ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:494/1378)

Tartaletki z lekkim kremem budyniowym 127

Czym można zrobić swojej rodzinie przyjemność :) ? nie mam już wątpliwości, że tymi pysznymi tartaletkami :) Niesamowity maślany smak ciasta kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi truskawkami . Coś pysznego :) Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia: 180 C  Ilość porcji : 8 - 10       Składniki: 1,5 szkl. mąki 120 g masła 1/4 szkl. cukru 2 żółtka szczypta(...)soli Krem: 300 ml mleka 1/2 szkl. cukru torebka budyniu waniliowego 100 g masła Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę i cukier, następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp.180

Różne smaki w kuchni
Truskawkowa pianka z kremem czekoladowym, czyli ptasie mleczko z 4 składników 117

ciasto jakiś czas temu było moją małą improwizacją z wykorzystaniem minimum składników i dysponując niewielką ilością czasu.  Okazało się wielkim hitem i nie raz usłyszałam, że jest lepsze od klasycznego ptasiego mleczka. Jest naprawdę przepyszne i wprost rozpływa się w ustach! Delikatna pianka idealnie komponuje się ze słodką warstwą kremu czekoladowego. Pycha! Koniecznie spróbujcie.  (Forma(...)następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty. Na ciastka przelać masę. Całość wstawić do lodówki - do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie na wierzchu ciasta rozsmarować krem czekoladowy. (Dodatkowo wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi.)  (*) Na wierzch możecie użyć polewy lub kremu czekoladowego. Ja tym razem zdecydowałam się na nadzienie termostabilne Lauretta i uważam to za doskonały pomysł

Di gotuje
Ciasto Marlenka 115

Miodowe blaty przełożone kremem kajmakowym... Obłędne ciacho, które cudownie rozpływa się w ustach...  Ciasto jest dosyć pracochłonne, ze względu na wywałkowanie cienkich miodowych placków, ale naprawdę warto poświęcić ten czas, bo smak nam wynagrodzi włożoną w niego prace.  Składniki (blaszka 23/33) cm: ciasto: mąka pszenna ok. 4 szklanki + mąka do podsypywania, cukier puder 3/4 szklanki, miód(...)następnie przykrywamy go folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po łyżce masy kajmakowej oraz ostygnięty budyń.  Miodowy blat smarujemy kremem i przekładamy następnym. Wierzch ciasta również smarujemy masą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wkładamy na noc do lodówki

kulinarne odsłony pati
Tort cieniowany z kremem na bezie szwajcarskiej 149

Dzisiaj Walentynki i pewnie większość z was na ten dzień szykuje swojej drugiej połówce jakąś niespodziankę. Dlatego ten wpis będzie przypominał wpis walentynkowy ze względu na

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 168

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i pomidorów to idealne danie na chłodne dni. Nie dość, że nas rozgrzeje to jest tak bardzo sycąca, że zastąpi nam cały

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta z kremem i brzoskwiniami. 179

jakiś czas można zaszaleć. Poza tym, jak mawia moja serdeczna koleżanka, przyjemności należy sobie dozować. Mały słodki trójkącik specjalnie nie wpłynie na odczyt naszego nielubianego łazienkowego lokatora ;) Ciasto to krem z bitej śmietany i serka mascarpone na kruchym spodzie, z brzoskwiniami i prażonymi migdałami. Smaczne, słodkie, latem świetnie pasowałyby maliny lub truskawki. Polecam.   Składniki: Spód: 225 g mąki pszennej(...)krupczatki 150 g masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej wody  Krem: 250 g śmietany 36 %  125 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru  Na wierzch: brzoskwinie z puszki płatki migdałów Wykonanie:  Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować

zadanie-gotowanie
Kurczak curry z warzywami 144

W kolejnym wpisie pokażemy Wam jak przygotować szybkie wywodzące się z Azji danie. Kurczak curry z warzywami to połączenie ostrej pasty curry z delikatnym w smaku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto marlenka -pyszne i rozpływające się w ustach :-) 129856

Witam Kochani Dziś przychodzę do Was z przewspaniałym ciastem, które wywodzi się z Czech. mowa tu o marlence. Składa się ono z 6 miodowych spodów przełożonych kremem kajmakowym. Ciasto po nocy w lodówce wręcz rozpływa się w ustach.  Pięknie wygląda i bardzo dobrze się kroi. Idealnie nadaje się na rodzinne uroczystości czy święta. Przygotowanie ciasta wbrew pozorom nie jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Czarne dukaty-tort 188

Oreo  markiza (czekoladowe dwuwarstwowe kruche ciastko wypełnione białym kremem)          oreo «w USA: pogardliwa nazwa nadawana Murzynowi, który wrósł w środowisko ludzi białych lub popiera działalność instytucji przez nich prowadzonych Biszkopt(...)przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na blaty. Uwaga:  boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu. Krem

w mojej kuchni
Tort makowy z kremem kajmakowym na drugie urodziny bloga! 165

herbatki w sam raz. Zapraszam! Także, przy okazji chciałbym życzyć Wam radosnych, pogodny, smacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :) Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis: Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła Krem kajmakowy: 600 ml śmietanki kremówki 30-36%  200 g masy kajmakowej 150 g dżemu żurawinowego Dekoracja(...)połączenia się składników. Po tym ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 30-35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i odstawiamy na całą noc, dzięki czemu będzie się lepiej kroił na blaty. Kiedy biszkopt już odleżakuje zabieramy się za zrobienie kremu. Do misy miksera wlewamy kremówkę, dodajemy masę kajmakową

Kuchnia Łukasza
Duńskie ciasteczka. Ale czy na pewno...? 184

ciastkach, nie spływa na boki nawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki. Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru -  krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną i kwaskowym rabarbarem, świetnie równoważącym słodycz nadzienia. Delikatne, a jednocześnie zaskakująco sycące. Idealne na pożegnanie rabarbarowego sezonu - choć ja jeszcze(...)rabarbar: 200 g rabarbaru sok z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru 2 płatki żelatyny Ciasto rozmrozić, pokroić na 12 kwadratów. Marcepan, serek i białku utrzeć na gładki krem. Na każdy kwadrat ciasta wykładać porcję nadzienia, sklejać ze sobą dwa przeciwległe rogi, formując ciasteczka. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z kremówką. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Rabarbar umyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym. 302

kreatywność i pomysł.   Gorąco polecam i zachęcam do przygotowania tego fajnego, szybkiego i niebanalnego ciasta. Przy dekoracji troszkę mu pomogłam ;) Składniki: 3 opakowania ciasta francuskiego wiśnie drylowane, marmolada 2 opakowania  kremu do karpatek 500 g masła lub margaryny mleko Czekoladowe glacage: 240 ml wody 20 g żelatyny 260 g cukru 40g glukozy 100 g gorzkiego kakao(...)Następnie przygotowujemy krem karpatkowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na paterze układamy okrągły rant (lub jak w moim przypadku obręcz z tortownicy) i układamy pierwszy blat spiralnego ciasta. Smarujemy go od serca kremem karpatkowym. Układamy kolejny blat, krem, blat krem.  Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą  noc. Żelatynę zalewamy 100 ml wody. Ostawiamy do napęcznienia. W małym

Malinowe Pocałunki
Czekoladowe babeczki z granatem 122

już od jakiegoś czasu domagał się eksperymentu w postaci ciasta z granatem, ale nie tak jak to do tej pory robiłam - czyli w formie posypki na wierzch jakiegoś kremu, tylko ciasta pieczonego z granatem. Z braku czasu postanowiłam zrobić babeczki i powiem Wam, że pieczone pestki granatu całkiem przyjemnie w nich chrupały.  Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej

Cynamonowe szczęście
,, Babeczki z borówkami i kruchą bezą’’ 146

Delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Babeczki wprost rozpływają się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom boówek i bez! Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit oraz Garneczki Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego

Podróż w kulinaria