pstrag - 1678 przepisów (strona:13/112)

Pstrąg pieczony na soli z sosem musztardowym wg Karola Okrasy 142

Dobry wieczór;) A co powiecie na propozycję obiadu lub kolacji niekoniecznie świątecznej,  ale w sumie też dlaczego nie! Pstrągi pieczone na soli. propozycja pochodzi z książki Karola Okrasy z kuchni Lidla. Przepis zmodyfikowany przeze mnie, ponieważ zamiast piec pstrąga  w skorupce z soli i białek upiekłam go po prostu w towarzystwie soli. Jak dla mnie bomba!  Pyszny(...)cytrynowo tymiankowy pstrąg, jakiego jeszcze nie jadłam, podany w towarzystwie sosu musztardowego!  Składniki: 1 kg soli 2 pstrągi patroszone 2 cytryny sparzone 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek świeży tymianek pieprz biały Sos musztardowy: 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml oliwy z oliwek 50 g masła 1 łyżka musztardy chrzanowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Przygotowanie

Życie zaczyna się w kuchni
maślano czosnkowy pstrąg z patelni i odrobina chilli 166

smażony pstrąg  Pstrąg jest, moim zdaniem gatunkiem ryby który na patelnię nadaje się wprost idealnie. Może dzieję się tak dlatego, że jego delikatne mięso poddane jedynie krótkotrwałej obróbce termicznej w całości zachowuję swój niepowtarzalny smak. Może też często smażę pstrągi, ponieważ przygotowanie w ten sposób posiłku zajmuje raptem kilka minut. To zresztą nie jest teraz najważniejsze. Najważniejszy jest wyborny(...)smak ryby, podkreślony aromatem masła i czosnku i dodatkowo "podkręcony" odrobiną ostrej papryczki. składniki   dla czterech osób 4 pstrągi 3 ząbki czosnku 1 niewielka papryczka chilli 3 łyżki masła 4 łyżki oliwy  1 cytryna  sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki pstrągów, a następnie je filetujemy, pozostawiając skórę (możemy nie filetować pstrągów, ale wtedy musimy

Miód i pieprz
Pstrąg pieczony ze szpinakiem 198

Pstrąg pieczony w piekarniku, ze szpinakiem i serem żółtym. Składniki na pstrąga: świeży, patroszony pstrąg 3 garście świeżego szpinaku garść tartego sera żółtego 3 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie pstrąga: Pstrąga myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy od środka sokiem z cytryny. Szpinak i czosnek podsmażamy 5 minut na patelni wysmarowanej łyżką masła, przekładamy(...)miski, gdzie mieszamy go z serem żółtym. Pstrąga nadziewamy serowo – szpinakowym farszem. Zawijamy ciasno w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut, w temperaturze 180st. Na 10 minut przed końcem, odwijamy rybę i włączamy termoobieg, by ryba się zarumieniła z wierzchu. Artykuł Pstrąg pieczony ze szpinakiem pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
Pstrąg pieczony w piekarniku, z pieczarkami. 182

Soczysty pstrąg pieczony w piekarniku, z dodatkiem aromatycznych, cytrynowych pieczarek, podany z warzywną salsą i pieczonymi ziemniaczkami. Składniki na pstrąga: świeży, patroszony pstrąg 4 średnie pieczarki 2 łyżeczki majonezu ( można pominąć ) 3 ząbki czosnku otarta skórka z połowy cytryny+łyżeczka soku garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie pstrąga: Pstrąga myjemy, osuszamy i oprószamy solą, oraz pieprzem. Do środka wkładamy(...)minimum godzinę. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy lekko przez 5 minut, by puściły sok. Przestudzone mieszamy z majonezem, skórką cytrynową, pietruszką, przetartym czosnkiem i przyprawami. Gotową mieszanką, faszerujemy pstrąga, zawijamy go ciasno w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na 30 minut ( na 10 minut przed końcem, odwijamy folię i włączamy termoobieg, by ryba się przyrumieniła

NiePieprz.pl
Pstrąg z patelni z masłem czosnkowym, surówką z kapusty oraz pieczonymi ziemniaczkami 143

Soczysty, smażony na klarowanym maśle pstrąg z dodatkiem pieczonych ziemniaczków i surówki z kiszonej kapusty – to świetna propozycja obiadowa, nawet dla osób, które za rybą nie przepadają (bardzo prawdopodobne, że zmienią zdanie). Robiąc tą rybkę próbowałam odtworzyć smak pstrąga, którego jedliśmy podczas naszego ostatniego pobytu w górach i myślę, że prawie mi się to udało :) Ryba jest bardzo smaczny(...)zapach i smak rozpływającego się masła czosnkowego jest po prostu nieziemski. Do tego aromatyczne, chrupiące ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty – najlepszy zestaw. Składniki (na 2 porcje): 2 pstrągi (oczyszczone) 1 spora cytryna mąka sól pieprz ok. 1-2 łyżki sosu sojowego przyprawa do ryb (opcjonalnie) masło klarowane (do smażenia) Masło czosnkowe: ok. 2-3 łyżki masła 2 ząbki czosnku

MyCookBook.pl
Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem 159

Frittata z burakiem, wędzonym pstrągiem, ziemniaczkami i koperkiem. Wierzcie lub nie, ale podana z chrzanem smakuje nieziemsko! Zawsze interesowały mnie nietypowe wersje klasycznych śródziemnomorskich potraw, dlatego przepis na frittatę z burakiem znaleziony w książce "The Medicinal Chef" Dale Pinnock od razu zwrócił moją uwagę. Wędzoną makrelę zamieniłam jednak na wędzonego pstrąga, moją ulubioną zaraz za doradą rybę. Dodałam też ziemniaczki(...)brak szałwii zrekompensowałam świeży koperkiem. Buraczki i koperek to ostatnio moje smakowe połączenie numer jeden. Wierzcie lub nie, ale ta frittata świetnie smakuje podana z chrzanem :) Buraczki, ziemniaczki, wędzony pstrąg w jajkach i chrzan - takie za mną chodzą smaki przed Wielkanocą Jutro będzie już bardziej tradycyjnie. Zamierzam upiec mazurek z kajmakiem i ugotować wegetariański żurek. A w dni świąteczne

Chilli Czosnek i Oliwa
Pstrąg z chilli i cytryną 131

Chociaż pogoda nam dziś nie dopisuje humor można sobie poprawić pysznym pstrągiem którego muszę przyznać jadłam pierwszy raz bo nigdy nie przepadałam za rybami. Po w zasmakowaniu się w pstrągu następna do wypróbowania będzie Dorada. Pstrąg z chilli i cytryną  - 2 świeże pstrągi patroszone - 1 cytryna - 1/2 łyżeczka płatków chilli - sól morska - 1 łyżka natki pietruszki - 2 gałązki koperku(...)masło - olej - mąka Przygotowanie: Pstrąga myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i lekko nacinamy w trzech miejscach z obu stron. Przygotowujemy marynatę, mieszamy łyżkę oliwy z sokiem z połówki cytryny, dodajemy patki chilli, sól morską, i posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowaną marynatą nacieramy pstrąga by weszła w nacięcia   i wsadzamy do środka po gałązce koperku i kawałku masła. Odstawiamy do lodówki

Kulinarne życie
grillowany pstrąg owinięty plastrami wędzonego boczku 143

Pstrąg z grilla W prognozach pogody, straszą nas że to już koniec lata. Wykorzystajmy więc , może już ostatni, słoneczny weekend i przygotujmy na zakończenie sezonu, pstrąga z grilla. Składniki  dla dwóch osób 2 średnie tuszki pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz 8 cienkich plastrów wędzonego boczku dodatkowo kilka wykałaczek ruszty(...)grillowania ryb Sposób przygotowania Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy z lodówki, nacieramy je z zewnątrz i od środka oliwą, wkładamy do ich środka nać pietruszki, razem z grubo posiekanym czosnkiem. Ryby spinamy wykałaczkami, zabezpieczając pietruszkę przed wypadnięciem. Na każdym boku pstrąga układamy po dwa plastry boczku, a następie ryby

Miód i pieprz
pstrąg z grilla 99

Pstrąg z grilla Pstrąg z grilla Składniki  dla dwóch osób 2 średnie tuszki pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku pół pęczka naci pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz 8 cienkich plastrów wędzonego boczku dodatkowo kilka wykałaczek ruszty do grillowania ryb Sposób przygotowania Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy(...)nacieramy je z zewnątrz i od środka oliwą, wkładamy do ich środka nać pietruszki razem z grubo posiekanym czosnkiem i spinamy wykałaczkami zabezpieczając pietruszkę przed wypadnięciem. Na każdym boku pstrąga układamy po dwa plastry boczku, a następie ryby zamykamy w specjalnych rusztach do grillowania. Pstrągi układamy na rozgrzany ruszt i grillujemy, parokrotnie je przekładając. Na koniec sprawdzamy stopień upieczenia, pociągając

Miód i pieprz
Wyniki konkursu z Kamisem 96

grillowanym i pokrojonym na kawałki Bakłażany napełniamy farszem, układamy na tackach do grillowania i pieczemy na ruszcie przez 25–30 minut. Na koniec dekorujemy gałązkami tymianku MARIOLA: Grillowany pstrąg pod pierzynką z kaszy gryczanej z warzywami z musem brokułowym Składniki 1 duży pstrąg 1 woreczek kaszy z warzywami 4 plastry surowego boczku 1 brokuł sól, pieprz biały pieprz zielony warzywa(...)dekoracji cytryna tymianek Wykonanie Oczyszczonego pstrąga opłukać zimną wodą, w filetować podzielić na dwie części osuszyć ręcznikiem.. Filety z pstrąga oprószamy przygotowaną mieszkanką z pieprzu białego i zielonego i tymianku świeżo zmielonym pieprzem, solą, cytryną czosnkiem skropić oliwa odstawiać do lodówki na dwie godziny. W tym czasie gotujemy kaszę z warzywami. która idealnie się sprawdza w tego typu daniach

Wielki apetyt
Pstrąg ziołowo-szczypiorkowy 167

Pstrąg ziołowo-szczypiorkowy*   Pstrąg z masełkiem to świetne danie dla tych osób, które chcą latem utrzymać dobrą formę. Podczas grillowania, masło rozpuści się, natomiast ryba będzie lekko wilgotna. Dzięki siatce grillowej, pstrągi będzie można swobodnie obracać, bez ich uszkodzenia.     Składniki:   wypatroszone pstrągi masło pół pęczka szczypiorku bazylia suszona  przyprawa do ryb sól pieprz czarny cytryna(...)miękkiego masła dodać posiekany szczypiorek, bazylię suszona i odrobinę soli/pieprzu. Wszystko ze sobą wymieszać, aby składniki mogły się połączyć.   2. Pstrągi umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, a także przyprawą do ryb.     3. Przygotowane pstrągi nafaszerować masełkiem i umieścić do lodówki (najlepiej na kilka godzin).   4. Ryby umieścić do siatki grillowej i grillować, tak długo

Ugotować
Pstrąg pieczony w cytrynach z rozmarynem 112

Pstrąga można podawać z ryżem i warzywami. Składniki: 2 pstrągi w całości (1 pstrąg na osobę) 1 cytryna 4 gałązki rozmarynu sól, pieprz Wykonanie: Pstrąga oprószamy solą i pieprzem. Cytrynę kroimy na plasterki. Na wierzch i do środka pstrąga wkładamy 2-3 plasterki cytryny i gałązkę rozmarynu. Każdego pstrąga zawijamy oddzielnie w folię aluminiową (szczelnie) Wkładamy pstrągi

IMPRESJA SMAKU
Rybka inaczej - szansa dla Pascala. 179

jestem fanką Kuchni Lidla wiadomo nie od dziś. :) Ubóstwiam przepisy Okrasy jednak tym razem dałam szansę Pascalowi i skusiłam się na kieszonkę z pstrąga faszerowaną serem ricotta z pachnącym ryżem. Wyszło niesamowicie intensywne w smaku i bardzo oryginalne. Na pewno nie jest to potrawa na którą się rzucimy i wciągniemy w 5 min, przez intensywny smak co chwilę odkłada się(...)widelec jednak potem chętnie sięga po niego z powrotem. Przepis całkowicie kopiuję ze strony Kuchnia Lidla. Aha i rada kupcie filety, zabawa z filetowaniem pstrąga nie jest fascynująca. Składniki: 4 pstrągi patroszone 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek Biolevita 2 czerwone cebule, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku 120 g chleba polskiego (sam miąższ

Brzuszki Łakomczuszki
Jakie ryby na wigilię 35

kawałeczku dobrej ryby i do tego też zjeść inne, mniej rybne tradycyjne dania jak kapusta wigilijna, pierogi, krokiety itd. Karp – tradycyjna, wigilijna ryba. Inne ryby słodkowodne, oprócz karpia : pstrąg, sandacz, szczupak. Ryby morskie: dorsz, łosoś, morszczuk, jesiotr, mintaj, halibut, śledź. Jeśli jesteście fanami tych ryb polecam wypróbować moje przepisy: Wszystko o rybach – jak kupić, oczyścić, wypatroszyć, przechowywać KARP(...)Karp w galarecie Karp w galarecie siostry Anastazji Karp smażony PSTRĄG Prowansalski pstrąg na parze Bazyliowo czosnkowy pstrąg na parze Pstrąg na parze Pstrąg pieczony Sałatka z rybą wędzoną SANDACZ Sandacz pieczony w piekarniku Sandacz pieczony Sandacz vera cruse Sandacz pieczony w calości SZCZUPAK Zupa rybna DORSZ Dorsz smażony w panierce bez jajek Dorsz smażony Paluszki rybne z dorsza Sushi

Dorota Smakuje
Pieczony pstrąg i frytki warzywne z piekarnika 98

Pieczony pstrąg i frytki warzywne z piekarnika Pyszny i kolorowy obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku i to w zdrowszej wersji, bo warzywa i ryby nie są smażone w głębokim tłuszczu, a pieczone. Całe danie robi się razem za jednym zamachem, jedyne na co musimy zwrócić uwagę to to, że połowę „frytek” pieczemy przez 40 minut(...)resztę warzyw i rybę dokładamy w połowie czasu i pieczemy przez 20 minut.     Składniki: Ryba: 2 pstrągi sól, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku 4 łodyżki natki pietruszki Frytki: 2-3ziemniaki 1-2 marchewki 1 niewielka cukinia 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej 1-2 buraki ok 2 łyżki oliwy lub oleju przyprawy

Blog z Apetytem