pstrag - 1678 przepisów (strona:17/112)

Pstrąg w ziołach z piekarnika 130

Nigdy nie byłam miłośnikiem ryb i chociaż Dziadek zawsze namawiał mnie do jedzenia ich to ja zawsze uciekalam od nich jak najdalej. Wczoraj będąc na zakupach zobaczyłam dwa pstrągi i pomyślałam, że w sumie to mogłabym sprawdzić co mi z tego wyjdzie. No i powiem Wam, że wyszło całkiem smacznie. Do tego podałam ziemniaki z piekarnika, a także twaróg(...)mój idealny zestaw. Pstrąg w ziołach z piekarnika Pstrąg  (u mnie patroszony z Lidla) Pęczek kopru Natka pietruszki Cytryna 3 ząbki czosnku Mała cebula Masło Sól,   Pieprz  Pstrąga myjemy,  lekko oczyszczamy z łusek, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę. Pietruszkę oraz koper wkładamy w całości w rybę,  dodajemy obrany i pokrojony w plasterki

Kuchnia moimi oczami
Pstrąg po Wenecku , prosta pieczona ryba 121

Pstrąg po Wenecku , prosta pieczona ryba Ryby są pyszne i zdrowe , choć ja osobiście wolę je łowić niż jeść;) Moi chłopcy uwielbiają pstrąga , szczególnie tego najprostszego , pieczonego z dodatkiem masła i octu jabłkowego . Obowiązkowo nadziewany koprem , czosnkiem i tłuczonym pieprzem . Wyśmienite danie , szybkie w przygotowaniu i dobre na każdy dzień . Z dowolnymi dodatkami tworzy wystawny obiad , eleganckiego grilla lub pyszną(...)kolację Polecam ! Składniki na 4 osoby : 4 średniej wielkości pstrągi 1 kostka masła pęczek koperku 2 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka tłuczonego ,czarnego pieprzu sól do smaku 5 ząbków czosnku Pstrągi oczyszczamy z łusek . W sklepach są zazwyczaj patroszone i nie wymagają tej czynności I dobrze to nie jest najmilsze i najbardziej pachnące zajęcie na popołudnie Płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem

Ogrodnik w podróży
Pstrągi pieczone z warzywami 198

Aromatyczny pstrąg pieczony w foli z dodatkiem ziół i cytryny smakuje wyśmienicie. Pieczony z korzeniowymi warzywami jest sycącym i bardzo zdrowym daniem. 1/2 kg ziemniaków 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 główka czosnku 1 cebula 1/4 oliwy z oliwek pieprz czarny sól papryka słodka PSTRĄGI: 2 całe pstrągi 1 cytryna 1/2 sok, a druga połówka w plasterki 4 ząbki czosnku(...)pęczek natki pietruszki 40 g masła sól pieprz czarny Świeże pstrągi oczyścić z łusek i umyć. Ostrym nożem zrobić nacięcia z dwóch stron i w tych miejscach wcisnąć lekko rozgniecione ząbki czosnku. Przełożyć ryby na folię aluminiową i oprószyć z każdej strony solą z pieprzem. Pół cytryny pokroić w plasterki i włożyć do ryby. Na wierzch położyć kawałki masła

https:KKuchniaMniam
Pstrąg z piekarnika, pieczony w folii 286

Pyszny, maślany, delikatny, wilgotny, wprost rozpływający się w ustach pstrąg z piekarnika, pieczony w folii.   Składniki: 2 pstrągi sól + pieprz do smaku 2 duże ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich (polecam Skworcu ) 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny ------------------------------ 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej. Każdą z nich, na stronie błyszczącej, smarujemy(...)łódeczkę". Ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego. Ryba powinna być cały czas położona rozcięciem do góry, więc najlepiej umieścić ją w niewielkim naczyniu, w którym można ją oprzeć. Tak przygotowanego pstrąga wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Naczynie żaroodporne z rybą wkładamy do piekarnika na 30 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna

Smak mojego domu
Pstrąg prosto z patelni 119

Pstrąg prosto z patelni to chyba najszybszy i najłatwiejszy sposób na przygotowanie potrawy z ryby. Nie będę się dzisiaj za dużo rozpisywać ( jak zwykle zresztą ) oto moja kolacja. Prosto z patelni, pyszne, chrupiące i baaardzo delikatne małe pstrągi :)). Jeżeli nie macie pomysłu na obiad a posiadacie dostęp do świeżej ryby to polecam taką smażoną prosto z patelni. W zasadzie dobry(...)produkt obroni się sam. Nie potrzeba wymyślnych dań, żeby poznać prawdziwy smak dobrego jedzenia najwyższej jakości. Pstrąg prosto z patelni pstrągi mąka do obtoczenia ryby olej do smażenia Artykuł Pstrąg prosto z patelni pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Obiad w 30 minut – Pieczony pstrąg z białym winem i cytryną 121

Pieczony pstrąg to idealne otwarcie weekendu. Kiedy w piątek po pracy podpierasz się nosem ze zmęczenia, a ostatnie o czym chce Ci się myśleć jest gotowanie, kup rybę, koperek i cytrynę, dopraw lekko białym winem, wsadź do piekarnika i … zdrzemnij się pół godzinki, albo pobaw się z dzieckiem(...)później, z rodziną, ciesz się rozpoczynającym się weekendem i zaskakująco wykwintną kolacją, która w gruncie rzeczy zrobiła się prawie sama. Pieczony pstrąg – przepis: Składniki: 1 średniej wielkości pstrąg na osobę cytryna parę łyżek białego, wytrawnego wina pęczek koperku sól, biały pieprz masło Dodatki: sałata białe pieczywo lub kilka ziemniaków do upieczenia Wykonanie: Ryby

Patchwork
Obiad w 30 minut – Pieczony pstrąg z białym winem i cytryną 129

Pieczony pstrąg to idealne otwarcie weekendu. Kiedy w piątek po pracy podpierasz się nosem ze zmęczenia, a ostatnie o czym chce Ci się myśleć jest gotowanie, kup rybę, koperek i cytrynę, dopraw lekko białym winem, wsadź do piekarnika i … zdrzemnij się pół godzinki, albo pobaw się z dzieckiem. A później, z rodziną, ciesz się rozpoczynającym się weekendem i zaskakująco(...)wykwintną kolacją, która w gruncie rzeczy zrobiła się prawie sama. Pieczony pstrąg – przepis: Składniki: 1 średniej wielkości pstrąg na osobę cytryna parę łyżek białego, wytrawnego wina pęczek koperku sól, biały pieprz masło Dodatki: sałata białe pieczywo lub kilka ziemniaków do upieczenia Wykonanie: Ryby umyj, oczyść, zdejmij z nich łuski. Ułóż w wysmarowanej masłem lub oliwą formie. Do środka każdego

Patchwork
Pstrągi pieczone w całości 122

Słyszałam wiele dobrego o tych pstrągach od Moniki, która degustowała je w domu swojego chłopaka Davida. W końcu zagościły u nas w domu na kolacji, którą dzieciaki urządzały dla swojego przyjaciela z Belgii. David samodzielnie je przygotował i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. Pstrągi wyszły niezwykle okazale(...)mojej kuchni. Świetnym uzupełnieniem smakowym i kolorystycznym była sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych w sosie vinegrete. Skłdniki na 4 porcje: • 4 średnie pstrągi (ok. 250 g każdy) • 1 cytryna • pęczek koperku • 8 małych ząbków czosnku • 50 g masła • sól, pieprz biały do smaku Wykonanie: • Pstrągi oskrobać i umyć. Od strony brzucha

To co kocham
Pstrąg łososiowy z pęczakiem, buraczkami i wędzonym twarogiem 320

Pstrąg łososiowy przygotowany w foli aluminiowej na patelni jest podobny do ryby gotowanej na parze. Smaczny i aromatyczny dzięki temu, że dusi się w sosie własnym. Podałam go z kaszą pęczak, różową od pieczonego buraczka ćwikłowego i z wyraźnym smakiem wędzonki dzięki twarogowi. Taką sałatkę z buraczkiem można podać na ciepło jak również na zimno. Polecam na lekki, zdrowy obiad(...)filety z pstrąga łososiowego sól pieprz kolorowy oliwa z oliwek sok z cytryny ok 3 gałązki tymianku SAŁATKA PĘCZAK: 1 szklanka kaszy pęczak 1 burak ćwikłowy 50 g twarogu wędzonego 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DRESSING: 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól pieprz kolorowy Filety z pstrąga

https:KKuchniaMniam
Pstrąg łososiowy pieczony z pomidorami i mozarellą 206

Filet z pstrąga łososiowego pieczony pod warstwą świeżych pomidorów i mozzarelli. Przygotowanie ryby nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga wielu zabiegów. Taka ryba jest bardzo smaczna. Można ją zjeść samą, z chlebem albo podać z ziemniakami. 2 filety z pstrąga łososiowego sól morska pieprz czarny skórka otarta z 1/2 cytryny 2 pomidory 2 kulki mozzarelli po 125 g bazylia(...)suszona oliwa z oliwek pomidorki koktajlowe Filety z pstrąga łososiowego oczyścić z ości i osuszyć. Moje filety miały skórę, więc też ją usunęłam. Rybę natrzeć solą, pieprzem i skórką z cytryny. Odstawić na około godzinę. Naczynie do zapiekania lub folię aluminiową wysmarować oliwą z oliwek i ułożyć rybę. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki i ułożyć wokół filetów, rozkrojoną częścią

https:KKuchniaMniam
Cytrynowy pstrąg smażony na maśle 208

smażony. A jeśli usmażyć go na maśle to już w ogóle nie bo w gębie. :-) Nie przeszka dza mi już wtedy nawet mozolne wybieranie ości (zazwyczaj wybieramy filety). ; -) Pstrąg to r yba niedroga a naprawdę smac zna i godna polecenia. 1 pstrąg  1 cytryna 50g masła  4 łyżki mąki sól, pieprz 1. Pstrąga oczyszczamy, kroimy w dzwonki(...)Cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Dokładnie nacieramy nią rybę (również wewnątrz), sok wyciskamy i polewamy nim pstrąga. Zostawiamy na około 30 minut w chłodnym miejscu. 3. Na patelni rozgrzewamy masło. Kawałki pstrąga dokładnie obtaczamy w mące, smażymy do zarumienienia

Szefowa kuchni
Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną 146

francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta z pstrągiem wędzonym i pieczoną papryką.   Składniki na 6 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (1 op. 375g) - ok. 400 g wędzonych filetów z pstrąga - 300g tartej mozzarelli - 2 kulki mozzarelli(...)boków (krótsze uzupełnimy kawałkami, aby nie zmarnować ciasta). Ułożone paski również smarujemy białkiem. Wewnątrz każdą tartę posypujemy tartą mozzarellą, pokrojonym w półkrążki porem, układamy naprzemiennie kawałki pieczonej papryki, wędzonego pstrąga, pokrojonej na kawałki kulki mozzarelli (wcześniej odsączonej z zalewy) oraz pieczonego czosnku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 20 minut. Podajemy gorące, przybrane ziarnami czerwonego pieprzu

mojewypiekiinietylko
Pstrąg w cytrusach i salsa z ogórka 113

wreszcie duży wybór ryb. Od śledzia do lucjana. Mimo tego, że jesteśmy krajem nadbałtyckim, mimo wielu nadal czystych rzek, rozległych jezior i stawów hodowlanych, ciągle jemy za mało ryb. Pstrąga znajdziecie w prawie każdym sklepie, spróbujcie tego. Pstrągi myjemy w chłodnej wodzie, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem wewnątrz i na zewnątrz. Skórkę nacinamy ostrym nożem- przyprawy lepiej przenikną do mięsa. Skrapiamy(...)świeżego kopru oraz półplasterki cebuli. Wierzch ryby również posypujemy przyprawami, układajmy naprzemiennie cienkie plastry limonki i pomarańczy, lekko dociskamy je do ryby. Wkładamy do lodówki na około godzinę, żeby pstrągi przeszły aromatem przypraw i cytrusów. Ogórka myjemy i obieramy nie całkiem do końca, zostawiając na nim trochę skórki. Wszystkie składniki poza cytryną drobno kroimy, przyprawiamy do smaku solą i świeżo

Karo in the Kitchen
Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby? 319

chuda, czy tłusta. Ryby można wędzić w całości, w dzwonkach lub w filetach (ze skórą). Moim zdaniem najsmaczniejsza jest ryba w całości. Najpopularniejsze do wędzenia w ten sposób są: pstrągi (które prezentuję na zdjęciach), makrele i sielawy. Można też wędzić łososie, dorady, węgorze, dorsze – co tylko lubimy. Przed wędzeniem przygotowujemy ryby: patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i skrobiemy nożem z łusek(...)dniowe), ale ja skupię się na wędzeniu na gorąco. Rozpalamy niewielki ogień i w temperaturze dymu ok. 50 stopni wędzimy ryby przez ok. jedną do trzech godzin . Dla pstrągów będzie to prawdopodobnie ok. 2 godziny. Na koniec warto zwiększyć ogień i zostawić ryby na 10 minut w dymie o temperaturze 70 stopni – jest to tzw. dopiekanie, ale nie każdy

Poezja smaku