Pasty rybne na kanapki to idealne rozwiązanie na diecie redukcyjnej, są bogatym źródłem białka, są sycące i pyszne! Dzisiaj bierzemy na ruszt wędzonego pstrąga i zostawiam Wam dwa FIT przepisy na pastę na kanapki. Możecie ją też wykorzystać do nadziewania naleśników lub do omleta! FIT PASTA NA KANAPKI Z PSTRĄGA - 100 g wędzonego pstrąga - 100 g chudego białego twarogu - sól(...)pietruszki, - świeży koperek - czerwona cebula - 10 plasterków cukinii świeżej - 2 łyżki jogurtu naturalnego Twaróg, cukinię, jogurt zmiksuj na gładką masę, resztę ziół i cebulę posiekaj, dodaj rozgniecionego widelcem pstrąga, całość wymieszaj dokładnie. Dopraw i gotowe! FIT PASTA Z PSTRĄGA II - 1-2 małe ogórki kiszone - drobno posiekaj - 1/4 czerwonej cebuli drobno posiekanej - zzielenia: koperek, natka, tymianek - to co masz
SMYKWKUCHNIogrodów renesansowych. Było to przepiękne przedpołudnie, ale jako że czas nas gonił .. wsiedliśmy w busa i ruszyliśmy dalej. Kolejnym przystankiem był Ojców i pstrągarnia obecnie nazwana Pstrąg Ojcowski . Przepiękne miejsce, gdzie możesz usiąść, zjeść pysznego pstrąga dopiero co uwędzonego, zabrać się za lekturę i poprostu dobrze spędzić czas. Szczerze polecam Agnieszka Sendor wraz z Mamą Magdaleną Węgiel stworzyły(...)tego miejsca perełkę, nie perłę okolicy. Naprawdę gdy będziesz w Krakowie, wybierz się spróbować pstrąga. Pstrąg, pstrągiem ale czekali tam na nas winiarze ze Stowarzyszenia Winiarzy Jury Krakowskiej . Chcieli nam opowiedzieć nam o swojej pasji czyli winach. Winnica Amonit I tak też uczynili. Pierwszym, który opowiedział nam o swojej pasji był Marcin Niemiec prezes Stowarzyszenia i właściciel winnicy Amonit
Kuchnia na wzgórzuDzień dobry :-) Pyszna rybka dzisiaj :-) Łosoś ostatnio bardzo drogi, ale za to podobny jest pstrąg łosiowy, tego właśnie ostatnio kupiłam, do niego zrobiłam marynatę z oliwy, miody, cynamonu i odrobiny cytryny, poddusiłam szpinak na patelni z czosnkiem, suszonym pomidorem, i śmietanką, potem wszystko zapiekłam w piekarniku. Wyszło pyszne, my ryby lubimy bardzo, mam nadzieje, że Wam też posmakuje :-) Składniki(...)filet pstrąga łososiowego u mnie około 400 g 1/2 opakowania szpinaku baby 6 sztuk suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz około 1/2 szklanki śmietanki 30% masło klarowane do smażenia Marynata: 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu u mnie wielokwiatowy cynamon sok z cytryny 1. Pstrąga obieramy ze skóry, myjemy, oprószamy solą i pieprzem, dzielimy na porcje. Do miseczki dajemy
kruche babeczkiProste sałatki są najlepsze. Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga absolutnie potwierdza tę regułę. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a składniki doskonale do siebie pasują. Przygotowanie: 10 minut Poziom trudności : bardzo łatwe Szacunkowy koszt dla 2 osób: ok. 20 zł Sałatka z czerwonej kapusty jakiej nie znacie Każdy zna starą, dobrą surówkę z kiszonej czerwonej kapusty. My lubimy piec czerwoną(...)surowo – w tej sałatce. Surowa czerwona kapusta jest aromatyczna i chrupiącą. Soczyste mango dodaje jej słodyczy, cukinia jędrności, a chili ognia. Całość stanowi doskonałe tło dla wędzonego pstrąga, który podlany dość ostrym, miodowo-cytrynowym dresingiem nabiera charakteru i smaku. Polecamy Wam ten przepis jako nową wersję sałatki z czerwonej kapusty oraz sposób na podanie wędzonego pstrąga, któremu saute brakuje
Niedzielny kucharzProste sałatki są najlepsze. Sałatka czerwonej kapusty z pstrągiem absolutnie potwierdza tę regułę. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a składniki doskonale do siebie pasują. Przygotowanie: 10 minut Poziom trudności: bardzo łatwe Surowa czerwona kapusta jest aromatyczna i chrupiącą. Soczyste mango dodaje jej słodyczy, cukinia jędrności, a chili ognia. Całość stanowi doskonałe tło dla wędzonego pstrąga, który podlany dość ostrym, miodowo(...)cytrynowym dresingiem nabiera charakteru i smaku. Polecamy Wam ten przepis jako sposób na podanie wędzonego pstrąga, któremu saute brakuje wyrazu (w przeciwieństwie np. do wędzonego węgorza czy dorsza). Jeśli Agnieszka, która generalnie nie przepada za rybami, zakochała się w tej sałatce, to znaczy, że naprawdę jest warta spróbowania. Składniki: Wędzony pstrąg Ćwiartka kapusty czerwonej Mała cukinia Mango Papryczka chilli Natka
Niedzielny kucharzpietruszki zmienia się w zależności od tego kto ją przygotowuje, Libańczycy używają jej naprawdę niewiele. podczas gdy Palestyńczycy sypią więcej. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 4 pstrągi sól, pieprz sok i skórka z cytryny 4 ząbki czosnku oliwa extra vergine ok 500 g pomidorków koktajlowych na gałązce Tabbouleh 3 pęczki pietruszki 1 pęczek mięty 1/3 szklanki kaszy(...)bulgur sok z 1 cytryny ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine 1 pomidor 1/2 cebuli Przygotowanie: 1. Pstrągi myjemy i osuszamy, mieszamy ze sobą ok 1/3 oliwy extra vergine, sok i startą skórkę z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz zalewamy pstrągi, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso i pozostawiamy do zamarynowania
Słodki Kompromispstrąg w śmietanie Lekko przesmażony na maśle filet z pstrąga. uduszony późnej w śmietanowym sosie z koperkiem i skórką z cytryny to nieodmienny atrybut świąt w mym domu. Dziś pragnę podzielić się tym przypisem, gdyż może jeszcze komuś przypadnie do gustu. składniki 1-1,2 kg pstrąga 1 cebula 1 marchew kawałek korzenia selera 2 liście laurowe(...)ziela angielskiego 2 łyżki masła 2 cytryny 0,6 l wody 200 ml słodkiej śmietany 30 % 1/2 pęczka koperku sól, pieprz sposób wykonania Rybę myjemy ( ja nabyłem jednego sporego pstrąga) i filetujemy, więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem tutaj . Każdy z filetów dzielimy nożem na kawałki ( grubości 3-4 cm), przyprawiamy je solą, oraz pieprzem
Miód i pieprzKiedyś kupiłam filet z pstrąga łososiowego. Usmażyłam go na patelni. Bardzo mi smakował. Tym razem na niedzielę znów kupiłam pstrąga, ale postanowiłam go upiec w piekarniku z warzywami. Filet skropiłam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem cytrynowym i kolorowym. Podsmażyłam cebulkę, dodałam czosnek, marchewkę, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię. Wszystko poddusiłam i przyprawiłam. Warzywa ułożyłam na dnie naczynia(...)prowansalskimi i skropiłam oliwą z oliwek. Danie zapiekłam w piekarniku. Rybka smakowała przepysznie. Coś czuję, że jeszcze nie raz ją przygotuję na obiad albo kolację :). Polecam serdecznie! PSTRĄG ŁOSOSIOWY PIECZONY Z WARZYWAMI. Składniki na 2 - 3 porcje: około 450 g fileta z pstrąga łososiowego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 mała cukinia
Zakątek rozkoszy kulinarnychPstrągi pieczone z masłem czosnkowym i pieprzem czerwonym przygotowałam na obiad, wyszły smaczne i aromatyczne. Pieprz czerwony świetnie połączył się z masłem czosnkowym i natką pietruszki, dzięki niemu pstrągi mają lekko słodki smak. Składniki: 2 oczyszczone pstrągi tęczowe 2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu Swojski wyrób Sól 100 gram masła 2 ząbki czosnku Pól pęczka natki pietruszki Sposób przygotowania: Pieprz czerwony(...)lekko rozgniatamy w moździerzu, nacieramy umyte i osuszone pstrągi, lekko oprószamy solą, wstawiamy na godzinę do lodówki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do masła, lekko solimy i dokładnie mieszamy. Pstrągi wyjmujemy z lodówki, do środka przekładamy masło z czosnkiem, wkładamy po kilka gałązek natki. Pstrągi układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztą pieprzu czerwonego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez
Bajeczna KuchniaŚwietny obiad, telefon, kilka słów dorosłego dziecka, które zachowuje się naprawdę odpowiedzialnie. Fajnie, że mogę na Niego liczyć. W domu zajrzałam do lodówki i zobaczyłam, że Dario kupił świeże pstrągi. Będą na jutro. Zrobię z nich pyszny obiad – upiekę je w folii z masłem smakowym. Na nadchodzący weekend mam też pewne plany cukiernicze. Oprócz ryb upiekę także ciasto. Muszę osłodzić(...)moim chłopakom samotne chwile w domu. Na słodkości zapraszam w niedzielę, a już dziś polecam przepyszną rybę. Składniki: • sprawione pstrągi tyle, ile jest osób • masło czosnkowe • masło ziołowe • natka pietruszki • cebula • kawałki papryki • sól, pieprz • przyprawa do ryb Sposób przygotowania: 1. Przygotować pstrągi: oczyścić, dokładnie umyć pod bieżącą wodą. 2. Rozłożyć folię do pieczenia (błyszczącą stroną do środka), przygotować papier
W mojej kuchniPyszny pstrąg tęczowy w wersji z grilla - latem z ogrodowego, zimą z piekarnika lub patelni grillowej. Nadziany tymiankiem, pietruszką i cytryną jest aromatyczny i soczysty. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu :) Pstrąg z grilla to zdrowy, łatwy i smaczny obiad! SKŁADNIKI (dla 2 osób) 2 pstrągi tęczowe patroszone 1 cytryna 4 gałązki tymianku 1/2 pęczka natki pietruszki
Moje Kuchenne Rewelacjepożywny obiad z pomocą parowaru. Takie obiady uwielbiam bo robią się same, a ja mam czas na przygotowanie jakiegoś fajnego deseru. 2 porcje Składniki: 2 pstrągi 4 plastry cytryny mały brokuł 4 gniazdka makaronu fettuccine z dodatkiem atramentu z kałamarnicy 1 duży pomidor 1 szalotka 4 ząbki czosnku pęczek pietruszki pieprz cytrynowy i sól do smaku(...)odrobina oliwy Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wypatroszone pstrągi myjemy, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym z obu stron, do środka wkładamy po 2 plastry cytryny i dużo pietruszki, całego pstrąga skrapiamy oliwą i zawijamy w folie aluminiową. Pstrągi układamy na dolne piętro parowaru, na górne układamy różyczki brokułu i wszystko parujemy 25 minut. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie
Niezły MłynekZacznijmy od tego że wpadłam przed świętami do Lidla i miałam do wyboru perliczkę całą,gęś całą, kaczkę całą, pstrąga łososiowego i jakieś tam inne ryby ale pstrąg był duuuży. Ogólnie poszłam z zamiarem kupienia gęsi ale waga 5,5 kg to mnie powaliła i stwierdziłam że jak na obiad dla 2 os to trochę przesada. Więc złapałam pstrąga łososiowego(...)takiego utuczonego około 800-900 g a że pojechałam na zakupy głodna to jeszcze złapałam perliczkę ale o niej w innym poście. Zacznijmy od pstrąga, składniki podstawowe (chociaż nie... od miesiąca jeżdżę do Lidla i nie mogłam upolować rozmarynu) Składniki 1 pstrąg łososiowy (mój więcej niż 800 g) 1 cytryna kilka gałązek rozmarynu suszone pomidory grubo zmielony pieprz sól olej
Piekielna Kuchnia PatiŚwież rybka to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Dzisiaj proponuję grillowanego pstrąga, dobrze przyprawionego. Pstrąg nadaje się do pieczenia w całości, a mięsko trzyma się i nie rozpada. Przygotowując pstrąga możemy odcinać głowę lub ją pozostawić. U mnie wersja bez głowy. SKŁADNIKI 2 oprawione pstrągi 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu. 1 łyżka przyprawy do ryb sok z cytryny(...)cebule 1-2 łyżki oliwy bazylia do oprószenia 1/2 cukinii WYKONANIE U mnie pstrąg kupiony w Lidlu, patroszony. Wystarczy wypłukać. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Do oliwy dodajemy bazylię sól , pieprz, przyprawę - mieszamy. Marynatą nacieramy rybę, do środka wkładamy skrojoną cebulę. Na wierzch zostawiamy kilka plastrów. Wyciskamy na pstrąga sok z cytryny i pozostawiamy przynajmniej na 2 godziny
W kuchennym oknie Ewypani zwraca się do faceta jarającego szluga w kolejce w banku - przepraszam ale tutaj nie można palić - na co on - wiem ale ja się nie zaciągam... Risotto ze świeżym pstrągiem i również takowymi kurkami Podstawowymi składnikami risotto są oczywiście: ryż, masło, cebula, wywar/rosół, niekiedy białe półwytrawne wino, czas. Ja zawsze używam dodatkowo oliwy i coś zielonego - tu akurat szczypiorek(...)mamy pół/pół - tj. ile ryżu tyle dodatków do niego. W poprzednim poście zachwalałem rarytasy ze sklepu rybnego w Pruszczu Gdańskim, w tym między innymi naszego głównego bohatera - pstrąga . I będąc na pomorzu nie należy kojarzyć ryb tylko i wyłącznie z tymi, które żyją w wodach słonych. Mając do wyboru wiele rozmaitości, kupiłem duuuży filet pstrąga, który następnie został
Right Behind The Kitchen