Dobra, wrzucam ten przepis, chociaż nie jestem do niego w 100% przekonana. Tzn. nie chodzi o smak, bo np. koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym pstrągiem wyszły przepyszne. Te z szynką wyszły super, ale jeżeli chodzi o te z rybą, to przepadłam. Zaraz Wam wszystko napiszę. A czemu nie jestem przekonana do publikacji? To zdjęcie… jakieś takie nie moje(...)niesmaczny. Zmieniliśmy więc koncepcję. Drobno starty chrzan wylądował na pieczywie. Tak, bo w koreczkach dołożyłam też pieczywo. Potem szynka, jajko i oliwka. Dobrze wszystko zagrało. Następnym pomysłem był wędzony pstrąg i ogórek. I znowu chrzan. Serek i pieczywo. Pycha. Po pierwszy kęsie stwierdziliśmy, że nam to trochę coś przypomina. Sushi. I wiecie co? Po zmianie zwykłego chrzany na wasabi, powstała
Kardamonovytego, że ta propozycja zachwyci nie tylko Was, ale i Waszych gości. Jeżeli lubicie podejmować kogoś, kogo z przyjemnością poczęstujecie swoim daniem, to warto przygotować właśnie takiego, pachnącego ziołami pstrąga. Proste, lecz pyszne danie, które odpowiednio podane sprawi, że obiad urośnie do rangi wykwintnego! Potrawa cieszy nie tylko oczy, ale także i podniebienie! Pełnia wiosny na talerzu! Niech czerwiec zacznie(...)się Wam pysznie! Składniki 3 średniej wielkości pstrągi 1 cytryna 2 łyżeczki soli morskiej garść świeżej bazylii garść świeżej mięty garść świeżego szpinaku (użyłam szpinaku baby) 2 łyżeczki oleju 6 – 7 migdałów 1 łyżeczka masła Wykonanie Świeże pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą. Solimy również wnętrze ryby. Cytrynę kroimy w plastry. Pstrągi układamy na folii aluminiowej
Raj dla Podniebieniatego, że ta propozycja zachwyci nie tylko Was, ale i Waszych gości. Jeżeli lubicie podejmować kogoś, kogo z przyjemnością poczęstujecie swoim daniem, to warto przygotować właśnie takiego, pachnącego ziołami pstrąga. Proste, lecz pyszne danie, które odpowiednio podane sprawi, że obiad urośnie do rangi wykwintnego! Potrawa cieszy nie tylko oczy, ale także i podniebienie! Pełnia wiosny na talerzu! Niech czerwiec zacznie(...)się Wam pysznie! Składniki 3 średniej wielkości pstrągi 1 cytryna 2 łyżeczki soli morskiej garść świeżej bazylii garść świeżej mięty garść świeżego szpinaku (użyłam szpinaku baby) 2 łyżeczki oleju 6 – 7 migdałów 1 łyżeczka masła Wykonanie Świeże pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą. Solimy również wnętrze ryby. Cytrynę kroimy w plastry. Pstrągi układamy na folii aluminiowej
Raj dla PodniebieniaDobra, wrzucam ten przepis, chociaż nie jestem do niego w 100% przekonana. Tzn. nie chodzi o smak, bo np. koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym pstrągiem wyszły przepyszne. Te z szynką wyszły super, ale jeżeli chodzi o te z rybą, to przepadłam. Zaraz Wam wszystko napiszę. A czemu nie jestem przekonana do publikacji? To zdjęcie… jakieś takie nie moje(...)niesmaczny. Zmieniliśmy więc koncepcję. Drobno starty chrzan wylądował na pieczywie. Tak, bo w koreczkach dołożyłam też pieczywo. Potem szynka, jajko i oliwka. Dobrze wszystko zagrało. Następnym pomysłem był wędzony pstrąg i ogórek. I znowu chrzan. Serek i pieczywo. Pycha. Po pierwszy kęsie stwierdziliśmy, że nam to trochę coś przypomina. Sushi. I wiecie co? Po zmianie zwykłego chrzany na wasabi, powstała
KardamonovySzukasz pomysłu na obiad? Kupiłaś pstrąga łososiowego, ale zastanawiasz się jak go upiec? Dzielę się przepisem na pyszne i szybkie danie. Pstrąg łososiowy pieczony z cytryną i rozmarynem to pomysł na rybę inną niż do tej pory. Oryginalny smak zachwyci każdego. Ciekawy orzeźwiający smak cytryny i cudowny aromat rozmarynu sprawiają, że każdy je to danie z ochotą. Tak upieczona ryba(...)jest lekko przypieczona z góry i soczysta w środku. Pstrąg łososiowy pieczony z cytryną i rozmarynem świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, ciepłą bagietką albo pieczonymi burakami, które możesz przygotować według tego przepisu . Przygotowanie pstrąga według tego przepisu zajmuje około 25 minut. Zatem nawet w środku zabieganego tygodnia możesz w mgnieniu oka zrobić pyszny i zdrowy obiad dla Twojej rodziny
Gotujemywdomu.plsześć sztuk bo wszystkie zostały zjedzone na ciepło, prosto po wędzeniu. Goście zadowoleni, a ja chyba bardziej, że im tak bardzo smakowało :) W ten sposób można przygotować nie tylko pstrągi, ale również makrelę, halibuta lub łososia (o hodowlanym z Norwegii zapomnijcie w tym przypadku). Za przepis i wskazówki bardzo dziękuję chłopakom z grupy na Facebooku Wędzenie Bez Tajemnic, w szczególności(...)Łukaszowi za przepis bazowy, Mateuszowi za zebranie wszystkich wskazówek w całość i Radkowi za podpowiedź o nocnym zasoleniu. Serdecznie polecam! Składniki: świeże pstrągi sól kamienna gruboziarnista, niejodowana Przygotowanie: Świeże pstrągi wypatroszyć, jeśli pozostawiamy głowy - wyciąć skrzela i oczy, pstrągi umyć pod zimną, bieżącą wodą. Są dwie szkoły - można je oskrobać z łusek, lub też łuski pozostawić. My nie jemy skóry
Kocham..lubię..gotuję..specjalnie dedykowane do ryb). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poszczególne etapy przygotowania ryby Jedyną rybą słodkowodną, która może się poszczycić chudym mięsem o największej zawartości niezwykle cennych kwasów omega-3 jest pstrąg. Warto więc sięgać po niego w kuchni jak najczęściej – choć dwa razy w tygodniu. Jak oporządzić pstrąga? Jeśli zastanawiacie się nad tym, jak oczyścić pstrąga ze śluzu, by ułatwić sobie(...)Następnie należy rybę opłukać zimną wodą. W dalszej części trzeba pozbyć się ciemnej tkanki w brzuchu ryby (najlepiej wykonać to łyżką) oraz odciąć odbyt. W przypadku ryb takich jak pstrąg zwykle pozostawia się głowę, gdyż łatwiej dzięki temu zachować ją w całości podczas obróbki termicznej. Jeśli jednak wolimy pozbyć się rybiej głowy, to po jej odcięciu znów należy filety dobrze
Kulinarne PrzebojeWiosenny pstrąg z pieczonymi ziemniakami Wiosenny pstrąg z pieczonymi ziemniakami , to obiad który wywołuje szeroki uśmiech na twarzach biesiadników Wspaniale wygląda , pięknie pachnie , no i bajecznie smakuje . Polecam nie tylko na piątkowe obiady . Potrawa łatwa w przygotowaniu z prostych składników , a do tego wdzięczna i apetyczna . Nada się także doskonale dla osób nie jedzących mięsa Ach , czyż może być coś(...)ziemniaków , masła i kopru . Jedzona w pierwszych , ciepłych , promieniach słońca , wreszcie na tarasie a nie w jadalni .. Balsam dla duszy i żołądka Składniki na 4 osoby : 4 średniej wielkości pstrągi 1 cytryna 1 kostka masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki , mielonego pieprzu 1 duży , pęczek świeżego kopru sól do smaku ziemniaki : 6 ziemniaków średniej wielkości , najlepiej młodych 1 łyżeczka mielonej
Ogrodnik w podróżydrugiego śniadania mieliśmy okazję porozmawiać o slow life. Okazało się, że on też zaczynał od pracy w korporacji! Czasami droga do spełniania marzeń jest kręta. Spróbowaliśmy wędzonego na zimno pstrąga z pobliskiej hodowli i serków, które David planował wykorzystać do przepisów. Almette z chrzanem idealnie pasowało do ryby. Pasta z pstrąga na serku jest zdrowsza, niż ta na majonezie(...)dzięki cytrynie i świeżym ziołom, jej smak jest zupełnie inny i świeży. Przygotowaliśmy ją razem. Pasta z wędzonego pstrąga (jak mówił David świetnie sprawdzi się też wędzona makrela czy łosoś) pasuje zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Można z niej zrobić też małe, wykwintne przystawki na przyjęcie (podając na pumperniklu, grzance czy w kruchych mini-tartaletkach). Ja chętnie
Poezja smakuefektownie wyglądające danie musi być skomplikowane? Nie! Poniżej przepis na piękne pieczone pstrągi. Dwa świeże pstrągi (ok 600g. Każdy) Cytryna Czosnek Rozmaryn Masło Sól Pieprz W przygotowaniu ryby najważniejsza jest… ryba! A mówiąc dokładniej, świeża ryba. Ja zaopatruję się w Świeża-Ryba.pl i mam pewność, że to produkt najwyższej jakości prosto z kutra, choć nad morzem zbyt często(...)być nie mogę. Pstrągi myjemy i osuszamy. W środku solimy i doprawiamy pieprzem. Do każdego pstrąga wkładamy kawałek masła, gałązkę rozmarynu, dwa ząbki czosnku i pokrojoną cytrynę. Nie wierzchu pstrągi nacinamy, także nakładamy cytrynę i solimy – najlepiej gruboziarnistą solą. To najprostszy przepis na pieczonego pstrąga, który nie zajmuje wiele czasu, a zawsze robi wrażenie wyglądem i oczywiście smakiem! Dodatkowego smaku
MarcinCheftego, że ta propozycja zachwyci nie tylko Was, ale i Waszych gości. Jeżeli lubicie podejmować kogoś, kogo z przyjemnością poczęstujecie swoim daniem, to warto przygotować właśnie takiego, pachnącego ziołami pstrąga. Proste, lecz pyszne danie, które odpowiednio podane sprawi, że obiad urośnie do rangi wykwintnego! Potrawa cieszy nie tylko oczy, ale także i podniebienie! Pełnia wiosny na talerzu! Niech czerwiec zacznie(...)się Wam pysznie! Składniki 3 średniej wielkości pstrągi 1 cytryna 2 łyżeczki soli morskiej garść świeżej bazylii garść świeżej mięty garść świeżego szpinaku (użyłam szpinaku baby) 2 łyżeczki oleju 6 – 7 migdałów 1 łyżeczka masła Wykonanie Świeże pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą. Solimy również wnętrze ryby. Cytrynę kroimy w plastry. Pstrągi układamy na folii aluminiowej
Raj dla PodniebieniaSkładniki (na 1 porcję) - filet z pstrąga łososiowego (ok. 100 g), - pół szklanki świeżego soku z pomarńczy (ok. 125 ml), - pół woreczka ryżu parabolicznego (ok. 50 g) - 2 plastry pomarańczy (ok. 80 g), - marchew (ok. 105 g), - małe jabłko (ok. 100 g), - natka pietruszki, - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka. Sposób przygotowania 1. Filet z pstrąga łososiowgo marynujemy w soku(...)pomarańczy, soli, pieprzu i papryce słodkiej. 2. Obieramy marchew, jabłko ze skórki i trzemy na tarce (marchew na małych oczkach a jabłko na dużych oczkach). 3. Smażymy pstrąga obustronnie na patelni teflonowej (bez tłuszczu) przez około 10-15 min. 4. Pstrąga podajemy z plastrami pomarańczy w towarzystwie ryżu i surówki. 5. Całość posypujemy natką pietruszki. Pstrąg w pomarańczach w towarzystwie
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDobry wieczór;) A co powiecie na propozycję obiadu lub kolacji niekoniecznie świątecznej, ale w sumie też dlaczego nie! Pstrągi pieczone na soli. propozycja pochodzi z książki Karola Okrasy z kuchni Lidla. Przepis zmodyfikowany przeze mnie, ponieważ zamiast piec pstrąga w skorupce z soli i białek upiekłam go po prostu w towarzystwie soli. Jak dla mnie bomba! Pyszny(...)cytrynowo tymiankowy pstrąg, jakiego jeszcze nie jadłam, podany w towarzystwie sosu musztardowego! Składniki: 1 kg soli 2 pstrągi patroszone 2 cytryny sparzone 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek świeży tymianek pieprz biały Sos musztardowy: 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml oliwy z oliwek 50 g masła 1 łyżka musztardy chrzanowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Przygotowanie
Życie zaczyna się w kuchnismażony pstrąg Pstrąg jest, moim zdaniem gatunkiem ryby który na patelnię nadaje się wprost idealnie. Może dzieję się tak dlatego, że jego delikatne mięso poddane jedynie krótkotrwałej obróbce termicznej w całości zachowuję swój niepowtarzalny smak. Może też często smażę pstrągi, ponieważ przygotowanie w ten sposób posiłku zajmuje raptem kilka minut. To zresztą nie jest teraz najważniejsze. Najważniejszy jest wyborny(...)smak ryby, podkreślony aromatem masła i czosnku i dodatkowo "podkręcony" odrobiną ostrej papryczki. składniki dla czterech osób 4 pstrągi 3 ząbki czosnku 1 niewielka papryczka chilli 3 łyżki masła 4 łyżki oliwy 1 cytryna sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki pstrągów, a następnie je filetujemy, pozostawiając skórę (możemy nie filetować pstrągów, ale wtedy musimy
Miód i pieprzPstrąg pieczony w piekarniku, ze szpinakiem i serem żółtym. Składniki na pstrąga: świeży, patroszony pstrąg 3 garście świeżego szpinaku garść tartego sera żółtego 3 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie pstrąga: Pstrąga myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy od środka sokiem z cytryny. Szpinak i czosnek podsmażamy 5 minut na patelni wysmarowanej łyżką masła, przekładamy(...)miski, gdzie mieszamy go z serem żółtym. Pstrąga nadziewamy serowo – szpinakowym farszem. Zawijamy ciasno w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut, w temperaturze 180st. Na 10 minut przed końcem, odwijamy rybę i włączamy termoobieg, by ryba się zarumieniła z wierzchu. Artykuł Pstrąg pieczony ze szpinakiem pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plSoczysty pstrąg pieczony w piekarniku, z dodatkiem aromatycznych, cytrynowych pieczarek, podany z warzywną salsą i pieczonymi ziemniaczkami. Składniki na pstrąga: świeży, patroszony pstrąg 4 średnie pieczarki 2 łyżeczki majonezu ( można pominąć ) 3 ząbki czosnku otarta skórka z połowy cytryny+łyżeczka soku garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie pstrąga: Pstrąga myjemy, osuszamy i oprószamy solą, oraz pieprzem. Do środka wkładamy(...)minimum godzinę. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy lekko przez 5 minut, by puściły sok. Przestudzone mieszamy z majonezem, skórką cytrynową, pietruszką, przetartym czosnkiem i przyprawami. Gotową mieszanką, faszerujemy pstrąga, zawijamy go ciasno w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na 30 minut ( na 10 minut przed końcem, odwijamy folię i włączamy termoobieg, by ryba się przyrumieniła
NiePieprz.plSoczysty, smażony na klarowanym maśle pstrąg z dodatkiem pieczonych ziemniaczków i surówki z kiszonej kapusty – to świetna propozycja obiadowa, nawet dla osób, które za rybą nie przepadają (bardzo prawdopodobne, że zmienią zdanie). Robiąc tą rybkę próbowałam odtworzyć smak pstrąga, którego jedliśmy podczas naszego ostatniego pobytu w górach i myślę, że prawie mi się to udało :) Ryba jest bardzo smaczny(...)zapach i smak rozpływającego się masła czosnkowego jest po prostu nieziemski. Do tego aromatyczne, chrupiące ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty – najlepszy zestaw. Składniki (na 2 porcje): 2 pstrągi (oczyszczone) 1 spora cytryna mąka sól pieprz ok. 1-2 łyżki sosu sojowego przyprawa do ryb (opcjonalnie) masło klarowane (do smażenia) Masło czosnkowe: ok. 2-3 łyżki masła 2 ząbki czosnku
MyCookBook.plFrittata z burakiem, wędzonym pstrągiem, ziemniaczkami i koperkiem. Wierzcie lub nie, ale podana z chrzanem smakuje nieziemsko! Zawsze interesowały mnie nietypowe wersje klasycznych śródziemnomorskich potraw, dlatego przepis na frittatę z burakiem znaleziony w książce "The Medicinal Chef" Dale Pinnock od razu zwrócił moją uwagę. Wędzoną makrelę zamieniłam jednak na wędzonego pstrąga, moją ulubioną zaraz za doradą rybę. Dodałam też ziemniaczki(...)brak szałwii zrekompensowałam świeży koperkiem. Buraczki i koperek to ostatnio moje smakowe połączenie numer jeden. Wierzcie lub nie, ale ta frittata świetnie smakuje podana z chrzanem :) Buraczki, ziemniaczki, wędzony pstrąg w jajkach i chrzan - takie za mną chodzą smaki przed Wielkanocą Jutro będzie już bardziej tradycyjnie. Zamierzam upiec mazurek z kajmakiem i ugotować wegetariański żurek. A w dni świąteczne
Chilli Czosnek i OliwaChociaż pogoda nam dziś nie dopisuje humor można sobie poprawić pysznym pstrągiem którego muszę przyznać jadłam pierwszy raz bo nigdy nie przepadałam za rybami. Po w zasmakowaniu się w pstrągu następna do wypróbowania będzie Dorada. Pstrąg z chilli i cytryną - 2 świeże pstrągi patroszone - 1 cytryna - 1/2 łyżeczka płatków chilli - sól morska - 1 łyżka natki pietruszki - 2 gałązki koperku(...)masło - olej - mąka Przygotowanie: Pstrąga myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i lekko nacinamy w trzech miejscach z obu stron. Przygotowujemy marynatę, mieszamy łyżkę oliwy z sokiem z połówki cytryny, dodajemy patki chilli, sól morską, i posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowaną marynatą nacieramy pstrąga by weszła w nacięcia i wsadzamy do środka po gałązce koperku i kawałku masła. Odstawiamy do lodówki
Kulinarne życiePstrąg z grilla W prognozach pogody, straszą nas że to już koniec lata. Wykorzystajmy więc , może już ostatni, słoneczny weekend i przygotujmy na zakończenie sezonu, pstrąga z grilla. Składniki dla dwóch osób 2 średnie tuszki pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz 8 cienkich plastrów wędzonego boczku dodatkowo kilka wykałaczek ruszty(...)grillowania ryb Sposób przygotowania Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy z lodówki, nacieramy je z zewnątrz i od środka oliwą, wkładamy do ich środka nać pietruszki, razem z grubo posiekanym czosnkiem. Ryby spinamy wykałaczkami, zabezpieczając pietruszkę przed wypadnięciem. Na każdym boku pstrąga układamy po dwa plastry boczku, a następie ryby
Miód i pieprzPstrąg z grilla Pstrąg z grilla Składniki dla dwóch osób 2 średnie tuszki pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku pół pęczka naci pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz 8 cienkich plastrów wędzonego boczku dodatkowo kilka wykałaczek ruszty do grillowania ryb Sposób przygotowania Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy(...)nacieramy je z zewnątrz i od środka oliwą, wkładamy do ich środka nać pietruszki razem z grubo posiekanym czosnkiem i spinamy wykałaczkami zabezpieczając pietruszkę przed wypadnięciem. Na każdym boku pstrąga układamy po dwa plastry boczku, a następie ryby zamykamy w specjalnych rusztach do grillowania. Pstrągi układamy na rozgrzany ruszt i grillujemy, parokrotnie je przekładając. Na koniec sprawdzamy stopień upieczenia, pociągając
Miód i pieprzgrillowanym i pokrojonym na kawałki Bakłażany napełniamy farszem, układamy na tackach do grillowania i pieczemy na ruszcie przez 25–30 minut. Na koniec dekorujemy gałązkami tymianku MARIOLA: Grillowany pstrąg pod pierzynką z kaszy gryczanej z warzywami z musem brokułowym Składniki 1 duży pstrąg 1 woreczek kaszy z warzywami 4 plastry surowego boczku 1 brokuł sól, pieprz biały pieprz zielony warzywa(...)dekoracji cytryna tymianek Wykonanie Oczyszczonego pstrąga opłukać zimną wodą, w filetować podzielić na dwie części osuszyć ręcznikiem.. Filety z pstrąga oprószamy przygotowaną mieszkanką z pieprzu białego i zielonego i tymianku świeżo zmielonym pieprzem, solą, cytryną czosnkiem skropić oliwa odstawiać do lodówki na dwie godziny. W tym czasie gotujemy kaszę z warzywami. która idealnie się sprawdza w tego typu daniach
Wielki apetytPstrąg ziołowo-szczypiorkowy* Pstrąg z masełkiem to świetne danie dla tych osób, które chcą latem utrzymać dobrą formę. Podczas grillowania, masło rozpuści się, natomiast ryba będzie lekko wilgotna. Dzięki siatce grillowej, pstrągi będzie można swobodnie obracać, bez ich uszkodzenia. Składniki: wypatroszone pstrągi masło pół pęczka szczypiorku bazylia suszona przyprawa do ryb sól pieprz czarny cytryna(...)miękkiego masła dodać posiekany szczypiorek, bazylię suszona i odrobinę soli/pieprzu. Wszystko ze sobą wymieszać, aby składniki mogły się połączyć. 2. Pstrągi umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, a także przyprawą do ryb. 3. Przygotowane pstrągi nafaszerować masełkiem i umieścić do lodówki (najlepiej na kilka godzin). 4. Ryby umieścić do siatki grillowej i grillować, tak długo
UgotowaćPstrąga można podawać z ryżem i warzywami. Składniki: 2 pstrągi w całości (1 pstrąg na osobę) 1 cytryna 4 gałązki rozmarynu sól, pieprz Wykonanie: Pstrąga oprószamy solą i pieprzem. Cytrynę kroimy na plasterki. Na wierzch i do środka pstrąga wkładamy 2-3 plasterki cytryny i gałązkę rozmarynu. Każdego pstrąga zawijamy oddzielnie w folię aluminiową (szczelnie) Wkładamy pstrągi
IMPRESJA SMAKUjestem fanką Kuchni Lidla wiadomo nie od dziś. :) Ubóstwiam przepisy Okrasy jednak tym razem dałam szansę Pascalowi i skusiłam się na kieszonkę z pstrąga faszerowaną serem ricotta z pachnącym ryżem. Wyszło niesamowicie intensywne w smaku i bardzo oryginalne. Na pewno nie jest to potrawa na którą się rzucimy i wciągniemy w 5 min, przez intensywny smak co chwilę odkłada się(...)widelec jednak potem chętnie sięga po niego z powrotem. Przepis całkowicie kopiuję ze strony Kuchnia Lidla. Aha i rada kupcie filety, zabawa z filetowaniem pstrąga nie jest fascynująca. Składniki: 4 pstrągi patroszone 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek Biolevita 2 czerwone cebule, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku 120 g chleba polskiego (sam miąższ
Brzuszki Łakomczuszkikawałeczku dobrej ryby i do tego też zjeść inne, mniej rybne tradycyjne dania jak kapusta wigilijna, pierogi, krokiety itd. Karp – tradycyjna, wigilijna ryba. Inne ryby słodkowodne, oprócz karpia : pstrąg, sandacz, szczupak. Ryby morskie: dorsz, łosoś, morszczuk, jesiotr, mintaj, halibut, śledź. Jeśli jesteście fanami tych ryb polecam wypróbować moje przepisy: Wszystko o rybach – jak kupić, oczyścić, wypatroszyć, przechowywać KARP(...)Karp w galarecie Karp w galarecie siostry Anastazji Karp smażony PSTRĄG Prowansalski pstrąg na parze Bazyliowo czosnkowy pstrąg na parze Pstrąg na parze Pstrąg pieczony Sałatka z rybą wędzoną SANDACZ Sandacz pieczony w piekarniku Sandacz pieczony Sandacz vera cruse Sandacz pieczony w calości SZCZUPAK Zupa rybna DORSZ Dorsz smażony w panierce bez jajek Dorsz smażony Paluszki rybne z dorsza Sushi
Dorota SmakujePieczony pstrąg i frytki warzywne z piekarnika Pyszny i kolorowy obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku i to w zdrowszej wersji, bo warzywa i ryby nie są smażone w głębokim tłuszczu, a pieczone. Całe danie robi się razem za jednym zamachem, jedyne na co musimy zwrócić uwagę to to, że połowę „frytek” pieczemy przez 40 minut(...)resztę warzyw i rybę dokładamy w połowie czasu i pieczemy przez 20 minut. Składniki: Ryba: 2 pstrągi sól, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku 4 łodyżki natki pietruszki Frytki: 2-3ziemniaki 1-2 marchewki 1 niewielka cukinia 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej 1-2 buraki ok 2 łyżki oliwy lub oleju przyprawy
Blog z ApetytemNiezwykle aromatyczne pstrągi pieczone w całości prościej niż myślisz. Masło czosnkowe robi robotę! Ten przepis przyda się podczas świąt i nie tylko. Ryba przyrządzona w ten sposób jest po prostu przepyszna. Przepis na pstrągi pieczone z masłem czosnkowym Składniki: 2 wypatroszone i oczyszczone pstrągi, ćwierć kostki masła, 4 ząbki czosnku, pęczek koperku, sól, pieprz, cebula, cytryna, olej. Zrób tak: Ryby(...)następnie rozetrzyj z odrobiną soli na desce za pomocą noża lub widelca, przełóż do miseczki, dodaj miękkie masło, posiekany koperek oraz pieprz, wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do wnętrza pstrągów. Na dnie brytfanki rozłóż plastry cebuli, na nich połóż pstrągi – dzięki temu nie przywrą, ale też nabiorą aromatu – na nich ułóż ryby. Dodaj też cytrynę pokrojoną na ćwiartki
Kulinarna Polskagrilla to bardzo prosta i szybka potrawa. Nie wymagają wcześniejszego marynowania, a żeby były pyszne potrzeba niewiele składników. Generalnie wystarczy cytryna i świeże zioła, żeby wyczarować przepyszne danie. Aromatyczny pstrąg z grilla z ziołami, dzięki połączeniu świeżej kolendry, mięty i natki pietruszki, właśnie taki jest. Razem z siostrom uwielbiamy taką rybkę i kiedy tylko mamy możliwość wrzucamy ją na grill(...)Oczywiście pstrąg będzie jeszcze smaczniejszy kiedy użyjecie różnych odmian ziół, ja wykorzystałam połączenie kolendry wietnamskiej, która ma piękne podłużne, dwukolorowe listki i lekko cytrynowy smak, kolendrę „Confetti” o listkach podobnych do koperku i bardzo aromatycznym smaku, miętę cytrynową o intensywnym cytrynowym aromacie i miętę waniliową o słodkim waniliowym smaku. Aromatyczny pstrąg z grilla z ziołami Składniki: 2 świeże wypatroszone pstrągi
PatiGotujePstrągi według tego przepisu wychodzą niczym z dobrej smażalni nad łowiskiem. Przepełnione aromatem czosnku i ziół, po prostu pyszne. Składniki: dwa świeże wypatroszone pstrągi, najlepiej z łowiska lub zaufanego sklepu rybnego, 3 ząbki czosnku, kopiasta łyżka posiekanej pietruszki, łyżeczka suszonego majeranku, sok z połówki cytryny, sól, pieprz, mąka pszenna, olej. Zrób tak: pstrągi trzeba zamarynować, tylko wtedy będą naprawdę aromatyczne(...)złapały temperaturę otoczenia, co ułatwi smażenie. Każdą rybę obtocz w mące pszennej, otrzep z nadmiaru i smaż na głębokim tłuszczu przez około 8-10 minut. W tym czasie pstrągi powinny zrobić się złociste. Zdejmij z patelni na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Idealne na letni obiad w towarzystwie sałatki. Jeśli nie liczycie kalorii, super będą też frytki
Kulinarna PolskaKanapka z wędzonym pstrągiem i masłem chrzanowym , udekorowana świeżym koperkiem. Masło chrzanowe to zmiksowane do białości masło z koglem-moglem na miodzie (u mnie syrop z agawy) i chrzanem. Bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować miękkie masło, dodać żółtko, miód i wszystko ubić. Na końcu wmieszać chrzan ze słoiczka. Tak przygotowanym masłem chrzanowym smarujemy świeże, chrupiące bułki, rozkładamy kawałki wędzonego(...)pstrąga (którego wcześniej podgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem) i posypujemy świeżym koperkiem. Wędzone pstrągi, w porównaniu do wędzonej makreli są chudymi rybami i dlatego gruba warstwa masła chrzanowego idealnie do nich pasuje. Pamiętajmy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego jeśli spróbujemy samej tłustej, wędzonej makreli oraz chudego, wędzonego pstrąga – bardziej posmakuje nam makrela. Ale pstrąg w połączeniu
Moja Delicjapatelnię kładziemy mięso o temperaturze pokojowej. Grzechem, gorzej, zbrodnią jest smażenie steka wyciągniętego wprost z lodówki Dwa razy naszym w menu na tydzień pojawiła się ryba, cudownie pachnący dymem pstrąg z lokalnej hodowli , wędzony w tradycyjny sposób, a nie na zimno – metodą przemysłową. W menu najwięcej wykorzystaliśmy warzyw – hitem stołu było spaghetti z cukini. Od kiedy mamy specjalny przyrząd(...)Poniedziałek: Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Czwartek: Sałatka z wędzonym pstrągiem i mango Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym Pobierz menu na tydzień Lista zakupów (ilość dla dwóch osób): 250 g polędwicy wołowej Krewetki tygrysie 250 g Dwa wędzone
Niedzielny kucharzGotowany, smażony, grillowany, wędzony czy też pieczony – pstrąg . Ryba o wspaniałym smaku, chudym mięsie zawierająca najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 4 filety z pstrąga - 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (16 plasterków) - papryka (czerwona, pomarańczowa) - kawałek pora - różowa sól himalajska - nasiona kolendry - suszony czosnek niedźwiedzi - czosnek suszony(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej roladce układamy po małym kawałku cytryny, oprószamy pieprzem, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 30 minut. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim można podać jako danie obiadowe z ziemniakami lub ryżem oraz sezonową surówką. Wspaniale też sprawdzą się na kolację, przystawkę – na ciepło lub na zimno
mojewypiekiinietylkoziemniora. Czyż nie tak? Ziemnior, psze państwa, zawsze smakuje, nigdy nie zawiedzie, ba, można się pokusić, że ziemnior prawdziwym przyjacielem jest! A gdyby tak ziemniora, z sympatii czystej, wędzonym pstrągiem potraktować, to już to przestaje być zwykły ziemnior. Wtedy to jest, wyimaginujta se, Wyrafinowany Ziemnior, królewskiego stołu godny! Powiecie: „a skąd ja tera wędzonego pstrąga wezmę(...)już odpowiadam, za darmo wam odpowiem, z serca dobrego! A idzieta do Kulasy, dajeta flaszkie, a Kulasa daje wam pstrąga, osobistemi ręcyma uwędzonego, we własnej wędzarni, co to ją między stodoło a szklarnio ma. Prawda, że proste? Nu, nie ma za co, niech Wam na zdrowie służy! Składniki: 4 duże ziemniaki 200 g chudego twarogu 150 ml śmietany
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaUwielbiam ryby, choć przyznaje się, że jem je zbyt rzadko. Ostatnio kupiłam ładnego, świeżego pstrąga i postanowiłam przygotować go w tradycyjny sposób. Smażony pstrąg to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Usmażoną rybę podałam z ziemniaczanymi różyczkami . Składniki na 2 porcje: 1 duży pstrąg sól, pieprz sok z cytryny olej mąka pszenna Pstrąga wypatroszyć, umyć i pokroić(...)dzwonki (łeb i płetwy nie będą nam potrzebne). Rybę przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Przygotowane kawałki pstrąga obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż pstrąg będzie rumiany. Usmażone kawałki ryby ułożyć na papierze i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Od razu podawać
UgotowaćPomysł na zdrowe, w miarę szybkie do przygotowania i smaczne danie obiadowe – pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami. Pycha! Ostatnio przygotowując pstrąga podałam go z brokułem, kalafiorem i marchewką (przepis macie tutaj ), a dzisiaj postanowiłam zaszaleć z innymi warzywami. Składniki na 1-2 porcje: 1 duży pstrąg tęczowy 2 małe ziemniakami 1-2 pomidory 1/2 cukinii sól(...)pieprz przyprawa do sałatek (koperkowo-ziołowa) ewentualnie sok z cytryny oliwa z oliwek Pstrąga wypatroszyć, pozbawić łusek, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do sałatek. Za pomocą noża naciąć jeden bok ryby. Na sam koniec pstrąga skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Pomidora umyć, przekroić na pół i pokroić
UgotowaćNadeszła chwila na pstrąga z grilla. I tylko pogoda się popsuła. I pstrągi zamiast z grilla wpłynęły na talerze wprost z patelni grillowej, razem z ziołowym masłem i usmażonymi na chrupko, młodymi ziemniakami. Ocieramy skórkę ze sparzonej cytryny a samą cytrynę wyciskamy. Pstrągi oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Skrapiamy ryby z zewnątrz i wewnątrz sokiem z cytryny, osypujemy solą, pieprzem(...)Zanim ziemniaki były dobre, ich smażenie zajęło mi około 40 minut. Patelnię grillową bardzo mocno rozgrzewamy. Bardzo, bardzo mocno. Dzięki temu skóra ryby nie przylepi się Wam do patelni. Pstrągi można dla pewności lekko skropić oliwią. Kładziemy ryby na patelni i na sporym ogni grillujemy, w zależności od wielkości ryby, około 5-7 minut z każdej strony. Odwracajcie ją delikatnie
Karo in the KitchenDziś pieczony pstrąg na puree z marchewki. Jeśli wypróbowaliście już łososia na puree z kalafiora , czas na rybę w całości. Ja użyłam pstrąga tęczowego, ale myślę, że świetnie sprawdzi się w tym daniu także dorada czy okoń morski (labraks). Ryba wygląda bardzo zadziornie, ale danie jest delikatne – szczególnie marchewkowe puree z dodatkiem chrzanu jest warte uwagi. Bałam się tego(...)kulinarnego eksperymentu, ale wyszło fantastycznie. Wizualnie chyba także niczego sobie! Pstrąg w całości na puree z marchewki: 4 wypatroszone pstrągi lub inne ryby o białym mięsie niepełne 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka miodu 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku 1-2 limonki (1 łyżka soku + do dekoracji) 1 łyżeczka sosu rybnego (można pominąć) posiekana
Poezja smakuDzisiaj bardzo prosto, ale też bardzo smacznie. Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym. U mnie w domu pieczony musi być koniecznie z głową, bo taki "jibek" (czyt. "rybek" ;) ) najbardziej smakuje moim Trollom. Ale głowy oczywiście nie jedzą :) Do tak przyrządzonej ryby pasuje tak naprawdę wszystko, więc dobór dodatków ogranicza tu tylko fantazja i smak. Ja ostatnio podałam pstrąga z sałatą(...)awokado i fasolą i ryżem. Jednak ryż, przy tak bogatej sałatce, okazał się zbędny. Składniki dla 4 osób: 4 pstrągi (po ok.300-350 g) sok z 2 limonek 6 ząbków czosnku sól pieprz 2 łyżki oliwy 40 g klarowanego masła Pstrągi umyć, osuszyć. W moździerzu rozetrzeć 2 ząbki czosnku z solą i pieprzem, dodać sok z limonek i 1 łyżkę oliwy
Pełny talerzDziś przedstawiam pomysł na zdrowy i lekki obiad z rybą w roli głównej. Pieczony pstrąg nadziewany grzybami i ziołami zachwyci wszystkich fanów zdrowego odżywiania. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, co na pewno docenią pracujący na cały etat:). Na szczęście pstrągi są teraz bardzo powszechnie dostępne i w zazwyczaj dobrej cenie więc pozostaje się tylko nimi cieszyć. Polecam! Scroll(...)down for recipe in English Pieczony pstrąg nadziewany grzybami (2 porcje) Składniki: 2 pstrągi, oczyszczone i umyte 2 plastry boczku, pokrojone w paski 1 cebula, pokrojona w kostkę 5-6 średnich pieczarek, pokrojone w kostkę (lub więcej jeśli lubisz) 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 1 grzanka z chleba, pokruszona 1 cytryna
karmelowySama tak robiłam do tej pory… żeby nie słuchać marudzenia przy stole przy obieraniu ości… Tak łatwiej… Postanowiłam jednak to zmienić i skusiłam się na zakup pstrąga. Nie chciałam eksperymentować, żeby w przypadku nieudanego eksperymentu nie zmarnować pysznej ryby. Przewertowałam kilka książek w poszukiwaniu idealnego przepisu na pieczonego pstraga, ale ciągle coś było nie tak… Składniki(...)szafce… I chciał nie chciał wyszedł eksperyment ale… udany bo nawet Małżonek (dłuugie zęby na ości;) ) pochwalił! Do ryby podałam frytki ze słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne! Pstrąg pieczony – składniki: 2 pstrągi 2 łyżki masła koperek (można użyć suszonego) sól, pieprz, cytryna Sos cytrusowo-miętowy : 50 g masła pieprz kolorowy w ziarenkach skórka otarta
UgotujmyTo.plwszystkich osób żyjących w ciągłym biegu, które mimo braku czasu chcą cieszyć się zdrowym i smacznym domowym jedzeniem, a dzisiaj aromatu będzie niemało bo na talerzu gości wędzony pstrąg! Ryba ta, jak zapewne większość, zachwyca nie tylko pod względem smaku, ale i właściwości. Dostarcza bowiem najwięcej spośród ryb słodkowodnych cennych kwasów omega-3. Nie wszystkie tłuszcze są dla nas niewskazane(...)ilościach, mogą mieć leczniczy wpływ na nasze ciało- i do tej grupy należą właśnie kwasy omega-3, które odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób serca i krążenia. Mięso pstrąga zawiera też bardzo dobrze przyswajalne, pełnowartościowe białko i niewiele kalorii. Poza tym stanowi źródło wapnia, magnezu i żelaza oraz witamin A, D, E. Pstrąga możemy przyrządzić na wiele sposobów- lekkostrawne
peanutbuttermonster