jedzonko. Ja przygotwałam swój z sałaty i rzodkiewki z dodatkiem koperku i podałam z młodymi ziemniaczkami. składniki: 1 główka sałaty masłowej 200 g rzodkiewek mały pęczek koperku 1 litr maślanki lub kefiru sól ziołowa do smaku Sałatę porwać na małe kawałki tylko te chrupiące liście z główki, te zewnętrzne można wykorzystać na kanapkę. Porwaną sałatę lekko posolić solą ziołową(...)odstawić aby zmniejszyła swoją objętość. Rzodkiewkę pokroić w drobną kosteczkę. Koperek drobno posiekać. Gdy sałata zmniejszy objętość dodać pokrojone rzodkiewki, koperek oraz maślankę. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą ziołową jeśli potrzeba. Można dać też 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Gotowy chłodnik można od razu zajadać jeśli zalejemy go zimną maślanką ale najlepszy jest jak trochę postoi w lodówce
Monia miesza i gotujeSkładniki: 500 ml naturalnej maślanki; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 1 i 1/2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 5 średnich ogórków gruntowych; 5 średnich rzodkiewek; Pęczek szczypiorku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - po jednym na każdy talerz; 2 czubate łyżki ziaren słonecznika. Sposób przygotowania: Ogórki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę. Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić(...)umyć, osuszyć, drobno posiekać. Słonecznik uprażyć na złoty kolor, na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni teflonowej. Jaja ugotować na twardo, obrać, pokroić w ćwiartki. Do miski wlać maślankę oraz śmietanę i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby dobrze się połączyły. Wlać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Do miski z maślanką i śmietaną wrzucić pokrojone ogórki, rzodkiewki oraz
Gospodyni Miejskalimonki. Udało nam się zmieścić na jednym talerzu to, co najlepsze w meksykańskiej kuchni – i to w zupełnie nowym, letnim wydaniu Składniki na 2 porcje: Chłodnik: 400 ml maślanki 1 dojrzałe awokado hass 1/2 ząbka czosnku sok z 1/2 limonki szczypta soli i pieprzu 1 łyżka pestek dyni Salsa z mango: 1 dojrzałe mango sok z 1/2 limonki(...)chilli do smaku szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Chłodnik: Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, miąższ przekładamy do blendera. Dodajemy pół ząbka czosnku, szczyptę soli i pieprzu, 100 ml maślanki i wszystko razem blendujemy na gładką masę. Łączymy chłodnik z resztą maślanki. Przed podaniem posypujemy pestkami dyni. Salsa: Obrane mango i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać sok z limonki
Taste and Cookmoment kiedy dowiadujesz się, że za niedługo odwiedzą Cię goście a nie masz czym ich poczęstować!? Przybywam z pomocą moi kochani 💪O ile macie maślankę😂 Te pyszne ciacho zrobicie w niecałe 10 min plus pieczenie i problem z głowy 👌 Idealnie mokre i czekoladowe ciacho do kawki, które zadowoli każdego gościa 😎 Albo jeśli kończy Wam się data przydatności maślanki(...)macie rozwiązanie 😅 Składniki: -1,5 szklanki mąki ryżowej -1 szklanka maślanki/kefiru -2 łyżki oleju -1 łyżeczka sody -1 płaska łyżka kakao -1/2 łyżeczki przyprawy do piernika -2 łyżki słodzika/cukru -3 łyżki dżemu (u mnie wiśniowy)* -wiórki kokosowe do ozdoby Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka i miksujemy do połączenia składników. Formę (u mnie keksówka
Zdrowie i pysznie na talerzunikłej pracochłonności przy pieczeniu, dodaję przepis do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu - c.d.n . Składniki na 1 mały bochenek: 250g mąki pszennej 200-220ml maślanki - zależy od konsystencji ciasta chlebowego, najpierw użyć 200ml, najwyżej potem po troszku dolewać resztę 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki kardamonu - można pominąć 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - można pominąć(...)wrzątkiem, bo były dość wilgotnawe. Do dużej miski przesiać przez sito mąkę i wymieszać z sodą, solą, kardamonem i gałką muszkatołową. Do składników suchych dodawać na raty maślankę, stopniowo zagniatając ciasto - płyn należy tu dodawać na wyczucie, aby ciasto nie okazało się zbyt luźne . Ja dla ułatwienia wyrabiałam ciasto za pomocą miksera z mieszadłami hakowymi. Na końcu
Grunt to przepis!Uwielbiam wszelkie placki i placuszki, w szczególności te puszyste z owocami w środku. Dziś zapraszam Was na moje ulubione (i stąd tytuł najlepsze) placuszki z truskawkami (na maślance) . Proste w przygotowaniu i… po prostu pyszne. Dodatkowo placuszki polałam wspaniałym oryginalnym złotym syropem . Po prostu niebo na talerzu Zdecydowanie Wam polecam Składniki: (na około 6 placuszków) 1 szklanka maślanki(...)jajko M 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią około 10 truskawek + do dekoracji złoty syrop GOLDEN SYRUP od Kuchnie Świata (POLECAM!) olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wlewamy maślankę (wcześniej warto nią wstrząsnąć), dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią i całe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Truskawki kroimy w plasterki lub mniejsze
Słodkie okruszkikruszonką. Idealna propozycja na sezon truskawkowy. Składniki: 60 g masła/ margaryny 130 g cukru białego - najlepiej drobnego 8 cukru waniliowego - jedno opakowanie 2 duże jaja 200 - 250 ml maślanki 270 g mąki - może być zwykła pszenna, ja użyłam mojej mieszanki bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody truskawki Kruszonka: 60 g masła/ margaryny 75 g mąki - pszenna(...)się przejmować - dodatek mąki zatrzyma proces) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać partiami do masła z jajkami i ucierać dalej. Przed ostatnią partią dodać 200 ml maślanki i wymieszać dokładnie na niewielkich obrotach. Dodać resztę mąki i, jeśli ciasto będzie mocno gęste, dodać jeszcze 50 ml maślanki. Całość nie może być lejąca, powinna dawać się przekładać łyżką
Ze smakiem bez glutenuUwielbiam proste ciasta z owocami, szczególnie tymi sezonowymi 😊 Moje dzisiejsze ciasto pewnie jest dla Was znane, bo ciasta maślance, zsiadłym mleku czy jogurcie są bardzo popularne, i chyba wszyscy chętnie je pieczemy. Ja użyłam dziś zsiadłego mleka, ale równie dobrze można użyć np. maślanki. Ważne jest, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. Te, które trzymamy w lodówce najlepiej wyjąć(...)wanilinowy 1/2 szkl. oleju 1 szkl. zsiadłego mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce Kruszonka: Przepis tutaj . Wykonanie: Jak przy wszystkich ucieranych ciastach z dodatkiem jogurtu, maślanki czy zsiadłego mleka istnieje żelazna zasada, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc najlepiej wyjąć je w lodówki poprzedniego dnia wieczorem. A teraz do dzieła 😊 Jaja ubijamy z cukrem
Walijskie PichcenieDziś przepis na jeden z moich ostatnich koktajli. Użyłam do niego mrożone truskawki oraz świeże mango, ananasa i banany. Całość połączyłam z maślanką i nasionkami chia. Składniki: 1 ananas 300 g mrożonych truskawek 1 mango 2 banany 2 szklanki maślanki nasiona chia (3-4 łyżeczki) Truskawki rozmrozić. Ananasa obrać z twardej skóry, pokroić na kawałki, odrzucając zdrewniały środek. Banany(...)mango obrać. Z mango wykroić miąższ. Wszystkie owoce (truskawki wraz z sokiem) oraz maślankę umieścić w malakserze na mus. Można dosłodzić cukrem pudrem lub miodem (ja wolę mniej słodki koktajl). Podawać rozlane do wysokich szklanek, udekorowane nasionami chia
Czerwień i błękitdrugie śniadanie. Dzisiaj klasyka truskawka, która zagościła już na naszych bazarkach. Koktajl ten idealnie smakuje dobrze schłodzony jednak można podawać go od razu po przygotowaniu. Koktajl truskawkowo miętowy na maślance Składniki : 600 g truskawek spora garść listków mięty - świeżej około 500-600 ml maślanki Przygotowanie : Truskawki płuczemy w zimnej wodzie, a następnie szypułkujemy, przekładamy do malaksera i miksujemy. Następnie(...)dodajemy garść listków świeżej mięty i rozdrabniamy. Do zmiksowanych tryskawek z miętą dolewamy schłodzoną maślankę - całość ponownie miksujemy. Rozlewamy do szklanek, podajemy. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwilgotne i nie za słodkie :) Składniki na blaszkę 28x19cm Kruche ciasto: 200g mąki 100g masła 150g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Ucierane: 2 jajka 250ml maślanki ½ szklanki oleju rzepakowego 350g mąki pszennej (m/w dwie szklanki) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 125g cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g płatków migdałów 3 duże łodygi rabarbaru(...)Kruche ciasto- składniki wrzucamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Ustawiamy prędkość 10 na 30 sekund. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i chowamy do zamrażarki. Ucierane- jajka, maślankę oraz cukry przekładamy do misy z nożem do ubijania. Ustawiamy prędkość 6, czas 1 minuta. Po tym czasie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ponownie uruchamiamy urządzenie na 30 sekund
Kuchnia w czekoladzieBardzo puszyste a zarazem wilgotne ciasto z rabarbarem. Świetnym dodatkiem jest maślanka, która nadaje wspaniały smak! Składniki: 2 jaja 1 szklanka cukru trzcinowego 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki maślanki naturalnej aromat 700g rabarbaru + cukier i cynamon Sposób przygotowania: Rabarbar myjemy i dokładnie obieramy. Kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem(...)cynamonem. Odstawiamy na 15-20 minut. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, aromat i maślankę. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy rabarbar. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaPyszne, puszyste, mięciutkie ciasto z rabarbarem na maślance z kruszonką. To jest to ciasto, które zawsze wychodzi. Często słyszy się, że tego typu ciasta wychodzą zakalcowate, ale w przypadku tego przepisu, możecie być spokojni ;) Robiłam go już niejednokrotnie, i za każdym razem wychodzi wyśmienicie! Zamiast rabarbaru, można dodać inne sezonowe bądź mrożone owoce jak śliwki, czy truskawki. SKŁADNIKI ( W TEMPERATURZE(...)szklanka drobnego cukru do wypieków ( lub nieco więcej, gdyż używając rabarbaru ciasto może nie być wystraczająco słodkie dla niektórych) · 1 szklanka maślanki · 150 g roztopionego masła ( można użyć pół szklanki oleju) · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Calzonella.comwymaga dużo czasu, ale z tym chlebem jest inaczej. Wystarczy wymieszać składniki i do pieca...40 minut i chlebek gotowy. Nie musi on wyrastać bo soda w połączeniu z maślanką wchodzi w reakcję, w wyniku której powstaje dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto. Do upieczenia tego chleba zainspirował mnie oglądnięty program w Travel Channel - "Dziwaczne potrawy: Smakowite Miasta: Dublin(...)obiecuje, że zdjęcia tu umieszczę! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 łyżeczki sody 300 ml maślanki Wykonanie: W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną razową oraz cukrem, solą i sodą. Dodajemy maślankę, mieszamy i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Formujemy okrągły chlebek i na środku
Kuchnia MagdaLenyRozpoczyna się najlepszy sezon w roku. Czas kiedy mamy dostęp do świeżych ogródkowych owoców i warzyw. Na pierwszy ogień idzie rabarbar a z nim szybkie ciasto na maślance. Składniki: 3 duże jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki pszennej T500 1 szkl maślanki 0,5 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 2-3 łyżki(...)zmiksować z cukrem na sztywno i nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Miksować do momentu aż masa będzie sztywna jak na biszkopt. Do ubitej masy dodać połowę mąki, maślanki, oleju i miksować na wolnych obrotach gdy składniki się połączą dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę. Formę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia
Ala piecze i gotuje