pstrag - 1678 przepisów (strona:29/112)

Polska sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto dyniowo-nasturcjowym 189

Szybka i prosta, pyszna s ałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem. Maślane warzywa sezonowe krótko duszone, urocze mini kokardki, otulone wyjątkowym pesto dyniowo-nasturcjowym i chrupiące orzechy laskowe. Polecam! Jeśli dysponujecie kawałkiem ziemi (np. w doniczce na tarasie lub balkonie ) koniecznie zaplanujcie na przyszły rok wysiew nasturcji. Nie wymaga  skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych (gł.podlewanie), kwitnie do przymrozków i do zimy(...)zielone nasiona można przerobić na kapary.      Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4        Składniki: 150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała, 2 płaty wędzonego pstrąga, 1/2 dyni piżmowej (górna część bez gniazda nasiennego), 1/2 białej rzodkwi, 1 czerwona cebul, 30 kwiatów na sturcji, garść orzechów laskowych, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka tartego parmezanu

SzczyptaSmaQ
Pasta z wędzonego pstrąga 152

świeżej bułeczki,  przepysznej kajzereczki - proponuję pastę :)  Wspaniały, z wędzonego pstrąga, dodatek - do porannych kanapek :) Składniki: 3 jaja 150 g wędzonego pstrąga 1 łyżeczka koperku 1 łyżeczka szczypiorku 1 łyżeczka pietruszki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majonezu Pstrąga obrać z ości. Niezbyt to przyjemny etap robienia tej pasty :( Następnie pstrąga rozcieramy widelcem. Koperek, pietruszkę i szczypiorek siekamy, jajka

Delicious Titbits
Pstrąg z masłem pietruszkowym 248

Dzisiaj proponuję pstrąga pieczonego z masłem pietruszkowym.Rybę najpierw opiekłam na silnym ogniu( zapobiega to wyciekaniu cennego soku, a co zatym idzie wysuszeniu), a następnie dopiekłam w niższej temperaturze.Dobrym rozwiązaniem jest pieczenie w folii aluminiowej, ryba tak przygotowana nie ma wprawdzie chrupiącej skórki, ale jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Składniki: 2 pstrągi 2 duże gałązki natki pietruszki 1 cytryna sól morska(...)świeżo zmielony pieprz masło pietruszkowe: 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz    Wykonanie: Umytego i dokładnie wysuszonego pstrąga nacieramy solą i pieprzem . Do środka wkładamy natkę pietruszki.Składniki masła pietruszkowego ucieramy na jednolitą masę. Rybę układamy na folii aluminiowej wysmarowanej masłem pietruszkowym.Wierzch obkładamy  plasterkami cytryny. Zawiniętego w folię pstrąga wkładamy do nagrzanego piekarnika (220st

Gorący kąsek
Pasta z wędzonego pstrąga 198

Pyszny świeżo uwędzony pstrąg..., ależ pachnie ! Część pochłonęliśmy od razu. Skropiony odrobiną soku z cytryny z dodatkiem razowego chleba, to niebo w gębie. Z reszty postanowiłam zrobić pastę rybną na bazie twarogu, czyli wrócić wspomnieniami do dzieciństwa, gdy babcia smarowała kanapkę pastą z  wędzonej ryby  z dodatkiem posiekanej cebuli. Pasta z wędzonego(...)pstrąga Proporcje dla 4-5 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 350 g wędzonego pstrąga 300 g białego zmielonego twarogu 1 szalotka sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki  posiekanego  koperku  opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Pstrąga obieramy ze skóry i usuwamy ości. Szalotkę drobno siekamy. Do miski wkładamy rybę i rozdrabniamy ją widelcem, następnie

Kulinarne przygody Gatity
Ryby 154

Łosoś Łosoś na parze z parowaru Łosoś z masłem czosnkowym Łosoś ze szpinakiem w cieście Łosoś i pstrąg w galarecie Pstrąg z grilla  Pstrąg łososiowy Pstrąg łososiowy z tymiankiem Smażona tołpyga Zapiekana rybka z warzywami

Aga w kuchni
Sałatka jajeczna z wędzonym pstrągiem 41

jajeczka w sosie ogórkowym będą niewątpliwą ozdobą wielkanocnego stołu. Zaskakują smakiem, bo nikt nie spodziewa się pstrągowych jajeczek. Składniki: Jajeczka – 5 gotowanych żółtek – mały wędzony filet z pstrąga – sok z 1/2 cytryny – 1 łyżeczka chrzanu – 1 łyżeczka majonezu – sól, pieprz do smaku – 1/4 łyżeczki papryki słodkiej Sos ogórkowy – 5 gotowanych białek(...)majonezu – sól, pieprz do smaku – koperek   Wykonanie: – Żółtka zetrzeć na tarce i wymieszać z chrzanem, majonezem i sokiem z cytryny. – Dodać drobno posiekany filet pstrąga i wymieszać na jednolitą masę, którą należy doprawić solą i pieprzem. – Uformować małe kulki z masy, posypać je czerwoną papryką. – Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach

To co kocham
Grzanki z pastą z zielonego groszku i wędzonym pstrągiem 70

końcu to najważniejszy posiłek dnia 😉 Przygotowałam więc pyszną pastę z zielonego groszku w mocno zielonym kolorze, który przełamałam kawałkiem wędzonej ryby. Grzanka z pastą z zielonego groszku i wędzonym pstrągiem - przepis na 4 porcje Do przygotowania grzanek będziesz potrzebować: 8 kromek chleba, 400g zielonego groszku, 2 łyżeczki masła, 2 filety wędzonego pstrąga, kawałek papryczki chili, grubo mielony pieprz, sól(...)czym dopraw solą i pierzem. 2. Chleb upiecz w piekarniku lub tosterze. 3. Papryczkę chili posiekaj. 4. Grzanki posmaruj grubą warstwą pasty z groszku, na wierzch połóż kawałek wędzonego pstrąga, posyp posiekaną papryczką chili i grubo mielonym pieprzem, a na wierzch połóż pół łyżeczki chrzanu. W połączeniu z ciepłą herbatką wyszło cudne śniadanko

Z notatnika dietetyka
Pstrąg łososiowy pieczony na ryżu 329

Pstrąg łososiowy pieczony na ryżu, z pomidorami koktajlowymi i aromatycznymi ziołami. Ziołowo - czosnkowa marynata nadaje rybie zapachu, a pomidorom charakteru. Ryba pieczona w piekarniku jest delikatna i wilgotna. Dodatki do ryby: filet pstrąga łososiowego (około 450g) 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól pieprz Składniki sosu do ryżu: 2 łyżki oliwy z oliwek pół płaskiej(...)Ponadto: 200 g ryżu kilka pomidorów koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 30 g masła Wykonanie: Naczynie żaroodporne natłuszczamy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Pstrąga oczyszczamy: wyjmujemy ości, odcinamy skórę, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 4 kawałki. Rybę solimy, pieprzymy, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oprószamy ziołami prowansalskimi. Ryż gotujemy w osolonej wodzie

Smak mojego domu
Pstrąg tęczowy pieczony z warzywami w maśle 164

Składniki: 4 pstrągi 450 g mieszanki mrożonych warzyw 100 g masła 1 cytryna 4 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu 1/2 papryczki pepperoni sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Warzywa rozmrażamy. Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wnętrza ryb nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do środka po jednym krążku cytryny przekrojonym na połówki, po jednym ząbku czosnku pokrojonym na plasterki oraz(...)gałązce rozmarynu. Na jednym boku ryby robimy nacięcia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej pstrągi (naciętą stroną do góry). Między rybami rozsypujemy warzywa. Całość oprószamy solą  i pieprzem. Posypujemy pokrojoną w krążki papryczką pepperoni. Masło kroimy na małe kawałki i 1/3 jego części rozkładamy równomiernie na rybach i warzywach. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego

Qchnia po prostu
Pstrąg z grilla, pieczony w folii 184

Maślany, delikatny, rozpływający się w ustach pstrąg z grilla, pieczony w folii. Składniki: 2 pstrągi sól + pieprz do smaku 2 duże ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich (polecam Skworcu ) 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny ------------------------------ 4 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej. Każdą z nich, na stronie błyszczącej, smarujemy 2 łyżkami  oleju(...)Rybę zawijamy w folię, zakładając jej końce tak, aby podczas pieczenia masło nie wyciekało z folii. Rybę odkładamy na 2 godziny do lodówki.  Po tym czasie rozpalamy grilla. Pstrąga grillujemy na średnim żarze - 20 minut. Smacznego

Smak mojego domu
Pstrągi z cytrynowym farszem z młodymi ziemniakami i szparagami 139

Wiosna sprzyja daniom niewymagającym i lekkim. Łapcie. Ps. Pamiętajcie, że ryba ma policzki! To najmniejsza, ale i najdelikatniejsza część ryby, ładnie oddzielą się po podważeniu nożem. Składniki: -  2 pstrągi tęczowe - pół pęczka szparagów - małe, mode ziemniaki  - cytryna - cebula - 3 ząbki czosnku - sól morska - grubo mielony pieprz - masło - pęczek koperku Będziemy potrzebować także sporego naczynia żaroodpornego lub po prostu(...)najlepsze. Gotujemy w osolonej wodzie tylko tyle, by były jeszcze lekko twarde w środku. Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, gdy wygniemy szparaga, końcówka ułamie się w odpowiednim miejscu. Pstrągi myjemy, w razie potrzeby usuwamy łuski, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. 1/2 cytryny kroimy w półplasterki, kładziemy na mocno rozgrzanej patelni, rumienimy

Cook&Love
Pstrąg z szynką prosciutto 93

Składniki : • 6 plastrów szynki prosciutto • kostka zimnego masła • 12 listków świeżej szałwii • 6 filetów pstrąga • 2 łyżki oliwy • 100 ml białego wina • sok z jednej cytryny Przygotowanie : Na plastrach szynki rozłożyć po kilka kawałków zimnego masła, po dwa listki szałwii i delikatnie posolony filet pstrąga. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć krótko roladki. W naczyniu żaroodpornym(...)ułożyć je tak, aby się nie stykały. Zapiekać 15 minut, w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. W międzyczasie ponownie rozgrzać patelnię, wlać sos, który powstał z pieczenia pstrąga, dodać wino, wymieszać, zredukować chwilę. Dodać sok z cytryny i kawałek zimnego masła. Doprawić solą, podgrzać w sosie chwilę roladki. Podać z bagietką

KUCHNIA POLSKA
Sałatka jajeczna z wędzonym pstrągiem 204

sosie ogórkowym będą niewątpliwą ozdobą wielkanocnego stołu. Zaskakują smakiem, bo nikt nie spodziewa się pstrągowych jajeczek. Składniki: Jajeczka – 5 gotowanych żółtek – mały wędzony filet z pstrąga – sok z 1/2 cytryny – 1 łyżeczka chrzanu – 1 łyżeczka majonezu – sól, pieprz do smaku – 1/4 łyżeczki papryki słodkiej Sos ogórkowy – 5 gotowanych białek(...)smaku – koperek   Wykonanie: – Żółtka zetrzeć na tarce i wymieszać z chrzanem, majonezem i sokiem z cytryny. – Dodać drobno posiekany filet pstrąga i wymieszać na jednolitą masę, którą należy doprawić solą i pieprzem. – Uformować małe kulki z masy, posypać je czerwoną papryką. – Białka zetrzeć

To co kocham
California roll z wędzonym pstrągiem 125

Mirin Fumi Marukin  od  Kuchnie Świata Zwijanie rolek: glony, ja użyłam Nori Silver od  Kuchnie Świata chrzan wasabi od  Kuchnie Świata 2 filety z wędzonego pstrąga gotowana tykwa   od  Kuchnie Świata 4 liście czerwonej kapusty pekińskiej sezam Przydatne narzędzia: folia spożywcza mata bambusowa od  Kuchnie Świata deska ostry nóż miseczka z wodą Najpierw(...)Ryż odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ja tak jak wspominałam wcześniej - przygotowuję go dzień wcześniej. Przygotowanie składników do zwijania rolek przyspieszy proces. Dlatego też siekamy kapustę w cienkie paseczki, z pstrąga pozbywamy się ewentualnych ości. Nadszedł czas zwijania rolek. Przygotowujemy sobie kawałek folii, który będzie nieco większy od nori. Kładziemy go na macie bambusowej. Na początku postępujemy jak przy standardowych rolkach

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania