Dziś udoskonalona wersja tego budyniu, który świetnie nadaje się jako krem do ciast (przepis na pyszne, bezglutenowe ciasto czekoladowe z jego wykorzystaniem wkrótce na blogu). Dzięki paście kokosowej jest aksamitnie gładki. Gdy pominiemy alkohol, można go przelać do słoiczków i wziąć do pracy/szkoły. Budyń przygotowujemy jak ten , ale dodajemy do niego na końcu gotowania, razem z czekoladą, następujące składniki
Qlinarnie i Qlinarniegrosz), przekładany pokruszoną bezą i borówkami Tort sam w sobie nie jest za słodki, a wręcz panuje idealna równowaga między słodkimi dodatkami, a samym ciastem i kremem. Tort świetnie komponowałby się również z wiśniami w spirytusie, ale ponieważ był przygotowany dla dzieci, zamiast nich dodałam borówek, które wciąż w czeluściach mojej zamrażarki przypominają nam o lecie. Góra
gutfutTarta cytrynowa, to bardzo orzeźwiające i pyszne ciasto. Pierwsze skrzypce gra tu bez wątpienia cytryna, a krem brzoskwiniowy dodaje ciastu jedynie słodyczy. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 260 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 70 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 3 jajka 2 cytryny 2 budynie waniliowe z cukrem(...)cukru 160 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem brzoskwiniowy: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka brzoskwiniowa + 200 ml wody 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i posiekane nożem masło. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki
Passions hobbies lifekremówkę. Zamiast ciasta francuskiego alb półfrancuskiego – biszkopt. Pokryty wspaniałą, kremową, budyniową masą tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * mąka pszenna – 3 czubate łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * jajko – 4 szt * budyń waniliowy – 40 g * cukier – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM BUDYNIOWY: * mleko tłuste
Ostra na Słodkojest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można dodać kilka łyżek soku z wiśni lub kilka wydrylowanych wiśni. Składniki 1 kg truskawek (można użyć mrożonych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKruche czekoladowe ciasto i krem kawowy na bazie masy krówkowej i serka mascarpone z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Muszę przyznać, że jestem zachwycona tym mazurkiem. Jeden z najlepszych jakie jadłam! Mazurek kawowy w kształcie pisanki zapewne ozdobi wielkanocny stół, a miłośnikom kawy na stałe wpisze się w świąteczne menu. Bardzo polecam! Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 180 g masła
Oryginalny smaks.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); CIASTO CZEKOLADOWE (BEZ JAJEK) Z KREMEM Z MLEKA W PROSZKU Składniki na ciasto: - 230 gram mąki pszennej - 50 gram kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 230 mililitrów gorącej wody(...)Przygotowanie kremu: Gotujemy wodę z margaryną i cukrem. Zdejmujemy z ognia i po łyżce dodajemy mleko w proszku, nieustannie mieszając. Przestudzamy. Ścinamy cienką warstwę ciasta z ostudzonego wybiegu. Skrawki odkładamy na bok. Na krążek wylewamy krem. Całość posypujemy rozdrobnionymi w palcach ścinkami z wierzchu. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakupotem zagnieść i już mamy poczęstunek do gorącej herbaty w domowym zaciszu, uwielbiam je! Rozsypują się w ustach. Idealna również na święta dla tych którzy nie lubią ciast z kremami. I jeszcze jedna uwaga do tych ciasteczek ma być masło, nie margaryna! Składniki: Na dużą blachę ciastek 25 dag mąki pszennej 20 dag masła 82% 50 g mąki ziemniaczanej(...)cukru pudru, dodać żółtka, szczyptę soli i zmiksować. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, suchym makiem oraz proszkiem do pieczenia, dodać do maślanej masy, zagnieść ręcznie lub mieszadłem do ciasta kruchego- ciasto będzie się troszkę lepić ale takie ma być, włożyć do lodówki na 10-15 minut ale nie na dłużej bo zrobi się twarde a ma być o konsystencji
Wanilia i KardamonZapraszam na super ciasto. Krucha tarta z kremem śmietanowo-kajmakowym (z kajmakiem od Helio) smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się na stole. Jest to ciasto idealne na na rodzinne uroczystości i nie tylko. Polecam Składniki: ciasto:100 g masła 1 szkl mąki orkiszowej tortowej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 250 g mascarpone(...)piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (ja piekłam bez obciążenia). Upieczony spód tarty wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. Krem: do miski wkładamy mascarpone i kajmak i miksujemy do połączenia. Przekładamy masę do szprycy i nakładamy na spód tarty. Dekorujemy tartę i wstawiamy do lodówki
słodkie i nie tylko historie kulinarnepuszki ananasów, miałam robić sałatkę ale się rozmyśliłam i upiekłam ciasto. ANANASOWIEC SKŁADNIKI: Biszkopt jajka - 4szt mąka ziemniaczana -1 szkl proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki cukier kryształ 0,5 szkl sól BEZA WIÓRKOWA: cukier puder -3/4 szkl wiórki kokosowe -100g białka jaj -3 szt KREM ANANASOWY: margaryna palma -250 g żółtka jaj -3 szt cukier puder(...)włożyć połowę pokrojonych ananasów,dokładnie wymieszać. WIERZCH CIASTA Na suchą patelnię wsypać cukier kryształ i wiórki kokosowe,mieszając doprowadzić do zrumienienia wiórków,ostudzić. SKŁADANIE CIASTA: 1.biszkopt 2.połowa kremu 3.beza kokosowa 4.reszta kremu 5.reszta pokrojonych ananasów 6.ananasy na wierzchu,posypać zrumienionymi wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawić do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusidół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ciasta ostrożnie wyjąć z blaszki. Jedno ciasto wyrównać z wierzchu i położyć na paterze. Krem: 7. Po otwarciu puszki z mleczkiem zebrać z wierzchu tylko białą cześć mleczka bez wody (proszę uważać, jak dostanie się choć trochę wody mleczko nie będzie(...)Dodać ksylitol i wymieszać. 8. Połowę ubitego mleczka wyłożyć na wyrównane ciasto na paterze. Banana pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Plasterki poukładać na kremie i posypać kakao. Przykryć drugim krążkiem ciasta i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i posypać kakao. 9. Tort ozdobić poszatkowanymi orzeszkami, różyczkami i orzechami laskowymi. Udanych wypieków
Mała Cukierenkapłat (25cm x 42cm) ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki sezamu Dodatkowo: tarty parmezan lub ser Gruyère do podania świeży tymianek Przygotowanie: Paluchy z ciasta francuskiego: 1) Płat ciasta francuskiego pokroić na 10 równej grubości pasków, następnie każdy pasek przekroić na pół zostawiając ok. 1 cm od końca, obie części okręcać wokół siebie wg instrukcji poniżej, końce skleić ściskając(...)zmiksować blenderem na gładki krem. 5) Gotową zupę podawać na gorąco z dużą ilością tartego parmezanu lub sera Gruyère, odrobiną świeżego tymianku i paluchami z ciasta francuskiego. Artykuł Zupa-krem z cebuli z paluchami z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meoprószamy bułką tartą. Gdy ciasto jest schłodzone wyjmujemy je z lodówki/zamrażarki, dzielimy na 2 równe części... ...i rozwałkowujemy na placki o wielkości blachy, w której będziemy je piec, następnie rozwałkowany placek nawijamy na wałek i przekładamy na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut. Następnie przystępujemy do przygotowania kremu. Krem: 1 litr mleka(...)stale mieszamy. Gdy zgęstnieje i zagotuje się, gorący krem przekładamy i równomiernie rozprowadzamy na jednym z placków... ...i przekrywamy go drugim plackiem, przygniatając go lekko, by przywarł do kremu. Gdy ciasto ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem i jemy
Taste Of My DayPrzygotowanie tego ciasta wymaga nieco cierpliwości, bo krem brzoskwiniowy długo twardnieje, a dopiero jak będzie odpowiednio gęsty, to można wylać na nim tężejącą galaretkę. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego lub zwykłego 120 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki wody Na krem i galaretkę: 1 duża puszka brzoskwiń(...)przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Krem: Brzoskwinie ułożyć na sitku żeby były dobrze odsączone (1-2 połówki można odłożyć i drobno pokroić do galaretki), po czym zblendować je ma rzadki mus. Do miski
Passions hobbies lifeDawno nie było nic słodkiego, tak więc dziś zapraszam Was na ciasto z kremem budyniowym i bananem, a wszystko to na delikatnym biszkopcie. Mówię Wam to była prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Składniki: biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru masa budynowa 1 L mleka 1 duży budyń czekoladowy 1 duży(...)stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Tortownice o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy około 12 minut. Wystudzić. Mleko podzielić na 2 razy po 500 ml. Z 1 części mleka odlać 1/2 szklanki
magiczna kuchnia Kasi