maślanka - 2502 przepisów (strona:21/167)

Koktajl truskawkowo - maślankowy 136

bardzo możliwości, aby napić się prawdziwego kwaśnego mleka. Chyba, że ktoś ma znajomego rolnika i dojście do świeżego mleka. Ja, niestety, nie mam. Wykorzystuję więc kupione maślanki, jogurty naturalne czy kefiry - sprawdzając, czy w ich składzie nie ma niepotrzebnych "ulepszaczy" (np. mleka w proszku.) Wykorzystując taką własnie maślankę, przygotowałam dziś koktajl truskawkowy. Odrobinę zapachniało dzieciństwem(...)Sposób przygotowania takiego koktajlu jest bardzo prostu. Wystarczy opłukać owoce, zmiksować blenderem i wlać do szklanki razem z zimną maślanką :) Jeśli ktoś nie lubi pesteczek z truskawek, niech taki mus przetrze przez sitko :) Ja wypijam razem z pesteczkami :) Jeśli ktoś jest naprawdę dużym łasuchem, to może dosłodzić sobie taki napój cukrem lub miodem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Koktajl jagodowy 182

Koktajl jagodowy...Soczyście jagodowy.Lekko kwaśny od maślanki.Odpowiednio gęsty za sprawą jogurtu.Zapraszam!Składniki:350 g świeżych jagód;100 g białego cukru;400 g jogurtu greckiego;500 ml maślanki.Sposób wykonania:Do wysokiej miski wsypać oczyszczone jagody. Zblendować na mus. Dodać cukier i ponownie zblendować.Dodać jogurt grecki i maślnkę i dokładnie wymieszać, lub zblendować.Podawać schłodzone.SMACZNEGO!Uwagi(...)przepisu:Koktajl przechowywać w lodówce.Z podanych składników wychodzi około 1 litr koktajlu.Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%.Maślankę można zastąpić kefirem lub mlekiem.Z dodatku cukru można zrezygnować, można także zmieniać jego ilość w zależności od stopnia słodkości owoców

Gospodyni Miejska
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI 340

Dzisiejsza wersja jest bardziej świąteczna- dodatek przyprawy piernikowej i orzechów sprawił , że mieliśmy przedsmak Bożego Narodzenia. Polecam bardzo gorąco , ciasto długo pozostaje wilgotne a to za sprawą: marchewki, jabłka , maślanki, no i jeszcze  oliwy. Dodatkowo jest to ciasto pieczone na mące pełnoziarnistej i ksylitolu, więc samo zdrowie. :-)Przepis znaleziony na stronie Najlepsze przepisy o jakich nie miałaś pojęcia(...)cukru trzcinowego)- 100g orzechów włoskich- 7g przyprawy korzennej ( u mnie Kotanyi)- 3g cynamonu ( w oryginale było 15g przyprawy korzennej, wg mnie zbyt dużo)- 20g sody oczyszczonej- 180g oleju- 150g maślanki ( dałam kefir)+ puder trzcinowy i sok pomarańczowy ( na polewę)Marchewkę i jabłko ( obrane) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy trochę rozdrobnić.W misce umieścić wszystkie suche składniki i wymieszać

Smaczne Zdrowe
Okraszone ziemniaki z maślanką 65

smaki, ale Polska kuchnia jest najlepsza na świecie. Tym razem prosto i niebiańsko smacznie. Ziemniaki okraszone cebulą i słoniną (wszak hiszpańską, bo jest nieziemsko smaczna) i do tego zimna maślanka <3 Czegóż więcej trzeba? :P Składniki 500-600 g ziemniaków 100 g wędzonej słoniny (polecamy hiszpańską) 1 cebula 1 l maślanki     Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy na suchej patelni. Później dodajemy posiekaną cebulę i ją szklimy. Dodajemy do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Podajemy z zimną maślanką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Pierogi z podrobami 86

zdecydowanie taką mroźną, śnieżną, odwilż nie nastraja mnie pozytywnie, ale nie będę narzekać i marudzić, bo pierogi wyszły mi pyszne, mięciutkie, a to za sprawą niezawodnego ciasta na maślance. To zdecydowanie moje ulubione ciasto pierogowe, nic się nie rozkleja, nie lepi do rąk, nie rozpada, pierożki mają cudowny, aksamitny wygląd. Pierogi z podrobami Ciasto 0,5 kg mąki(...)maślanki naturalnej Farsz 0,5 kg ugotowanych podrobów 1 duża cebula sól, pieprz olej Z mąki i maślanki wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i powycinać kółka. Podroby zmielić przez maszynkę do mięsa, cebulkę podsmażyć na oleju, dodać do podrobów, doprawić. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepić brzegi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ze zrumienioną cebulką. Artykuł Pierogi z podrobami pochodzi

Pieguskowa Kuchnia
PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM 107

której zawsze za dużo ugotuję :). Pomysł na fantazyjną falbankę podejrzałam u Moniki PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM CIASTO NA PIEROGI 0,5 kg mąki 0,5 kg maślanki naturalnej sól FARSZ 2 torebki kaszy gryczanej palonej ( ok. 1 szkl ) 0,5 kg twarogu w kostce 2 cebule sól, pieprz Z mąki, maślanki i soli wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować(...)wykrawać kółka (robię to szklanką). Jeżeli ciasto jest za bardzo lepiące dodać więcej mąki, a jeżeli za twarde dolać maślanki. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszać widelcem z twarogiem i podsmażoną cebulką. Dość dobrze doprawić solą i pieprzem. Można dodać 1 jajko, ja jednak tego nie robię gdyż kupuję twaróg półtłusty, który doskonale mi zlepia cały farsz. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto

Pieguskowa Kuchnia
Chłodnik ogórkowy z kalarepką 141

wylądowała właśnie w chłodniku, razem z młodą kalarepką. Mąż zjadł i pochwalił. To znaczy powiedział, że nie spodziewał się, że to takie dobre będzie! Koszt tego chłodnika to cena maślanki, warzywa własne, zużytego prądu zero. Tak mogę "gotować" częściej. Składniki: 5-7 ogórków gruntowych  1 czarna rzepa (lub 3-4 rzodkiewki) 1średnia kalarepka  ok. 1 l maślanki mrągowskiej(...)rzepę lub rzodkiewki) myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach bezpośrednio do garnka lub większej miski. Koperek i szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do startych warzyw. Zalewamy całość maślanką, doprawiamy do smaku przyprawami i wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Smacznego

bistro mama
Proste ciasto na maślance 103

wilgotne ciasto z sezonowymi owocami. Ze składników, które zawsze są pod ręką :) Polecam! 2,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 4 morele pół szklanki malin pół szklanki jagód kilka wiśni kruszonka: 4 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki mąki łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki wiórków(...)kokosowych 2 łyżeczki oleju rzepakowego Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, olej i maślankę. Całość mieszamy łyżką lub trzepaczką i wylewamy do formy (użyłam formy o średnicy 26 cm). Na wierzchu układamy owoce, lekko wciskając je w masę. Składniki na kruszonkę mieszamy i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy około godziny ( do suchego patyczka) w 180 stopniach. Smacznego

Mienta blog
Szybkie ciasto z jabłkami 399

proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki cynamonu 2 jajka 80 ml wody 120 ml oleju kokosowego (ok 105 g w postaci stałej) 125 ml maślanki (mleko + sok z cytryny) 150 g cukru trzcinowego 3 jabłka pokrojone w kostkę (ok 270 g) Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: W misce umieszczamy jajka(...)wodę, olej, maślankę i cukier. Za pomocą rózgi kuchennej/trzepaczki mieszamy całość. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka i krótko mieszamy. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach

Słodki Pomysł
Proste ciasto z bananami 466

ciasto: 3 banany (ok 250g bez skórki) 2 łyżki soku z cytryny 3 duże jajka 140 g cukru trzcinowego 120 ml oleju rzepakowego 125 ml maślanki lub 125 ml mleka + 1 łyżka soku z cytryny 370 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Wykonanie: Przesianą mąkę mieszamy(...)Odkładamy na bok. Banany rozdrabniamy blenderem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. W misce, za pomocą miksera, mieszamy jajka, cukier, banany, olej i maślankę, aż otrzymamy gładką masę. Odkładamy mikser. Dodajemy suche składniki i za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość do połączenia się składników, nie dłużej. Ciasto wykładamy do wyłożonej

Słodki Pomysł
Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza - lipcowa piekarnia 168

kuchni. Przepis podaję za Amber: Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza Oryginalny przepis i dokładne instrukcje na blogu Adama – klik! Składniki : 150g mąka owsiana pełnoziarnista 250g mąka pszenna typ 500 350g maślanka (prawdziwa bez dodatków) 3g drożdże instant 20g słód jasny pszeniczny ( dałam 2  łyżeczki cukru trzcinowego) 8g sól 20g polski olej rzepakowy 112g płatki owsiane ( nie błyskawiczne) 1 faza : zimny(...)rozczyn 12 godzinny 150g mąka owsiana razowa 100g mąka pszenna typ 500 350g maślanka o temperaturze 20 st. C 20g słód jasny pszeniczny 3g drożdże instant Najpierw rozpuść w maślance drożdże , następnie dodaj słód i mąki dokładnie wymieszaj . Rozczyn powinien być bardzo gęsty – to zbuduje aromat. Tak przygotowany rozczyn wstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie fermentacji zimnej

Stare Gary
CZEKOLADOWIEC NA MAŚLANCE Z MASĄ BUDYNIOWĄ 165

Przyszedł czas na kolejne ciasto 🍰 Przepis jest praktycznie taki sam jak  murzynek na maślance  tylko o podwojonej ilości składników. z dodatkową masę budyniową i kremem. Ciasto można zaliczyć właściwie do tortów w delikatnej formie :) Nie jest ono jakoś super "fit" ale nie popadajmy w skrajność, wszystko jest dla ludzi 😀 Jest bez cukru, z optymalną ilością tłuszczy , ważne(...)upchać w siebie na raz pół ciasta a nikomu w boczki nie pójdzie 😁 Składniki: Biszkopt: - 3 szklanki mąki ryżowej - 2 szklanki maślanki - 1/4 szklanki oleju - 2 łyżko kakao - 2 łyżeczki sody - 1 łyżka przyprawy do piernika - słodzik (u mnie 3 łyżki erytrytolu ) Masa: - 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego - mleko do ugotowania budyniu Krem: - 1 śmietanka 30% - 1 saszetka

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kokosowe jogurty/desery i mleko kokosowe - KokoYogo 134

środku pudełeczka znajduje się biała galaretka, od której oddziela się woda (jest to zjawisko naturalne). Co prawda nie pachnie kokosem ale za to czujemy kwaskowaty aromat jak po otwarciu maślanki. Galaretka jest delikatna i szybko się rozpada. Jeżeli ktoś wolałby bardziej lejącą konsystencję to spokojnie może nie oddzielać wody tylko całość wymieszać. W buzi galaretka błyskawicznie się rozpuszcza(...)śliniankach od razu czujemy znów te kwaskowate nuty jak podczas picia maślanki czy kefiru. Trzeba przyznać, że jogurtowa fermentacja bardzo ciekawie łączy się delikatnym smakiem kokosu. Do tej wersji fajnie byłoby dołączyć wiórki kokosowe :) Z chia: Na pierwszy rzut oka z wyglądu nie różni się od poprzednika jednak tutaj na dole pudełeczka umieszczono nasionka chia. Jak wiemy chia

Candy Pandas
CHŁODNIK Z BOTWINKI 145

robiły, więc nie znałam tego smaku. Jednak od bardzo dawna kusił mnie chłodnik botwinkowy. Chłodnik botwinkowy to idealny letni posiłek, który jest orzeźwiający i lekki. Głównie na bazie kefiru, maślanki lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.  Podawać można go na wiele sposobów np. z jajkiem, rzodkiewką albo ogórkiem.  Nam posmakował najbardziej z jajkiem i dużą ilością świeżego koperku. Botwinka(...)nadaje piękny kolor różu, aż można jeść oczami, a raczej szkoda zjeść, ponieważ chłodnik pięknie prezentuje się w talerzu.  ~~SKŁADNIKI~~ kefir 1 l. maślanka 0.5 l. botwinka 1 pęczek sól 1 łyżeczka ocet 1 łyżeczka lub sok z cytryny cukier 1 łyżeczka barszcz koncentrat Krakus 7 łyżek pieprz biały 1 szczypta koperek do posypania jaja ugotowane na twardo

Kuchnia Paulettes
Koktajl z czerwonej porzeczki 210

Pyszny, lekko kwaskowaty, z mnóstwem witaminy C ;) U mnie z dodatkiem bananów, które naturalnie osładzają smak koktajlu :) Na maślance, idealny na upały. Polecam! PS części cat  - to części do maszyn budowlanych CAT. Firma zlokalizowana na terenie naszego kraju, solidne urządzenia, marka znana na całym świecie. W ofercie zarówno całe maszyny jak i ogromny wybór części do nich. Jeżeli przygotowałaś(...)konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)    Składniki: 300 g czerwonej porzeczki 1-2 banany 250 ml maślanki 100 ml mleka Porzeczki umyć, usunąć ogonki, banany podzielić na mniejsze kawałki. Owoce zmiksować z maślanką i mlekiem. Całość można przetrzeć przez sitko, by oddzielić pestki od napoju. Podawać schłodzone

Domowa cukiernia Ewy