Pyszny, pachnący ziołami, delikatny, pstrąg z piekarnika. Składniki: 2 pstrągi sól + pieprz do smaku 2 duże ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny ------------------------------ 2 łyżki oliwy extra virgin Wykonanie: Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Ryby myjemy i osuszamy. Rybę posypujemy solą i pieprzem - z obu stron skórkę oraz w środku(...)przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę soku z cytryny. Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane naczynie z pstrągiem foliujemy i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Naczynie żaroodporne z rybą wkładamy do piekarnika na 30 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna
Smak mojego domuZbliża się piątek - u mnie w domu to tradycyjnie dzień, w którym na obiad jadamy ryby. Poprzednim razem pokazałam Wam przepis na dorsza, dlatego dziś wykorzystamy inną rybę - pstrąga. Pstrąg łososiowy z cytrusami - przepis na 4 porcji Do przygotowania pstrąga będziesz potrzebować: 600g pstrąga, 1 pomarańczę, 1 cytrynę, 4 łyżeczki octu balsamicznego, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki gorczycy, sól
Z notatnika dietetykaefekt wspaniały.Do podania na obiad i na kolację. Dzięki wysokiej temperaturze pieczenia skórka jest chrupiąca ,a środek ryby aksamitny,delikatny rozpływający się w ustach. Proporcje na 1 dużego pstrąga Pstrąg (świeży wypatroszony) sok z cytryny 3 łyżki gruby plaster cytryny czosnek 1 duży ząbek 3 solidne łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub koperku 3 łyżki masła sól pieprz opcjonalnie szczypta(...)płatków chili Pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Nacinamy w kilku miejscach (z jednej strony) Następnie skrapiamy sokiem z cytryny również środek ryby. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do środka wkładamy łyżkę masła (resztę roztapiamy w rondelku) zieloną pietruszkę, i przekrojony na połowę ząbek czosnku oraz cytrynę. Tak przygotowanego pstrąga układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać rybę połową
Andzia PichciSkładniki: 4 filety pstrąga łososiowego (tęczowego) 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki czosnku w proszku 100 g masła olej roślinny do smażenia mąka kukurydziana do panierowania sól Sos jogurtowy: 1 mały jogurt 3 łyżki majonezu 1/2 pęczka grubego szczypioru garść listków świeżej bazylii sól, pieprz 20 sztuk pomidorków koktajlowych ( papryczkowych ) Sposób wykonania: Filety myjemy, suszymy i kroimy na porcje. Każdy(...)następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i nakład kawałki ryb skórką do dołu. Smażymy kilka minut na średnim ogniu aż skórka zacznie się rumienić. Przekładamy pstrąga na drugą stronę i dodajemy masło. Smażymy około 4-5 minut do zrumienienia. Jogurt, majonez, szczypior, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Porcje pstrąga nakładamy na talerz. Obok nich
Qchnia po prostuPstrąg cytynowo-tymiankowy z piekarnika to kolejna smaczna propozycja na obiad w II fazie diety szybka przemiana. Ryba upieczona bez grama tłuszczu. Aromatyczna i pyszna dzięki cytrynie i tymiankowi. Możesz użyć każdego innego ziółka według smaku i stanu posiadania. Zazwyczaj jedna rybka przypada na jedną porcję. Tym razem kupiłam pstrąga giganta, jeden ważył około 1 kilograma. Dobry pomysł(...)zdrowy obiad. Ryba pieczona jest krótko w wysokiej temperaturze, dzięki czemu mięso pozostaje idealnie soczyste. Poza dietą obłóż pstrąga do pieczenia wiórkami masła. Polecam! Składniki na 2 porcje: 1-2 pstrągi 2 cytryny ziele tymianku+tymianek suszony sól, pieprz Wykonanie: rybę dokładnie umyć i osuszyć sparzyć cytryny, Z jednej wycisnąć sok, drugą pokroić w plasterki rybę solidnie skropić sokiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ryżowa sałatka z wędzonym pstrągiem. Idealna na co dzień, jak i od święta. Pyszna, sycąca, prosta w przygotowaniu. U mnie w domu znika w oka mgnieniu Do przygotowania sałatki użyłam pysznego wędzonego pstrąga z grzybami Fjord Fiskursson. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go spróbować, to gorąco go Wam polecam. Wspaniałe połączenie ryby z dodatkiem pieczarek i borowików, to naprawdę(...)uczta dla podniebienia. Polecam też spróbować innych produktów FJORD FISKURSSON Składniki: 1 filet pstrąga wędzonego z grzybami Fjord Fiskursson 6 pełnych łyżek ugotowanego kolorowego ryżu kawałek żółtej marynowanej papryki (około 1/4 sztuki) kawałek czerwonej marynowanej papryki (około 1/4 sztuki) sól i pieprz do smaku 1 łyżka majonezu (lub jogurtu) Przygotowanie: Filet z pstrąga wędzonego z grzybami kroimy wzdłuż, a następnie
Słodkie okruszkiPstrąg smażony na maśle to alternatywa dla pstrąga pieczonego w piekarniku. Ryba jest szybka i łatwa do zrobienia, a przede wszystkim bardzo smaczna. Moje pstrągi podałam z kaszą z warzywami . Składniki: 2 pstrągi cytryna 3 ząbki czosnku mąka do panierowania masło sól, pieprz Wykonanie: Ryby umyć, osuszyć. Oprószyć z wierzchu i w środku solą
magiczna kuchnia KasiZacznijmy od tego, że nie za bardzo przepadam za rybami. Należę do tej grupy osób, która nienawidzi wydłubywania ości, obierania ich itd. Pstrąg jest jedna z niewielu ryb, które zdecydowanie mogę zaakceptować i która na prawdę mi smakuje. Ma bardzo delikatne mięso, nadaje się zarówno do smażenia w piekarniku jak do grillowania. Jeśli macie taka możliwość kupujcie pstrąga z dobrej(...)pierwszym lepszym markecie. Możecie podać go solo lub z farszem w środku. Ja przygotowałam moją rybę z plastrami cytryny, masłem pietruszkowym i pieczarkami. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiej wersji pstrąga to koniecznie go zróbcie. Na pewno Wam posmakuje ! Składniki: 2 pstrągi tęczowe, wypatroszone i pozbawione łuski 50 dkg pieczarek, pokrojonych w plasterki i podsmażonych na maśle 1 cytryny, pokrojona
Życie ze smakiemsmażenia. Wiecie już, jak bardzo lubię ryby pieczone – z przeróżnymi dodatkami, kiedy za jednym zamachem mamy z blachy i rybę, i warzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę można zrobić na dwa sposoby – ja robię(...)mieszamy do zemulgowania, jak sos winegret – najwygodniej ubijaczką balonową. Dodajemy resztę składników. Ta marynata może z ryby spływać i warto wykorzystać ją rzeczywiście jako marynatę – zanurzyć w niej pstrągi i schować do lodówki na minimum godzinę. Wyjmujemy z lodówki pstrągi, oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Skórkę nacinamy do połowy grubości mięsa, z obu stron. Jeśli używacie marynaty z pierwszego sposobu
Karo in the Kitchensmażonego boczku, a także lekko słodkie chowdery kukurydziane - wszystkie gęste i treściwe. Od siebie stawiam na blogowym stole moją własną wersję chowderu, łącząc w nim kukurydzianą podstawę z delikatnym pstrągiem i ukochanym, zdrowym jarmużem :) Zabieliłam mlekiem kokosowym i zaostrzyłam chili. Wyszło niesamowicie pysznie, treściwie i lekko zarazem, a to wszystko w zaledwie 40 min. i w kolorze dzisiejszego, marcowego słońca(...)Czas zakasać rękawy i przygotować to świetne danie! Chowder kukurydziany z jarmużem i pstrągiem Potrzebujesz: 1 puszka kukurydzy 3 ząbki czosnku 1 mały por 1 mały ziemniak skórka otarta z 1/3 cytryny 2 listki laurowe 2 łyżki oleju 150g jarmużu 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1 puszka mleka kokosowego 600ml bulionu warzywnego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNowego Roku postanowiłam, że będziemy częściej jedli ryby. Zauważyłam, że często można kupić świeże (nie mrożone) ryby w dobrych cenach. Tak więc kolejny przepis na pstrąga z imbirem z warzywami – smacznie i szybko. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 – 4 Składniki: 2 pstrągi (lub dorsze) kawałek świeżego imbiru(...)Pokroić pora 4. Podsmażyć pora 5. Dodać paprykę i pomidory 6. Przełożyć warzywa do naczynia, ułożyć rybę i plastry imbiru Pobierz wersję do druku: Pobierz Pstrąg z imbirem Artykuł Pstrąg z imbirem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plKanapka na obiad? Czemu nie, taką nikt nie pogardzi. Pomiędzy dwoma filetami pstrąga pyszne, aromatyczne risotto szafranowe. Takie danie przygotowałam z przepisu autorskiego Kurta Schellera na warsztatach. Składniki dla 2 osób: • 4 filety pstrąga • sól i pieprz • 1/2 szklanki białego wina • 1 szklanka bulionu warzywnego • 1 cebula Risotto • 3/4 szklanki ryżu arborio • 1 cebula • 100 ml białego(...)odparuje, dolewać bulion i cały czas mieszać powtarzając tę czynność aż ryż wchłonie wodę. • Na koniec dodać parmezan i dokładnie wymieszać. • Na talerz wyłożyć filet pstrąga, na to risotto i przykryć pstrągiem. • Polać sosem balsamicznym
To co kochamkażdej postaci. Dzisiaj zrobiłam sałatkę z bobu z pomidorkami w sosie winegret. Mdły bób nabrał smaku i aromatu, a w towarzystwie pstrąga smakuje wyśmienicie. Składniki: • 2 filety z pstrąga • sól, pieprz biały • sok z 1/2 cytryny • oliwa do smażenia Sałatka z bob u • 500 g bobu • pomidorki koktajlowe • natka(...)cytryny z oliwą, najlepiej w małym słoiczku mocno potrząsając. Doprawić solą i pieprzem. • Wymieszać z bobem, pomidorkami i natką. • Filet z pstrąga umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Posypać solą i pieprzem. • Usmażyć na oliwie na złoty kolor. • Podawać pstrąga z sałatką z bobu
To co kochamIdealna rybka na Świąteczny stół, smakowała super. Przeważnie pstrąga smażę w całości, ale tym razem kupiłam filety z pstrąga. Postanowiłam je przygotować inaczej. Jeśli są jeszcze ości to oczyścić z nich filet. Rybkę umyć i osuszyć. Zdjąć skórę za pomocą ostrego noża. Doprawić rybę solą i pierzem ziołowym. Ułożyć filet na dnie żaroodpornego naczynia. Można lekko skropić sokiem z cytryny
Kuchnia Pokoleńlekko kwaskowy. Wszak ryba uwielbia cytrynę. Do tego stawiająca miły opór zębom szalotka. Musicie wypróbować, musicie! Ja pokochałam do tego stopnia, że dziś znów zrobiłam go do pstrąga - tęczowego dla odmiany. Jakoś rybnie u nas ostatnio się zrobiło:) Składniki: - filet z pstrąga tęczowego, ok 300 g - 2 szalotki ze szczypiorkiem - 100 ml śmietanki 30% - sok z 1/2 cytryny(...)masło marchewka: - 300 g marchewek baby (u mnie mrożone) - 1 szalotka - łyżka cukru brązowego - łyżka octu balsamicznego - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - łyżka masła - 100 ml wody Pstrąga myjemy, osuszamy, usuwamy skórę i odkładamy na bok. Masło rozgrzewamy w rondlu, wrzucamy posiekaną w piórka szalotkę (razem ze szczypiorkiem). Gdy się zeszkli dodajemy zamrożoną marchewkę i potrząsając rondlem obsmażamy
Cook&Love