pstrag - 1579 przepisów (strona:34/106)

OMLET ZE SZPARAGAMI I PSTRĄGIEM 87

OMLET ZE SZPARAGAMI, PSTRĄGIEM I MOZZARELLĄ! Przepyszny pomysł na śniadanie bądź lunch. Uwielbiam omlety, uwielbiam szparagi! Przepyszne danie, które trzeba koniecznie zjeść o tej porze roku. Jak dobrze wiecie jestem fanką śniadań i lunchy, lubię je celebrować, jak tylko mam taką możliwość. To danie było naszym późnym śniadaniem i za razem obiadem. Robi się je dosłownie w kilka minut. SKŁADNIKI(...)pęczek szparagów - 2-3 plastry pstrąga wędzonego - kulka mozzarelli - kilka oliwek - oliwa z oliwek - masło - świeży tymianek - jajka ekologiczne (4 do 5 sztuk na dwie sztuki omletów) - 2-3 łyżki mąki pszennej Szparagi, odcinamy zdrewniałe końcówki i obieramy ze skórki. Mozzarellę porwij na mniejsze kawałki, oliwki na cienkie plasterki. Żółtka oddziel od białek. Na rozgrzanej patelni połącz masło i oliwę

SMYKWKUCHNI
Pstrąg na parze z koperkiem 149

SKŁADNIKI:               ok  300 kcal pstrąg tęczowy łyżka oliwy z oliwek gałązka koperku ząbek czosnku plaster cytryny sól morska pieprz WYKONANIE: 1. Pstrąga umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. 2. Na bokach ryby zrobić kilka ukośnych nacięć. 3. Pstrąga natrzeć dokładnie oliwą i solą. 4. Do wnętrza ryby włożyć plaster cytryny

Atlas Smaków
Warsztaty kulinarne ryby i owoce morza w Kulinarnych Kreacjach w Krakowie 135

się znane wszystkim uczestnikom. Prowadzący Maciej Kopczyński to świetny kucharz, potrafiący w przystępny sposób (i bez wywyższania się!) przekazać wiedzę. W tak krótkim czasie nauczyłam się wielu rzeczy: filetowania pstrąga, obróbki krewetek i raków, czyszczenia małży. Poznałam też bardzo cenną dla mnie technikę krojenia czy mycia zieleniny. Może komuś wydawać się to banalne, ale jeśli sami chcemy coś zrobić(...)zabrać albo że robimy to niepoprawnie. Jedliśmy, piliśmy, śmialiśmy się, a do tego wzięliśmy jeszcze pełno jedzenia "na spróbowanie" dla najbliższych. Co najważniejsze, przekonałam się do ryb. Pstrąg wyszedł obłędny. Do wina i risotta nie trzeba było mnie przekonywać, bo te ubóstwiam. Sami zobaczcie nasze menu i smakowite fotografie z warsztatów: Staropolski krem z raków z kwaśną śmietaną Mule duszone

Karola gotuje
Kotleciki z wędzonego pstrąga 199

Coś nietypowego lecz z klasycznego składnika, czyli małe kotleciki z wędzonego pstrąga. Pomysł powstał przypadkiem, a smak zachwycił naprawdę każdego. Koniecznie wypróbujcie dla swoich małych pociech, ponieważ kotleciki te są zdrowe i super smaczne! Składniki: * 2 wędzone pstrągi * 3 łyżki twarogu * sól, pieprz (około 1/2 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu) * pół łyżeczki suszonego koperku * 1/4 łyżeczki papryki w proszku(...)oraz chili * 1 cebula * 1 łyżeczka ostropestu mielonego (opcjonalnie) Mięso z pstrągów dokładnie oddzielamy od ości i ręką mieszamy z przyprawami. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do ryby. Mięso mieszamy z twarogiem oraz cebulą, (opcjonalnie dodajemy ostropest). Możemy spróbować do smaku, i ewentualnie dodać więcej soli. Formujemy kotleciki i smażymy

Klasyka Gotowania
Ryba pieczona w płatkach owsianych. 130

lodu, a ponieważ trudno mi skonsumować to uczucie w polskich warunkach, to sięgnąłem dzisiaj po bardzo prosty, podstawowy i wdzięczny przy tym przepis na rybę. Zarówno łosoś, jak i pstrąg są szkockimi skarbami i świetnie sprawdzą się w tym daniu. PS Marzenie udało się jakoś natknąć w polskim sklepie na łupacza (!) i być może można z tego wysnuć wniosek(...)słabo szukam. Być może. ;) Składniki: filet z łososia, pstrąga łososiowego lub dużego pstrąga (około 500 g) kilka łyżek mąki 75 g roztopionego masła z solą morską kilka łyżek płatków owsianych 1 łyżka whisky sos: 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy (angielska, Dijon) 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 2 łyżeczki kaparów 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki soku z cytryny

zadanie-gotowanie
pstrąg z patelni.... 97

Składniki: filety z pstrąga 4 większe, sól ziołowa - ile potrzeba, pieprz cytrynowy 4 łyżeczki, mąka tortowa 3/4 szklanki, mąka krupczatka 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba filety pstrąga opłukać, recznikiem papierowym osuszyć, każdy filet przeciąć na dwa kawałki pieprz cytrynowy, sól ziołową wymieszać i natrzeć filety z każdej strony obtoczone dokładnie w mące filety kłaść na gorący olej rzepakowy(...)patelni, smażyć na rumiano z każdej strony pyszne na szybko pstrągi dna obiad lub na zimno do pieczywa.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Domowe sushi z rybką 93

już moja 4 propozycja na domowe sushi. Tym razem z pstrągiem łososiowym i czerwoną papryką. Zapraszam Składniki: 1 szkl ryżu basmati 2 szkl wody 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka octu winnego 2 płaty nori 100 g pstrąga łososiowego wędzonego na zimno 1/4 czerwonej papryki Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy olej kokosowy(...)płat nori i na nim układamy równą warstwą ryż-zostawiamy ok. 2 cm pustego miejsca na nori( w tym miejscu skleimy sushi). Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki pstrąga, na rybie kładziemy paprykę i za pomocą maty bambusowej zwijamy sushi w roladkę. Nori które zostało puste delikatnie smarujemy wodą i sklejamy sushi. Tak samo robimy z drugim płatem nori

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem 144

dobrze, że już piątek... a jak piątek to zapraszam na rybę. Dzisiaj na blogu sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem w towarzystwie oliwek, fety i czerwonej cebuli. Składniki: szklanka grubego makaronu (użyłam kolanek ozdobnych z Lubelli) opakowanie wędzonego fileta z pstrąga (125 g) mały słoiczek lub woreczek zielonych oliwek pół kostki fety (użyłam z ziołami) pół czerwonej cebuli 3 łyżki(...)oliwy szczypta ziół do sałatek 1 łyżka soku z cytryny sól, cukier i pieprz koperek do ozdoby Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Pstrąga podzielić na kawałki, fetę w kostkę, a cebulę w cienkie pióra. Oliwki odcedzić z zalewy. Wszystkie produkty przełożyć do salaterki. W kubku wymieszać olej, sok z cytryny, zioła, sól, odrobinę cukru i pieprz. Polać

Czerwień i błękit
PSTRĄG Z FENKUŁEM I CUKINIĄ W PAPILOTACH 126

Lekkie, niskokaloryczne danie dla tych, którzy lubią zdrowe i dietetyczne potrawy.   Przygotowanie : około 40 min Dla 6 osób ● 6 filetów z pstrąga ● 4 bulwy kopru włoskiego ● 2 czerwone cebule ● 1 cukinia ● 2 ząbki czosnku ● 1 pomarańcza ● 1 łyżka ziaren kolendry ● masło ● oliwa z oliwek ● sól i pieprz Pęsetą usuń ości z filetów pstrąga. Filety oczyść i osusz(...)temperatury 200°C. Wytnij sześć dużych prostokątów z papieru do pieczenia, posmaruj je roztopionym masłem za pomocą pędzelka kuchennego. Ułóż na nich fenkuły i cukinię, a następnie filety z pstrąga. Posyp z wierzchu cebulą, czosnkiem i natką fenkuła. Dopraw solą i pieprzem. Polej z wierzchu oliwą z oliwek. Zepnij papiloty na obu końcach przy pomocy wykałaczek (lub zwiąż przy pomocy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pstrąg wędzony z wędzarni 164

Pstrąg wędzony na ciepło Składniki 2 pstrągi Solanka 2 litry wody 100g soli 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki pieprzu kolorowego 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie Pstrągi dokładnie patroszymy oczyszczamy pozbywamy się łusek, wycinamy skrzela odcinamy głowę lub usuwamy oczy. Przygotowanie solanki Do pojemnika wlewamy 2 litry zimnej wody dodajemy

Kulinarne pyszności Molki
Ryba w occie - Wigilia 2016 107

robię je także na inne okazje, ale Święta to obowiązkowo.Zawsze robię je kilka dni wcześniej, wtedy są najlepsze, muszą dobrze przejść zalewą octową. Składniki:   2 kg pstrąga filetowanego sól, pieprz do smaku mąka pszenna Zalewa:   4 szklanki wody 1 szklanka octu 6 %  2 cebule białe 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego(...)łyżka soli 150 g cukru Wykonanie: Pstrąga kupiłam wypatroszonego, wy-filetowałam go i wymoczyłam w  soli ( 2 godzinki moczył się).Odcisnęłam z wody i wyłożyłam na tackę jeden obok drugiego( pokroiłam go w mniejsze kawałki by lepiej się smażyło).Obsypałam pstrąga solą i pieprzem ziołowym mielonym, skropiłam delikatnie sokiem z cytryny. Obsypywałam mąką i smażyłam na rozgrzanym oleju.Zagotowałam

Różowa kuchnia
Pstrąg łososiowy duszony w selerze 131

drugie danie zjedliśmy dziś bardzo smaczną rybę pod kołderką z selera. Był to filet z pstrąga łososioweg, ale można użyć także innej ryby. Pstrąg łososiowy duszony w selerze 300 g pstrąga łososiowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cebula 1/2 selera 2 łodygi selera 1 łyżka suszonego estragonu 100 ml śmietanki sól i pieprz biały do smaku orzechy włoskie do posypania

Gotuj Sam!
Pstrąg łososiowy w migdałach z sałatką z oliwą truflową 126

mnie pstrąg łososiowy, ale można użyć łososia. Pstrąg łososiowy jest tańszy i uważam, że smakiem bardzo nie odbiega od łososia. A jeśli się go dobrze przyrządzi, to jest naprawdę wyśmienity. Oliwę truflową odkryłam u bratowej :) Dodana do sałatki, nadaje jej cudowny zapach i wyrazisty smak. Składniki na 1 porcję: ➦ 1 filet pstrąga łososiowego ➦  3 łyżki płatków migdałowych

Szczęśliwa kuchnia
Pstrąg zapiekany w sosie śmietanowym z pieczarkami 158

Pyszna rybka. Ostatnio bardzo często ją robię. Nam bardzo smakuje. Filet pstrąga umyć i osuszyć. Doprawić rybę solą i czarnym pieprzem. Rozłożyć rybę na dnie naczynia żaroodpornego. Pieczarki umyć osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pieczarki. Smażyć tak długo aż woda z grzybów wyparuje. Na patelnię wlać śmietanę, wymieszać. Śmietanę razem z pieczarkami wylać na ryby. Obsypać posiekanym koperkiem

Kuchnia Pokoleń
Pstrąg łososiowy w migdałach z sałatką z oliwą truflową 132

mnie pstrąg łososiowy, ale można użyć łososia. Pstrąg łososiowy jest tańszy i uważam, że smakiem bardzo nie odbiega od łososia. A jeśli się go dobrze przyrządzi, to jest naprawdę wyśmienity. Oliwę truflową odkryłam u bratowej :) Dodana do sałatki, nadaje jej cudowny zapach i wyrazisty smak. Składniki na 1 porcję: ➦ 1 filet pstrąga łososiowego ➦  3 łyżki płatków migdałowych

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com