pstrag - 1678 przepisów (strona:15/112)

Paprykowa sałatka z pstrągiem wędzonym 180

wszystkich osób żyjących w ciągłym biegu, które mimo braku czasu chcą cieszyć się zdrowym i smacznym domowym jedzeniem, a dzisiaj aromatu będzie niemało bo na talerzu gości wędzony pstrąg! Ryba ta, jak zapewne większość, zachwyca nie tylko pod względem smaku, ale i właściwości. Dostarcza bowiem najwięcej spośród ryb słodkowodnych cennych kwasów omega-3. Nie wszystkie tłuszcze są dla nas niewskazane(...)ilościach, mogą mieć leczniczy wpływ na nasze ciało-  i do tej grupy należą właśnie kwasy omega-3, które odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób serca i krążenia. Mięso pstrąga zawiera też bardzo dobrze przyswajalne, pełnowartościowe białko i niewiele kalorii. Poza tym stanowi źródło wapnia, magnezu i żelaza oraz witamin A, D, E. Pstrąga możemy przyrządzić na wiele sposobów- lekkostrawne

peanutbuttermonster
Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem i sosem tatarskim 25

niezwykle szalona. Tak naprawdę chciałam zrobić po prostu jajka w sosie tatarskim. Zrobiłam sos, parę dni temu opublikowałam przepis. Miałam ugotować tylko jajka… W lodówce znalazłam jednak wędzonego pstrąga, który został mi z koreczków z jajkami przepiórczymi . Nie miałam na niego pomysłu, postanowiłam więc, że zrobię z niego pastę. Ijeee, wyszła w dechę. To na pewno zasługa aromatycznego sosu(...)tatarskiego. Wędzony pstrąg w sumie też zrobił swoje. Nie wciskam Wam tego przepisu na Wielkanoc, aczkolwiek nie byłby to głupi pomysł. Ale tak sobie teraz pomyślałam, że tę pastę możecie zrobić po świętach. Na pewno zostaną Wam jakieś ugotowane jajka. Może majonez lub sos tatarski. Apropos sosu tatarskiego… zróbcie go sami. Nie mówię, że każdy sklepowy do zło

Kardamonovy
pstrąg pieczony w marynacie ziołowej... 48

Składniki: pstrąg świeży 2 sztuki większe, cytryna 1 sztuka, papryka ostra 2 łyżeczki masło klarowane 4 łyżki, cebula 1 sztuka średnia, ząbki czosnku 4 sztuki, sól 1 łyżeczka, koperek suszony 2 łyżeczki, tymianek 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki Na maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną cebulę, ząbki czosnku, sól, suszony koperek, tymianek, paprykę słodką, wystudzić. Pstrągi świeże już wypatroszone(...)łusek opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pstrągi z każdej strony naciąć skośnie skórę i dobrze natrzeć sokiem z cytryny. Do pstrągów nałożyć marynatę ziołową. Forma z papierem do pieczenia, pstrągi ułożyć w formie, wierzch posmarować resztą marynaty, posypać ostrą papryką i piec w nagrzanym piekarniku na 180C na termoobiegu około 30-35 minut, podawać z czym się lubi

W Mojej Kuchni Lubię
Warsztaty kulinarne z Tomkiem Jakubiakiem 56

spotkaniu towarzyszyła mi również Sara, która teoretycznie wykonała od podstaw całą 3 propozycję czyli naleśniki. Podaliśmy chłodnik maślankowy z pieczonym czosnkiem i sokiem ze świeżego ogórka z marynowanym pstrągiem z kiełkami fasolki mung, chrupiące sałatki ze smażonymi szparagami i pomidorkami z winegretem koperkowym na kefirze i z jajkiem ugotowanym na półtwardo, oczywiście nie mogło zabraknąć deseru :na warsztat wjechały wyśmienite(...)nurkowa ć pod wysp ą i szuka ć zwarcia!   Oto przepisy z warsztatów : Chłodnik maślankowy z pieczonym czosnkiem i sokiem ze świeżego ogórka marynowanym wędzonym pstrągiem i kiełkami fasoli mung.   Składniki -pół litra maślanki naturalnej -główka młodego czosnku - oliwa z oliwek - sól morska gruboziarnista - 4 ogórki gruntowe   Marynowany pstrąg: - 1 filet marynowanego pstrąga -pieprz młotkowany i jedna

Z Kuchni Do Kuchni
Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem i sosem tatarskim 93

niezwykle szalona. Tak naprawdę chciałam zrobić po prostu jajka w sosie tatarskim. Zrobiłam sos, parę dni temu opublikowałam przepis. Miałam ugotować tylko jajka… W lodówce znalazłam jednak wędzonego pstrąga, który został mi z koreczków z jajkami przepiórczymi . Nie miałam na niego pomysłu, postanowiłam więc, że zrobię z niego pastę. Ijeee, wyszła w dechę. To na pewno zasługa aromatycznego sosu(...)tatarskiego. Wędzony pstrąg w sumie też zrobił swoje. Nie wciskam Wam tego przepisu na Wielkanoc, aczkolwiek nie byłby to głupi pomysł. Ale tak sobie teraz pomyślałam, że tę pastę możecie zrobić po świętach. Na pewno zostaną Wam jakieś ugotowane jajka. Może majonez lub sos tatarski. Apropos sosu tatarskiego… zróbcie go sami. Nie mówię, że każdy sklepowy do zło

Kardamonovy
Które ryby są najzdrowsze? 76

potas oraz jod .   5 najzdrowszych gatunków ryb Dlaczego warto jeść ryby już wiecie, ale które z nich są najlepsze? Na pewno można do nich zaliczyć makrelę, karpia, śledzia, pstrąga i łososia. Te ryby mimo zamieszkiwania w różnych środowiskach wodnych, są dla nas tak samo cenne i pełne wartości odżywczych.   Makrela atlantycka Makrela atlantycka, podobnie jak łosoś (o którym(...)dostarcza 162 kcal . Aż 70% tłuszczy zawartych w śledziach stanowią zdrowe tłuszcze jedno- i wielonienasycone. Jak widzicie nie bez powodu umieszczamy śledzie w grupie 5 najzdrowszych gatunków ryb.   Pstrąg Mała ciekawostka dla sercowców : już około 2 posiłki z pstrągiem tygodniowo wystarczają dorosłemu człowiekowi zaspokoić zapotrzebowanie na kwasy Omega-3 w organizmie. W związku z tym jego najważniejszą cechą jest

kuron.com.pl
FIT PASTY RYBNE Z WĘDZONEGO PSTRĄGA! 78

Pasty rybne na kanapki to idealne rozwiązanie na diecie redukcyjnej, są bogatym źródłem białka, są sycące i pyszne! Dzisiaj bierzemy na ruszt wędzonego pstrąga i zostawiam Wam dwa FIT przepisy na pastę na kanapki. Możecie ją też wykorzystać do nadziewania naleśników lub do omleta! FIT PASTA NA KANAPKI Z PSTRĄGA - 100 g wędzonego pstrąga - 100 g chudego białego twarogu - sól(...)pietruszki,  - świeży koperek - czerwona cebula - 10 plasterków cukinii świeżej - 2 łyżki jogurtu naturalnego Twaróg, cukinię, jogurt zmiksuj na gładką masę, resztę ziół i cebulę posiekaj, dodaj rozgniecionego widelcem pstrąga, całość wymieszaj dokładnie. Dopraw i gotowe! FIT PASTA Z PSTRĄGA II - 1-2 małe ogórki kiszone - drobno posiekaj - 1/4 czerwonej cebuli drobno posiekanej - zzielenia: koperek, natka, tymianek - to co masz

SMYKWKUCHNI
Winnice Małopolski – dzień drugi z wyjazdu, zapraszam na wycieczkę 94

ogrodów renesansowych. Było to przepiękne przedpołudnie, ale jako że czas nas gonił .. wsiedliśmy w busa i ruszyliśmy dalej.     Kolejnym przystankiem był Ojców i pstrągarnia obecnie nazwana Pstrąg Ojcowski . Przepiękne miejsce, gdzie możesz usiąść, zjeść pysznego pstrąga dopiero co uwędzonego, zabrać się za lekturę i poprostu dobrze spędzić czas. Szczerze polecam Agnieszka Sendor wraz z Mamą Magdaleną Węgiel stworzyły(...)tego miejsca perełkę, nie perłę okolicy. Naprawdę gdy będziesz w Krakowie, wybierz się spróbować pstrąga. Pstrąg, pstrągiem ale czekali tam na nas winiarze ze Stowarzyszenia Winiarzy Jury Krakowskiej . Chcieli nam opowiedzieć nam o swojej pasji czyli winach.   Winnica Amonit I tak też uczynili. Pierwszym, który opowiedział nam o swojej pasji był Marcin Niemiec prezes Stowarzyszenia i właściciel winnicy Amonit

Kuchnia na wzgórzu
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i suszonym pomidorem 179

Dzień dobry :-) Pyszna rybka dzisiaj :-) Łosoś ostatnio bardzo drogi, ale za to podobny jest pstrąg łosiowy, tego właśnie ostatnio kupiłam, do niego zrobiłam marynatę z oliwy, miody, cynamonu i odrobiny cytryny, poddusiłam szpinak na patelni z czosnkiem, suszonym pomidorem, i śmietanką, potem wszystko zapiekłam w piekarniku. Wyszło pyszne, my ryby lubimy bardzo, mam nadzieje, że Wam też posmakuje :-) Składniki(...)filet pstrąga łososiowego u mnie około 400 g 1/2 opakowania szpinaku baby 6 sztuk suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz około 1/2 szklanki śmietanki 30% masło klarowane do smażenia Marynata: 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu u mnie wielokwiatowy cynamon sok z cytryny 1. Pstrąga obieramy ze skóry, myjemy, oprószamy solą i pieprzem, dzielimy na porcje. Do miseczki dajemy

kruche babeczki
Środa: Sałatka z czerwonej kapusty, pstrąga i mango 126

Proste sałatki są najlepsze. Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga absolutnie potwierdza tę regułę. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a składniki doskonale do siebie pasują. Przygotowanie: 10 minut Poziom trudności : bardzo łatwe Szacunkowy koszt dla 2 osób: ok. 20 zł Sałatka z czerwonej kapusty jakiej nie znacie Każdy zna starą, dobrą surówkę z kiszonej czerwonej kapusty. My lubimy piec czerwoną(...)surowo – w tej sałatce. Surowa czerwona kapusta jest aromatyczna i chrupiącą. Soczyste mango dodaje jej słodyczy, cukinia jędrności, a chili ognia. Całość stanowi doskonałe tło dla wędzonego pstrąga, który podlany dość ostrym, miodowo-cytrynowym dresingiem nabiera charakteru i smaku. Polecamy Wam ten przepis jako nową wersję sałatki z czerwonej kapusty oraz sposób na podanie wędzonego pstrąga, któremu saute brakuje

Niedzielny kucharz
Sałatka z czerwonej kapusty z pstrągiem i mango 109

Proste sałatki są najlepsze. Sałatka czerwonej kapusty z pstrągiem absolutnie potwierdza tę regułę. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a składniki doskonale do siebie pasują. Przygotowanie: 10 minut Poziom trudności: bardzo łatwe Surowa czerwona kapusta jest aromatyczna i chrupiącą. Soczyste mango dodaje jej słodyczy, cukinia jędrności, a chili ognia. Całość stanowi doskonałe tło dla wędzonego pstrąga, który podlany dość ostrym, miodowo(...)cytrynowym dresingiem nabiera charakteru i smaku. Polecamy Wam ten przepis jako sposób na podanie wędzonego pstrąga, któremu saute brakuje wyrazu (w przeciwieństwie np. do wędzonego węgorza czy dorsza). Jeśli Agnieszka, która generalnie nie przepada za rybami, zakochała się w tej sałatce, to znaczy, że naprawdę jest warta spróbowania. Składniki: Wędzony pstrąg Ćwiartka kapusty czerwonej Mała cukinia Mango Papryczka chilli Natka

Niedzielny kucharz
Pstrąg z tabbouleh i grillowanymi pomidorkami 134

pietruszki zmienia się w zależności od tego kto ją przygotowuje, Libańczycy używają jej naprawdę niewiele. podczas gdy Palestyńczycy sypią więcej. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 4 pstrągi sól, pieprz sok i skórka z cytryny 4 ząbki czosnku oliwa extra vergine ok 500 g pomidorków koktajlowych na gałązce Tabbouleh 3 pęczki pietruszki 1 pęczek mięty 1/3 szklanki kaszy(...)bulgur sok z 1 cytryny ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine 1 pomidor 1/2 cebuli Przygotowanie: 1. Pstrągi myjemy i osuszamy, mieszamy ze sobą ok 1/3 oliwy extra vergine, sok i startą skórkę z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz zalewamy pstrągi, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso i pozostawiamy do zamarynowania

Słodki Kompromis
pstrąg duszony w śmietanie 183

pstrąg w  śmietanie Lekko przesmażony na maśle filet z pstrąga. uduszony późnej w śmietanowym sosie z  koperkiem i skórką z cytryny to nieodmienny atrybut świąt w mym domu. Dziś pragnę podzielić się tym przypisem, gdyż może jeszcze komuś przypadnie do gustu. składniki  1-1,2 kg pstrąga 1 cebula 1 marchew kawałek korzenia selera 2 liście laurowe(...)ziela angielskiego 2 łyżki masła 2 cytryny 0,6 l wody 200 ml słodkiej śmietany 30 % 1/2 pęczka koperku sól, pieprz sposób wykonania Rybę myjemy ( ja nabyłem jednego sporego pstrąga) i filetujemy, więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem  tutaj . Każdy z filetów  dzielimy nożem na  kawałki ( grubości 3-4 cm), przyprawiamy je solą, oraz pieprzem

Miód i pieprz
Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami. 328

Kiedyś kupiłam filet z pstrąga łososiowego. Usmażyłam go na patelni. Bardzo mi smakował. Tym razem na niedzielę znów kupiłam pstrąga, ale postanowiłam go upiec w piekarniku z warzywami. Filet skropiłam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem cytrynowym i kolorowym.  Podsmażyłam cebulkę, dodałam czosnek, marchewkę, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię. Wszystko poddusiłam i przyprawiłam. Warzywa ułożyłam na dnie naczynia(...)prowansalskimi i skropiłam oliwą z oliwek. Danie zapiekłam w piekarniku. Rybka smakowała przepysznie. Coś czuję, że jeszcze nie raz ją przygotuję na obiad albo kolację :). Polecam serdecznie!    PSTRĄG ŁOSOSIOWY PIECZONY Z WARZYWAMI.           Składniki na 2 - 3 porcje: około 450 g fileta z pstrąga łososiowego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 mała cukinia

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pstrąg pieczony z czerwonym pieprzem 142

Pstrągi pieczone z masłem czosnkowym i pieprzem czerwonym przygotowałam na obiad, wyszły smaczne i aromatyczne. Pieprz czerwony świetnie połączył się z masłem czosnkowym i natką pietruszki, dzięki niemu pstrągi mają lekko słodki smak. Składniki: 2 oczyszczone pstrągi tęczowe 2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu Swojski wyrób Sól 100 gram masła 2 ząbki czosnku Pól pęczka natki pietruszki Sposób przygotowania: Pieprz czerwony(...)lekko rozgniatamy w moździerzu, nacieramy umyte i osuszone pstrągi, lekko oprószamy solą, wstawiamy na godzinę do lodówki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do masła, lekko solimy i dokładnie mieszamy. Pstrągi wyjmujemy z lodówki, do środka przekładamy masło z czosnkiem, wkładamy po kilka gałązek natki. Pstrągi układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztą pieprzu czerwonego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania