pstrag - 1507 przepisów (strona:30/101)

Pstrąg łososiowy gotowany na parze z porem i czosnkiem 99

pogoda u Was ?? Też tak słonecznie i ciepło ??? Fajnie, że jeszcze jest tak ładnie. Co do jedzonka, to tak lekko dziś, pstrąg łososiowy gotowany na parze, oprószony solą i pieprzem, do tego troszkę masła, czosnek i por :-). Jako dodatek kasza pęczak. Można dodać ulubioną sałatkę. Udanego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: około 350 g filetu z pstrąga łososiowego(...)masło 3 ząbki czosnku sól pieprz Z pstrąga ściągam skórę, myję, oprószam solą i pieprzem. Przekładam do garnka do gotowania na parze, pora kroję, czosnek przepuszczam przez praskę. Na filet daję masełko, czosnek i na wierzch pora. Gotuję około 20 minut. U mnie jako dodatek kasza pęczak i sałatka. Smacznego

kruche babeczki
Pstrąg pieczony wg przepisu Magdy Gessler z talarkami ziemniaczanymi 111

Składniki: - 2 całe pstrągi - 4 plastry cytryny - 6 ząbków czosnku - gałązki świeżego tymianku (ja nie miałam świeżego- zastąpiłam suszonym) - sól, pieprz czarny - 6 małych ziemniaków - papryka słodka mielona, tymianek suszony, sól - 2 łyżki oleju Pstrągi płuczę pod bieżącą wodą i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Środek ryby oprószam solą i tymiankiem (w oryginalnym przepisie należy włożyć całe gałązki), wkładam(...)papierem do pieczenia, tak aby plastry nie nachodziły na siebie. Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni (grzałka góra- dół). Wkładam blachę z ziemniakami na najwyższy poziom. Po 10 minutach wkładam pstrągi o poziom niżej i piekę jeszcze 15- 20 minut.  Ze środka ryby wyjmuję farsz. Czosnek wyciskam z łupin i smaruję rybę z wierzchu. Jeżeli użyty był świeży tymianek, należy

Cook&Love
Papryka faszerowana pstrągiem 96

podana w ten sposób na pewno niejedną osobę zaskoczy- nie tylko wzrokowo, ale i smakowo. Składniki: 3 czerwone papryki szklanka kaszy pęczak 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku wędzony pstrąg (275g)  4 łyżki oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki 1 cytryna 3 łyżeczki tartej bułki sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pstrąga oczyszczamy z ości(...)rozdrabniamy na mniejsze części. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Kaszę łączymy z cebulą, pietruszką i pstrągiem. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Papryki przekrawamy na pół. Od środka posypujemy solą i pieprzem. Napełniamy farszem. Wierzch posypujemy tartą bułką. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30-45 minut

Pobite gary Barbary
Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby 191

wędzonej ryby i ryżu wywodząca się z Indii, a rozpropagowana w Anglii. Możemy do niego użyć w zasadzie dowolnej wędzonej ryby – ja tym razem użyłam wędzonego filetu pstrąga i ryby maślanej (brytyjska wersja zawiera zazwyczaj łupacza). Ryba nadaje nie tylko smaku całej potrawie, ale także słoności – nie ma potrzeby solenia kedgeree. Charakterystycznym dodatkiem do dania jest jajko ugotowane(...)curry i jajko – osobno są fantastyczne, a razem smakują jeszcze lepiej. Składniki na 4 porcje. Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby: 400 g wędzonej ryby (np. dorsza, pstrąga, łupacza, ryby maślanej czy łososia) 1 szklanka ryżu basmati (200 g) 1 liść laurowy 1 duża cebula 300 ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy

Poezja smaku
Pstrąg łososiowy z makaronem i cukinią 113

Dzisiaj danie na szybko, nie znaczy, że nie smaczne, bo bardzo smaczne :). Makaron z pstrągiem łososiowym, cukinią, do tego czerwona cebulka, czosnek i natka pietruszki. Lubię, oj lubię takie jedzonko :))) Miłego dnia :) Składniki: pstrąg łososiowy filet średnia cukinia cebula czerwona 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól różowa pieprz olej kokosowy do smażenia Makaron gotuje według przepisu na opakowaniu. Na patelni(...)następnie pokrojoną w plasterki cukinię, wszystko podsmażam. Z fileta pozbywam się skóry, kroję na mniejsze porcje, daję na patelnię. Warzywa przesuwam na jedną część patelni, a na drugiej smażę pstrąga. Oprószam go z obu stron solą i pieprzem. Na końcu dorzucam natkę pietruszki i wcześniej przygotowany makaron. Wszystko mieszam, doprawiam solą i gotowe

kruche babeczki
Pstrąg pieczony z rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim i frytkami z batata 113

Pieczone pstrągi tęczowe z gałązkami rozmarynu i suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz frytkami ze słodkich ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do pieczenia Składniki: 2 pstrągi tęczowe (wypatroszone) 1 duży batat 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sok z cytryny około 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Batata obieramy, kroimy w kształcie(...)frytek i wrzucamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i listki z jednej gałązki rozmarynu. Mieszamy. Pstrągi myjemy, osuszamy i robimy nacięcia po jednej stronie. Ryby nacieramy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka wkładamy po gałązce rozmarynu, a nacięcia wypełniamy czosnkiem niedźwiedzim. Ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Oryginalny smak
Pstrąg w galarecie 87

takie potrawy, które nierozerwalnie kojarzą nam się wyłącznie z Bożym Narodzeniem. Jedną z takich potraw jest właśnie pstrąg (lub karp) w galarecie, bo nie przypominam sobie by pojawił się na stole w innym okresie niż Święta. :-) R yba przygotowana w s pecyficzny sposób, b o gotowana . Nie każdego to przeko na, ja mi mo to polecam spróbować. :-) 1 pstrąg(...)marchewki 1 pietruszka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego  3 jajka 1/2 pęczka pietruszki 5 łyżek żelatyny 1. Pstrąga skrobiemy z łusek. Kroimy na kawałki w tzw. dzwonki.  2. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Rybę, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą tak by całość była przykryta. Gotujemy przez około 30 minut. Jajka gotujemy

Szefowa kuchni
PSTRĄG NA PARZE Z WARZYWAMI 103

SKŁADNIKI: Pstrąg lub inna ulubiona wasza rybka bakłażan brokuła cebula suszone zioła: tymianek, majeranek, cząber sól pieprz olej kokosowy Pstrąga posypałam solą, pieprzem i ziołami, odstawiłam na 2 godziny a następnie ugotowałam w naczyniu na parze. Gdy włożyłam rybę do parowania pokroiłam cebulę w krążki i kilka włożyłam do rybki a resztę poukładałam na rybce. W czasie gdy ryba się(...)parowała pokroiłam bakłażana w plastry i oprószyłam solą, gdy puścił sok opiekłam na patelni posypując ziołami. Brokuł zagotowałam w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli. Pstrąg był gotowy gdy skończyłam wykładać warzywa. Bardzo smaczne szybkie do zrobienia danie

harrisa
Lekko cytrynowy pstrąg z cykorią 74

Wróciłam. Zrobiłam kilka kroków wstecz. Zaczęłam szukać siebie, ukrytej gdzieś głęboko. Musiałam przejść przez długi korytarz, zbudowany z ludzkich oczekiwań. Trafiłam do domu.  A tam czekały na mnie pstrągi... sztuk cztery! Składniki dla 4 osób: 4 pstrągi 2 duże marchewki  8 małych ziemniaków 2 cykorie 6 ząbków czosnku cytryna pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek Sposób wykonania: Pstrągi

Kuchnia Pani Wiosny
Obiad na parze-Pstrąg łososiowy z pomidorkami cherry i ziemniakami 71

Słodko-kwaśna ryba w połączeniu z ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi na ciepło. Gotowanie na parze pozwala zachować w produktach większość witamin.   Składniki: 400 g. fileta z pstrąga łososiowego 1 łyżka słodkiej musztardy sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego szczypta soli 3 gałązki pomidorków koktajlowych cherry 8 średniej wielkości ziemniaków świeżo mielona sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Pstrąga(...)koktajlowe myjemy. Ziemniaki obieramy , myjemy , kroimy w ćwiartki. W naczyniu go gotowania na parze , parowarze układamy ziemniaki , oprószamy je świeżo mieloną solą i pieprzem. Oddzielnie kładziemy pomidorki koktajlowe oraz pstrąga łososiowego. Gotujemy 25-30 min. Smacznego

Szczyptachili
PIECZONY PSTRĄG W ZIOŁACH Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM 49

Wypatroszone i  umyte pstrągi posolić,posypać pieprzem  i skropić sokiem z cytryny. Do środka każdego z nich włożyć plasterki cytryny które nadadzą rybce piękny zapach, gałązki zielonej pietruszki i tymianku lub rozmarynu. Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem  i włożyć po łyżce do środka każdej ryby. Odstawić na około dwie godziny do lodówki. Wstawić(...)pstrągi do nagrzanego do 220 stopni piekarnika  i piec około 20-30 minut. Pstrąga można zawinąć w folię i upiec również na grillu. Można podawać np.z pieczonymi ziemniakami. Smacznego

potrawyregionalne
PASTA Z WĘDZONEGO PSTRĄGA 118

Pyszna i zdrowa   pasta z wędzonego pstrąga z serkiem i chrzanem Idealna do kanapek.  Był już prezentowany na blogu przepis na: PASTĘ Z WĘDZONEJ MAKRELI JAJKA I CEBULI Dziś zapraszam również na pastę , ale z innej rybki. Polecam wędzonego pstrąga. Składniki:  wędzony pstrąg ( średniej wielkości) 125g kremowego serka Philadelphia 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka sok z połowy cytryny

potrawyregionalne
Pstrąg łososiowy z masłem ziołowym 78

pory najczęściej kupowaną przeze mnie rybą był łosoś. Jednak ostatnio za namową sprzedawczyni - ponieważ sama lubię pstrągi, ale tradycyjne - postanowiłam kupić pstrąga łososiowego. Przygotowałam go tak jak łososia, czyli upieczonego na grillu, soczystego i aromatycznego z masłem ziołowym. Wyszedł pysznie i smakował jak prawdziwy łosoś. Taki pstrąg jest naprawdę dobry. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pieczony pstrąg. 65

Piątek z rybą V. Dziś jedna z moich ulubionych ryb - pstrąg. Pieczony w papierze razem z warzywami, przygotowany w jeden z najzdrowszych sposobów.  Składniki(...)porcje ) * 2 pstrągi ( u  mnie tęczowe ),  * 6 plasterków cytryny,  * 2 szalotki,  * garść szpinaku,  * 1/2 czerwonej papryki,  * 1/2 żółtej papryki,  * 2 łyżki oliwy z oliwek,  * 2 łyżki natki pietruszki,  Przygotowanie :   Pstrągi wypatrosz, umyj i  osusz ręcznikiem papierowym, w rozcięcie pod brzuchem włóż po 3 plasterki cytryny. Szalotki pokrój w półplasterki

Jusia gotuje
Pstrąg po tajsku. 66

Piątek  z rybą X :) Był piątek no i była rybka :) tylko z przepisem się nie wyrobiłam i dlatego jest dziś... Tak trochę na ostro ten pstrąg... jest chili, imbir i  limonka - zestaw idealny :D  Ryba jest gotowa w 20  minut, więc i  szybki jest ten obiadek :D  Ja podałam rybę z brązowym ryżem(...)dodatkiem posiekanej  kolendry i chili.  Składniki :   * 2 filety z pstrąga,  * 1/2 czerwonego  chili,  * 1/2 zielonego  chili,  * 1 ząbek czosnku,  * 1-2 cm świeżego imbiru,  * 1 limonka,  Przygotowanie :   Imbir i czosnek obierz, z papryczek wyjmij pestki. Do małej miseczki zetrzyj  skórkę z limonki a następnie wyciśnij sok. Czosnek

Jusia gotuje