Składniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth1 szklanka bulionu drobiowego / 1 cup of chicken broth makaron / pastakurczak / chicken włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, cebula, seler) / mix vegetables (carrot, parsley, leek, onion, celery)8 ziaren ziela angielskiego / 8 grains of pimento5 listki liścia laurowego / 5 leaves of bay leafszczypta koperku / pinch of dill1 łyżeczka majeranku / 1 teaspoon(...)Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, gotowanie: 30 godz., ilość porcji: ok. 6 Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy kurczaka (ja użyłam piersi i uda z kurczaka) i makaron. Gotujemy makaron, a kurczaka dokładnie myjemy. Wlewamy buliony do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę (warzywa trzeba umyć i obrać
Projekty ze smakiemSkładniki / Ingredients: makaron / pasta500 g mięsa mielonego / 500 g minced meat1 szklanka koncentratu pomidorowego / 1 cup of tomato paste1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine50 g sera żółtego startego (Gouda) / 50 g grated cheese (Gouda)50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesanszczypta soli / pinch of salt szczypta pieprzu / pinch of papper300 g groszek(...)patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda i znowu makaron. Robimy tak, aż do wyczerpania składników (2 warstwy). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 25 minut. 5 minut
Projekty ze smakiemAmatriciana jest bardzo popularny w kuchni włoskiej. Najczęściej podawany jest z makaronem typu bucatini, podobnym do spaghetti, tylko z dziurką w środku. Chociaż sos Amatriciana przygotowuje się z kilku składników, ma wiele wersji. Niektóre podają aby dodać cebulę… inne nie, to samo dotyczy chilli i wina. Oryginalny przepis zawiera guanciale, czyli wieprzowe policzki, które zastąpiłam pancettą. Składniki(...)makaronu bucatini100 g pancetty (w oryginale guanciale)50 g włoskiego salami1 cebulka1/3 szklanki białego wytrawnego wina2 puszki pomidorów bez skóry1 łyżeczka koncentratu pomidorowego1 mała papryczka chilliokoło 5 łyżek startego sera Pecorino (lub Parmezan)2 łyżki oliwy z oliweksólPrzygotowanie:Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pancettę, salami i chilli. Zrumienić. Wlać wino, rozgniecione widelcem lub zmiksowane pomidory
Oryginalny smaktradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym. A ja podaję przepis na przepyszną, prostą, a na dodatek szybką do zrobienia sałatkę z tym oto makaronem (tortellini). Na prawdę warta spróbowania, bo mimo swoich prostych składników zachwyca smakiem nawet tych, którzy lubią wyszukane przepisy :) A więc zaczynamy działać ! :)Składniki :1/2 torebki makaronu Tortellinipuszka kukurydzyczerwona(...)cebulapuszka fasoli czerwonej1 zielony ogórekwędlina drobiowa (nie trzeba koniecznie tego dawać, ale osobiście wolę z)sos koperkowo - ziołowy1 łyżka przyprawy tzatzikimajonezPrzygotowanie :Makaron Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć do miski.Kukurydzę, czerwoną fasolę odcedzić i wrzucić do makaronu.Ogórek, cebulę i wędlinę drobiową obrać i pokroić w kostkę.Dodać sos koperkowo - ziołow, przyprawę tzatziki, majonez i dokładnie
charlotte gotujeKiedy nie macie zbyt wiele czasu na długie gotowanie polecam szybkie i bardzo smaczne danie makaronowe. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle1 młoda cukiniaskórka starta z cytryny i 3 łyżki sokuok. 1 łyżki ziół do pizzy1 łyżka masła1 łyżka mąki2 łyżki oleju1 szklanka słodkiej śmietanki 18%tarty oscypek sól i pieprz Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Umytą cukinię(...)wody, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę, mieszając sos trzepaczką, zagotować. Dodać zioła, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gorący sos wlać do odcedzonego makaronu i wymieszać. Wyłożyć na talerze, na wierzch wyłożyć cukinię i zetrzeć na oscypek. Od razu podawać. Makaron wyłożyć na talerze i od razu podawać
Czerwień i błękitMoja ukochana cukinia (jeszcze z ogródka Teściowej) znów w towarzystwie makaronu, tym razem jednak w wersji dla mięsożerców - z boczkiem. I chociaż u mnie wersja z boczkiem szynkowym (czyli prawie bez tłuszczu) - oczywiście każdy mniej dietetyczny się nada ;) SKŁADNIKI300g makaronu spaghetti200g boczku3 ząbki czosnku2 małe cukiniesól, pieprzoliwa z oliwek50g parmezanu PRZYGOTOWANIESpaghetti gotujemy al dente - zgodnie z instrukcją(...)półplasterki podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy podsmażony boczek. Smażymy razem kilka minut. Zdejmujemy całość z patelni i przesmażamy na niej chwilę odcedzony makaron (żeby.całość nie była zbyt sucha). Podajemy makaron z boczkiem i cukinią- całość posypujemy startym parmezanem. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 1/2 opakowania makaronu penne, 1 podwójna pierś kurczaka, 1/2 bakłażana, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 duże pomidory bez skórki, 5 listków świeżej bazylii, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie hartujemy zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia wody. Na patelni podsmażamy cebulkę(...)pieprzem. Bakłażana kroimy w kosteczkę i posypujemy solą, odstawiamy na kilka minut i dodajemy do kurczaka. Dodajemy pokrojone pomidory i dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy świeżą bazylię i makaron. Przyprawiamy solą i pieprzem
Aga w kuchniSkładniki: 200 g makaronu gwiazdki Czaniecki, 1 brokuł, 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w wodzie Graal, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie: Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy makaron al dente. Po odcedzeniu makaronu, hartujemy go zimną wodą. Dzięki temu makaron nie będzie nam się sklejał. Z różyczek brokuła odcinamy łodygi i kroimy różyczki
Aga w kuchniobierzemy je ze skórki...zalejemy wrzętkiem- dlaczego? Nie stwardnieją nam , nie zżółkną,będą miękkie na zewnątrz ale chrupiącew środku... Zrobie jak tesciowa robiła..kłócićsię przecieżnie będę ,prawda? Odcedzamy makaron, lekko go oliwimy by się nam nie chciał posklejać.Całość mieszamy delikatnie z bardziej wodnistą częściąsosu, wykladamy na talerz. Na Sycylii makaron to podstawa i meżczyznom podaje sięgo na szerokich, dużych(...)talerzach lub salaterkach bo to jest danie główne, niejednokrotnie jedyne. W czasie upałówzazwyczaj je sie tylko ten makaron... Jeśli mamymałe dzieci zrezygnujmy z papryczek ;-) Na makaron oraz obok wykładamy nasz bardzo gęsty sos ,posypujemy serem- najlepiej pasuje do tego pecorino ( owczy) ale jak nie mamy to zwykly parmezan wystarczy. Dekorujemy bazylią. I zasypujemy słodkimi migdałami całą naszą
Z Kuchni Do KuchniKupiłam świeżutką bazylię...i patrząc na to zachciało mi się płakać! Choćbym się starała to nie jest ten pomidor, nie jest to ta bazylia, no cóż..Dobrze chociaż , że makaron Malmamnie nie zawodzi! Więc my sobie dziś zrobimy coś orginalnego i nie zajmującego ręce. Salsa będzie nam pyrkała na boczku. A my zajmiemy się czymś innym. Jeśli będzie wykonana tradycyjnie(...)Sycylii ludzie mają specjalne pomieszczenia pod schodami gdzie przechowuje się oliwę z oliwek, oliwki i właśnie te salsy z pomidorów. I tak przygotowana salsa służy jako samodzielny sos do makaronu ,lub jako baza pod inne sosy! Waże ,aby wyczuć smak, i solą i cukrem doprawiając! Każdy ma inny smak, to też fakt. I dlatego ja zatęskoniłam dziś za tym! Ugotowałam
Z Kuchni Do Kuchnigrilla, użyłam patelni do grillowania. Podobny efekt, tyle, że bez dymu i we własnym domu nawet jeśli pada. Potrzebnymi składnikami są -vege kiełbaski białe Polsoja -suszone pomidory -oliwki -jajo -makaron ugotowany,zimny -dużo koperku -oliwa z oliwek, sól morska Nastaw wody i ugotuj makaron,trzeba go następnie wychłodzić. Międzyczasie rozgrzej grill i ugrilluj Vege Kiełbaski białe Polsoja. Wymieszaj makaron(...)jednym jajem, ..dodaj soli morskiej i dużo koperku. Na patelni dobrej jakości daj kroplę oliwy z oliwek i usmaż omlet z jaja i makaronu. Wyłóż na talerz, ale tylko połowę...i posyp koperkiem. Dodaj kiełbasek białych Polsojai pokroojonego w paski suszonego pomidora. Całość posyp koperkiem.. Drugą połowę omletu pokrój z trójkąty, nabij na wykalaczkę w towarzystwie
Z Kuchni Do KuchniKlasyka kuchni włoskiej. Makaron w pikantnym sosie na bazie oliwy, pomidorów, czosnku i chilli. Wyrazistość dania zależy od tego, ile dodamy papryczek. Do sosu używa się świeżych pomidorów, ale poza sezonem sprawdzą się również te z puszki.Składniki na 2 porcje:200 g makaronu4 pomidory2 ząbki czosnku2-3 papryczki chilli2 łyżki oliwyszczypta solinatka pietruszkiser pecorino lub parmezan Pomidory sparzyć wrzątkiem(...)obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w kostkę. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oliwie podsmażyć przez chwilę drobno posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Dodać pomidory i gotować przez kilka minut, aż pomidory zmiękną i sos zgęstnieje. Doprawić solą. Wrzucić posiekaną pietruszkę. Dodać ugotowany makaron, całość wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać startym serem
wyzwania kuchenneKolejne danie, które powstało w wyniku zawartości lodówki oraz dodatkowo mojego lenistwa. Jesienne warzywa, resztka sera oraz makaron (bo było najszybciej). Do tego świeże zioła, zerwa na balkonie i w pół godziny obiad gotowy. Składniki: 250 g makaronu np. świderki pół cukinii 2 - 3 pomidory 1 papryka garść liści bazylii (czerwona i zielona) 2 gałązki tymianku(...)kilka listków oregano 2 kulki morazelli sól, pieprz Wykonanie Makaron gotujemy al dente. Warzywa myjemy. Pomidory kroimy w kostkę (możemy wcześniej sparzyć i obrać skórkę). Cukinię kroimy w plastry, a te na ćwiartki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. W naczyniu mieszamy ugotowany makaron, warzywa oraz zioła. Dodajemy 1 kulkę mozarelli
Sto kolorów kuchniDzisiaj coś szybkiego, ale zarazem smacznego i sycącego. Sałatka z makaronem tortellini, wędzoną piersią kurczaka oraz kolorową fasolą. Kilka minut, zaledwie kilka składników i pyszna sałatka gotowa:) Składniki:250g makaronu tortellini z serem, wędzona pierś z kurczaka, szkl. białej fasoli Jaś, 1/2 szkl. czerwonej fasoli, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry indyjskiego. Przygotowanie Obie(...)fasole namoczyć, odstawić na całą noc. Następnie doprawić odrobiną soli i ugotować do miękkości( ok. 90min). Odcedzić i ostudzić. Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości (ok.14min). Odcedzić i ostudzić. Makaron połączyć z fasolą, dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Wymieszać z majonezem, doprawić curry oraz do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Z miłości do słodkościDzisiaj zapraszam na danie orientalne - aromatycznego i łatwego w przygotowaniu, a przy tym, moim zdaniem dość efektownego kurczaka w pięciu smakach z makaronem chińskim i orientalnie przyprawionymi kolorowymi warzywami. Danie można podać również z ryżem. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 2 marchewek, 1 sporej pietruszki, 1 małego selera, 1 pora, 1 cukinii, niewielkiego kawałka korzenia imbiru(...)łyżeczki ziaren kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki nasion kozieradki, 6 suszonych grzybów shitake, sosu sojowego, oliwy, 2 łyżek stołowych czystej wódki, oleju sezamowego, 3 łyżek ziaren sezamu 200 gram makaronu ryżowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od namoczenia we wrzątku grzybów shitake - aby nie były twarde powinny poleżeć w wodzie przez kilka godzin - najlepiej przez noc. Następnie przeszedłem do przyrządzenia przyprawy "pięć smaków
Wyprawy kulinarne