pstrag - 1579 przepisów (strona:35/106)

Proste curry z z kurczakiem i mleczkiem kokosowym 102

ostatnio widać na blogu. Chyba zrobię oddzielną zakładkę "azjatyckie", tyle się tego nazbierało. No może przesadzam, że aż TYLE. Umówmy się, że kilka :) Dziś na obiad miał być pstrąg, ale M. uparł się na ryż, a pstrągowi z ryżem nie po drodze, więc pstrąg jutro. A dziś znalazłam daaawno kupione na tygodniu azjatyckim w Lidlu mleczko kokosowe

Cook&Love
Makaron ryżowy z wędzonym pstrągiem, oliwkami i cukinią 138

Rzadko na moim blogu goszczą dania rybne. Dzisiaj propozycja z wędzonym pstrągiem na ciepło. Składniki na 2 porcje: 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki) po kilkanaście czarnych i zielonych oliwek 1/2 młodej cukinii 1 wędzony filet z pstrąga 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki mąki 1 szklanka zimnej wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz(...)Dodać pokrojone na pół oliwki oraz startą jak na mizerię cukinię ze skórką. Gotować na małym ogniu aż cukinia zmięknie (2-3 minuty), dodać podzielony na kawałki filet z pstrąga. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. W czasie gotowania sosu ugotować al dente ma karon w osolonym wrzątku. Odcedzić. Połączyć z gorącym sosem

Czerwień i błękit
WĘDZENIE RYB W WĘDZARNI 172

Ryby do wędzenia, zarówno morskie jak i jeziorowe powinny być tłuste. Ja wędziłam pstrągi, karpie, dorsze, makrele i jesiotry. Ryby można wędzić na zimno jak i na ciepło, w całości lub dzwonkach. Ryby do wędzenia nie muszą być skrobane, należy je umyć i wypatroszyć. Dzisiaj podam przepis na wędzenie ryb w wędzarni, na ciepło(...)przesuszyć ryby nadmierną temperaturą i czasem. Kiedy ryba jest gotowa ? najlepsza metoda to obserwacja, kiedy ryby się wywijają to temperatura jest za wysoka, natomiast najlepszym przykładem jest pstrąg. Po powieszeniu po pewnym czasie zaczyna spływać ku ogonowi biały płyn. W miarę upływu czasu płyn ten znika i zastyga a jego barwa staje się jasno brązowa  ( kawa z mlekiem ). Ryby

Kulinarne Fantazje Marioli
Smażony pstrąg łososiowy z sosem miodowo-musztardowym 96

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na smażonego pstrąga z dodatkiem sosu miodowo-musztardowego. Sos jest bardzo prosty, a jego przygotowanie zajmuje całe 3 minuty. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do pieczonych ziemniaków , czy nuggetsów z kurczaka . Do przygotowania ryby będziemy potrzebować: - 2 filety z pstrąga łososiowego (ok. 400 g) - 2 łyżki oleju - sok z 1/3 cytryny - sól i pieprz(...)garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy miód. Mieszamy przez chwilkę do połączenia się składników, a następnie dodajemy musztardę i ostrą paprykę. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę. SMACZNEGO! :) Więcej przepisów na pstrąga znajdziecie tutaj

Bez Cebuli
Sałatka z wędzonym pstrągiem i jajkiem 134

Uwielbiam wędzonego pstrąga. Najczęściej dodaję go do sałatek lub past kanapkowych. Oto jedna z moich propozycji. Składniki: 150 g wędzonego pstrąga 5 jajek 1 czerwona papryka pęczek rzodkiewki 4-5 korniszonów 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka łagodnej musztardy sól i pieprz do smaku Pstrąga podzielić na małe kawałki. Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Następnie

Czerwień i błękit
Pstrąg wędzony podany ze szparagami i galaretką z wasabi 119

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pstrąg wędzony podany ze szparagami i galaretką z wasabi Składniki – 2 porcje: Pstrąg wędzony – 2 filety Składniki – szparagi w maślanej emulsji: Szparagi zielone – ½ pęczka Wywar jarzynowy – 1 chochelka Masło – 50g Składniki(...)minut regularnie sprawdzając, tak aby parmezan się nie przypalił. Następnie wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygnie a następnie kruszymy na chipsy. Wykonanie: Na talerzu układamy filet z pstrąga wędzonego, który dekorujemy szparagami w emulsji i chipsem z parmezanu. Na talerzu układamy kawałek galaretki z wasabi, warzywa z gastriku i całość skrapiamy oliwą i posypujemy chałką

Kuchnia Bon Appetit
Wędzony pstrąg z kaszą bulgur i pistacjami 91

serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wędzony pstrąg z kaszą bulgur i pistacjami Składniki – 2 porcje: Pstrąg wędzony – 1 tuszka Kasza bulgur – 100g Rzodkiewki – 6 sztuk Pistacje – ½ szklanki Cukinia – ½ sztuki Olej szczypiorkowy – 2-3 łyżki Oliwa z oliwek(...)Rzodkiewki i cukinię myjemy, kroimy w kostkę i polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach, a następnie dodajemy do ugotowanej kaszy. Do kaszy dodajemy też pstrąga (w kawałkach) i posiekane pistacje. Całość doprawiamy do smaku i mocno skrapiamy olejem szczypiorkowym

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka ziemniaczana z wędzoną rybą 152

Sałatka ziemniaczana ma wiele odsłon. Moja ulubiona jej wersja, to taka z wędzoną rybą. Śmiało możecie użyć najpopularniejszą makrelę, ale sprawdzi się też, wędzony dorsz, pstrąg  czy pstrąg łososiowy ( ten akurat znalazł się w mojej sałatce ) czy inna wędzona rybka. Moja wersja sałatki kusi  barwami...a wszystko dzięki ziemniakom truflowym o bajecznym wręcz kolorze. Jeśli nie macie dostępu(...)takich ziemniaków, z powodzeniem możecie je zastąpić innymi mączystymi ziemniakami. Składniki: około 1 kg ziemniaków ( u mnie fioletowe truflowe ) 1 czerwona cebula 1 nieduża wędzona ryba ( u mnie pstrąg łososiowy ) 3 ugotowane na twardo jajka 3-4 kiszone ogórki 350 g jogurtu greckiego lekkiego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól, pieprz świeża natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki ugotować

kolorowotorcikowo
Pstrąg tęczowy łososiowy smażony na maśle (płaty) 110

Pstrąg tęczowy łososiowy jest niezwykle smaczną i delikatną rybą, która przypomina tradycyjnego łososia. Obie ryby nie wymagają zbytniego doprawiania i bogatych dodatków, bo inaczej "zabijemy" ich smak i aromat. Dlatego warto użyć podstawowych przypraw i pamiętać, aby mięsa ryby nie przesmażyć. Powinno być one sprężyste, łatwo odchodzące od skóry, ale nadal delikatne. 2 płaty pstrąga tęczowego łososiowego pieprz cytrynowy (może(...)być zwykły plus sok z cytryny) sól Dodatkowo: mąka pszenna  3-4 łyżki masła do smażenia Płaty pstrąga umyć i pokroić na mniejsze części.  Każdy kawałek oprószyć (z obu stron) solą i pieprzem cytrynowym, a następnie obtoczyć w mące - jej nadmiar strzepać. Rybę położyć (skórą do dołu) na rozgrzanym maśle i smażyć przez kilka minut - na średnim ogniu

Di gotuje
Niedziela w (nowej, ciasnej ale własnej) kuchni 115

rzeczy na raz, tylko 3 :D Dzień rozpoczęły przepyszne placki żytnie z jagodami. Wyjątkowo na kefirze i tylko z pełnoziarnistej mąki żytniej. Wyszły idealne. Na obiad cukiniowy placek z pstrągiem. Na 4 porcje obiadowe (lub 6 mniejszych) wykorzystałam: 1 cukinia, ok. 300 g starta na tarce 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pstrąga lub innej ryby pokrojonej na kawałki 250 g sera mozzarella sól, gałka muszkatołowa i pieprz cytrynowy do smaku Mieszamy wszystkie suche składniki z cukinią i pstrągiem, doprawiamy do smaku, a następnie dodajemy mokre składniki. Mieszamy dokładnie ciasto i wykładamy do formy do pieczenia. Na wierzch układamy plastry sera. Pieczemy ok. 20-30 minut w zależności od wielkości formy

Kucharzyca
Pstrąg faszerowany pieczarkami w jabłkach zapiekany 189

surowcem wielu polskich dań, deserów, nalewek i przetworów. Kuchnia polska docenia produkty runa leśnego, jak choćby grzyby . Od wieków jadamy zgodnie z tradycją ryby słodkowodne , do których należy m.in pstrąg tęczowy , odławiany z rzek o bystrym prądzie. Typowe dla naszej rodzimej kuchni są węglowodany, czyli potrawy zbożowe , takie jak m.in. kasze .  A gdyby tak wszystkie te elementy połączyć razem(...)Kaczce pieczonej z jabłkami nikt się nie dziwi. Ale pstrąg faszerowany pieczarkami i zapiekany na jabłkach i z kaszą podany - co to za dziwoląg, powiecie! A wcale nie taki dziwoląg... Potrawa ta zawiera wszystkie elementy tradycyjnego, polskiego gotowania i surowce powszechnie wykorzystywane w polskiej kuchni. Polecam przyjrzeć się mu z bliska i przygotować na niedzielny obiad :) Składniki dla 3 osób

Grunt to przepis!
Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym oraz salsą z ogórków małosolnych i suszonych pomidorów 132

Delikatna ryba jaką jest pstrąg, wymaga ostrzejszej oprawy. Tak przygotowaną z masełkiem cebulowym możecie śmiało wrzucić na ruszt, gdy pogoda dopisuje . Potrawę robi się szybko a smakuje jeszcze lepiej, idealna propozycja na przyjęcie pod chmurką. Składniki: 2 wypatroszone pstrągi 4 plastry cytryny 4 grube plastry masła cebulowego lub czosnkowego Gałązki świeżego koperku Sól morska do smaku Zioła do ryb Salsa(...)słoiczka suszonych pomidorów w oleju ½ papryczki chili marynowanej w oliwie 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu Sok z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Szczypta mielonego imbiru Sposób przygotowania: Pstrągi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć z każdej strony solą oraz ziołową przyprawą do ryb, w środek włożyc gałązki koperku oraz po dwa plastry cebulowego masła z lodówki. Odstawić na godzinę

Wanilia i Kardamon
Dorada pieczona w papilotach 147

się we własnych sokach. Proste dodatki – pomidorki koktajlowe, białe wino, seler naciowy, tymianek doskonale uzupełniają delikatną rybę. Jeśli nie dostaniecie dorad, to w ich zastępstwie świetnie sprawdzą się pstrągi czy małe okonie morskie (labraksy). Przepis na taką doradę był inspirowany przepisem z zagranicznej edycji Masterchefa – proste smaki sprawdzają się zawsze. Dorada pieczona w papilotach: 2-3 nieduże dorady(...)całości (ewentualnie labraks, pstrąg) 200 – 250 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek + do polania papilotek 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 4 łyżki białego, wytrawnego wina 1 łyżka mąki 1 niepełna łyżeczka suszonego tymianku szczypta płatków chilli (wg uznania) duża szczypta cukru, soli morskiej i pieprzu świeża natka pietruszki lub świeży tymianek do posypania

Poezja smaku
Sałatka z wędzonym pstrągiem i fasolką 237

Bardzo lubię wędzonego pstrąga, dlatego często dodaję go do sałatek. Oto jedna z nich. Składniki: 150 g wędzonego pstrąga 100 g sera żółtego po pół puszki czerwonej fasoli i kukurydzy 4-5 korniszonów 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany 1 łyżka łagodnej musztardy sól i pieprz do smaku Pstrąga podzielić na małe kawałki. Kukurydzą i fasolę odcedzić

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania