obiadek zagościł u nas pstrąg tęczowy, nie byle jaki bo pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym i plasterkami cytryny. Mojej ponad rocznej córce ryba bardzo smakowała, jest wielką miłośniczką ryb i jeszcze się nie zdarzyło żeby odmówiła kiedykolwiek zjedzenia rybki. Przygotowując pstrąga dla małego dziecka należy pamiętać o pominięciu dodatku soli oraz o dokładnym przepatrzeniu mięsa pod kątem ości, zanim(...)dziecko zacznie jeść. Pstrąg zawiera dużo bardzo drobnych ości, warto więc podzielić go dziecku na naprawdę małe kawałeczki i dokładnie przepatrzeć każdy z nich. Pstrąg jest rybą słodkowodną, jedną z tych które możemy podać dziecku w trakcie rozszerzania diety i nie tylko. Powinno się unikać podawania maluszkom, a nawet dzieciom ryb drapieżnych takich jak okoń, makrela królewska, tuńczyk, rekin
ProstePesto.plJemy zdecydowanie zbyt mało ryb. A szkoda, bo są bardzo zdrowe. Powinniśmy jadać ryby kilka razy w tygodniu, a jemy albo raz albo w cale. Dzisiejszy przepis – Grillowany pstrąg w stylu Tandoori – jest bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy zrobić marynatę, natrzeć nią pstrągi i zostawić w lodówce na minimum 30 minut. Potem już tylko usmażyć na patelni grillowej(...)minut z każdej strony. Pstrąg wychodzi soczysty, a mięso łatwo odchodzi od ości. Składniki: 2 całe pstrągi tęczowe, po ok 300 g każdy wypatroszone, umyte i osuszone 2 cm imbiru, posiekane 3 duże ząbki czosnku 1.5 łyżki oleju 0.5 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 0.5 łyżeczki papryki słodkiej 0.25 łyżeczki papryki ostrej – chili 0.25 łyżeczki ziaren kuminu
Moja DelicjaPstrąg pieczony z natką pietruszki to nasz nowy pomysł na przygotowanie tej popularnej i smacznej ryby. Danie to jest proste i szybkie do wykonania, dlatego może sprawdzić się w zabiegany dzień lub gdy nie chcemy spędzić dużo czasu w kuchni, a mamy ochotę zjeść coś dobrego i zdrowego. Mięso ryby po upieczeniu jest soczyste, doskonale przejmuje aromaty czosnku oraz pietruszki(...)nawet bez dodatków pstrąg pieczony z natką pietruszki może stanowić samodzielne danie. Składniki na pstrąga pieczonego z natką pietruszki 2 pstrągi 1 / 2 pęczka natki pietruszki 4 ząbki czosnku 1 łyżka zimnego masła sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pstrągi dokładnie umyć, osuszyć, oprószyć mieloną solą gruboziarnistą i kolorowym pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz). Ząbki czosnku obrać, lekko
niecodziennikparyPstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie pomysł na obiad Szczerze mówiąc nie jestem fanką ryb na ciepło ( oprócz wędzonych ), ale ciągle zmagam się z tematem i tak powstało to danie. Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie, pomysł na obiad Tym razem w sklepie jakoś ten pstrąg mnie zauroczył ;) i go kupiłam .. nie przekonana do tego co z niego zrobię, ale czym(...)wyszło, szczerze gdy upiekłam rybę, tak pachniała że miałam ochotę zjeść ją na kolację, a nie czekać na kolejny dzień :) Dobra, przechodzimy do przepisu ( u mnie na 3 porcje) Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie 35 dkg pstrąga łososiowego ( filet ze skórą ) 2 cm kawałek świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka czosnku ( u mnie mrożony ) 2 łyżki sosu ostrygowego
Kuchnia na wzgórzuPstrąg z piekarnika w klasycznym wydaniu bo im przepis na pstrąga prostszy tym pstrąg smaczniejszy. Składniki : 4 średnie wypatroszone pstrągi 1 cytryna 25gr masła świeża pietruszka sól i pieprz Przygotowanie: Wypatroszone pstrągi płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami, w środku również warto przetrzeć. Na wierzchnim boku pstrąga robimy kilka nacięć do których powrócimy za chwilę. Środek naszej rybki(...)które zrobiliśmy wcześniej również wkładamy po kawałeczku masła (najlepiej zimnego łatwiej wtedy wykonać tą czynność ). Soli i pieprzu używamy również na zewnątrz ryby szczególnie w miejscach nacięć. Przygotowane pstrągi układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy na koniec sokiem z cytryny Pieczemy w 190 oC przez ok 35 minut. Podczas zapiekania pstrągów możemy również
Mechanik w kuchniPierwotnie pstrągi z czosnkiem i koperkiem lądowały u nas tylko na grillu. Z czasem jednak tak rozkochaliśmy się w tym przepisie, że zaczęliśmy przygotowywać je także w domu. Pstrąg z piekarnika to szybkie i pyszne danie. Mięso po upieczeniu jest idealnie soczyste. Smak pstrąga doskonale komponuje się z przyprawami. Tak przygotowaną rybę możecie po dokładnym oczyszczeniu z ości podać(...)miesięcznemu maluchowi. 2 pstrągi pół pęczka koperku ok. 2 łyżek masła klarowanego 6 ząbków czosnku Wypatroszone pstrągi myjemy, oskrobujemy z łusek, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ryby doprawiamy z wierzchu sola i pieprzem. Do każdej ryby wkładamy 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz połowę posiekanego koperku. Na to kładziemy kilka listków masła klarowanego. Rybę kładziemy na folii aluminiowej
Dieta bez mlekaPojawiły się u mnie pstrągi, co było idealną okazją do wykorzystania patelni grillowej. Pstrągów nie trzeba skrobać ani pozbawiać ości, gdyż skóra schodzi po obróbce termicznej, a mięso łatwo zsuwa się z ości. Zainspirowałam się przepisem [stąd] , kilka modyfikacji i wyszły doskonałe pstrągi z grilla. Z dodatkiem zapiekanych ziemniaków wyszły 2 strasznie duże i sycące(...)dania. 2 pstrągi wypatroszone 1/3 pęczka koperku 1/2 cytryny 50 gram masła 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli Pstrągi umyć, natrzeć z obu stron solą i odstawić do lodówki na pół godziny. Masło stopić i ostudzić. Koperek bardzo drobno posiekać. 4 ząbki czosnku obrać. stopione masło połączyć sokiem z cytryny i koperkiem. Pstrągi wyciągnąć z lodówki. Do środka włożyć
Czerwony Gupiksokiem z cytryny! Niestety moje rozczarowanie pod tym względem było ogromne... ryby jadłam rzadziej niż w domu. Uznałam więc, że jak najszybciej muszę to nadrobić i dorwałam w sklepie pstrąga w całkiem dobrej cenie, do tego jarmuż i voila! Tak powstał pyszny pstrąg pieczony w pergaminie z jarmużem, polany masłem cytrynowym, ze szczyptą mielonego chilli. Niech was nie zmyli nazwa(...)jest banalne do zrobienia i chyba ciężko tu cokolwiek zepsuć. ;) Można do tego podać oczywiście różne dodatki (polecam tu wszelkiego rodzaju ryże). Składniki (na 1 porcję): 1 cały, wypatroszony pstrąg garść umytych liści jarmużu poodrywanych od łodyg 3 łyżeczki masła kilka plasterków cytryny + odrobina (dosłownie kilka kropel) soku z cytryny ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz
Jedzeniomaniawiem ile razy zabierałam się za publikowanie tego przepisu. I piszę tutaj o latach, nie dniach. Za każdym razem gdy piekłam pstrągi, robiłam im zdjęcia i tyle. Zdjęcia nie nadawały się do niczego. No dobra, to następnym razem. Następny raz był w grudniu po południu. Czyli ciemno, więc do bani. Dobra, to może w kwietniu koło 15. Też źle. Serio(...)źle wyszła, a to papier był w złym kolorze, a to coś się spiekło za bardzo. Za dużo wody, zła temperatura. Zawsze kurna coś. I jakoś parę tygodni temu pstrągi wyszły w sumie dobrze. Pogoda dopisała. Kolor papieru był ok. No to siup. Wyszło to co macie poniżej. Już więcej nie będę walczyć, nie chce mi się. Przyznam się
Kardamonovywiem ile razy zabierałam się za publikowanie tego przepisu. I piszę tutaj o latach, nie dniach. Za każdym razem gdy piekłam pstrągi, robiłam im zdjęcia i tyle. Zdjęcia nie nadawały się do niczego. No dobra, to następnym razem. Następny raz był w grudniu po południu. Czyli ciemno, więc do bani. Dobra, to może w kwietniu koło 15. Też źle. Serio(...)źle wyszła, a to papier był w złym kolorze, a to coś się spiekło za bardzo. Za dużo wody, zła temperatura. Zawsze kurna coś. I jakoś parę tygodni temu pstrągi wyszły w sumie dobrze. Pogoda dopisała. Kolor papieru był ok. No to siup. Wyszło to co macie poniżej. Już więcej nie będę walczyć, nie chce mi się. Przyznam się
Kardamonovyjeżdżąc np. nad zalew w Krasnobrodzie przejeżdżałam tamtędy nie raz i jakoś nie słyszałam o tej restauracji. Chatę Rybaka podpowiedział nam kolega, który rozsmakował się tam w wędzonych pstrągach. Nie trzeba było nas długo namawiać na spróbowanie świeżej rybki, hodowanej dosłownie za płotem restauracji. Na miejscu okazało się, dlaczego jeszcze o niej nie słyszałam. Restauracja jest dość nowa(...)zaledwie rok. Jak informuje strona internetowa Ośrodka "Roztoczański Pstrąg", Chata Rybaka została otwarta w listopadzie 2012 roku. Restauracja nie ma własnej strony internetowej, a jedynie odnośnik na wspomnianej powyżej stronie Ośrodka i nie posiada strony na fb. Próżno także szukać o niej informacji w internecie, co uważam za małą lekkomyślność ze strony właściciela. Moim zdaniem takie miejsce potrzebuje reklamy
Pasja SmakuTrochę zapomniany sposób na przyrządzenie ryby z pyszną okrasą z jajek i zrumienionej bułki tartej, który w starszych książkach kucharskich nazywany jest “po polsku”. Można podać tak pstrąga lub inną rybę w całości. Smakuje doskonale. Przepis na pstrąga po polsku Składniki: 1 pstrąg , 1 ząbek czosnku, gałązka koperku, 1 jajko ugotowane na twardo, łyżeczka bułki tartej łyżka masła(...)usmażenia ryby plus łyżka do okrasy. sól, pieprz. Jak zrobić pstrąga po polsku? Ząbek czosnku posiekaj, następnie rozetrzyj z solą na pastę – najłatwiej zrobić to na desce przy pomocy noża lub widelca. Pastą natrzyj wnętrze oczyszczonej ryby, włóż także gałązkę koperku i oprósz pieprzem – pozostaw na minimum pół godziny, aby ryba się zamarynowała. Na patelni rozgrzej łyżkę masła
Kulinarna PolskaPstrąg łososiowy w marynacie sojowej to sprawdzony przepis na rybę z piekarnika. Szybki, prosty i przede wszystkim smaczny przepis na fantastyczny obiad. Rybę możemy podać z dowolnymi dodatkami – ziemniakami z wody, surówką z kapusty kiszonej, czy tak jak w naszym wypadku z fasolką szparagową w masełku i bułce tartej. Przeczytaj przepis na: Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową Składniki(...)filet z pstrąga łososiowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu pieprz Sposób na przeziębienie: Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny Dodatkowo fasolka szparagowa 2 łyżki masła 2-3 łyżki bułki tartej Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej – przepis Pstrąga łososiowego myjemy, osuszamy i oprószamy pieprzem. W miseczce przygotowujemy marynatę – mieszamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!codziennej diecie, ryby z wysokiej jakości hodowli są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają też kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniające się do prawidłowego funkcjonowania serca. Pstrąg Marinero z Biedronki pochodzi z polskich gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych. Jest dostarczany do Biedronki codziennie, więc można tworzyć menu z jego udziałem przez cały okrągły(...)wiecie, że hodowla pstrągów jest jedną z najmniej obciążających środowisko? Mam dziś dla Was przepyszny przepis na pstrąga z orzechową skórką. Zrobicie go w 20 minut a efektem będziecie zachwyceni! PSTRĄG Z ORZECHAMI Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 1 opakowanie filetu z pstrąga tęczowego Marinero z Biedronki – 70 g orzechów włoskich – 1 ząbek czosnku
nietylkopasta.plzdecydowanie częściej i przygotowuję je za każdym razem w inny sposób, udowadniając w domu, że ryby są przepyszne i zarażając domowników miłością do ich jedzenia. Najczęściej gości u mnie pstrąg , który to jest taką tradycyjną i chyba najbardziej popularną w Polsce rybą – smażony lub pieczony w całości. Dziś pokażę Wam jeden ze swoich ulubionych przepisów! Świeżego Pstrąga Patroszonego Marinero(...)usmażyłam razem z dodatkiem szpinakowo-migdałowego pesto. Delikatna panierka z mielonych migdałów nadała niesamowitej chrupkości smażonej skorce. Taki smażony pstrąg ze szpinakowo-migdałowym pesto jest genialnym pomysłem zarówno na obiad, jak kolację na ciepło. W sezonie wiosenno-letnim świetnie sprawdzi się też na grilla! Spróbujcie, a już zawsze będziecie przygotowywać go w domu! Gwarantuję! CIEKAWOSTKA! Wiecie, że pstrągi Marinero dostępne
Ostra na SłodkoRyby są nieodłącznym składnikiem zdrowej diety. Pstrąg towarzyszy nam od setek lat i był podawany w najróżniejszych formach już w kuchni staropolskiej. Polecany jest przez wielu dietetyków, jako ryba nisko kaloryczna, pożywna i zawierająca wiele substancji odżywczych. Filet z pstrąga Yuan Yaki. Składniki: – filety pstrąga łososiowego Marynata – proporcje 1:1:1 – sos sojowy – mirin – sake(...)limonka lub cytryna Dodatkowo (dekoracja): – rzodkiewki – fenkuł – świeży tymianek – płatki szalotki – natka pietruszki – chilli nitki – pieprz czerwony Filet z pstrąga łososiowego pozbawiamy skóry i kroimy na kawałki. Szykujemy marynatę (ilość proporcjonalnie do ilości ryby) – wszystkie składniki mieszamy, zalewamy rybę, na wierzch kładziemy plastry cytrusów (ze skórką). Odstawiamy do lodówki
mojewypiekiinietylkoRyby są nieodłącznym składnikiem zdrowej diety. Pstrąg towarzyszy nam od setek lat i był podawany w najróżniejszych formach już w kuchni staropolskiej. Polecany jest przez wielu dietetyków, jako ryba nisko kaloryczna, pożywna i zawierająca wiele substancji odżywczych. Filet z pstrąga Yuan Yaki. Składniki: – filety pstrąga łososiowego Marynata – proporcje 1:1:1 – sos sojowy – mirin – sake(...)limonka lub cytryna Dodatkowo (dekoracja): – rzodkiewki – fenkuł – świeży tymianek – płatki szalotki – natka pietruszki – chilli nitki – pieprz czerwony Filet z pstrąga łososiowego pozbawiamy skóry i kroimy na kawałki. Szykujemy marynatę (ilość proporcjonalnie do ilości ryby) – wszystkie składniki mieszamy, zalewamy rybę, na wierzch kładziemy plastry cytrusów (ze skórką). Odstawiamy do lodówki
mojewypiekiinietylkozamiłowanie do potraw rybnych pozostało. Kiedy tylko mam okazję i dostęp do świeżej ryby – zaraz ląduje ona na kuchennym blacie i równie szybko na talerzu. Co „wylądowało” tym razem? Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach. Składniki: - 8 średnich filetów z pstrąga (ze skórą) - ok. 170 g płatków migdałowych - 1 opakowanie przyprawy do ryb - mąka tortowa - olej rzepakowy - ok. 100g masła - pieprz(...)migdałowymi, różowym pieprzem ziarnistym, kładziemy wiórki masła oraz oprószamy resztą przyprawy do ryb. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 – 15 minut, aż migdały się zrumienią. Pstrąga podajemy przybranego plasterkami cytryny. Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach to potrawa, której przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Na co dzień i od święta zachwyci domowników oraz gości. Gorąco polecam
mojewypiekiinietylkoPstrąg po Hiszpańsku Od razu piszę ,że nie jest to przepis oryginalny , tylko zainspirowany przez kuchnię hiszpańską . Jest całkowicie przeze mnie wymyślony . Dlaczego to piszę ? Bo ostatnio zdarza mi się po publikacji moich przepisów na Facebook-u dostawać wpisy , że coś co nazwałam np cebularzem , nim nie jest, bo użyłam oprócz cebuli jeszcze pieczarek . Tak użyłam , bo właśnie tak lubią(...)dywagacje , które musiałam z siebie wywalić , tak dla lekkości " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zapraszam na pstrąga , który jest wyśmienity i wchodzi na stałe do domowego menu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Hiszpańskim akcentem
Ogrodnik w podróżyPstrąg jest rybą słodkowodną, żyjącą w zimnych, czystych, dobrze natlenionych, wartkich wodach. W środowisku naturalnym występuje w Ameryce Północnej, Europie i w Północnej części Azji. W sklepach i marketach znajdziecie pstrąga tęczowego pochodzącego z hodowli, jednak nie musicie się obawiać o jego jakość. Ryba ta potrzebuje do życia warunków takich jak w środowisku naturalnym - nie ma więc mowy o brudnych(...)zamulonych zbiornikach hodowlanych. Z tego też powodu mięso pstrąga jest wartościowe, bowiem nie zawiera (a jeśli już to minimalną ilość) środków chemicznych, antybiotyków i metali ciężkich w porównaniu z innymi rybami hodowlanymi. 100 g świeżego pstrąga dostarcza około 160 kcal, 19 g białka i 10 g tłuszczu. Białko jest łatwo przyswajalne i pełnowartościowe, co oznacza, że zawiera
W kuchni Katie