ciasto z kokosową bezą w środku, jedno z moich ulubionych SKŁADNIKI BISZKOPT: blaszka 24x38 cm 7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Beza kokosowa: 4 białka, ¾ szkl. cukru, 1 szkl. wiórek kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i mieszamy łyżką. Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao- mieszamy dokładnie. Przełożenie ciasta Biszkopt- krem- beza kokosowa – krem – biszkopt- polewa – wiórki kokosowe
słodki bratekProste i eleganckie ciasto, w sam raz np. na...imieniny :) Dla fanów kremu budyniowo - maślanego i dla wielbicieli suszonych śliwek. Także dla amatorów gorzkiej czekolady, bo jest jej tu znacząca warstwa...i w tym miejscu muszę się przyznać, że ja do tej grupy się nie zaliczam; nie lubię gorzkiej czekolady i już. Troszeczkę mi więc przeszkadzał jej smak(...)sicie ( można je nawet rozłożyć na ręczniku papierowym aby wchłonął nadmiar wody ) i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je na kremie. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Polać śliwki. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce *** . Smacznego :) * biszkopt można nasączyć, np. likierem kawowym lub mocną, osłodzoną herbatą z dodatkiem
Opowieści z piekarnikajeszcze daleko, ale mnie ciągnie już do tych smaków. Najbardziej do tych piernikowych smaków. I takie właśnie przygotowałam ciastka. Kruche z piernikowym kremem...po prostu rozpływające się w ustach. Jak macie ochotę to polecam :) Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki śmietany 12 % Krem: 330 ml śmietanki kremówki(...)mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder do smaku, ubijamy do połączenia się składników. Następnie krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 4. Przekładanie i dekorowanie: Następnie kremem przekładamy prostokąty ciasta wyciskając rozetki. Wierzch ciastek również dekorujemy rozetkami, oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy posypką i gotowe. 5. Podanie: Ciastka podajemy od razu lub po kilku godzinach gdy trochę zmiękną. Smacznego
Izabelawkuchniwyczerpania składnika. Tak powstałą masę ( 3/4) wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim i wierzch dekorujemy resztą kremu. Składniki na polewę rozpuszczamy w rondlu i mieszamy aż się dobrze połączą. Gdy przestygnie i zacznie tężeć polewamy nią ciasto i możemy sobie zaszaleć ze wzorkami. :) Jeszcze kilka słów o polewie. Często dostaję maile z zapytaniem o przepis dobrą polewę. Jakie proporcje(...)szklanki mąki. Dla mnie to za dużo. Tu jeszcze idzie krem, a więc nim można podgonić, a później przypieczętować polewą. Ja osobiście lubię jak z lekko słodkiego ciasta jest przejście w słodszy krem. I taki właśnie jest ten przepis
Dieta moja pasjabudyniu. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :) Ciastko podałam na talerzyku, który otrzymałam w ramach współpracy od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki śmietany 12 % Krem: 1 galaretka o smaku owoce leśne 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) Dodatkowo: mąka pszenna(...)ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestygnięcia. 3. Przekładanie: Kwadraty ciasta przekładamy letnim kremem i oprószamy obficie cukrem pudrem. Dekorujemy borówkami ( wcześniej umytymi i osuszonymi ). 4. Podanie: Podajemy i smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi
Izabelawkuchniwanilina lub prawdziwa wanilia Składniki na poncz: v Sok ananasowy v Woda/cukier v ewentualnie ananas z puszki( u mnie mango i ananas) Składniki na krem: v 2 jajka v 120 cukru v 30 g maki pszennej v 500 ml mleka v 250 ml słodkiej śmietanki(...)kopuły (odwórconej miski). Dolny krążek nasączamy ponczem( u mnie sok ananasowy/woda/cukier), rozprowadzamy 1/3 kremu, na krem kładziemy kawałeczki ananasa, przykrywamy drugim, uprzednio nasączonym krążkiem. Tort pokrywamy pozostałym kremem i równomiernie obsypujemy okruchami ciasta biszkoptowego. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Wersji tortu mimosa jest kilka. Ta klasyczna jest bez owoców, krem budyniowy wymieszany z bitą śmietaną, jest
Mia Cucina Sofietasobie jest najlepszą rekomendacją smaku :) Składniki na tortownicę o śr. 20 cm: (inspiracja: " Mój punkt smaku ") Ciasto: 3 jajka 180 g cukru 130 g mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju Krem: 1 łyżka żelatyny 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 5 bananów sok z cytryny(...)pozostawiając nieruszony ok. 0,5 cm brzeg i spód wybrać delikatnie środek ciasta, tak aby powstała okrągła miseczka. Wybrane ciasto dokładnie rozkruszyć do jakiegoś naczynia. Na spodzie ciasta rozsmarować odrobinę kremu, ułożyć na nim obrane ze skórek banany i skropić je sokiem z cytryny. Wyłożyć resztę kremu formując kopułę, a wierzch dokładnie oprószyć pokruszonym wcześniej ciastem. Podawać po wcześniejszym
Simply Foodrobiła moja Mama. Postanowiłam to odmienić i spróbować sama ją upiec. A skoro mi wyszła i prędko znikła, to i Wam wyjdzie:) Składniki: Ciasto: 30 dkg mąki 30 dkg margaryny 6 łyżek wody przegotowanej 2 żółtka Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżki mąki zwykłej(...)minut). 3. Krem: Mleko zagotować z cukrem. Żółtka roztrzepać z odrobiną mleka, dodać obie mąki. Dobrze wymieszane składniki dolewamy do gotującego mleka i gotujemy ok 5 min. Ciasto przekładamy wystudzonym kremem, posypujemy cukrem pudrem. Do gorącego kremu można zetrzeć pół kostki masła i energicznie wymieszać
Kuchnia w czekoladzieMarysieńka to kolejne ciasto z przepisów Siostry Anastazji. Biszkopt czekoladowy z orzechową wkładką i pysznym kremem budyniowym. Ja oczywiście zrobiłam drobne zmiany. Biszkopt upiekłam według mojego przepisu i przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru i dodałam mielone migdały. Ciasto warte upieczenia. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 2 łyżeczki(...)garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, wkładka orzechowa, połowa kremu, biszkopt, polewa, mielone migdały
Ala piecze i gotujeraczej skomplikowanych ani tanich, ale ciut pracy naprawdę się opłaci. Poza tym nadaje się na specjalne okazje np. w roli tortu urodzinowego. Czarny las o ciasto składające się z trzech warstw: brownie, kremu waniliowego i owocowej fużeliny. Zazwyczaj owocowa warstwa jest w wiśni, ale zrobiłam ją z malin, bo aktualnie mam jej wysyp w ogrodzie, a poza tym połączenie czekolady(...)zresztą Nina sprawdzała, czy moje ciasto będzie chociaż w połowie dobre jak jej to wczorajsze z makiem. Widzicie te dziurki? Tak właśnie Miśka sprawdzała jakość! Wystudź ciasto. Składniki na 2 warstwę czyli krem waniliowy: 1 kostka naturalnego tofu 180-200 g puszka mleka kokosowego 400 ml sok z połowy cytryny 4 czubate łyżki cukru waniliowego, najlepiej domowej roboty, lub łyżeczka
greenscarfsztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem. Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek, 450g masła, 400g cukru(...)końcówką Wilton M1 robić na torcie róże zaczynając od dołu dekorując najciemniejszym kolorem. Następną warstwę dekorować jaśniejszym kremem, ostatnią zaś najjaśniejszym. Tort przechowywać w lodówce. Do zabarwienia masy użyłam fioletowego barwnika Wilton , który otrzymałam do testowania ze strony emako.pl oraz paterę do ciast z kloszem . Niestety tort okazał się bardzo wysoki i niestety nie mogłam go przykryć, ale klosz świetnie
Z miłości do słodkościsię, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi […] Artykuł Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopesię, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi […] Artykuł Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeMuszę to przyznać, miłością ogromną darzę i nie potrafię odmówić sobie bezy, ciasta z kremem i z owocami, co jest moją zmorą i niestety "przekleństwem" :( Zatem jak sami rozumiecie, zwyczajnie nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu. Sernik z wiśniami i bezą to ciasto,plasujące się w czołówce moich najulubieńszych! Przekonajcie się sami dlaczego :) Składniki: 2 jajka pół szklanki cukru
Taste Of My Dayznikają błyskawicznie - oboje z C. je uwielbiamy, łatwo też można je ze sobą zabrać. Dzieci koleżanki się nimi zajadają z wielkim zapałem - są zdecydowanie łatwiejsze w konsumpcji niż ciasta z kremem, gdzie potrzeba łyżeczek. Tu wystarczą małe łapki, i kawałeczki babki znikają jeden po drugim w uradowanych pyszczkach. Już mam zamówienie na kolejną - jeszcze przed Świętami C. chciałby poczęstować ciastem
Pożeraczka, czyli raz adobrze