wyglądał mój dzisiejszy obiad! na dodatek upiekłam ciastka musli którymi pochwalę się już jutro ;) a i jeszcze zrobiłam dwie sałatki! bardzo bardzo produktywnie :D Składniki (porcja): *porcja makaronu niskowęglowodanowego filet pstrąga łososiowego sok z połowy cytryny *2 łyżki sera homogenizowanego lub innego śniadaniowego śmietankowego (sprawdźcie ilość tłuszczu) *spora garść roszponki *mieszanka prażonych ziaren Euforia Ziarenkowo *sól(...)pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu filet solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny na rozgrzaną teflonową patelnię wykładamy filet (skórą do dołu), smażymy pod przykryciem, żeby wypiekł nam się w środku, rumienimy z obu stron usmażony filet obieramy ze skóry, kruszymy na mniejsze kawałki na patelnię wrzucamy ponownie kawałki ryby, dodajemy makaron
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSałatka z pełnoziarnistym makaronem, szparagami i pomidorkami może stanowić jeden z lekkich posiłków. Jest pyszna, powoli uwalnia węglowodany, a do tego czaruje przepysznym dresingiem. Składniki: 200 g pełnoziarnistego makaronu (u mnie uszka) szklanka pomidorków koktajlowych pęczek zielonych szparagów garść świeżej bazylii skórka z cytryny dresing: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki kremu balsamicznego sól Sposób(...)przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5 minut. Odcedzamy i kroimy każdy na 3 części. Na talerzach układamy makaron a na nim układamy szparagi, połówki pomidorków koktajlowych i listki bazylii. Przygotowujemy dresing mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji oliwę, miód, krem balsamiczny oraz sól. Przygotowanym sosem
Pyry na GazSałatka idealna dla osób, które lubią lekkie danie. Makaron świderki, brokuł i tuńczyk - bardzo smaczne połączenie. Sałatka szybka do przygotowania, a zarazem idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 400 g brokuła 150 g makaronu świderki, np. trójkolorowego (waga przed gotowaniem) sól, pieprz Makaron ugotować al dente i przelać zimną wodą. Brokuł(...)umyć i również ugotować al dente, przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wsypać makaron, brokuła i tuńczyka (bez zalewy). Całość wymieszać ze sobą. Na sam koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku
UgotowaćDzisiaj chcę Was zaprosić na pyszną i pożywną zapiekankę. Do jej przygotowania użyłam ekologiczny makaron pszenno-razowy Symbio, który ma bardziej wyrazisty smak od tradycyjnego. Przy okazji chcę Wam polecić internetowy bazarek Cabas.pl . Można tam zamówić świeże i dobrej jakości produkty regionalne. Co ważne są to produkty certyfikowane z ekologicznych upraw, które nie zawierają polepszaczy i konserwantów(...)możemy pominąć cały cykl przekładania zakupów zaczynając od półki sklepowej a kończąc na wnoszeniu zakupów do domu. Zapiekanka podana na talerzyku Fonia Porcelana Bogucice. Składniki: 200 g makaron świderki pszenno-razowy klik 1 pierś z kurczaka 200 g pieczarek 250 g zielonych szparagów 100 ml mleczka kokosowego 100 ml kremówki 30% 2 żółtka masło klarowane pieprz czarny sól
Ala piecze i gotujeantystresową zupę. Czystą, mocno aromatyczną i wegańską. Potrzebujemy: 2 młode marchewki 1 młody seler 1 młodą pietruszkę 4 fioletowe ziemniaki truflowe lub ½ batata kilka młodych ziemniaków lub garść makaronu drobnego (mąka i woda, bez jajek) 1 cukinię kilka szparagów kilka różyczek kalafiora kilka różyczek brokuła 2 łyżki oliwy dwie gałązki świeżego tymianku ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 szalotkę(...)ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa będą al dente. Dodajemy kalafior, brokuła, główki szparagów i przesmażoną na łyżce oliwy, pokrojoną w kostkę cukinie. Gotujemy chwilę i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Nie gotujcie makaronu w zupie. Zrobi się breja, a jak będziecie chcieli zupę odgrzać to makaron będzie rozgotowaną szmatą. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypujemy szczypiorkiem. Jak ktoś
ladykitchenposypką parmezanową. Polecam na szybki obiad w tygodniu. Scroll down for recipe in English Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym (4 porcje) Składniki: 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki oliwy z oliwek 250 g zielonych szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone na 2 cm kawałki 250 g gotowanego kurczaka, pokrojonego na małe kawałki 1 szklanka bulionu(...)kurczaka 3/4 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki musztardy Dijon sól i pieprz starty Parmezan do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź go i odstaw. Gdy tagliatelle się gotuje, w większej patelni rozgrzej oliwę włóż szparagi i podsmaż przez 5-6 minut, tak by wciąż były jędrne. Wyjmij z patelni i odstaw. W tej samej patelni wymieszaj
karmelowyLubicie spaghetti? Bo ja bardzo :D Ale tylko i wyłącznie takie jak poniżej :D Z duża ilością pysznych warzyw, pełnoziarnistym makaronem i delikatnym akcentem pomidorowym :) Pychotka! Szybko, łatwo, smacznie, zdrowo! Składniki: mała cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor bez skórki 100 g piersi z kurczaka 2 garści świeżego szpinaku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oleju rzepakowego(...)makaronu orkiszowego "wstążki" przyprawy: sól, curry, pieprz cayenne, papryka słodka, zioła prowansalskie Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Na oleju podsmaż drobno pokrojone cebule i czosnek. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Wrzuć na patelnię razem ze szpinakiem i pokrojona w kostkę piersią z kurczaka. Przypraw. Wymieszaj. Duś pod przykryciem
Zdrowie na języku :PWisłą . Słowem, zajmowały nas bardzo męskie zabawy. Ale o to jesteśmy i zapraszamy na szybki numerek do naszej kuchni. Dzisiaj tuńczyk i jarmuż w rolach głównych! Podane na makaronie, bo jednak węglowodany są konieczne! Składniki: tuńczyk w kawałkach (my mieliśmy ze słoika, może może być z puszki, spróbujcie) jarmuż makaron 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 kostki sera feta kilka(...)łyżek śmietany nasiona kolendry skórka otarta z połówki cytryny oliwa z oliwek natka z pietruszki lub kolendry sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujecie w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, aż będzie aldente. Odcedzacie i wkładacie z powrotem do garnka, żeby nie wystygł. Jarmuż myjecie pod bieżącą wodą, odcinacie łodygi i rwiecie liście na małe kawałki. Na patelni rozgrzewacie odrobinę
GRUBY WAŁEKksiążce znajdziemy ponad 160 przepisów, które są podzielone na trzy działy. Pierwszy z nich - SZYBKO - znajdziemy w nim przepisy na dania dla osób zabieganych - m.in. przepisy na szybkie makarony, frittatę, grillowane i pieczone mięsa, zupy, tortille czy sałatki, a dodatkowo propozycję szybkich owocowych deserów, musów, lodów czy nawet ciast. Drugi dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie(...)sałatka Cezara czy caprese, burger, stek, makarony, pieczone kurczaki, pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie. Trzeci dział - PROSTO - dział przedstawia kulinarne triki, aby z podstawowych składników stworzyć
Plate of Joysuszonego cząbru 2/3 łyżeczki suszonej kolendry 4 pełne łyżki mielonego siemienia lnianego 3-4 łyżki oleju roślinnego do smażenia świeżo mielony czary pieprz sól do smaku 250g pełnoziarnistego makaronu świderki Makaron gotuję w osolonej wodzie do chwili, aż będzie idealnie elastyczny, czyli około 10-12 minut od chwili zagotowania (pamiętajmy, że pełnoziarniste wyroby musimy gotować kilka minut dłużej(...)czasie gotowania makaronu, przygotowuję szparagi. Obieram je cieniutko, kroję na 3 części. Cebulę obieram i drobno siekam, obrany czosnek przeciskam przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzewam tłuszcz, wrzucam cebulę i szklę ją, pod koniec dodając czosnek, mieloną kolendrę i estragon. Wrzucam szparagi i przesmażam je, aż staną się elastyczne i miękkie - około 8 minut na średnim ogniu
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: (na 2 porcje) 250 g makaronu razowego typu Tagliatelle 200 g śmietany 36% 1 ząbek czosnku- wyciśnięty 4 duże pieczarki łyżka masła szczypta kolendry odrobina liści świeżej bazylii szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu 2 pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe opcjonalnie garść świeżych, młodych liści roszponki- nie używaj roszponki jeśli jest stara, zwiędła, bądź jeśli długo leżała otwarta(...)pieczarki i pomidorki będą gotowe zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać by smaki się połączyły. 6. Postawić na moment na bardzo małym ogniu. 7. Ugotować makaron wedle zaleceń na opakowaniu. 8 Makaron układać na talerzu,zrobić z niego gniazdko i do środka nakładać sos. Do sosu można opcjonalnie dodać garść roszponki i wymieszać- już nie podgrzewając na ogniu
KreatywnePinybędę ukrywać, że lubię makaron, a jeszcze bardziej sałatki makaronowe :) A do nich idealnie pasuje tuńczyk z puszki. Jutro piątek, więc może ktoś zechce skorzystać... Składniki : garść małego makaronu (u mnie małe kokardki) tuńczyk sałatkowy z puszki 3 rzodkiewki ok. 10 oliwek 3 ogórki korniszone pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić(...)ostygnięcia. Przełożyć makaron do salaterki, dolać oliwę. Dorzucić odciśnięty tuńczyk, pokrojone w kostkę ogórki, pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz połówki oliwek. Rozdrobnić natkę pietruszki i dodać do sałatki. Wszystkie składniki wymieszać i zajadać po jakimś kwadransie :) -------- Podobne: Sałatka makaronowa z szynką Sałatka makaronowa ze śledziem Sałatka warzywna z kaszą jaglaną
Weekendy w domu i ogrodzieJako maniaczka wszelkiego typu makaronów oraz fanka kuchni włoskiej odważyłam się w końcu zabrać za Lasagne. Wyszło bardzo smacznie :) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 puszka pomidorów z puszki 1 mały koncentrat pomidorowy 2 cebule makaron gotowy Lasagne 3 ząbki czosnku 40 dag żółtego sera szklanka mleka 4 łyżki mąki 4 łyżki masła lub margaryny bazylia oregano pieprz sól(...)beszamelowy. Roztapiamy masło/margarynę, dodajemy mąkę, lekko przysmażamy cały czas mieszając, zalewamy szklanką zimnego mleka i ciągle mieszając zagotujemy. Dodać sól oraz pieprz do smaku. Makaron lasagne podgotowujemy około 3 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Układamy na zmianę: makaron, sos beszamelowy i mięso. Ostatnia warstwa powinna składać się
upichconajaglana, jęczmienna, owsiana Ryż: jaśminowy, dziki, kolorowy, czarny, brązowy Mąka: o rkiszowa, kukurydziana, pełnoziarnista, razowa, ryżowa, gryczana, owsiana, kokosowa, migdałowa itd. Bardzo rzadko używam ziemniaczanej, a zwykłej pszennej wcale. Makaron: ryżowy, pełnoziarnisty, z mąki durum Wafle ryżowe, podpłomyki bez cukru Bataty Owoce Tłuszcze: Orzechy - wszystkie oprócz brazylijskich (rzadko jem włoskie) Masło orzechowe/migdałowe/tahini itd. Olej rzepakowy i inne zdrowe(...)Kasza jaglana z wpc 🍚 3 1. Kokosowa owsianka z karmelizowaną gruszką 2. Jajka faszerowane pieczarkami 3. Dorsz z kaszą gryczaną i papryką 4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką + 3 wafle ryżowe 2. Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety
CzarnawisienkaPyszna kolorowa sałatka z dodatkiem nowalijek. Dużo rzodkiewki i ogórka a do tego szczypiorek. Dodałam też drobny makaron, który idealnie wkomponował się do sałatki. składniki: 250 g drobnego makaronu, u mnie małe kokardki Czaniecki 300 g rzodkiewek 3 średnie długie ogórki 400 g chudej wędliny (szynka lub kiełbasa szynkowa) duży pęczek szczypiorku majonez Makaron ugotować al'dente, przelać wodą
Monia miesza i gotuje