamy specjalnych haków to rybę można wędzić na chwytaku na grilla(...)ryby bądź na kratce z piekarnika) . Przy smaku ryby najważniejsza jest zalewa: Składniki: 3 kg pstrąga 3 L wody 1 szklanka soli kamiennej 0,5 szklanki cukru 10 ziarenek ziela angielskiego 3-5 liści laurowych 1 łyżeczka chilli  Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy w większym naczyniu, do zalewy wkładamy oczyszczoną rybę i trzymamy i 12-14h. Mamy pół sukcesu

Niezły Młynek
PSTRĄG TĘCZOWY NA PARZE Z BROKUŁAMI! OBIAD FIT! 165

TERAZ CZAS NA GOTOWANIE NA PARZE! ZDROWE, SMACZNE NISKOKALORYCZNE! NA DESCE LĄDUJĘ PSTRĄG TĘCZOWY! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - filet z pstrąga tęczowego - brokuł - kiełki lucerny - sok z 1/2 pomarańczy - sól morska - jogurt bałkański Filet z pstrąga marynuje w soku pomarańczowym około 3 godzin w lodówce. Następnie układam na sicie na garnku z gotującą się wodą, przykrywam pokrywką tak aby para nie uciekała

SMYKWKUCHNI
Pstrąg w sosie terijaki z fasolką po chińsku 172

Składniki: - dwa pstrągi - chili - anyż - sos terijaki - fasolka zielona - zioła chińskie - sos sojowy - ocet słodki - ząbek czosnku - łyżeczka miodu - olej sezamowy - kasza kuskus Wykonanie pstrągi: Pstrągi osuszamy ręcznikiem, układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, układamy rybę polaną sokiem z cytryny, posypujemy chili i polewamy sosem terijaki. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temp. 180 stopni C.  Fasolka po chińsku

SMYKWKUCHNI
Pstrąg i puree z patata 135

Pstrąg smakuje w każdej wersji. Ostatnio doszłam do wniosku , że można wpływać na smak dania nie tylko zmieniając sposób doprawienia pstrąga ( np. różne marynaty) , co poprzez dodatki. Podawałam już pstrąga z puree groszkowym - teraz pora na pataty. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. 196

mieszczan dziewięć się pojawiało, a u najważniejszych, najzamożniejszych stawiano na stołach jedenaście  lub trzynaście. Dopiero po pewnym czasie obrano zasadę dwunastu dań, jako symbol dwunastu apostołów. CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. / przepis spontaniczny;/ na 4 porcje 2 duże filety pstrąga łososiowego ze skórą pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek pure  (odporna na wysokie temperatury / może być olej rzepakowy) kilka sparzonych(...)cytryn Blaszkę do pieczenia wykładam folią aluminiową, którą następnie smaruję oliwą. Ryby opłukane i osuszone układam na natłuszczonej folii skórą  od strony folii. Pstrąga posypuję pieprzem, odrobiną soli i skrapiam sokiem  z jednej cytryny. Pozostałe cytryny kroję w plastry, które układam na powierzchni filetów. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 -35 minut w 160 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki
Pstrąg z patelni na maśle 196

Uwielbiam ryby. W każdej postaci. Pstrąga najczęściej przygotowuję piekąc go zawiniętego w folię aluminiową w piekarniku, tym razem pokusiłam się o bardziej kaloryczną wersję - na masełku z chrupiącą skórką z unoszącym się aromatem świeżych ziół. Cóż mogę powiedzieć? Przepyszny. Mniam:) Składniki: 2 pstrągi  sok z dużej cytryny 4-6 łyżek mąki pszennej  gałązka świeżych ziół (np.rozmaryn, tymianek, oregano(...)sól, pieprz mielony do smażenia: masło klarowane albo oliwa z oliwek Oczyszczonego i dokładnie umytego pstrąga osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem zarówno z wierzchu jak i od środka. Następnie skropić sokiem z cytryny (również wierzch i środek), do środka włożyć gałązkę świeżych ziół i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30-60 min. Rozgrzać dużą patelnię

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą z dodatkiem oleju rzepakowego 150

moje pierwsze spotkanie z pstrągiem łososiowym i zaliczam je do udanych. Rybka bardzo smaczna i według mnie lepsza od zwykłego pstrąga. Do tego warzywka- jarmuż i soczewica. składniki: 400 g fileta z pstrąga łososiowego sól prowansalska Kamis 300 g jarmużu 1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle sól czosnkowa Kamis olej rzepakowy Filet pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą prowansalską

Monia miesza i gotuje
Pstrąg pieczony z zieloną salsą 228

Pstrąg pieczony z zieloną salsą czyli obiad w 35 minut! Kto nie lubi szybkich dań, które nie wymagają czasu, doglądania i całego tego zamieszania związanego z gotowaniem obiadu? To jest właśnie przepis na pieczonego pstrąga, który udowadnia, że można przygotować smaczne i efektowne danie obiadowe w niecałe 35 minut. Uzupełniając je ekspresową sałatką z awokado i pomidora przygotujemy szybki obiad(...)którym smakuje i wygląda imponująco, jak w dobrej restauracji. Nie taki pstrąg pieczony w całości straszny… Dużo osób twierdzi, że przygotowanie ryby jest uciążliwe i czasochłonne. Postanowiłam udowodnić, że wcale tak nie jest i przyrządzenie pstrąga w całości to przysłowiowa pestka :) Pieczenie ryby w całości, oprócz oczywistych zalet zdrowotnych ma wiele innych korzyści. Przede wszystkim taka ryba jest

Book of spells
Pstrąg pieczony z zieloną salsą 230

Pstrąg pieczony z zieloną salsą czyli obiad w 35 minut! Kto nie lubi szybkich dań, które nie wymagają czasu, doglądania i całego tego zamieszania związanego z gotowaniem obiadu? To jest właśnie przepis na pieczonego pstrąga, który udowadnia, że można przygotować smaczne i efektowne danie obiadowe w niecałe 35 minut. Uzupełniając je ekspresową sałatką z awokado i pomidora przygotujemy szybki obiad(...)którym smakuje i wygląda imponująco, jak w dobrej restauracji. Nie taki pstrąg pieczony w całości straszny… Dużo osób twierdzi, że przygotowanie ryby jest uciążliwe i czasochłonne. Postanowiłam udowodnić, że wcale tak nie jest i przyrządzenie pstrąga w całości to przysłowiowa pestka :) Pieczenie ryby w całości, oprócz oczywistych zalet zdrowotnych ma wiele innych korzyści. Przede wszystkim taka ryba jest

Book of spells
Pstrąg z musem jabłkowo-chrzanowym 111

kolejny odwiedziłem dyskont w kropeczki i zaopatrzyłem się w nim w świeże pstrągi. Tym razem postanowiłem je upiec. Po raz kolejny zastosowałem masełko pietruszkowe, znalezione kiedyś w koperkowej kuchni , które wypróbowałem już gdy robiłem pstrąga po żydowsku . Mus jabłkowo - chrzanowy początkowo budził moje obawy, okazał się jednak strzałem w dziesiątkę! Małe szkodniki co prawda go nie doceniły, ale rybkę chętnie

Gotuj z Misiem
Łosoś i pstrąg w galarecie 180

Składniki: 1 kg filety z łososia, 1 kg filety z pstrąga, 1 kostka warzywna, 4 łyżki żelatyny, 4 jajka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1/2 groszku zielonego, 1 pomidor, 1/2  papryki, natka pietruszki. Przygotowanie:  Kawałki fileta z łososia i pstrąga gotujemy w wodzie z obranymi warzywami : marchewka, pietruszka i seler. Dodajemy do wywaru kostkę rosołową. Gotujemy około

Aga w kuchni
Pstrąg łososiowy z tymiankiem 120

Składniki: 250 g fileta pstrąga łososiowego, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, tymianek Kamis, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartka cytryny. Przygotowanie:        Pstrąga łososiowego myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Od strony mięsa posypujemy tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni grillowej. Po usmażeniu

Aga w kuchni
Pstrąg z grilla 130

ogólnopolskich zawodach w grillowaniu - nie wiem jak oni dobrali tych ludzi. Może był garaż w promocyjnej cenie dla fanów, lub nawet fanatyków grillowania? Oszalałam, poddałam się, kupiłam kilka pstrągów, brykiet i zaprosiłam dziewczyny ;-) Potrzebujesz: 1 pstrąg na osobę oliwa z oliwek limonka masło gruba sól czosnek dla chętnych Co robić? 1. Rozpalić grill 2. Spory kawałek folii aluminiowej  polać

Matka Żywicielka
Pstrąg pieczony 135

Składniki: 2 pstrągi skórka otarta z jednej cytryny posiekany pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki posiekanego koperku pół cebuli pokrojonej w kosteczkę 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Rybę dokładnie umyłam i osuszyłam. Cebulkę wymieszałam z pietruszką, koperkiem i masłem, doprawiłam solą i pieprzem. Powstałą mieszanką nafaszerowałam ryby. Pstrągi ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, skropiłam delikatnie oliwą

Kulinarny Pamiętnik
Pstrąg z warzywami 94

Prosto, szybko i smacznie :) Składniki (2 porcje): 2 szt. pstrąga 5 ziemniaków 2 marchewki 1 cukinia  4 łyżki oleju 2 łyżki oliwy Panierka: 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, masala fish, bazylia, oregano Przepis: Warzywa obieramy (skrobiemy), kroimy, mieszamy je w oliwie i przyprawach do ziemniaków, bazylii i oregano itd. Układamy na blaszce(...)piekarniku (nagrzanym do 180C) i pieczemy ok. 20 minut. W międzyczasie pstrąga myjemy, nacieramy masalą do ryb  i obtaczamy w rozbełtanym jajku i następnie w bułce tartej. Smażymy na oleju do zarumienienia

Emcia Pichci