szybko i łatwo! Rolada kakaowa Składniki: 1 rolada Biszkopt kakaowy 4 duże jajka 90 g cukru pudru 3 czubate łyżki pszennej mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Krem mascarpone 250 g mascarpone 100 ml kremówki, 36% 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Czekoladowa polewa 150 g czekolady 1 łyżka golden syropu 1 łyżka śmietanki 2 łyżki perłowej posypki Nastaw piekarnik(...)boku. Ostudź Przygotuj krem. Umieść w miseczce mascarpone, kremówkę i wanilię, a następnie ubij. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej dodając śmietankę i golden syrop. Rozwiń biszkopt i posmaruj kremem. Zwiń ciasto w rulon i wstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij roladę i polej równomiernie polewą i udekoruj posypką. The post Rolada kakaowa na szybkiego appeared first on Blog kulinarny
codojedzenianiepełne szklanki cukru pudru 1 kostka masła (200 g) 2 łyżki miodu 1 łyżka sody oczyszczonej 2 jajka krem 1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym 0,5 l mleka 150 g cukru pudru 1,5 kostki miękkiego masła (300 g) wierzch ciasta 450 g orzechów włoskich 100 g cukru pudru 1/2 kostki masła (100 g) 2-3 łyżki miodu dodatkowo(...)mleka). Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Ucierać tak długo, aż utworzy się biały i puszysty krem. Składanie Dwa wcześniejsze upieczone blaty ciasta posmarować dżemem porzeczkowym i kremem budyniowo-maślanym. Ułożyć je jeden na drugim. Przełożyć na formę do pieczenia. Na samym wierzchu położyć ciasto wraz z orzechami włoskimi. Całość owinąć w folię (aby miodownik nie przeszedł zapachami
Ugotowaćrzeczonego maku, siekanych orzechów, gorzkiej czekolady i suszonej skórki pomarańczowe. Powiem Wam, że takie ciasta wymyślane cieszą podniebienie bardziej;)Ten Pieguskowy makowiec jest niezwykle aromatycznym, pełnym bakalii ciastem przełożonym kremem grysikowym o smaku waniliowym( aby nie zaburzać smaków maku, orzechów i pomarańczy zastosowałam najprostszy krem z możliwych). Jeśli tęsknicie już za smakiem Bożanorodzeniowych makowców to będzie godne ich preludium
Domowe ciastaroztopionego masła 1/2 łyżeczki kardamonu Sernik: 450 g mielonego sera z wiaderka 2 duże jajka 200 ml śmietany 18% 3/4 szklanki drobnego cukru 1 budyń do ciast i kremów Waniliowy smak Winiary sok z 1 dużej cytryny skórka z 1 dużej cytryny 250 g świeżych truskawek cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki na masę serową powinny
Kulinarne przygody Gatityktóre każdy ma w lodówce i mamy genialne ciasto. Idealne dla gości czy do zabrania na wyjazd w teren. Nie za słodkie i z owocami... kiedyś nie lubiłam ciast bez kremu teraz wręcz za nimi przepadam. Idealną chwilą jest, dla mnie, usiąść w ciszy i spokoju z herbatą czy kawą i kawałeczkiem ciasta... a już wkrótce chyba ta cisza
sierotka maRysia w kuchniI kolejne niesamowite słodkości w słoiczku! Tym razem zapraszam na Banoffee czyli przepyszny deser, który w oryginalnej wersji jest ciastem. Połączenie kruchego ciasta , puszystej śmietankowej masy
Ostra na Słodkoschudnąć czy po prostu nie przytyć podczas tegorocznych świąt?! Jeśli zastosujesz się do moich rad, dieta nie będzie ci potrzebna. 1. Sposób: Omijaj szerokim łukiem tradycyjne ciasta z kremem, margaryną i kilogramem białego cukru!! (szczegóły artykułu i przepisy tutaj!) 2. Sposób: Zrób i zabierz ze sobą zdrowe, dietetyczne i niskokaloryczne ciasto! (szczegóły artykułu tutaj!) 3. Majonez
IzaGotujeSałatka Wybierasz szybko schudnąć czy po prostu nie przytyć podczas świąt? Jeśli zastosujesz się do moich rad, dieta nie będzie ci potrzebna. 1. Sposób: Omijaj szerokim łukiem tradycyjne ciasta z kremem, margaryną i kilogramem białego cukru!! (szczegóły artykułu i przepisy tutaj!) 2. Sposób: Zrób i zabierz ze sobą zdrowe, dietetyczne i niskokaloryczne ciasto! (szczegóły artykułu tutaj!) 3. Majonez
IzaGotujepodzielić na 3 części i każdą z nich piec oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 stopni przez 15 min . Wszystkie przygotowane blaty ciasta odstawić do wystygnięcia. Krem: W połowie szklanki mleka rozpuścić budynie i trzy łyżki cukru. Resztę mleka zagotować i przygotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę (ok. 5 minut na najwyższych(...)masy. Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać masło. Rozpuścić w kąpieli wodnej i mieszać do czasu uzyskania gładkiej polewy. Do blachy przełożyć pierwszy placek ciasta. Posmarować połową powideł, a następnie delikatnie wyłożyć połowę kremu. Powtórzyć. Ostatni placek polać polewą czekoladową, ja dodatkowo udekorowałam go kolorową cukrową posypką. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmasła – 3 łyżki lodowatej wody Krem – 200 ml mleka (u mnie bez laktozy) – 2 żółtka – 1 jajko – cukier wanilinowy – 60 g cukru – 2 łyżeczki mąki pszennej – szczypta soli – 300 g brzoskwiń świeżych lub z puszki – do dekoracji cukier puder Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę(...)czasie zdjąć obciążenie i piec przez kolejne ok. 15 minut (piec na lekki złoty kolor). W tym czasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki wymieszać w mikserze na gładki krem. Wyciągamy podpieczone ciasto i wylewamy delikatnie na spód krem oraz układamy pokrojone w plastry brzoskwinie. Piec ok. 25-30 minut w temepraturze 160 stopni bez termoobiegu, aż masa zastygnie. Wyciągamy
I LOVE LIFEEkperymentalna wersja ciasta piernikowego, które przełożyłam kremem na bazie budyniu :) Składniki: Ciasto: - 500 g mąki pszennej - 50 ml mleka - 70 g margaryny - 1 jajko - 1 szklanka cukru - 1 łyżka płynnego miodu - 1 i 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 łyżeczki przyprawy do pierników Krem: - 350 ml mleka - 1/2 szklanka cukru - 1 kostka masła - 2 żółtka - 1 opakowanie budyniu waniliowego Dekoracja(...)studzimy. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, solą oraz sodą. Do mąki dodajemy wystudzony płyn i jajko, wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na 2 równe części i rozwałkowujemy. Pieczemy w temperaturze 120 C przez około 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem: w połowie szklanki mleka rozprowadzamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i dodajemy budyń. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z ognia
Zainspirowana w kuchniWuzetka to klasyk ciast, pyszna idealna na przyjęcia i do niedzielnej kawki. Bardzo smaczna jest również wuzetka z kremem karmelowym, robiłam ją dopiero pierwszy raz i myślę że to ciasto to rozkosz dla podniebienia. Upieczcie i spróbujcie sami, polecam(...)KREM KARMELOWY : 400 ml śmietany 30 % 2 cukry waniliowe 2 duże łyżki żelatyny, rozpuszczone w 1/2 szklance wrzątku 400 ml serka waniliowego, homogenizowanego 1 puszka masy krówkowej 400 HELIO
Kulinarne Fantazje MarioliWeekend mija u mnie pod znakiem drobnych słodkości - wczoraj trufle, dziś kruche babeczki na 2-3 kęsy, których przygotowanie nie zabierze Wam zbyt wiele czasu. Połączenie kruchego ciasta z lekkim kremem na bazie bitej śmietany i serka homogenizowanego, z dodatkiem świeżych owoców - iście niebiańska uczta dla podniebienia. A efekt wizualny - sami oceńcie :) Składniki (na ok. 20 szt.): Kruche ciasto(...)nich babeczki. Nadzienie: Ubić śmietankę, dodając pod koniec cukier puder wymieszany z zagęstnikiem. Delikatnie połączyć z serkiem homogenizowanym. Wystudzone babeczki wypełnić kremem, np. za pomocą szprycy. Na wierzchu ułożyć umyte owoce. Źródło/ Inspiracja: "Ciasta na każdą okazję" przepisy zebrane i opracowane przez M. Jankowską-Kapicę
Domowa Cookierenka Agirazem po prostu mieliśmy ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i jednocześnie orzeźwiającego. Bo właśnie taka jest ta tarta. Klasyczny kruchy spód, krem na bazie lemon curd i mascarpone no i czekolada. Oczywiście największym plusem tego typu ciast jest dowolna możliwość ich modyfikacji. I dlatego moja kolejna tarta była identyczna, ale zamieniłam czekoladę na truskawki i listki mięty. Też wyszło przepysznie(...)lekko ostygnie i zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki i tam je przechowujemy. Z foremki wykroiłam 10 dużych porcji. Jedna to około 650 kcal Ciasto kruche z kremem cytrynowym Pyszna tarta na każda okazję Czekolada i cytryna: pyszne słodko-kwaśne połączenie Ciasto kruche w towarzystwie lemon curd, mascarpone i czekolady Smacznego!!! Justyna Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Relaxtimekońca sama nie wiedziałam czego chciałam, czy z kremem czy bez, czy czegoś bardziej suchego cytrynowego. W końcu pomyślałam o ptysiach… Do ciasta cytrynowego im daleko, ale polane lukrem cytrynowym, przełożone kremem śmietankowym cytrynowym w połączeniu z lekko kwaśnymi malinami… To to czego potrzebowałam. Wyszły wspaniałe. Z wyraźną cytrynową nutą, słodkim kremem i orzeźwiającym smakiem malin. Są szybkie(...)pomocą łyżeczki kupki ciasta, wielkości orzecha włoskiego, w sporych odległościach od siebie, gdyż ptysie rosną. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez pierwsze 15 minut bez otwierania piekarnia, gdyż wtedy opadną. Następnie zmniejszamy temperaturę do minimum i pieczemy kolejne 15 minut. Odkładamy do ostygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż a górę ptysi polewamy lukrem. Krem śmietankowy: 400 g jogurtu greckiego
Made By Mom And Son