Trzy proste składniki : czerwone porzeczki, wanilia i maślanka i blender wystarczą aby stworzyć to cudo :) Jeśli macie jeszcze trochę porzeczek, albo zamroziliście już zapasy na zimę, koniecznie wyciągnijcie garstkę i spróbujcie tego koktajlu. Naprawdę warto! SKŁADNIKI (1 porcja) 125 ml maślanki 100g czerwonych porzeczek 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka ksylitolu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Porzeczki dokładnie myjemy i odrywamy(...)gałązek, Owoce, maślankę, ksylitol i wanilię umieszczamy w blenderze i miksujemy. Przelewamy do szklanek i podajemy od razu. Smacznego
DefinicjaSmakuDawno nie było u mnie gofrów. Zapraszam zatem na gofry upieczone na maślance. Są delikatnie chrupiące po ostygnięciu, a środek mają cudownie mięsisty, trochę racuchowaty, taki sam jak orginalne gofry belgijskie. Te przygotujesz jednak w expresowym tempie, odpada czekanie na wyrośnięcie drożdżowego ciasta. Zjedliśmy posypane tylko cukrem pudrem i z jeżynami. Składniki na 8 gofrów : 2 jajka 100 g miękkiego(...)masła 40 g ksylitolu lub cukru szczypta soli 200 g mąki orkiszowej jasnej 140 ml maślanki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu Wykonanie: odzielić zółtka od białek. Odważyć pozostałe składniki masło utrzeć na puch z dodatkiem cukru i żółtek. Wmieszać porcjami mąkę i maślankę. Ubić białka na sztywną pianę, następnie przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszać ją z ciastem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyboru. Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy, ale nawet jeżeli nie wyjdą perfekcyjne to i tak pewnie znikną w mig ;) Składniki na 6 gofrów w kształcie serduszek: 2 szklanki maślanki 2 szklanki mąki 3 duże jajka, osobno żółtka i białka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sodu szczypta soli 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)truskawek 2 łyżki cukru pudru, lub do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny Do podania: cukier puder listki mięty truskawki 1. Do misy miksera wlać 1 szklankę maślanki, dodać 3 żółtka. Zmiksować. 2. W miseczce połączyć wszystkie suche składniki tj, mąkę, sodę, cukier, proszek do pieczenia. Dodać do misy miksera. Zmiksować. 3. Dodać 1 szklankę maślanki, ekstrakt waniliowy, rozpuszczone
Moja Galeria SmakuPancakes z malinami na maślance. Idealne na śniadanie, bądź podwieczorek. Dzieci zwykle lubią wszelkiego rodzaju placuszki i racuszki. Myślę, że ta wersja również będzie im smakowała. No chyba, że jak moja córka nie lubią malin i będą je wydłubywać ;) ja specjalnie dla niej zrobiłam kilka sztuk bez malin :) Składniki na ok. 30 placuszków: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka(...)mleka 1/2 szklanki maślanki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki cukru (lub do smaku) 1/2 szklanki malin 3 łyżki rozpuszczonego masła + odrobina do smażenia (można zastąpić olejem) cukier puder (opcjonalnie) W misie miksera umieścić mleko, maślankę, jajka oraz rozpuszczone masło. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Zmiksować (można oczywiście to wszystko zrobić bez miksera). Teraz
Moja Galeria Smakuchcemy, a nie będą nafaszerowane sztucznymi barwnikami, konserwantami i ulepszaczami. Także na co czekacie? Zróbcie własny creme fraiche :)! Składniki: - 400g śmietanki co najmniej 30% (nie UHT!) - 4 łyżki maślanki (potrzebne są kultury bakterii w niej zawarte) Jeżeli chcecie zrobić więcej lub mniej creme fraiche wystarczy zachować zasadę 1 łyżka maślanki na 100g śmietanki i dalej postępować zgodnie z instrukcją(...)Śmietankę mieszamy z maślanką i umieszczamy w czystym i szczelnym słoiczku, zakręcamy. Trzymamy w ciepłym miejscu przez co najmniej dobę, lecz nie więcej niż dwie doby (u mnie było to 30 godzin). Całość powinna nam zgęstnieć poprzez pracę kultur bakterii. Następnie umieszczamy w lodówce i pożywamy w ciągu 10 dni. U mnie podana na ćwiartkach kaszubskich truskawek, posypana kakao
Be Fit Be StrongLody o wyraźnym smaku maślanki. Lekko kwaskowate, mało słodkie, pyszne. Świetnie smakują posypane rodzynkami i drobnymi owocami, polane syropem klonowym. Z jajkami. Bardzo polecam. Adaptowane z przepisu znalezionego tutaj składniki 1 szklanka kremowej śmietanki 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (dałam 1/3 szklanki ksylitolu) 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka świeżego soku z cytryny szczypta soli(...)wypukłej części łyżki - nie spływa całkiem - około 3 minut (nie gotować!). Przelać przez drobne sitko do czystej miski. Schłodzić do temperatury pokojowej. Dodać maślankę, śmietanę 18%, sok z cytryny i sól. Wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc. Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej
Stare Garyciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką. Składniki na 2 keksówki o dł. 28cm : - 5 jaj - 5 szklanek mąki * - 1 szklanka oleju z pestek winogron * - 2 szklanki maślanki * - 1 i ¾ szklanki cukru * - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 12 łyżek kokosu (4 łyżki odkładamy do posypania ciasta przed ułożeniem owoców) - ekstrakt waniliowy (lub esencja migdałowa) - 1 dojrzały owoc mango(...)szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Łączymy składniki kruszonki, przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Ponieważ maślankę wyjęłam prosto z lodówki, podgrzałam ją w mikrofalówce. Przygotowujemy dwie miski – jedną na składniki suche, drugą – na mokre. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, wiórki kokosowe – mieszamy składniki
mojewypiekiinietylkonacieszenie się truskawkami jest truskawkowy koktajl! Szybki, super smaczny i orzeźwiający w upalne dni! Idealny! Każdy ma swój sposób na koktajl i swoje dodatki! My najczęściej korzystamy z maślanki i kefiru, ale zdarza się też użyć jogurtu naturalnego! Czasami zdarza nam się dodać do koktajlu jakieś dodatki - owoce np. banan. Świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych. Jesteśmy ciekawi jakie(...)wasze ulubione sposoby na koktajl truskawkowy? Z rozmów na FB polecaliście dodać ananasa - z chęcią spróbujemy tego połączenia! My dajemy dużo truskawek, a mało maślanki czy kefiru, ew. trochę cukru/ksylitolu czy miodu do dosłodzenia! Tak lubimy najbardziej! Składniki: 3 szklanki pokrojonych truskawek, 1/2 - 3/4 maślanki/kefiru/jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki cukru/ksylitolu/miodu/syropu z agawy Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na koktajl, pijemy
Plate of Joydzień dobry: śniadanie rodem z Ameryki - delikatne i puszyste naleśniki na maślance. Rewelacja. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki cukru 2 jajka 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. W jednej misce wymieszać składniki suche. W drugiej ubić lekko żółtka z olejem(...)maślanką. Dodać składniki suche i zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać w ciasto pianę z białek. Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni porcjami (po 2 łyżki ciasta) z obu stron na rumiano. Podawać z syropem klonowym, miodem, bądź dowolnym dżemem
Domowa Cookierenka AgiPuszyste, mięciutkie, wysokie pancakes na maślance. Podobno najlepsze na świecie. Ja sprawdziłam i z czystym sumieniem potwierdzam - są idealne :) Jaki jest ich sekret? Składniki suche i mokre mieszamy w oddzielnych miskach i łączymy je ze sobą dopiero tuż przed smażeniem. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Czyż nie wyglądają apetycznie? :) Składniki (na 12 dużych naleśników): 3 szklanki * mąki(...)łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 3 szklanki maślanki pół szklanki mleka 3 jajka 80 g roztopionego masła * o poj. 250 ml Przygotowanie: W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej ubić delikatnie jajka z maślanką, mlekiem i lekko przestudzonym masłem. Ważne - wszystkie składniki połączyć ze sobą dopiero tuż przed smażeniem
Domowa Cookierenka Agiszybkość przygotowania, lubię za to, że z niewielu składników można przygotować coś naprawdę pysznego. A w upalny dzień taki chłodnik wystarczy za cały obiad. W tym przepisie można maślankę zastąpić kefirem, ważne, aby drobno pokroić ogórki - będą lekko chrupały przy jedzeniu. Polecam! składniki 4 porcje ok 500 g zielonych ogórków 400 g maślanki 500 g jogurtu greckiego pęczek(...)polania przygotowanie Zielone ogórki obrać, przekroić wzdłuż , wyciąć pestki. Pokroić ogórki w bardzo drobną kostkę (3 do 5 mm). Można zetrzeć na tarce ale efekt będzie nieco inny. Dodać maślankę i jogurt, starty czosnek, posiekany koperek, oliwę z oliwek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane koperkiem, i polane oliwą, Smacznego
Stare Garyardzo prosty chleb na maślance inspirowany przepisem Paula Hollywooda. Można go przygotować z mąki pszennej lub pomieszać tak jak w tym przepisie mąkę pszenną, razową i owsianą. Chleb wyrabia się bardzo krótko, właściwie tylko miesza składniki i formuje bochenek unikając rozciągania glutenu. Chleb powinien być kruchy w środku, przy dłuższym wyrabianiu będzie zbity i twardy. Przygotowuje się go ekspresowo(...)minut a piecze przez pół godziny. Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 250 g mąki pszennej, 150 g mąki pszennej razowej, 100 g mąki owsianej, 420 ml maślanki lub kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka sody. Przygotowanie: Mąkę wymieszać w misce z solą i sodą, dodać maślankę, połączyć składniki, przełożyć na blat posypany mąką razową. Uformować
SzczyptaSmaQPrzepisów na ciasta ucierane jest mnóstwo. Ja odkryłam przepis na najlepsze ciasto ucierane z dodatkiem maślanki , dzięki której ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste i wilgotne, nawet po 2-óch dniach. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się je znów spróbować(...)mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczka soli 400 g cukru 230 g miękkiego masła 4 jaja 300 ml maślanki Dodatkowo: skóra otarta z I cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy 140 g czerwonych porzeczek Polewa: 120 g cukru pudru
Moja Delicjawiem jak Wy , ale ja uwielbiam ucierane ciasta.Ucierane na kefirze lub na maślance …Z dodatkiem owoców ….Takie prosto z piekarnika , kiedy to jeszcze gorące rozpływają się w ustach!Takie je właśnie to!Niesamowicie puszyste i delikatne!A co najważniejsze ?Ekspresowe do przygotowania!Do ciasta możemy dodać dowolne owoce sezonowe – zawsze się udaje! SKŁADNIKI:- maślanka(...)pieczenia – 3 łyżeczki- mąka – 2,5 szklanki- winogrona ( u mnie +morele ) – ok.0,5 kg- bułka tarta – do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cukier ubijamy z jajkami , dodajemy maślankę i olej , mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowym wsypujemy do masy , mieszamy.Owoce myjemy, osączamy.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą , układamy owoce.Pieczemy ok. 45 minut
Ostra na SłodkoUwielbiam ucierane ciasta!Te na maślance … na jogurcie,które powodują , że ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste!Jak wiemy ciasta takie robi się błyskawicznie , a najlepiej smakują prosto z piekarnika!Dziś mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych – z jabłkami.Świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki. SKŁADNIKI: - maślanka – 250 ml- jajko(...)proszek do pieczenia – 3 łyżeczki- mąka – 2,5 szklanki- jabłka – ok. 1 kg- bułka tarta – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Cukier ubijamy z jajkami.Dodajemy maślankę i olej , mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy. mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy jabłka.Pieczemy
Ostra na Słodko