Dawno miałam na nie ochotę:) Tym razem Wegetariańskie sajgonki SKŁADNIKI: 1 op papieru ryżowego 100g makaronu ryżowego 3 kolorowe papryki 1 marchewka 2 ząbki czosnku pikantny sos sojowy olej sos z pomidorów przeprawiony sosem sojowym, kolendrą i tymiankiem Wszystkie warzywka pokroić w drobne krótkie paseczki. Podsmażyć je na oleju z dodatkiem pikantnego sosu sojowego i dwoma ząbkami czosnku. Warzywa muszą(...)mieć wyrazisty smak, ponieważ makaron ryżowy go wchłonie. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W ciepłej wodzie zamoczyć jeden płat papieru ryżowego, a następnie przełożyć na deskę. Nałożyć farsz warzywny i trochę makaronu. zawinąć zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu- jak gołąbki. Zwinięte sajgonki smażyć na dość głębokim oleju tak by z każdej strony się pięknie zarumieniły
MarciochaKucharzyPowoli zaczyna się sezon na pora :) Składniki na 1 porcję: - makaron kukurydziany - w zależności od ilości jaką lubimy zjeść (ja ilość makaronu spaghetti o średnicy palca), - 200 g pora, - 4 plasterki sera - najlepiej ostry, dojrzewający kilkanaście miesięcy, - szczypta pieprzu, sól. Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy ok. 10 min. 2. W międzyczasie kroimy na drobne paseczki pora. 3. Pokrojonego(...)pora dusimy z odrobiną oleju na patelni przez ok. 10 min, aż się zeszkli, dodajemy pieprz i sól. 4. Makaron wykładamy do foremki, kładziemy na nim pora i ser. 5. Zapiekamy przez 5 min w temp. 180 stopni do lekkiego rozpuszczenia się sera. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyZupę minestrone na bazie warzyw się gotuje i z makaronem czy ryżem bardzo dobrze smakuje. Nazwa od słowa włoskiego ministra (zupa) pochodzi i zawsze wychodzi. Warzywa, każdy dodaje swoje ulubione i wówczas wyjdzie „pyszne minestrone”. Składniki: 100 g pietruszki korzeń, 50 g pora, 80 g papryki czerwonej, 200 g marchwi, 70 g selera, 3 cebule szalotki, 100 g fasoli(...)szparagowej, 3 łyżki oliwy z oliwek, 400 g pomidorów krojonych w sosie (1 puszka), 1 łyżeczka sosu chili, 700 g bulionu, 1 łyżeczka cukru, 100 g bardzo drobnego makaronu np. literki, świeża bazylia, świeża szałwia, pieprz do smaku, ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku, parmezan, sól do smaku. Przygotowanie: Marchew, pietruszką, cebulę, kroimy w dużą kostkę, paprykę, selera w drobną
Moniki Smakołykibrokuł. Idealnie komponuje się z sosem serowym, który jak wiadomo nie do końca jest korzystny dla nas, dlatego proponuję lżejszą i równie smaczną alternatywę! Składniki: -> 100 gram makaronu penne pełnoziarnistego -> 100g sera Mozzarella -> 1/2 opakowania jogurtu greckiego -> sól,pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, chilli Wykonanie: Makaron i brokuł gotujemy w osobnych garnkach(...)jogurt grecki i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi, jeśli chodzi o chilli to ilość zależna od preferencji [ ja osobiście dodaję dość sporo]. Gdy nasz makaron i brokuł są gotowe, rozgrzewamy odrobinę oliwy na patelni i wsypujemy makaron oraz brokuł. Smażymy przez kilka chwil często mieszając. Kolejny dodajemy pokrojony w kostkę ser Mozzarella. Ciągle
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Przy okazji robienia zakupów zobaczyłam dziś na sklepowej półce ciekawie wyglądający makaron - małe kokardki. I przypomniała mi się sałatka, którą kiedyś częstowała mnie Koleżanka. Zrobiła ją z makaronu typu orzo. Ja po swojemu ją zmieniam i przygotowuję, gdy w czwartek zostaje mi wędlina kanapkowa. A że sezon różnych chorób i przeziębień trwa, dodatek czosnku jest tu zbawienny ;) Składniki: 5 garści(...)makaronu małe kokardki (lub 3 garści orzo) kilka plastrów szynki 5 ząbków czosnku 1/6 czerwonej papryki (latem świetny jest świeży ogórek) czubata łyżka majonezu sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Szynkę i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek zetrzeć do sałatki na tarce z małymi oczkami. Dodać majonez. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem
Weekendy w domu i ogrodzieskórki, pokrojonych) - 1 średniej wielkości cebula - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka cukru - papryczka chilli (opcjonalnie) - papryka słodka, ostra - S&P - olej do smażenia - świeża bazylia i oregano - makaron do spaghetti + woda do jego ugotowania - starty ser Cebulę obrać i drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (i posiekaną papryczkę chilli - ilość(...)dodać cukier i doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną bazylię i oregano - ilość uzależniona od Waszego smaku (ja dodałam po ok.1 łyżce posiekanej bazylii i oregano). Wstawić wodę na makaron. Posolić i gotować wg zaleceń na opakowaniu. Makaron odcedzić - nie przelewać zimna wodą. Wyłożyć porcję makarony na talerz, dodać trochę startego sera i zalać sosem. Smacznego! ____________________________ /*wpis zawiera
CookYourselfpodaniu danych, pojawia nam się lista restauracji, gdzie możemy złożyć zamówienie. My szukaliśmy Pizzeri Stopiątki. Kolejnym krokiem jest wybór, z szerokiego menu, jedzenia. Pizzeria Stopiątka, oprócz pizzy, możemy znaleźć makaron i pierogi. My, żeby mieć całościowy obraz Pizzeri zamówiliśmy z każdej kategorii po daniu (no dobra przy pizzy zatrzymaliśmy się na dłużej - wybraliśmy firmową Stopiątkę, Bosto i Rimini, makaron - Zbójnicki(...)zamówień. W zamian mieliśmy dostać 10 zł rabat na kolejne zamówienie. Miło z Pana strony, ze nas poinformował. Jak powiedział, tak się zjawił. Razem z kolegą przynieśli gorące pizze, makaron i pierogi. W zamian za opóźnienie, dostaliśmy wspomniany rabat i sok. Duży plus dla Pizzerii za dbanie o dobro klienta. Teraz przyszła pora na degustację. Wszystko wyglądało mega apetycznie
CookYourselfumiar, ponieważ spożywany z nadmiernych ilościach spowalnia wchłanianie jodu. Odpowiednio przyrządzony z całą pewnością zachwyci nawet tych, którzy za warzywami nie przepadają. Dziś mam dla Was przepis na przepyszny makaron z jarmużem i soczystym kurczakiem marynowanym na ostro. Dodatkiem do niego jest fantastyczny dressing. Danie lekkie, a zarazem niezwykle sycące! Świetne na wiosenny, smaczny obiad! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * jarmuż(...)cytryny – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kurczaka oczyszczamy, kroimy w paseczki, posypujemy solą , pieprzem, chili, papryką, czosnkiem i zalewamy niewielką ilością oliwy. Po zamarynowaniu smażymy do miękkości. Makaron gotujemy al dente , pomidora kroimy w ósemkę. Jarmuż gotujemy kilka minut w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. 100 ml oliwy z oliwek mieszamy ze szczyptą soli,i pieprzu, płaską łyżeczką
Ostra na Słodkoblogu zawitały już makarony marchewkowe, buraczkowe, teraz pora na kolejny zdrowy substytut makaronu. Tym razem na ''talerzu'': cukinia. Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie(...)Mają wyjść paseczki szerokości tagliatelle. 2. Paseczki układać na durszlaku i posypać je solą, Po około 30 min sparzyć je wrzącą wodą uważając by się nie poparzyć. 3. Osuszyć makaron papierowym ręcznikiem. Posypać pieprzem. 4. Cukiniowy makaron przełożyć do naczynia z pesto, dodać skórkę z cytryny, oraz pokrojone awokado oraz słonecznik 5. Podawać na talerzach posypane parmezanem, odrobinką siekanej
KreatywnePinyKuchnia włoska kojarzy nam się głównie z makaronami, bogatymi sosami pomidorowymi i pizzą. Kiedy myślimy o kuchni włoskiej z perspektywy przygotowywania potraw na świeżym powietrzu nie wolno nam zapomnieć o stekach. Włosi znani są od pokoleń z produkcji jednej z najlepszej wołowiny na świecie. Mowa tu o Hianinie, znanej już od starożytności rasie bydła, hodowanej w rejonach Toscani z której(...)pomidorowymi. Prawdziwym sekret uzyskania wspaniałego smaku takiego sosu jest grillowanie jego składników zanim je połączymy. Wiele włoskich przepisów poleca grillowanie mięsa, następnie wymieszanie go z sosem i podanie na makaronie. Włosi nie duszą mięsa w sosach tak bardzo jak mogłoby nam się to wydawać. Aby uchwycić prawdziwe włoskie smaki z grilla, polecamy kilka przepisów na danie z grilla rodem
naRuszciemnie na tą stronę z prostym ale ciekawym przepisem. Przekonajcie się sami jaki aromatyczny jest kurczak w takiej panierce- i to bez żadnego glutaminianu sodu! CYTRYNOWO-TYMIANKOWY KURCZAK Z MAKARONEM I SAŁATĄ LODOWĄ (na 6 osób) 2 podwójne piersi kurczaka 2 jajka 1 duża cytryna 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków tymianku 1 szklanka bułki tartej 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki pieprzu oliwa do smażenia 3 łyżki masła 1 opakowanie makaronu Casarecce 1 średnia sałata lodowa 1/3 szklanki oliwy 3 łyżeczki cukru 1 garść zielonych winogron bez pestek Zaczynamy od opłukania i przygotowania piersi. Z każdej podwójnej piersi otrzymamy cztery kotlety. Nastawiamy wodę na makaron. Dwa jajka wbijamy na głęboki talerz i rozbełtujemy. Na płaski talerz ocieramy skórkę
les mirabellesprzepadam za sałatkami makaronowymi, jednak makaron ryżowy przekonał mnie swą delikatnością i subtelnością. Makaron ten znajdziecie w sklepie na półce ze zdrową żywnością, nie ma cholesterolu więc tym bardziej warto. Sałatka jest godna polecenia i wypróbowania. 100 g makaronu ryżowego 1 długi ogórek 1 puszka kukurydzy pęczek koperku opcjonalnie szynka gotowana majonez, sól, pieprz Makaron ugotować zgodnie
Jadło i czytadłoMakaron ze szpinakiem (też pappardelle) cieszy się na blogu dużym powodzeniem więc myślę, że i ten makaronik również Wam zasmakuje. Ta wersja jest nieco bogatsza o kawałki kurczaka i sos śmietanowo-jogurtowy ale równie smakowita i szybka w przygotowaniu. składniki: 250 g makaronu pappardelle Czaniecki 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka 300 g szpinaku, u mnie mrożony(...)szpinak i odparować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz usmażonego kurczaka. Dodać też śmietanę oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę dusić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente. Dobrze osączyć i wrzucić do sosu. Wymieszać i nakładać na talerze
Monia miesza i gotujenasz pomysł i jesteśmy przekonani, że na pewno będzie Wam smakować. Zobaczcie zatem co wymyśliliśmy. Bakłażan zapiekany z farszem makaronowym (4 osoby) Składniki: 4 małe bakłażany 1/3 opakowania makaronu (w stylu makaron babuni) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1 serek w typie oscypka oliwa z oliwek czarnuszka, sos sojowy, cząber, oregano, pieprz, sól, ostra papryka, grzybowy sos sojowy(...)bakłażany nabierają mocy :) my możemy zająć się farszem. Nastawiamy mały rondelek z jedną szklanką wody i dolewamy 2-3 łyżki sosu sojowego. Kiedy woda z sosem zagotuje się wrzucamy makaron i gotujemy 5 min. W tym czasie kroimy papryki w drobną kostkę. Również w kostkę kroimy wycięte środki bakłażana, wcześniej opłukując je pod bieżącą wodą. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy
vegetaniekaszy Bulgur 2 średnie papryki, czerwona i pomarańczowa 2 gałązki selera naciowego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1/4 szklanki czerwonej fasoli 3 łyżki rodzynek 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 garści makaronu w typie Spätzle 1 mała papryczka chili 1 łyżka stołowa zielonej pasty curry oliwa z oliwek pęczek szczypiorku tymianek, kurkuma, pieprz Zaczynamy od kaszy, którą zalewamy wrzącą wodą(...)warzywnym. Wtedy do gorącej wody dodajemy 1/2 kostki bulionu warzywnego. Kaszę odstawiamy na 25 min. pod przykryciem, musi wchłonąć wodę. Następny krok to wstawiamy w małym garnku wodę na makaron. Najlepiej zagotować wodę w czajniku i przelać wrzątek do garnka, do którego wrzucamy makaron, dodajemy nieco soli i łyżeczkę kurkumy. Teraz kroimy warzywa, tzn. paprykę i seler naciowy. My lubimy
vegetanie