pstrag - 1579 przepisów (strona:25/106)

Pstrąg nadziewany kaszą z grzybami 152

Pstrąg w towarzystwie kaszy jęczmiennej i grzybów suszonych. Polecam zaskoczyć gości i rodzinę taką rybką bo jest dobra i zdrowa. Podstawa to dobrze zamarynowany pstrąg. 2 pstrągi 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku farsz: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 1 cebula 1 garść suszonych podgrzybków sól, pieprz natka pietruszki cytryna papryczka chili olej pieprz czerwony Ryby oczyszczam osuszam. Cebule kroję(...)samej wodzie godzinę. Cebule pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję ugotowane odsączone i pokrojone grzyby. Przesmażam chwilę. Kaszę gotuję według instrukcji i dodaję do grzybów. Doprawiam solą, pieprzem. Pstrągi wyjmuję z marynaty, oczyszczam z cebuli i nadziewam farszem.Wcześniej ryby nacięłam z jednej strony w kilku miejscach. Ryby skrapiam oliwą, układam w naczyniu do zapiekania i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp

wesoła kuchnia
Jakie ryby warto spożywać? 96

oraz jod i potas. Chcąc wybrać zdrowy okaz łososia, powinniśmy zwrócić uwagę na te atlantyckie i pacyficzne. Powinniśmy unikać łososi hodowlanych norweskich oraz łososia bałtyckiego. Pstrąg – najłatwiej dostępnym pstrągiem jest tęczowy, który hodowany jest w gospodarstwach rybackich. Kupując pstrąga lepiej decydować się na mniejsze okazy. Jest to ryba słodkowodna, która posiada najwięcej kwasów omega-3. Karp – żyje w stawach(...)Jest ona źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym omega-3. Mintaj – od innych ryb różni go przede wszystkim wysoka zawartość fosforu, niestety ma on 3 razy mniej potasu niż pstrąg. Post Jakie ryby warto spożywać? pojawił się poraz pierwszy w Dajet.pl

Dajet
Pstrąg otulony szynką prosciutto 135

Można połączyć pstrąga z mięsem, Zapewniamy sprawdza się.  Składniki 6 plastrów szynki prosciutto kostka zimnego masła 12 listków świeżej szałwii 6 filetów pstrąga 2 łyżki oliwy 100 ml białego wina sok z jednej cytryny     Przygotowanie   Na plastrach szynki rozłożyłem po kilka kawałków zimnego masła, po dwa listki szałwii i delikatnie posolony filet pstrąga. Zwinąłem w roladkę(...)ułożyłem je tak, aby się nie stykały. Zapiekałem 20 minut, w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. W międzyczasie ponownie rozgrzałem patelnię, wlałem sos, który powstał z pieczenia pstrąga, dodałem wino, wymieszałem, zredukowałem chwilę. Dodałem sok z cytryny i kawałek zimnego masła. Doprawiłem solą, podgrzałem w sosie chwilę roladki. Podałem z bagietką

R'n'G Kitchen
Pstrąg pieczony w folii z kaszą jęczmienną i fioletową surówką 147

akurat znajduje się w lodówce. W mojej lodówce zawsze jest sporo warzyw i często goszczą ryby. W tym tygodniu na Fish Friday (piątkową rybkę) gwiazdą jest pstrąg. Po innym daniu (którego jeszcze nie znacie) został mi kawałek czerwonej kapusty, no i zanurkowałam w mojej ulubionej „kaszowej szafce” i wybrałam drobną kaszę jęczmienną. W zaledwie 40 minut stworzyłam pyszne(...)danie rybne. Składniki na 2 porcje : 2 całe pstrągi 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku pęczek ulubionych ziół (u mnie pietruszka i kolendra) sól do smaku 60g kaszy jęczmiennej perłowej 1/4 główki czerwonej kapusty 1 małe jabłko 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki jogurtu naturalnego Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dużą szczyptą soli

Dietolog
Pyszny pstrąg! 120

Uwielbiam pstrąga! Czy Wy też za nim przepadacie? Ta niedoceniona ryba może być spożywana w różnej postaci - wędzonej, pieczonej, duszonej, grillowanej czy też smażonej - tą ostatnią oczywiście najmniej polecam. :) Pstrąg jest rybą słodkowodną, która zawiera najwięcej spośród nich kwasów omega 3, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu, gdyż obniżają ciśnienie krwi oraz złego cholesterolu! Ta pyszna ryba zawiera również(...)witaminę A, D i E, a jeżeli chodzi o składniki mineralne to zawiera m.in. potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz selen, który jest silnym przeciwutleniaczem.   Na zdjęciu - pstrąg wędzony - polecany do kanapek lub past. Polecam kromkę ciemnego pieczywa obłożyć wędzonym pstrągiem i rukolą! Przepyszne połączenie! Pozdrawiam

MintTaste
PSTRĄG PIECZONY W ROZMARYNIE (keto, LCHF, paleo, optymalnym bez glutenu i laktozy) 194

Dzisiaj proponuję Wam przepis na pstrąga z dodatkiem rozmarynu, masełka czosnkowego i cytryny. Ryba tak przygotowana jest niezwykle wilgotna, aromatyczna i przepyszna Składniki: 500 g świeżego patroszonego pstrąga (u mnie 2 sztuki po ok 250 g) 2 średnie cytryny 200 g masła klarowanego lub oleju kokosowego (bez laktozy) 2 ząbki czosnku 4 gałązki świeżego gałązki rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego(...)sól i pieprz do smaku Pstrągi umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Z jednej strony ponacinać skórkę w poprzek. Wewnątrz skropić ryby sokiem z 1 cytryny, dodać masło lub olej kokosowy, wyciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i włożyć gałązkę tymianku lub posypać suszonym. W naciętych otworach w skórce również umieścić trochę soku z cytryny, dodać sól, pieprz i rozmaryn. Na wierzchu

Ola la LCHF
Pstrąg łososiowy w sosie cytrynowym 95

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na delikatnego pstrąga łososiowego podanego z cytrynowym sosem. Do przygotowania ryby będziemy potrzebować: - 2 filety pstrąga łososiowego - sok z połowy cytryny - 2 łyżki oleju - szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich Do przygotowania sosu będziemy potrzebować: - 1 łyżkę masła - 1 czubatą łyżkę mąki - 2-3 łyżki śmietany 18% - sok z połowy cytryny - pół łyżeczki kurkumy(...)Cały czas mieszając dodajemy sok z cytryny, śmietanę i przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do uzyskania konsystencji kremowego sosu. 8. Tak powstałym sosem polewamy usmażonego pstrąga. SMACZNEGO! :) Spróbujcie również pstrąga w pikantnym maśle czosnkowym  lub z sosem miodowo-musztardowym

Bez Cebuli
pstrąg z piekarnika... 133

Składniki: pstrąg patroszony 2 sztuki większe, kucharek 2 łyżeczki, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki, sok z cytryny 2 łyżeczki, masło 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek pstrągi umyte, osuszone ręcznikiem papierowym, natrzeć z każdej strony kucharkiem do środka pstrągów wsypać pieprz cytrynowy, skropić sokiem z cytryny, włożyć do środka natkę pietruszki, włożyć do naczynia i schować do lodówki na 2 godziny(...)kawałki masełka rozłożyć na pstrągu i w środku, przykryć, piec w nagrzanym piekarniku na 200 C około 25-30 minut, grzanie góra/dół, bez przykrycia piec w termoobiegu na 160 C około 10-15 minut - smaczna, delikatna i sycąca ryba do pieczywa............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pstrąg Mojito Lime 172

może da się jeszcze lepiej, smaczniej? Przepis na rybę w pomidorach przetestowałam na doradzie https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/04/27/dorada-w-pomidorach/ . Niestety teraz nie mogę jej znaleźć w sklepie więc przeprosiłam się z pstrągiem. Ale żeby było inaczej użyłam zamiast własnej marynaty gotowej mieszanki z Kamis-a. Wyszło palce lizać. Polecam. Składniki: 2 świeże pstrągi przyprawa Ryba Mojito Lime 50 ml oleju łyżeczka soku(...)olejem i sokiem z cytryny. Dobrze natrzeć rybę marynatą – także w środku – i zostawić na godzinę a najlepiej na noc w lodówce. 3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Pstrąga ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i obłożyć pomidorkami i oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Po 10-15 min kiedy rybka się lekko zrumieni przełożyć

Mama z miasta
Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada + KONKURS 121

kolejny klasyczny kataloński dodatek - jest trochę jak pesto pozbawione sera na bazie natki pietruszki z dodatkiem migdałów - wspaniały aromatyczny sos! Escalivadę często podaję się jako dodatek do ryby. Wybrałam pstrąga, ponieważ łatwo go u nas dostać, ale równie dobrze możecie zamienić go na dorsza lub makrelę czy inną ulubioną rybę. Jeżeli nie macie ochoty grillować ryby, zamieńcie ją na tuńczyka(...)tylko na terenie Polski.  Jeżeli komentujecie jako Anonim, koniecznie się podpiszcie! Inaczej Was nie zidentyfikuję. Zwycięzcę ogłoszę na moim  Fanpagu . "Danie Detektywa" - Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada Składniki / na 6-8 kanapek: na escalivadę: 1 duży bakłażan 2 czerwone papryki 1 biała cebula oliwa sól, pieprz do smaku na sos picada: pęczek natki pietruszki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pstrąg zapiekany pod majonezowo – szczypiorkową pierzynką 97

Kolejny piąteczek przed nami i ponownie rybka. Dzisiaj polecam pstrąga zapiekanego pod pierzynką. Co tu dużo mówić – prosto i smacznie. Składniki: Pstrąg kawałki około 200 g na „ głowę ” Sól 1 łyżka majonezu typu light 2 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: Z pstrąga usuwamy ości ( najlepiej pęsetą ), przyprawiamy solą. Układamy w naczyniu do zapiekania skórą do dołu. Majonez mieszamy z posiekanym szczypiorkiem(...)smarujemy nim górę ryby. Pstrąga zapiekamy w temp. 180 o C około 20 minut. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window

Smaki Ewy
po prostu pstrąg z patelni 113

Smażony filet z pstrąga Kilka dni temu podałem  na obiad pstrągi z masłem, chilli, oraz czosnkiem i ryba tak wszystkim zasmakowała iż zostałem szybko "przymuszony" do sporządzenia kolejnego pstrągowego dania. Tym razem będzie to podanie tej niezwykłe smacznej ryby w sposób najprostszy, bowiem w takim przypadku im mniej przypraw i innych zabiegów, tym lepiej dla końcowego efektu. składniki(...)dwóch osób 2 pstrągi 1/2 szklanki mąki 2 ząbki czosnku 70-80 ml dobrego oleju 1/2 soku z cytryny  sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki ryb, po czym filetujemy p strągi ( na przykład w ten  sposób  ). Filety ( pamiętajmy że jeżeli zostawimy skórę to po usmażeniu  całość będzie bardziej "soczysta"), wkładamy do misy

Miód i pieprz
pstrąg pieczony z kalafiorem i warzywami 121

pstrąg z kalafiorem Delikatne zapiekane warzywa, oraz aromatyczna ryba to propozycja na lekki posiłek, wprost idealny na tę porę roku. składniki dla czterech osób 3 pstrągi ( lub gotowe filety bez skóry) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 kalafior   1 bakłażan 3 pomidory 1 cebula 1/3 pęczka szczypioru 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 5 łyżek oliwy sól, pieprz(...)sposób wykonania Pstrągi filetujemy ( na przykład w ten sposób  ),  k ładziemy  do  miski przyprawiamy solą, oraz pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.   Kalafiora gotujemy na parze ( na pół miękko). Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę pokrojoną w piórka.  Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekamy czosnek, pokrojonego

Miód i pieprz
Pstrąg z Patelni z Masłem Czosnkowym i Koperkiem 107

ryby namawiać długo  nie trzeba. Jeśli chodzi o pstrągi to moje dziecko jada je bardzo chętnie, wystarczy ściągnąć kręgosłup i prawie gotowe. Najbardziej lubimy taką z patelni smażoną praktycznie bez tłuszczu, bo do środka ryby wkładam między innymi domowe masło czosnkowe, które pod wpływem temperatury i tak się wytapia i wypływa na patelnię. Na patelnię też nie mogę narzekać(...)przecież Woll. Wracając do ryby podałam ją z czarnym ryżem i najzwyklejszą sałatą lodową ze śmietaną. Składniki: 2 świeże pstrągi pieprz cytrynowy mieszanka przyprawy do ryb i owoców morza (jak nie używam tej mieszanki po prostu tylko solę) oliwa (u mnie olej z awokado) domowe masło czosnkowe mały pęczek koperku kilka plasterków cytryny Sposób przygotowania: Pstrągi bardzo dokładnie myję

Blondynka Gotuje
Pstrąg pieczony z cytryną i koperkiem 180

Proste potrawy smakują najlepiej. Wystarczy kilka składników dobrej jakości i obiad robi się sam. Tak jak w tym przypadku - pstrąg pieczony z cytryną masłem i koperkiem. Robi się błyskawicznie, mało pracy a w efekcie mamy pyszny obiad w  30 min łącznie z przygotowaniami !  Uwielbiam taką rybę dlatego bardzo wam polecam ten ekspresowy przepis. Składniki: 2 pstrągi 1 cytryna(...)masło minimum 80% tłuszczu pęczek koperku sól, pieprz Dodatkowo: 1 bagietka pomidorki koktajlowe Wykonanie: Pstrąga w razie konieczności patroszymy i czyścimy z łusek. Ja miałam patroszonego ale łusek i śluzu musiałam go pozbawić. Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym,  nacieramy od środka i na zewnątrz solą oraz pieprzem, masło kroimy na pasterki i wkładamy po 3 plasterki do każdej ryby wraz

W kuchennej krainie