ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:515/1378)

Kawowe eklerki 160

blogu są już klasyczne eklerki z kremem budyniowym ( przepis- klik ). Dzisiaj, tak jak obiecałam, nowoczesna wersja eklerów- z kawą :). Podłużne ciastka z ciasta parzonego nadziane kremem kawowym i polane czekoladową polewą również z nutą kawy. Obłęd!! A od jutra zaglądajcie po inspiracje na Tłusty Czwartek! Będą pączusie i to nie jedne ;). Składniki: (na 8 sztuk)   Ciasto: 45 ml mleka(...)wody 20 g masła szczypta soli 50 g mąki pszennej tortowej 10 g mąki ziemniaczanej 3 jajka   Krem kawowy: 200 ml mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 żółtka 20 g mąki pszennej tortowej 10 g mąki ziemniaczanej 90 g cukru 1 op. cukru wanilinowego (16 g) 1 łyżka masła   Polewa kawowa: 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g), posiekanej

Nastoletnie Wypiekanie
Zimowy tort grylażowy 95

wymieszaj na gładką, puszystą masę. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Krem: W ganku ugotuj mleko, dodaj cukier i kaszę i gotuj kolejne 4 minuty cały czas mieszając, doprowadź do zagotowania. Gdy zgęstnieje zdejmij z ognia i wystudź.  Masło(...)Następnie, do masła dodaj porcjami kaszę cały czas miksując, aby masa była jednolita. Ja miksowałam mikserem planetarnym- zostawiłam na 3-4 minutki i krem był idealnie gładki i puszysty. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy ciasto będzie już zimne, przekrój je na blaty. Na pierwszej warstwie wyłóż rozpuszczoną czekoladę. Na kolejnej krem z kaszy.  Całość udekoruj za pomocą rękawa

Wielki apetyt
Ciasto a'la milky way bez pieczenia 132

Zapraszam na proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Do zrobienia ciasta wykorzystałam herbatniki Petit Beurre maślane i Nysanki (herbatniki w polewie kakaowej) od Cukry Nyskie . Ciasto jest idealne do kawki. Składniki: 200 g herbatników maślanych od Cukry Nyskie 3 czubate łyżki żelatyny 1/2 szkl gorącej wody 330 ml śmietanki 30% 1 szkl cukru pudru 400 g serka naturalnego 2 szkl(...)gładką masę. Na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy. Gotową masę przekładamy na ciastka, wyrównujemy. Na masie mlecznej układamy warstwę herbatników w czekoladzie-lekko je wciskamy w krem. Wstawiamy ciasto do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie drobno siekamy czekoladę. Tężejącą galaretkę przelewamy na herbatniki w czekoladzie i wstawiamy ciasto ponownie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sernik jogurtowy borówkowo-cytrynowy 174

zasadzie mój tort urodzinowy. Nie lubię za słodkich deserów, ciasta z kremem w takie upały to za duże ryzyko,  a bezglutenowe spody trochę mi się przejadły… Postawiłam więc na jogurt grecki z borówkami i masą cytrynową, jako dwa przeciwstawne smaki, które połączone w jedno dadzą całkiem miły efekt dla podniebienia. No i dały Składniki na warstwę jogurtowo(...)może dodatkowo trzeba będzie przecedzić borówki przez sito, aby pozbyć się skórek. Ja użyłam thermomix i nie było to konieczne. Kremówkę ubić na sztywno i na czas dalszego przygotowania ciasta wstawić do lodówki. Żelatynę wsypać do małego garnczka i zalać wodą, tak aby woda nieznacznie wystawała ponad poziom żelatyny. Wymieszać i pozostawić na 10 minut, żeby żelatyna napęczniała

gutfut
Kakaowe babeczki z kremem adwokatowym 135

łyżeczki cukru wanilinowego Uwaga! Dziś użyłam gotowego nadzienia cukierniczego adwokatowego (brak likieru adwokat w domu), ale Wam poniżej podaję przepis na pyszny domowy krem adwokatowy – idealny do zdobienia babeczek i przekładania ciast. Ilość wystarcza na duże ciasto. 0,5 litra mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 8 g cukru wanilinowego 2 łyżki cukru(...)grudek. Gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wlewamy po woli likier, miksujemy. Nasz krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim babeczki lub przekładamy ciasta. Jak przygotować kakaowe babeczki? Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier

Słodkie okruszki
Tort Szwarcwaldzki + 18 urodziny 220

stkowej imprezie w minioną sobotę- zabawa była przednia! Na urodziny zrobiłam właśnie ten tort- słynny Szwarcwaldzki. Pełen wiśni, składający się z 3 blatów mocno czekoladowego i dobrze nasączonego ciasta oraz kremu z bitej śmietany. Biorąc pod uwagę, że na imprezie były dzieci, tort zrobiłam w wersji bezalkoholowej, ale nie martwcie się- w przepisie podałam również wersję tradycyjną z alkoholem. Warto(...)Kochani serdecznie polecam ten tort- klasyczne połączenie wiśni z czekoladą na pewno Was zachwyci! Ja idę świętować, a Was zapraszam do lektury :). Składniki: (na tortownicę o średnicy 27 cm) Ciasto czekoladowe: 180 g miękkiego masła 1 i 1/4 szkl cukru 40 g naturalnego ciemnego kakao 1 i 3/4 szkl mleka 100 g czekolady deserowej 3 jajka, w temperaturze pokojowej szczypta

Nastoletnie Wypiekanie
ciasto z orzechową wkładką 153

upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i pieczemy drugi taki sam biszkopt. Ewentualnie możemy upiec jeden biszkopt z podwojonej porcji a następnie przekroić na dwa blaty. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej 7 białek 250 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy siekamy i mieszamy z mąką, bułką tartą oraz proszkiem(...)masa będzie ubita odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W między czasie ucieramy masło z kawą. Następnie stopniowo dodajemy wystudzoną masę jajeczną i miksujemy do połączenia się, na jednolity krem. wykonanie ciasta: Na jeden blat biszkoptu rozsmarowujemy ok. 3 łyżki powidła śliwkowego. Ciasto orzechowe smarujemy 1/2 cz. masy i kładziemy masą do powidła. Wierzch ciasta również smarujemy masą. Spód drugiego blatu smarujemy

Domowy Smak Jedzenia
Orzeźwiające ciasto porzeczkowo-agrestowe 210

średnicy 37x26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.Piec w 180 º C przez 30 min.lub do suchego patyczka.Kiedy ciasto dobrze wystygnie ściąć wierzch ciasta,resztki przydadzą się do obsypania. Krem z czarnej porzeczki 600 ml śmietanki 30% 500 g czarnej porzeczki 3 łyżeczki żelatyny 50 g cukru pudru  4 łyżki cukru Porzeczki umyć i zasypać 4 łyżkami(...)agrestu i mieszać aż masa zgęstnieje.Powstałą masę przelać do miseczki i odstawić do wystudzenia.Wystudzoną frużelinę rozprowadzić na masie z czarnej porzeczki.Na wierzch rozsypać pokruszone ciasto,które zostało po ścięciu wierzchu. Krem z białej czekolady 200 ml śmietanki 30% 150 g białej czekolady 20 g masła Śmietankę przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia.Zestawić z ognia, wrzucić połamaną

Anielskie wypieki
miodownik piernikowy z masą budyniową 102

wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon oraz sodę, mieszamy razem wszystkie składniki, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy miód, jajka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszki (20cmx35cm) wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor, na jeden surowy wykładamy masę orzechy i pieczemy przez(...)gotującego się mleka. Podgrzewamy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. wykonanie ciasta: Pierwszy blat ciasta smarujemy ok. 3 łyżkami powidła, wykładamy 1/2 cz masy. Przykrywamy drugim blatem, który również smarujemy powidłem i pozostałą częścią masy. Przykrywamy trzecim blatem z orzechami. Ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto KRÓWKA 978

łyżki wrzącej wody dodatkowo 150-200 g masy kajmakowej do nasączenia: sok z 1/2 cytryny + 1/3 szklanki przegotowanej wody płatki migdałowe do dekoracji Etapy przygotowywania ciasta KRÓWKA - nasączanie spodu biszkoptu, przekładanie kremem i dekorowanie masą kajmakową oraz płatkami migdałowymi Na samym początku skarmelizować cukier: na suchą patelnię wsypać zwykły cukier i podgrzewać go tak długo (na średnim ogniu(...)ostudzić. Spód ciasta nasączyć rozcieńczonym sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Następnie wsypać do niej cukier puder i wlać przestudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przygotowany krem przełożyć na spód ciasta. Na sam wierzch położyć drugą część biszkoptu, ewentualnie lekko go nasączyć sokiem z cytryny. Wierzch ciasta udekorować (lekko ciepłą) masą kajmakową i posypać płatkami migdałowymi. Kroić na drugi

Ugotować
MIODOWNIK 104

papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Każdą część ciasta rozwałkować na placek o średnicy formy, podsypując w razie potrzeby mąką. Do tortownicy włożyć pierwszy placek z ciasta i wstawić do piekarnika. Każdy placek piec przez ok. 6 - 7 minut na delikatnie złoty kolor (nie przepiec, bo blaty za mocno stwardnieją). Jeśli mamy 2 tortownice, możemy piec jednocześnie(...)kajmakową jednocześnie ją ubijając. Orzechy rozdrobnić w melakserze i dodać do masy dobrze ją mieszając. PRZEŁOŻENIE Placki układać jeden na drugim przekładając masą. Wierzch i boki również posmarować kremem. Całe ciasto obłożyć rozdrobnionymi orzechami, na wierzchu położyć kilka całych połówek. Ciasto przykryć szczelnie folią aluminiową lub włożyć do zamykanego pojemnika na ciasto i odstawić w miarę chłodne miejsce

Calzonella.com
Drożdżówki z jeżynami i kruszonką 146

postanowiłam wreszcie je upiec. W oryginalnej wersji bułeczki są z truskawkami. Ja upiekłam je z jeżynami bo jeszcze miałam mrożone. Bardzo lubię jeżyny bo są wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Mają te właściwości, że nawet po rozmrożeniu zachowują swój pierwotny kształt i nie rozłażą się tak jak inne owoce. Przepis pochodzi z tej strony z moimi zmianami. Wspaniałe puszyste(...)najpierw rozczyn ( wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru i odstawić do momentu aż drożdże ruszą) Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości na około 1,5 godziny. Gdy ciasto będzie wyrośnięte, należy je ponownie krótko wyrobić a następnie podzielić na 12 równych części

Na słodko lub wytrawnie
Waflowe serce tort dla Mamy z mlecznym kremem z truskawkami 166

Wiem, że Dzień Matki już minął, ale mimo wcześniejszych chęci, nie mogłam dodać tego przepisu wcześniej, bo sama robiłam torcik dopiero w środę po południu. Ale

Anioszek w kuchni
Tort Chałwowe-Karmelove 102

wysypanej mąką. Pieczemy 35 min w temp. 150 stopni z funkcją termoobiegu. Oczywiście wstawiamy biszkopt do zimnego piekarnika i nie wyjmujemy zaraz po upieczeniu lecz dopiero gdy ciasto lekko przestygnie. Aby przygotować krem trzeba się pogodzić ze złośliwą w tym przypadku chałwą, topimy ją w kąpieli wodnej tj. na garnku z gotującą się wodą ustawiamy szklaną lub metalową miskę(...)przestygł, gdy zacznie się lać jak kisiel możemy już nim polewać wierzch tortu, pamiętajcie, że ruchy muszą być energiczne i stałe inaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem.  By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu  będzie

Kuba Gotuje
Tort Chałwowe-Karmelove 87

wysypanej mąką. Pieczemy 35 min w temp. 150 stopni z funkcją termoobiegu. Oczywiście wstawiamy biszkopt do zimnego piekarnika i nie wyjmujemy zaraz po upieczeniu lecz dopiero gdy ciasto lekko przestygnie. Aby przygotować krem trzeba się pogodzić ze złośliwą w tym przypadku chałwą, topimy ją w kąpieli wodnej tj. na garnku z gotującą się wodą ustawiamy szklaną lub metalową miskę(...)przestygł, gdy zacznie się lać jak kisiel możemy już nim polewać wierzch tortu, pamiętajcie, że ruchy muszą być energiczne i stałe inaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem.  By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu  będzie

Kuba Gotuje