idealny plan na weekend, a konkretnie ostatni weekend czerwca (29-30 czerwca w godz. 11.00-18.00), bo właśnie wtedy odbędzie się VIII Jurajski Piknik Winny w Gospodarstwie Rybackim Pstrąg Ojcowski, położonym w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego. To niepowtarzalna okazja by rozsmakować się w lokalnym winie i miejscowej kuchni, porozmawiać o enoturystyce i walorach Jury, która zachwyca krajobrazem i smakiem(...)liczby i areału jurajskich winnic, dlatego koniecznie trzeba wybrać się do Ojcowa w ostatni czerwcowy weekend. Inicjatorami i organizatorami tego wyjątkowego wydarzenia są Stowarzyszenie Winiarzy Jury Krakowskiej oraz Pstrąg Ojcowski. Jak co roku wspólnie dbają nie tylko o podniebienia uczestników, ale także unikalną atmosferę. Podczas Pikniku będzie można zrelaksować się w otoczeniu stawów rybnych Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Ojcowski, degustować
Kate's KitchenWędzone pstrągi, przyrządzone w domowej wędzarni, to niezwykły rarytas. Mają delikatny złocisty kolor i subtelny zapach dymu. Niepowtarzalna mieszanka Przyprawy Fish Hunter - Borniak nadaje im wyjątkowego smaku. Podane na Wielkanocnym stole z pewnością zachwycą gości, polecam 😊 Ryby przed włożeniem do solanki trzeba dobrze oczyścić; usunąć wnętrzności, oczy, skrzela, oczyścić z łusek, dobrze wypłukać. Moje pstrągi leżakowały(...)solance przyrządzonej wg. przepisu na opakowaniu w/w przyprawy: na 1 kg ryby użyłam 1,5 l wody wymieszanej z 160 g przyprawy. Pstrągi ułożyłam w szerokim i wysokim garnku, obciążyłam talerzykiem, aby zapobiec ich wypływaniu na powierzchnię, przykryłam i odstawiłam na 12 godzin w chłodne miejsce, po czym dokładnie opłukałam pod bieżącą wodą i osuszyłam, wewnątrz i na zewnątrz
Kulinarne przemysleniaSkładniki: pstrąg tęczowy filety 4 porcje większe, sok z cytryny 2 łyżeczki, tymianek 2 łyżeczki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, mąka pszenna 4 łyżki, masło klarowane 4 łyżki seler 2 sztuki większe, jabłka 2 sztuki średnie, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 2 łyżeczki, jogurt naturalny 200 gram ziemniaki(...)sól 2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka + masło po smażeniu pstrąga Świeże filety pstrąga tęczowego opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i każdy filet natrzeć sokiem z cytryny, kucharkiem, tymiankiem, pieprzem mielonym. Filety obtoczyć w mące pszennej, kłaść na gorące masło klarowane na patelni. Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu. Seler obrać, opłukać, zetrzeć w rozdrabniaczu
W Mojej Kuchni Lubiędelikatnym smaku. Jest bogaty w białko, witaminy i minerały. Jednak, ze względu na swoją wysoką cenę, kawior z belugi jest często zarezerwowany dla najbardziej wymagających smakoszy. Kawior z pstrąga Kawior z pstrąga jest mniej popularny niż kawior z łososia czy jesiotra, ale również ma wiele do zaoferowania. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, białko, witaminy i minerały. Kawior(...)pstrąga ma delikatny smak i jest często wybierany przez osoby, które preferują łagodniejsze smaki. Kawior z lumpfisha Kawior z lumpfisha jest najtańszym rodzajem kawioru dostępnym na rynku. Ma intensywny smak i jest często używany jako dodatek do różnych potraw. Kawior z lumpfisha jest bogaty w białko, witaminy i minerały, ale nie zawiera tak dużo kwasów tłuszczowych omega-3 jak inne
Żyję by jeśćPstrąg pieczony w całości z kawałkami cytryny oraz plastrami boczku i migdałami. PSTRĄG PIECZONY Z BOCZKIEM SKŁADNIKI 2 około 300 gramowe świeże pstrągi; 4 cienkie plasterki boczku; 1 łyżka suszonego tymianku; 20 gramów płatków migdałów; 400 gramów ziemniaków; garść mrożonego groszku; garść mrożonego bobu; chrzan; musztarda Dijon; jogurt naturalny; mielona kurkuma; 1-2 cytryny; świeża mięta;... Artykuł Pstrąg pieczony
Kuchnia TomkaŚwieża ryba pieczona razem ze świeżą papryką, ziemniakami i brokułami. PSTRĄG Z PIEKARNIKA SKŁADNIKI świeży pstrąg o wadze 450 gramów; 4 limonki i/lub cytryna; 1 żółta papryka; czerwona papryka; różyczki brokuła; kilkanaście małych ziemniaczków sałatkowych; natka pietruszki; masło; sól morska; pieprz; przepis na pstrąga pieczonego z warzywami Artykuł Pstrąg z piekarnika pieczony z warzywami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkazupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Poziom trudności: średni Czas: 1,5 h (z czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Pomysł na to danie jest inspirowany przepisem Thoma Keridge’a, brytyjskiego(...)naszego ulubionego przepisu na ciasto z południa Włoch – identycznego jak na pizzę, ale z dodatkiem jajka. Zrobiliśmy też inny farsz. Wędzonego łupacza (nazywany też plamiakiem, albo wątłuszem) zastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany
Niedzielny kucharzPstrąg tęczowy łososiowy z koprem włoskim . Można tak przyrządzić pstrąga, łososia lub troć. Bulwę kopru włoskiego pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Posiekać 2 łyżki natki kopru włoskiego. Pokroić łodygę kopru włoskiego. Płat ryby oczyścić. Skórkę oczyścić z łusek, wyciągnąć ości. Opłukać, osuszyć. Pokroić na w miarę równe kawałki. Na patelni rozgrzać(...)dodać sok z cytryny i chwilę razem dusić. Następnie dodać śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem. Zagotować Na talerzu ułożyć rybę, na niej ułożyć sos. Płaty z pstrąga lub łososia ok. 500 g, u mnie pstrąg tęczowy łososiowy, masło, oliwa, 1 nieduża bulwa kopru włoskiego, natka kopru włoskiego, 100 ml białego wytrawnego wina, 100 ml śmietany
królestwo garówPstrąg tęczowy łososiowy z kaparami . Można tak przyrządzić pstrąga, łososia lub troć. Płat ryby oczyścić. Skórkę oczyścić z łusek, wyciągnąć ości. Opłukać, osuszyć. Pokroić na w miarę równe kawałki. Na patelni rozgrzać 50 g masła z 2 łyżkami oliwy. Kłaść rybę na patelni skórą do dołu. Oprószyć rybę solą (gdy leży już na patelni). Smażyć około 3 – 4 minut(...)cytryny, zamieszać i chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą i cukrem. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Na talerzu ułożyć rybę i polać sosem. Można podać cząstki cytryny. Płaty z pstrąga lub łososia ok. 500 g, u mnie pstrąg tęczowy łososiowy, masło, oliwa, 40 g kaparów z zalewy, sok z 1/2 cytryny, skórka otarta z cytryny, sól, cukier, 2 łyżki posiekanej
królestwo garówznajdziecie tylko tam) 11. Pierogi z jagodami 12. Pierogi ze szpinakiem i kozim serem (Przedbieszczady) 13. Bigos myśliwski 14. Naleśniki ze śmietaną i jagodami (Siedlisko Carpathia) 15. Pstrąg smażony (Smażalnia Pstrąga Córka) GDZI ZJEŚĆ W BIESZCZADACH? NAJLEPSZE JEDZENIE (WG. MNIE) W BIESZCZADACH Przedbieszczady (Wisłok Wielki 40) Jeżeli szukacie prawdziwych Bieszczad to w tym miejscu je znajdziecie. Lokalna, świeża(...)jest dużo. Jedliśmy pierogi z kaspustą i grzybami i makaron z łososiem - daniom trochę brakowało soli, ale solniczka to naprawiła. Po dodaniu jej szczypty dania smakowały bardzo dobrze. Smażalnia Pstrąga Córka (Terka 3) To takie trochę już "nasze" kultowe miejsce. Jeżdżąc na Solinę był to jeden z dość ważnych punktów i teraz myśląc o pstrągach myślę tylko o tym miejscu
CzarnawisienkaTomkiem Jakubiakiem i firmą Polmlek , zorganizowanych przez agencję Mediastory. 0,5 litra maślanki (u nas naturalna maślanka eko Lacpol), główka młodego czosnku, oliwa, sól morska, 4 ogórki gruntowe, marynowany pstrąg : 1 filet wędzonego pstrąga, pieprz młotkowany (może być świeżo mielony), 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka uprażonego sezamu, świeżo strata skórka z limonki, dodatki : 2 ugotowane młode ziemniaki, 10 ugotowanych(...)jeżeli mają ładną skórkę nie obierać. Pokroić dodać do czosnku. Wlać maślankę i zmiksować na jednolity krem. Doprawić do smaku solą, sokiem z limonki i cukrem. Odstawić do lodówki. Pstrąga podzielić na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Ziemniaki pokroić w grube plastry lub w ćwiartki. Bób obrać. Podsmażyć na maśle ziemniaki i bób, uważając
królestwo garówJajka faszerowane wędzonym pstrągiem łososiowym, to genialnie smakująca przystawka. Wędzona ryba doskonale pasuje do jajek. Kwaśny korniszon i szczypiorek dopełniają smak. Tylko 4 składniki a efekt godzien świątecznego stołu. Wędzonego pstrąga łososiowego możesz zastąpić wędzonym łososiem. Zamiast korniszonów lub wraz z nimi możesz użyć marynowanych oliwek, kaparów, grzybków marynowanych. Jeśli zostanie Ci kilka faszerowanych jajek, to możesz wykorzystać(...)zrobienia kanapek. wystarczy posiekać grubo jajka wraz z wędzoną rybą, dodać odrobinę majonezu i powstanie coś w stylu pasty jajecznej. Składniki: 5 jajek ekologicznych 100 g wędzonego pstrąga łososiowego 5 mini korniszonków 2 łyżki siekanego szczypiorku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ja gotuję przez 7 minut od momentu zagotowania wody. Ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Wędzonego pstrąga łososiowego
Codziennik Kuchenny