przepis na skrzydełka - 500 przepisów (strona:17/34)

Rosół 236

być długi i mały ogień, który sprawia, że przesiąka on smakiem. Gdy mamy dostęp do mięsa prosto od gospodarza, to ten smak jest jeszcze bardziej wyjątkowy Składniki: - korpus, dwa skrzydełka; - 2 marchewki; - cebula; - 1/4 selera; - 2 małe lub jedna duża pietruszka; - świeży lubczyk (ja mam zamrożony:)) - kawałek pora; - sól, pieprz, pół łyżki vegety, 3 kulki ziela angielskiego, duża szczypta suszonego(...)lubczyku; Wykonanie: Korpus i skrzydełka myjemy, ja z korpusu odrywam większą część skóry, ale nie trzeba tego robić. Wkładamy do garnka i zalewamy około 3,5-4 l zimnej wody. Dodać pół łyżki soli. Doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie obieramy, czyścimy warzywa i kroimy je w kawałki (oprócz cebuli). Gdy wywar się zagotował zmniejszamy ogień do minimum, wyciągamy wszystkie

dom-agi.pl
Zupa jarzynowa 173

łasuchem i ta zupka niezwykle jej zasmakowała. Na szczęście nie tylko jej. Tym razem przygotowałam ją z ziemniakami, ale równie smacznie będzie z makaronem czy lanymi kluskami. Składniki: - 3 skrzydełka kurczaka; - 3 młode marchewki; - 2 ziemniaki; - 1 pietruszka; - 2 łodygi selera naciowego; - 1 mały por; - 1/2 brokułu; - 2 ząbki czosnku; - garść zielonej fasolki szparagowej (ja użyłam mrożonej); - 2 łyżki masła(...)łyżki śmietany 30 %; - sól, pieprz Wykonanie: Skrzydełka umyć, włożyć do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia. Marchewkę umyć, pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać. Łodygi selera oczyścić i posiekać. Warzywa wrzucić do garnka i gotować 20 minut na małym ogniu. Por oczyścić, poszatkować. Brokuł umyć i podzielić na różyczki

dom-agi.pl
Zupa jarzynowa z jajkiem 193

Dziś prezentuję przepis na prostą zupę jarzynową z jajkiem. Jest szybka i łatwa do przygotowania.  SKŁADNIKI: 3 skrzydełka z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 15 dag fasolki szparagowej zielonej, 10 dag groszku zielonego, 5 ziemniaków, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki śmietany 30%, 2 jajka, natka pietruszki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Last minute dekoracje Halloween 183

ścianie.NIETOPERZE WAMPIRKICzego potrzebujesz:rolek po papierze toaletowymczarnego papieru z bloku technicznegobiałej i czarnej farby akrylowejnożyczekklejuWykonanie:Pomaluj rolki papieru czarną farbą i zostaw do wyschnięcia. Z czarnego papieru wytnij skrzydełka (składając papier na pół tak, by wycięte 2 skrzydełka były połączone z tyłu,"na plecach" nietoperza), wytnij też różki -małe trójkąciki. Na skrzydłach możesz namalować białe pasy jak widać

Gotowanie to kochanie
Bulion drobiowy na pieczonych kościach 231

zabiera ładnych parę godzin. W nagrodę dostajemy, naprawdę esencjonalny bulion, o pięknym kolorze. Do mojego, oprócz kurzych skrzydeł , trafiły kaczy korpus oraz  szyja i skrzydełka z perliczki . Gdyby jeszcze ilość szuflad w zamrażarce była większa! Wspomagałam się przepisem z książki "Pasja smaku. Przepisy z restauracji Aubergine," Gordona Ramsay'askładniki:ok 3 kg  drobiowych(...)części( skrzydełka kurze, korpusy, szyje  z kaczki, perliczki)2 marchewki3 - 4 pietruszki1 mały seler lub 1/2 dużego2 duże cebule3 -4 łodygi selera naciowego1 duży lub 2 mniejsze pory1/2 główki czosnkuziele angielskiepieprz całylistki laurowegałązka tymiankusólopcjonalnie pasta lub koncentrat z pomidorów (tego drugiego raczej mniej)przygotowanieSkrzydła i pozostałe drobiowe kawałki umyć i osuszyć. Ułożyć w jednej warstwie na blasze

Stare Gary
Rolada z perliczki 248

łatwiejsze. Używamy ostrego noża do filetowania. Można perliczkę rozciąć od strony pleców  (film 1 ) lub piersi ( film 2) . Metoda nie ma znaczenia - ja robiłam wg pierwszej. Skrzydełka wyłamać a następnie odciąć , mięso można wybrać lub zostawić na wywar. Udka pozbawić kości , a tzw pałki odciąć. W efekcie otrzymujemy płat skóry z mięsem (piersi i udka) zbliżony kształtem(...)prostokąta. Mięso z nóżek  i ew skrzydełek posiekać grubo i pouzupełniać nim mięsne braki na skórze. posolić, popieprzyć , przykryć folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem.Na tak uformowanym płacie mięsa ułożyć plastry szynki , jeden obok drugiego, na to wyłożyć równomiernie farsz. Zwinąć w rulon : zacząć od strony ud a skończyć od strony szyi. W ten sposób rolada na całości

Stare Gary
Babeczki Kolorowe Sówki 185

upieczonych babeczek - u mnie około 4 cm, odkładamy na papier do pieczenia lub pergamin.Z kolorowej masy cukrowej wycinamy trzy łezki - jedną większą na tułów sowy i dwie mniejsze na skrzydełka.Tylką (lub innym okrągłym kuchennym przyborem) odcinamy jedną stronę łezki, tak, żeby powstały małe różki.Okrągłą końcówką szprycy odciskamy wzorek na tułowiu sowy imitujący piórka.Przygotowane elementy odkładamy na papier(...)pieczenia.Dodajemy oczy i przyklejamy skrzydełka - wszystkie elementy można łączyć ze sobą za pomocą odrobiny wody (nie za dużo, bo masa cukrowa zacznie się rozpuszczać!). Wodę można nałożyć małym pędzelkiem lub patyczkiem kosmetycznym.Gotowe dekoracje odkładamy na przynajmniej godzinę, żeby nieco przeschły i stwardniały.Krem przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i dekorujemy przestudzone babeczki.Na kremowe różyczki nakładamy cukrowe sówki i lekko

Ciastkozercy
Rosół z drobiowymi klopsikami podany z kaszą kuskus 222

Dodatkiem specjalnym były drobiowe klopsiki, które podkradłam mamie przygotowująca inne danie. Wykorzystałam nadmiar kaszy kuskus, która świetnie połączyłam się ze wszystkimi smakami. Gorąco polecam! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (skrzydełko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/2 szklanki wody jarzynka z małą ilością soli sól pieprz Klopsiki drobiowe: 100 g mielonego mięsa drobiowego 1 jajko(...)mała cebulka 3-4 łyżki bułki tartej sól pieprz Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełko, umyte i obrane warzywa. Gotujemy 30 minut. Między czasie przygotowujemy klopsiki. W misce z mielonym mięsem dodajemy jajko, obraną cebulkę, bułkę tartą, sól, pieprz. Formujemy małe kuleczki i delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Wrzucamy do rosołu 10 minut przed zakończeniem gotowania. Kaszę kuskus

Truskawkowa Fiesta
Zupa z żółtą fasolką szparagową 224

Zupa z żółtą fasolką szparagowąSkładniki: 4 skrzydełka z kurczaka 350 g żółtej fasolki szparagowej 1 średniej wielkości cebula 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 białej kapusty 4 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego cząbru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Obraną marchew, cebulę i pietruszkę kroimy w kostkę.  Skrzydełka przekładamy razem z warzywami do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans

Moja smaczna kuchnia
Kurczak w zalewie octowo-pomidorowej 400

teraz jest w sumie tak samo przyrządzony,ale dodatkowo jest w zalewie octowo-pomidorowej..polecam..bo jest naprawdę pyszny..kiedyś już robiłam kurczaka w podobnej zalewie.. skrzydełka marynata kleiwo panierka american crispy chicken Marynowanie: 50 g [ porcja na 3 kg skrzydełek] marynaty wsypać do 1 l zimnej wody i dobrze wymieszać.Przygotowane kawałki kurczaka włożyć do naczynia

Moje domowe kucharzenie
Skrzydełka buffalo 307

Córa ma jeszcze wakacje, żeby więc za bardzo nie leniuchowała to od czasu do czasu przygotowuje nam obiady. Ostatnio zrobiła pyszne, chrupiące skrzydełka buffalo. Okazały się mega łatwe w przygotowaniu i mega klejące podczas jedzenia. Kolejny obiad i kolejny sukces. Skorzystała z przepisu od Kasi . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rosół z kaczki 200

mino wszystko dobry rosołek na niedzielny obiadek nie jest zły dlatego mamy dla Was kolejną wersję rosołu ale tym razem z kaczki Składniki: - korpus + szyja z kaczki - 2 skrzydełka z kaczki - 1 ćwiartka kurczaka - 2,5 l wody - 1 por - 3 marchewki - 2 pietruszki - ćwiartka selera - 1 cebula - natka pietruszki - natka lubczyku - 2 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - sól

Kuchenne Wariacje
1481.Zupa pomidorowa 413

Mamma Mia, a resztę do tej pysznej i szybkiej zupki.. makaron świderki Mamma Mia marchewka pietruszka cebula 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego porcje rosołowe, udko lub skrzydełko sól, pieprz listek, ziele śmietana koperek Wodę z kurczakiem  zagotować.Dodać pokrojone warzywa i przyprawy.Gotować około 20 minut.Następnie dodać koncentrat i chwilę razem pogotować.W razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z mięsem z rosołu 93

dziś, przygotowujemy z niego sałatkę. Mamy nadzieję, że posmakuje także i Wam. Zapraszamy na przepis! Sałatka z mięsem z rosołu Składniki: mięso z kurczaka z rosołu (udka, pierś, skrzydełka) różowe winogrono: 1 szklanka seler naciowy: 2 – 3 łodygi cebulka dymka ze szczypiorkiem: 2 pęczki posiekana natka pietruszki: 3 łyżki majonez: 1 łyżka serek śmietankowy ziołowy: 1 łyżka musztarda Dijon

Kuchnia Na Wypasie
Barszcz białowieski. Zupa Małgorzaty Caprari. 109

zależności od tego jak intensywny smak chcesz uzyskać, powinno to być od pół do jednego kilograma wybranego mięsa. Może to być cały kurczak lub wszelkiego rodzaju części z kostkami: skrzydełka, korpus, nóżki. W przypadku mięsa wołowego najlepiej sprawdzają się szponder, mostek, antrykot. Wywar mięsny gotuj dłużej, około trzech godzin. Tak przygotowany bulion możesz zużyć od razu albo zamrozić. Po zamrożeniu

Z Kuchni Do Kuchni