pstrag - 1678 przepisów (strona:22/112)

Pstrąg z patelni 203

Pstrąg smażony na maśle to alternatywa dla pstrąga pieczonego w piekarniku.   Ryba jest szybka i łatwa do zrobienia, a przede wszystkim bardzo smaczna. Moje pstrągi podałam z  kaszą z warzywami .  Składniki: 2  pstrągi cytryna 3 ząbki czosnku mąka do panierowania masło sól, pieprz Wykonanie: Ryby umyć, osuszyć. Oprószyć z wierzchu i w środku solą

magiczna kuchnia Kasi
Pstrąg z cytryną faszerowany pieczarkami 167

Zacznijmy od tego, że nie za bardzo przepadam za rybami. Należę do tej grupy osób, która nienawidzi wydłubywania ości, obierania ich itd. Pstrąg jest jedna z niewielu ryb, które zdecydowanie mogę zaakceptować i która na prawdę mi smakuje. Ma bardzo delikatne mięso, nadaje się zarówno do smażenia w piekarniku jak do grillowania. Jeśli macie taka możliwość kupujcie pstrąga z dobrej(...)pierwszym lepszym markecie. Możecie podać go solo lub z farszem w środku. Ja przygotowałam moją rybę z plastrami cytryny, masłem pietruszkowym i pieczarkami. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiej wersji pstrąga to koniecznie go zróbcie. Na pewno Wam posmakuje ! Składniki: 2 pstrągi tęczowe, wypatroszone i pozbawione łuski 50 dkg pieczarek, pokrojonych w plasterki i podsmażonych na maśle 1 cytryny, pokrojona

Życie ze smakiem
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 264

smażenia. Wiecie już, jak bardzo lubię ryby pieczone – z przeróżnymi dodatkami, kiedy za jednym zamachem mamy z blachy i rybę, i warzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę można zrobić na dwa sposoby – ja robię(...)mieszamy do zemulgowania, jak sos winegret – najwygodniej ubijaczką balonową. Dodajemy resztę składników. Ta marynata może z ryby spływać i warto wykorzystać ją rzeczywiście jako marynatę – zanurzyć w niej pstrągi i schować do lodówki na minimum godzinę. Wyjmujemy z lodówki pstrągi, oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Skórkę nacinamy do połowy grubości mięsa, z obu stron. Jeśli używacie marynaty z pierwszego sposobu

Karo in the Kitchen
Chowder kukurydziany z jarmużem i pstrągiem 145

smażonego boczku, a także lekko słodkie chowdery kukurydziane - wszystkie gęste i treściwe. Od siebie stawiam na blogowym stole moją własną wersję chowderu, łącząc w nim kukurydzianą podstawę z delikatnym pstrągiem i ukochanym, zdrowym jarmużem :) Zabieliłam mlekiem kokosowym i zaostrzyłam chili. Wyszło niesamowicie pysznie, treściwie i lekko zarazem, a to wszystko w zaledwie 40 min. i w kolorze dzisiejszego, marcowego słońca(...)Czas zakasać rękawy i przygotować to świetne danie! Chowder kukurydziany z jarmużem i pstrągiem Potrzebujesz: 1 puszka kukurydzy 3 ząbki czosnku 1 mały por 1 mały ziemniak  skórka otarta z 1/3 cytryny 2 listki laurowe 2 łyżki oleju 150g jarmużu 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1 puszka mleka kokosowego 600ml bulionu warzywnego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pstrąg z imbirem 176

Nowego Roku postanowiłam, że będziemy częściej jedli ryby. Zauważyłam, że często można kupić świeże (nie mrożone) ryby w dobrych cenach. Tak więc kolejny przepis na pstrąga z imbirem z warzywami – smacznie i szybko. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 – 4 Składniki: 2 pstrągi (lub dorsze) kawałek świeżego imbiru(...)Pokroić pora 4. Podsmażyć pora 5. Dodać paprykę i pomidory 6. Przełożyć warzywa do naczynia, ułożyć rybę i plastry imbiru Pobierz wersję do druku: Pobierz Pstrąg z imbirem Artykuł Pstrąg z imbirem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Sandwich z pstrąga z szafranowym risotto 153

Kanapka na obiad? Czemu nie, taką nikt nie pogardzi. Pomiędzy dwoma filetami pstrąga pyszne, aromatyczne risotto szafranowe. Takie danie przygotowałam z przepisu autorskiego Kurta Schellera na warsztatach. Składniki dla 2 osób: • 4 filety pstrąga • sól i pieprz • 1/2 szklanki białego wina • 1 szklanka bulionu warzywnego • 1 cebula Risotto • 3/4 szklanki ryżu arborio • 1 cebula • 100 ml białego(...)odparuje, dolewać bulion i cały czas mieszać powtarzając tę czynność aż ryż wchłonie wodę. • Na koniec dodać parmezan i dokładnie wymieszać. • Na talerz wyłożyć filet pstrąga, na to risotto i przykryć pstrągiem. • Polać sosem balsamicznym

To co kocham
Pstrąg z sałatką z bobu i pomidorków 177

każdej postaci. Dzisiaj zrobiłam sałatkę z bobu z pomidorkami w sosie winegret. Mdły bób nabrał smaku i aromatu, a w towarzystwie pstrąga smakuje wyśmienicie. Składniki: • 2 filety z pstrąga • sól, pieprz biały • sok z 1/2 cytryny • oliwa do smażenia Sałatka z bob u  • 500 g bobu • pomidorki koktajlowe • natka(...)cytryny z oliwą, najlepiej w małym słoiczku mocno potrząsając. Doprawić solą i pieprzem. • Wymieszać z bobem, pomidorkami i natką. • Filet z pstrąga umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Posypać solą i pieprzem. • Usmażyć na oliwie na złoty kolor. • Podawać pstrąga z sałatką z bobu

To co kocham
Filet pstrąga z piekarnika 175

Idealna rybka na Świąteczny stół, smakowała super. Przeważnie pstrąga smażę w całości, ale tym razem kupiłam filety z pstrąga. Postanowiłam je przygotować inaczej. Jeśli są jeszcze ości to oczyścić z nich filet. Rybkę umyć i osuszyć. Zdjąć skórę za pomocą ostrego noża. Doprawić rybę solą i pierzem ziołowym. Ułożyć filet na dnie żaroodpornego naczynia. Można lekko skropić sokiem z cytryny

Kuchnia Pokoleń
Grillowany pstrąg łososiowy z cytrynowo - maślanym sosem i karmelizowaną marchewką baby 213

lekko kwaskowy. Wszak ryba uwielbia cytrynę. Do tego stawiająca miły opór zębom szalotka.   Musicie wypróbować, musicie! Ja pokochałam do tego stopnia, że dziś znów zrobiłam go do pstrąga - tęczowego dla odmiany. Jakoś rybnie u nas ostatnio się zrobiło:) Składniki: - filet z pstrąga tęczowego, ok 300 g - 2 szalotki ze szczypiorkiem - 100 ml śmietanki 30% - sok z 1/2 cytryny(...)masło marchewka: - 300 g marchewek baby (u mnie mrożone) - 1 szalotka - łyżka cukru brązowego - łyżka octu balsamicznego - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - łyżka masła - 100 ml wody Pstrąga myjemy, osuszamy, usuwamy skórę i odkładamy na bok. Masło rozgrzewamy w rondlu, wrzucamy posiekaną w piórka szalotkę (razem ze szczypiorkiem). Gdy się zeszkli dodajemy zamrożoną marchewkę i potrząsając rondlem obsmażamy

Cook&Love
Pstrąg nadziewany pomidorami 226

Przepis na szybkie i proste danie rybne. Pstrąg pieczony w piekarniku, z dodatkiem pomidorów, ziół i cebuli. Czas przygotowania i ilość porcji 2 porcję, około 25 minut. Produkty 2 pstrągi patroszone, 2 pomidory, 1 cebula, ryż, masło, zioła prowansalskie, pieprz, sól. Przygotowanie Rybę umyj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i włóż do niego rybę. Do wnętrza ryby włóż plasterek masła, przypraw(...)włóż w środek ryby, a resztę na jej wierzch. Całość posyp ziołami prowansalskimi. Rybę piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z ryżem. Wiem co jem Pstrąg to ryba, która posiada najwięcej kwasów omega 3 spośród ryb słodkowodnych. Osoby,które mają problemy z układem krążenia powinny wprowadzić ją do swojej diety. Pstrąg posiada dużą ilość pełnowartościowego białka

Fit&Fast Kitchen
Sałatka z pieczonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem 181

Jeżeli po obiedzie pozostały Wam kawałki upieczonej ryby, np. pstrąga łososiowego to zachęcam do przygotowania sałatki na bazie szpinaku, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli. Prosto, szybko i bardzo smacznie :) Składniki na 2 porcje: 2 kawałki upieczonego pstrąga (np. z TEGO przepisu), wagowo około 100 g 2 garście szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli pomidorki koktajlowe sos 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżka oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżka przegotowanej wody sól, pieprz Upieczonego pstrąga rozdrobnić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć, osuszyć. Cebulkę pokroić w cienkie talarki. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Sałatkę można przygotować na 2 sposoby: 1. składniki warstwowo układać na talerzu (szpinak, pomidorki, cebulka i kawałki pstrąga), 2. wszystkie składniki przesypać do miski i wymieszać.  Przed

Ugotować
Pstrąg pieczony 164

Taki pstrąg chodził za mną już dłuższą chwilę, ale mój syn jak zobaczył, że ryby są z głowami, to powiedział, że nie będzie takiego jadł. Więc kupiłam, a w tym czasie, w którym go przygotowywałam, gdzieś szalał i po prostu pozbyłam się głów. Jadł już gotową rybkę, która bardzo mu posmakowała. Pstrąg upieczony został z masełkiem, dużą ilością koperku, czosnkiem(...)cytryną.  Składniki: 3 pstrągi masło 3 ząbki czosnku koperek cytryna sól pieprz Pstrąga myjemy, pozbywamy się łusek (ja dodatkowo pozbyłam się głowy). Do środka włożyłam po dwa plasterki masła, czosnek pokrojony również w plasterki, pocięty koperek i po dwa plasterki cytryny, oprószyłam solą i pieprzem. Na wierzch również dałam masełko i koperek. Zawinęłam w folię aluminiową i zapiekłam około

kruche babeczki
Cytrynowo - imbirowy pstrąg z rozmarynem pieczony w folii z ziemniaczkami rozmarynowymi 283

pewnego czasu unikam w swojej kuchni mrożonych filetów czy gotowych panierowanych paluszków. Ze zdrowym odżywianiem nie mają one wiele wspólnego, a i ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Pstrąga za to uwielbiam, a najprostszy i chyba jeden z najsmaczniejszych sposobów jego podania, to upieczenie go w folii.  Ryba: świeży pstrąg , gałązka świeżego rozmarynu , 2-3 plasterki świeżego(...)imbiru , 1 cienki plasterek cytryny (wyszorowanej i sparzonej), kilka plasterków marchwi , kilka plasterków pietruszki , sól , pieprz . Oczyszczonego pstrąga opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Do środka włożyć plastry pietruszki, marchewki, imbiru, przekrojone na pół plasterki cytryny i gałązkę rozmarynu. Wszystkie dodatki upchnąć dość mocno w środku ryby, żeby nie wystawały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pstrąg zapiekany w soli 182

Pyszna obiadowa propozycja, w sam raz na lato :) Pstrąg zapiekany w soli, skórce cytryny i listkach szczawiu. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 3 wypatroszone pstrągi 1,5 kg soli morskiej 1 cytryna 20 g liści szczawiu  2 białka Do podania: gotowane młode ziemniaki z masełkiem cytryna pokrojona w ćwiartki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)Bezpośrednio do dużej miski ucieramy skórkę z  cytryny (resztę cytryny kroimy w plastry), dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do środka wkładamy po kilka plastrów cytryny i po dwa liście szczawiu. Resztę szczawiu drobno siekamy i dodajemy do soli, na koniec do soli dodajemy białka i dokładnie mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni

My Culinary Art
Pstrąg grillowany z salsą mango 183

przecież bez tego ryba byłaby lżejsza. Panierka też nieciekawa, pachnąca jeszcze lipcowym olejem. No i tak odechciało mi się smażonych ryb na jakiś czas. Dlatego dzisiaj przygotowałam pstrąga delikatnie bez panierki i na patelni grillowej. Ważne, żeby nie grillować ryby za długo, bo się przesuszy. Przy cienkim filecie, to maksymalnie 1 minuta z każdej strony. Tak przyrządzony pstrąg jest soczysty(...)doskonale uzupełnia jego smak. Dodatki można dobrać według upodobań. Ja zdecydowałam się na makaron z pełnoziarnistej mąki i paprykę faszerowaną warzywami. Składniki dla 4 osób: 600 g filetu z pstrąga łososiowego 2 średnie mango 1 pęczek dymki 1 duża papryczka chilli sok z 1 cytryny 6 łyżek oliwy sól pieprz cytrynowy Filety umyć, osuszyć. Oczyścić z ości i ściągnąć skórę

Pełny talerz