Pieczone pstrągi tęczowe z gałązkami rozmarynu i suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz frytkami ze słodkich ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do pieczenia Składniki: 2 pstrągi tęczowe (wypatroszone) 1 duży batat 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sok z cytryny około 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Batata obieramy, kroimy w kształcie(...)frytek i wrzucamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i listki z jednej gałązki rozmarynu. Mieszamy. Pstrągi myjemy, osuszamy i robimy nacięcia po jednej stronie. Ryby nacieramy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka wkładamy po gałązce rozmarynu, a nacięcia wypełniamy czosnkiem niedźwiedzim. Ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Oryginalny smaktakie potrawy, które nierozerwalnie kojarzą nam się wyłącznie z Bożym Narodzeniem. Jedną z takich potraw jest właśnie pstrąg (lub karp) w galarecie, bo nie przypominam sobie by pojawił się na stole w innym okresie niż Święta. :-) R yba przygotowana w s pecyficzny sposób, b o gotowana . Nie każdego to przeko na, ja mi mo to polecam spróbować. :-) 1 pstrąg(...)marchewki 1 pietruszka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 jajka 1/2 pęczka pietruszki 5 łyżek żelatyny 1. Pstrąga skrobiemy z łusek. Kroimy na kawałki w tzw. dzwonki. 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Rybę, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą tak by całość była przykryta. Gotujemy przez około 30 minut. Jajka gotujemy
Szefowa kuchniSKŁADNIKI: Pstrąg lub inna ulubiona wasza rybka bakłażan brokuła cebula suszone zioła: tymianek, majeranek, cząber sól pieprz olej kokosowy Pstrąga posypałam solą, pieprzem i ziołami, odstawiłam na 2 godziny a następnie ugotowałam w naczyniu na parze. Gdy włożyłam rybę do parowania pokroiłam cebulę w krążki i kilka włożyłam do rybki a resztę poukładałam na rybce. W czasie gdy ryba się(...)parowała pokroiłam bakłażana w plastry i oprószyłam solą, gdy puścił sok opiekłam na patelni posypując ziołami. Brokuł zagotowałam w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli. Pstrąg był gotowy gdy skończyłam wykładać warzywa. Bardzo smaczne szybkie do zrobienia danie
harrisaWróciłam. Zrobiłam kilka kroków wstecz. Zaczęłam szukać siebie, ukrytej gdzieś głęboko. Musiałam przejść przez długi korytarz, zbudowany z ludzkich oczekiwań. Trafiłam do domu. A tam czekały na mnie pstrągi... sztuk cztery! Składniki dla 4 osób: 4 pstrągi 2 duże marchewki 8 małych ziemniaków 2 cykorie 6 ząbków czosnku cytryna pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek Sposób wykonania: Pstrągi
Kuchnia Pani WiosnyWypatroszone i umyte pstrągi posolić,posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Do środka każdego z nich włożyć plasterki cytryny które nadadzą rybce piękny zapach, gałązki zielonej pietruszki i tymianku lub rozmarynu. Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i włożyć po łyżce do środka każdej ryby. Odstawić na około dwie godziny do lodówki. Wstawić(...)pstrągi do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 20-30 minut. Pstrąga można zawinąć w folię i upiec również na grillu. Można podawać np.z pieczonymi ziemniakami. Smacznego
potrawyregionalnePyszna i zdrowa pasta z wędzonego pstrąga z serkiem i chrzanem Idealna do kanapek. Był już prezentowany na blogu przepis na: PASTĘ Z WĘDZONEJ MAKRELI JAJKA I CEBULI Dziś zapraszam również na pastę , ale z innej rybki. Polecam wędzonego pstrąga. Składniki: wędzony pstrąg ( średniej wielkości) 125g kremowego serka Philadelphia 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka sok z połowy cytryny
potrawyregionalnepory najczęściej kupowaną przeze mnie rybą był łosoś. Jednak ostatnio za namową sprzedawczyni - ponieważ sama lubię pstrągi, ale tradycyjne - postanowiłam kupić pstrąga łososiowego. Przygotowałam go tak jak łososia, czyli upieczonego na grillu, soczystego i aromatycznego z masłem ziołowym. Wyszedł pysznie i smakował jak prawdziwy łosoś. Taki pstrąg jest naprawdę dobry. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniks.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SMAŻONY PSTRĄG Składniki: - 1 pstrąg - pieprz cytrynowy - sól - olej - mąka Przygotowanie: Pstrąga opłukujemy, czyścimy w środku i osuszamy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Po oddzieleniu
Życie zamknięte w smakuOdkąd moja ulubiona budka z rybami została przeniesiona nie wiadomo gdzie, rzadko jadałam ryby. Do momentu, kiedy świat odkrył dobrodziejstwa pstrąga i można dostać go świeżego właściwie w każdym większym sklepie. Może jestem dziwna, ale gdybym miała do wyboru pstrąga lub łososia, wzięłabym tego pierwszego. To nasz słodkowodny przyjaciel i przenigdy się go nie wyprę. ;) Ostatnio testuję przeróżne warianty(...)patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy po kilka minut z każdej strony na niedużym ogniu. Po zdjęciu z patelni, każdą z ryb kładziemy na warstwie ręcznika papierowego, by wchłonął tłuszcz. Pstrągi podajemy z ulubionymi dodatkami i plasterkami limonki
Kuchenna Kontrrewolucyamiałam czasu na długie gotowanie dlatego wybór padł na strągi. Obiad lekki i zdrowy był gotowy w mniej niż 30 minut :) Składniki: 2 świeże pstrągi 3 ząbki czosnku sok z połowy limonki sól morska dwie spore garści świeżej kolendry 6-8 plasterków imbiru 6-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek wraz z kolendrą, solą(...)sokiem z limonki ugnieść w moździerzu. Część ziół włożyć do środka pstrąga razem z plastrami imbiru, pozostałą częścią nasmarować skórę. Rybę owinąć plastrami szynki, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 25-30 min. Podawać np. z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Palce lizać
Jemy PijemyPstrąg pieczony w ziołach z gotowanymi na parze warzywami. Szybki, smaczny i zdrowy obiad do którego użyłam oczywiście świeżych, wypatroszonych pstrągów a do środka włożyłam: 2 plastry cytryny posiekane ząbki czosnku (ok 2) 2 ćwiartki ( piórka) cebuli posiekane liście selera łyżeczkę masła Rybki oprószyłam z dwóch stron ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym pieprzem. Nie użyłam soli !!! Tak przygotowane zawinęłam(...)czasie ugotowałam na parze brokuły, marchew (około 15 min) i ziemniaki ( 20-25 min). Warzywka na talerzu polałam masełkiem z czosnkiem i cebulką. Jak ktoś lubi bardziej chrupiące pstrągi musi je po prostu dłużej piec. Bardzo lekkie danie a stopień trudności niewielki
Jemy PijemyBardzo delikatna i ziołowa ryba. Nie wymaga wielu przygotowań, piecze się szybko. Mój pstrąg był malutki - to porcja dla jednej, średnio głodnej, osoby. Ale jeżeli oprócz sałaty dołożymy np. frytki - taki mały pstrąg będzie wystarczającym obiadowym daniem. składniki (1 porcja) 180 g - 200 g pstrąg patroszony 1 łyżeczka masła gałązka tymianku parę gałązek kolendry plasterek cytryny sól
Stare Garykrakowski rynek absolutnie nie odpychają – wręcz przeciwnie – mile zaskakują! ______________________________________________________________________________________________________ Zdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : MELANZANE AL FORNO P : PÂTÉ Z KURZYCH WĄTRÓBEK DANIA GŁÓWNE : JA : COQ AU VIN P : PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI DESERY: JA : TARTA CYTRYNOWA P : CRÈME BRÛLÉE ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem w cenie 109,99 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl(...)marchew, ćwiartki ziemniaków i świeża sałatka z pomidorkami koktajlowymi. Przepyszne danie, z ktorym niestety, ale nie poradziłam sobie w całości, mimo, że smakowało – porcja dla głodnego ( duży plus! ) PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI podawany z salsą śmietanową z kolendrą Bardzo delikatny w smaku, świeży, upieczony w całości pstrąg ( doskonale wybrany, bo z dużą ilością ” mięsa
Ostra na SłodkoSkładniki: 2 większe pstrągi 80g masła 100ml białego półwytrawnego wina 100ml bulionu warzywnego 2 cebule ząbek czosnku sól, pieprz pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Masło rozpuścić na pateln i, dodać posiekaną cebulę i wyciśnięty prze praskę czosnek, lekko pod smażyć. Pstrąga pokroić w dzwonka, poło żyć na pateln i. Wlać wino i chwilkę smażyć , a ż alkohol odpar(...)dolać bulion. Trzy mać na ogniu do 5 min. Mięso pstrąga będzie już białe ( gotowe ) . Zdjąć go na tale rz yk, a sos zmiksować na gł adko. Przeło żyć znów wszystko na pate l nię , dodać drobno posiekaną pietruszkę, del ikatnie wymieszać. Podawać z ryżem lub świe żym pieczywem.... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 1 pstrąg pół główki kapusty pekińskiej pęczek szczypioru pęczek natki pietruszki kilka kropel octu jabłkowego sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyki kilka kropel cytryny kilka pomidorków koktajlowych olej 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Pstrąga umyć i osuszyć. Oprószyć solą, tymiankiem i lubczykiem. Grillować na złoty kolor. Na patelni smażyć od zimnego oleju (nie przyklei się). Kapustę poszatkować, umyć(...)wysuszyć. Polać olejem (według uznania) posolić, popieprzyć, skropić octem jabłkowym do smaku. Czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko dokładnie wymieszać, wraz z pokrojonym szczypiorem i poszatkowaną natką. Z grillowanego pstrąga wyciągnąć ości, podzielić na mniejsze kawałki, skropić cytryną i wmieszać w sałatkę razem z pokrojonymi pomidorami....... Smacznego
Gaździnka warzy