pstrag - 1507 przepisów (strona:12/101)

Wykwintny pstrąg z cytryną, pesto z bazylii, szpinaku, mięty i migdałów 2

tego, że ta propozycja zachwyci nie tylko Was, ale i Waszych gości. Jeżeli lubicie podejmować kogoś, kogo z przyjemnością poczęstujecie swoim daniem, to warto przygotować właśnie takiego, pachnącego ziołami pstrąga. Proste, lecz pyszne danie, które odpowiednio podane sprawi, że obiad urośnie do rangi wykwintnego! Potrawa cieszy nie tylko oczy, ale także i podniebienie! Pełnia wiosny na talerzu! Niech czerwiec zacznie(...)się Wam pysznie! Składniki 3 średniej wielkości pstrągi 1 cytryna 2 łyżeczki soli morskiej garść świeżej bazylii garść świeżej mięty garść świeżego szpinaku (użyłam szpinaku baby) 2 łyżeczki oleju 6 – 7 migdałów 1 łyżeczka masła Wykonanie Świeże pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą. Solimy również wnętrze ryby. Cytrynę kroimy w plastry. Pstrągi układamy na folii aluminiowej

Raj dla Podniebienia
Wykwintny pstrąg z cytryną, pesto z bazylii, szpinaku, mięty i migdałów 4

tego, że ta propozycja zachwyci nie tylko Was, ale i Waszych gości. Jeżeli lubicie podejmować kogoś, kogo z przyjemnością poczęstujecie swoim daniem, to warto przygotować właśnie takiego, pachnącego ziołami pstrąga. Proste, lecz pyszne danie, które odpowiednio podane sprawi, że obiad urośnie do rangi wykwintnego! Potrawa cieszy nie tylko oczy, ale także i podniebienie! Pełnia wiosny na talerzu! Niech czerwiec zacznie(...)się Wam pysznie! Składniki 3 średniej wielkości pstrągi 1 cytryna 2 łyżeczki soli morskiej garść świeżej bazylii garść świeżej mięty garść świeżego szpinaku (użyłam szpinaku baby) 2 łyżeczki oleju 6 – 7 migdałów 1 łyżeczka masła Wykonanie Świeże pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą. Solimy również wnętrze ryby. Cytrynę kroimy w plastry. Pstrągi układamy na folii aluminiowej

Raj dla Podniebienia
Koreczki z jajkami przepiórczymi 27

Dobra, wrzucam ten przepis, chociaż nie jestem do niego w 100% przekonana. Tzn. nie chodzi o smak, bo np. koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym pstrągiem wyszły przepyszne. Te z szynką wyszły super, ale jeżeli chodzi o te z rybą, to przepadłam. Zaraz Wam wszystko napiszę. A czemu nie jestem przekonana do publikacji? To zdjęcie… jakieś takie nie moje(...)niesmaczny. Zmieniliśmy więc koncepcję. Drobno starty chrzan wylądował na pieczywie. Tak, bo w koreczkach dołożyłam też pieczywo. Potem szynka, jajko i oliwka. Dobrze wszystko zagrało. Następnym pomysłem był wędzony pstrąg i ogórek. I znowu chrzan. Serek i pieczywo. Pycha. Po pierwszy kęsie stwierdziliśmy, że nam to trochę coś przypomina. Sushi. I wiecie co? Po zmianie zwykłego chrzany na wasabi, powstała

Kardamonovy
Pstrąg łososiowy pieczony z cytryną i rozmarynem 65

Szukasz pomysłu na obiad? Kupiłaś pstrąga łososiowego, ale zastanawiasz się jak go upiec? Dzielę się przepisem na pyszne i szybkie danie. Pstrąg łososiowy pieczony z cytryną i rozmarynem to pomysł na rybę inną niż do tej pory. Oryginalny smak zachwyci każdego. Ciekawy orzeźwiający smak cytryny i cudowny aromat rozmarynu sprawiają, że każdy je to danie z ochotą. Tak upieczona ryba(...)jest lekko przypieczona z góry i soczysta w środku. Pstrąg łososiowy pieczony z cytryną i rozmarynem świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, ciepłą bagietką albo pieczonymi burakami, które możesz przygotować według tego przepisu .   Przygotowanie pstrąga według tego przepisu zajmuje około 25 minut. Zatem nawet w środku zabieganego tygodnia możesz w mgnieniu oka zrobić pyszny i zdrowy obiad dla Twojej rodziny

Gotujemywdomu.pl
Pstrąg pieczony po prowansalsku 42

Zapraszam Was na smaczne, polskie pstrągi. Pstrągi dostałam od rodziny - takie świeżo złowione i wypatroszone, więc pracy miałam nieco mniej przy ich obróbce.   Nie mogłam ich inaczej potraktować jak tylko upiec, bo w takiej postaci smakują naprawdę świetnie. Natarłam ryby solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, do środka włożyłam plastry cytryny i czosnek. Ryba wyszła wspaniała, delikatna i aromatyczna(...)pachniała ziołami, czosnkiem i cytryną. Pstrągi podałam z talarkami z pieczonych ziemniaków, które piekłam wraz z rybą na blaszy i świeżymi warzywami.  Składniki na pstrąga pieczonego po prowansalsku: 2 pstrągi świeże wypatroszone i oczyszczone 2 ząbki czosnku cytryna zioła prowansalskie sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony olej Jak przygotować pstrąga pieczonego po prowansalsku: Oczyszczone pstrągi myjemy, osuszamy i nacinamy

Kuchnia na Obcasach
Wędzone pstrągi 45

sześć sztuk bo wszystkie zostały zjedzone na ciepło, prosto po wędzeniu. Goście zadowoleni, a ja chyba bardziej, że im tak bardzo smakowało :) W ten sposób można przygotować nie tylko pstrągi, ale również makrelę, halibuta lub łososia (o hodowlanym z Norwegii zapomnijcie w tym przypadku). Za przepis i wskazówki bardzo dziękuję chłopakom z grupy na Facebooku Wędzenie Bez Tajemnic, w szczególności(...)Łukaszowi za przepis bazowy, Mateuszowi za zebranie wszystkich wskazówek w całość i Radkowi za podpowiedź o nocnym zasoleniu. Serdecznie polecam! Składniki: świeże pstrągi sól kamienna gruboziarnista, niejodowana Przygotowanie: Świeże pstrągi wypatroszyć, jeśli pozostawiamy głowy - wyciąć skrzela i oczy, pstrągi umyć pod zimną, bieżącą wodą. Są dwie szkoły - można je oskrobać z łusek, lub też łuski pozostawić. My nie jemy skóry

Kocham..lubię..gotuję..
Jak czyścić i patroszyć rybę? 57

specjalnie dedykowane do ryb). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poszczególne etapy przygotowania ryby Jedyną rybą słodkowodną, która może się poszczycić chudym mięsem o największej zawartości niezwykle cennych kwasów omega-3 jest pstrąg. Warto więc sięgać po niego w kuchni jak najczęściej – choć dwa razy w tygodniu. Jak oporządzić pstrąga? Jeśli zastanawiacie się nad tym, jak oczyścić pstrąga ze śluzu, by ułatwić sobie(...)Następnie należy rybę opłukać zimną wodą. W dalszej części trzeba pozbyć się ciemnej tkanki w brzuchu ryby (najlepiej wykonać to łyżką) oraz odciąć odbyt. W przypadku ryb takich jak pstrąg zwykle pozostawia się głowę, gdyż łatwiej dzięki temu zachować ją w całości podczas obróbki termicznej. Jeśli jednak wolimy pozbyć się rybiej głowy, to po jej odcięciu znów należy filety dobrze

Kulinarne Przeboje
Wiosenny pstrąg z pieczonymi ziemniakami 70

Wiosenny pstrąg z pieczonymi ziemniakami Wiosenny pstrąg z pieczonymi ziemniakami , to obiad który wywołuje szeroki uśmiech na twarzach biesiadników Wspaniale wygląda , pięknie pachnie , no i bajecznie smakuje . Polecam nie tylko na piątkowe obiady . Potrawa łatwa w przygotowaniu z prostych składników , a do tego wdzięczna i apetyczna . Nada się także doskonale dla osób nie jedzących mięsa Ach , czyż może być coś(...)ziemniaków , masła i kopru . Jedzona w pierwszych , ciepłych , promieniach słońca , wreszcie na tarasie a nie w jadalni .. Balsam dla duszy i żołądka Składniki na 4 osoby : 4 średniej wielkości pstrągi 1 cytryna 1 kostka masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki , mielonego pieprzu 1 duży , pęczek świeżego kopru sól do smaku ziemniaki : 6 ziemniaków średniej wielkości , najlepiej młodych 1 łyżeczka mielonej

Ogrodnik w podróży
Slow food w górach – Villa Greta i przepisy z puszystym serkiem 134

drugiego śniadania mieliśmy okazję porozmawiać o slow life. Okazało się, że on też zaczynał od pracy w korporacji! Czasami droga do spełniania marzeń jest kręta. Spróbowaliśmy wędzonego na zimno pstrąga z pobliskiej hodowli i serków, które David planował wykorzystać do przepisów. Almette z chrzanem idealnie pasowało do ryby. Pasta z pstrąga na serku jest zdrowsza, niż ta na majonezie(...)dzięki cytrynie i świeżym ziołom, jej smak jest zupełnie inny i świeży. Przygotowaliśmy ją razem. Pasta z wędzonego pstrąga (jak mówił David świetnie sprawdzi się też wędzona makrela czy łosoś) pasuje zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Można z niej zrobić też małe, wykwintne przystawki na przyjęcie (podając na pumperniklu, grzance czy w kruchych mini-tartaletkach). Ja chętnie

Poezja smaku
Pstrąg pieczony w całości 121

efektownie wyglądające danie musi być skomplikowane? Nie! Poniżej przepis na piękne pieczone pstrągi. Dwa świeże pstrągi (ok 600g. Każdy) Cytryna Czosnek Rozmaryn Masło Sól Pieprz W przygotowaniu ryby najważniejsza jest… ryba! A mówiąc dokładniej, świeża ryba. Ja zaopatruję się w Świeża-Ryba.pl i mam pewność, że to produkt najwyższej jakości prosto z kutra, choć nad morzem zbyt często(...)być nie mogę. Pstrągi myjemy i osuszamy. W środku solimy i doprawiamy pieprzem. Do każdego pstrąga wkładamy kawałek masła, gałązkę rozmarynu, dwa ząbki czosnku i pokrojoną cytrynę. Nie wierzchu pstrągi nacinamy, także nakładamy cytrynę i solimy – najlepiej gruboziarnistą solą. To najprostszy przepis na pieczonego pstrąga, który nie zajmuje wiele czasu, a zawsze robi wrażenie wyglądem i oczywiście smakiem! Dodatkowego smaku

MarcinChef
Wykwintny pstrąg z cytryną, pesto z bazylii, szpinaku, mięty i migdałów 88

tego, że ta propozycja zachwyci nie tylko Was, ale i Waszych gości. Jeżeli lubicie podejmować kogoś, kogo z przyjemnością poczęstujecie swoim daniem, to warto przygotować właśnie takiego, pachnącego ziołami pstrąga. Proste, lecz pyszne danie, które odpowiednio podane sprawi, że obiad urośnie do rangi wykwintnego! Potrawa cieszy nie tylko oczy, ale także i podniebienie! Pełnia wiosny na talerzu! Niech czerwiec zacznie(...)się Wam pysznie! Składniki 3 średniej wielkości pstrągi 1 cytryna 2 łyżeczki soli morskiej garść świeżej bazylii garść świeżej mięty garść świeżego szpinaku (użyłam szpinaku baby) 2 łyżeczki oleju 6 – 7 migdałów 1 łyżeczka masła Wykonanie Świeże pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą. Solimy również wnętrze ryby. Cytrynę kroimy w plastry. Pstrągi układamy na folii aluminiowej

Raj dla Podniebienia
Pstrąg w pomarańczach w towarzystwie ryżu i surówki 135

Składniki (na 1 porcję) - filet z pstrąga łososiowego (ok. 100 g), - pół szklanki świeżego soku z pomarńczy (ok. 125 ml), - pół woreczka ryżu parabolicznego (ok. 50 g) - 2 plastry pomarańczy (ok. 80 g), - marchew (ok. 105 g), - małe jabłko (ok. 100 g), - natka pietruszki, - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka. Sposób przygotowania 1. Filet z pstrąga łososiowgo marynujemy w soku(...)pomarańczy, soli, pieprzu i papryce słodkiej. 2. Obieramy marchew, jabłko ze skórki i trzemy na tarce (marchew na małych oczkach a jabłko na dużych oczkach). 3. Smażymy pstrąga obustronnie na patelni teflonowej (bez tłuszczu) przez około 10-15 min. 4. Pstrąga podajemy z plastrami pomarańczy w towarzystwie ryżu i surówki. 5. Całość posypujemy natką pietruszki. Pstrąg w pomarańczach w towarzystwie

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pstrąg pieczony na soli z sosem musztardowym wg Karola Okrasy 94

Dobry wieczór;) A co powiecie na propozycję obiadu lub kolacji niekoniecznie świątecznej,  ale w sumie też dlaczego nie! Pstrągi pieczone na soli. propozycja pochodzi z książki Karola Okrasy z kuchni Lidla. Przepis zmodyfikowany przeze mnie, ponieważ zamiast piec pstrąga  w skorupce z soli i białek upiekłam go po prostu w towarzystwie soli. Jak dla mnie bomba!  Pyszny(...)cytrynowo tymiankowy pstrąg, jakiego jeszcze nie jadłam, podany w towarzystwie sosu musztardowego!  Składniki: 1 kg soli 2 pstrągi patroszone 2 cytryny sparzone 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek świeży tymianek pieprz biały Sos musztardowy: 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml oliwy z oliwek 50 g masła 1 łyżka musztardy chrzanowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Przygotowanie

Życie zaczyna się w kuchni
maślano czosnkowy pstrąg z patelni i odrobina chilli 109

smażony pstrąg  Pstrąg jest, moim zdaniem gatunkiem ryby który na patelnię nadaje się wprost idealnie. Może dzieję się tak dlatego, że jego delikatne mięso poddane jedynie krótkotrwałej obróbce termicznej w całości zachowuję swój niepowtarzalny smak. Może też często smażę pstrągi, ponieważ przygotowanie w ten sposób posiłku zajmuje raptem kilka minut. To zresztą nie jest teraz najważniejsze. Najważniejszy jest wyborny(...)smak ryby, podkreślony aromatem masła i czosnku i dodatkowo "podkręcony" odrobiną ostrej papryczki. składniki   dla czterech osób 4 pstrągi 3 ząbki czosnku 1 niewielka papryczka chilli 3 łyżki masła 4 łyżki oliwy  1 cytryna  sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki pstrągów, a następnie je filetujemy, pozostawiając skórę (możemy nie filetować pstrągów, ale wtedy musimy

Miód i pieprz
Pstrąg pieczony ze szpinakiem 125

Pstrąg pieczony w piekarniku, ze szpinakiem i serem żółtym. Składniki na pstrąga: świeży, patroszony pstrąg 3 garście świeżego szpinaku garść tartego sera żółtego 3 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie pstrąga: Pstrąga myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy od środka sokiem z cytryny. Szpinak i czosnek podsmażamy 5 minut na patelni wysmarowanej łyżką masła, przekładamy(...)miski, gdzie mieszamy go z serem żółtym. Pstrąga nadziewamy serowo – szpinakowym farszem. Zawijamy ciasno w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut, w temperaturze 180st. Na 10 minut przed końcem, odwijamy rybę i włączamy termoobieg, by ryba się zarumieniła z wierzchu. Artykuł Pstrąg pieczony ze szpinakiem pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl