dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na koniec przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy ( u mnie 25x35) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 30-35 minut). Krem chałwowy: 2 budynie śmietankowe 600 ml mleka 200 g masła 400 g chałwy Dodatkowo: słoik wypestkowanych wiśni(...)gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Biszkopt kroimy na pół, pierwszą połowę ciasta nasączamy kompotem z wiśni, na wierzch wykładamy 2/3 kremu chałwowego. Przykrywamy drugim blatem i również nasączamy kompotem i rozsmarowujemy pozostały krem. Na wierzchu rozprowadzamy polewę
Słodka Kraina WypiekówDziś zapraszam na pyszną, lekką tartę na kruchym spodzie z truskawkową galaretką, kremem śmietankowym z mascarpone oraz chrupiącą migdałową bezą. Pyszności <3 Zainspirował mnie przepis ze strony ' Świat Ciasta '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła Składniki(...)odrysowaną formą. Całość posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 60 minut, następnie studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika. Krem: Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Wszystkie składniki na krem umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy do połączenia składników. Wykładamy na tartę z galaretką. Na wierzch delikatnie kładziemy bezę. Smacznego
My Culinary Artopak soda - 1,5 łyżeczki powidła śliwkowe - 3 łyżki Krem : śmietana kremówka - 0,5 szkl cukier puder - 1 łyżeczka barwnik zielony spożywczy Dekoracja: perełki srebrne, niebieskie lentilki konfetti mix świąteczny Dodatkowo foremka papierowa do pieczenia w kształcie choinki Przygotowanie : Ciasto Wybić jajka do miski, zmiksować. Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych(...)wymieszać. Na samym końcu dodać powidła śliwkowe, zmiksować. Przelać ciasto do formy, w kształcie choinki, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez ok 40 minut. Wyjąć ciasto , ostudzić. Krem : Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i barwnikiem na sztywno. Posmarować wierzch i boki piernika kremem śmietanowym. Gotową choinkę udekorować perełkami, lantynkami i posypką świąteczną. (function
Kuchnia DanusiSzwedzki torcik migdałowy to niewysokie, puszyste, migdałowe ciasto przełożone śmietankowym kremem, z wierzchu posypane chrupiącymi, podprażonymi migdałami. Torcik jest w 100 % bezglutenowy. Doskonały do czarnej kawy. To jedno z dwóch ulubionych, szwedzkich ciast mojego męża... :-) Ciasto: 350 g mielonych migdałów (ze skórką) 200 g cukru 6 białek Dna dwóch tortownic o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków foremek(...)mikserem. Stopniowo, po łyżce dodawać zimną masę śmietanową. Dekoracja: 100 g migdałów pokrojonych w słupki (bez skórki) Migdały uprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować połową kremu. Przykryć drugim blatem. Boki i wierzch posmarować pozostałym kremem. Wierzch posypać zrumienionymi migdałami. Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Smacznego
maniapieczeniaSkładniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki miodu 1 szklanka gęstej śmietany 2,5 szklanki mąki puszysta tortowa Lubella 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka
czarrna od kuchniPyszny biszkopt przełożony mleczną masą dlatego też ciasto to nazywane jest Mleczną Kanapką lub też Milky Way. Ciasto jest słodkie (ale według mnie nie jest zasłodkie) i bardzo czuć mleczny smak kremu. Na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom, tym małym i tym dużym. Inspirację na to ciasto zaczerpnęłam z bloga mojewypieki.com . składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki(...)masło. Masło rozpuścić ale nie gotować. Następnie zdjąć rondelek z ognia i dodać kakao. Energicznie wymieszć aby nie było grudek. Polewę nieco przestudzić i polać ciasto. Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby krem stężał. Przed podaniem najlepiej wyjąć z lodówki na kilkanaście minut, wtedy krem nie jet taki twardy i ciasto jest smaczniejsze
Monia miesza i gotujełyżki ksylitolu -2 łyżki mąki kokosowej -mrożone maliny Krem „polewa” orzechowo - czekoladowa -300g orzechów ziemnych -80ml syropu klonowego -4 łyżki kakao -100ml mleka roślinnego Lub krem orzechowo-czekoladowy Choconutto ( recenzja ) Dodatkowo -maliny, kumkwat i rozmaryn (do ozdoby) WEGAŃSKI BISZKOPT Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej(...)dookoła tych dwóch blatów. 2. Galaretkę wyciągnąć z formy (delikatnie ją podważając) na deseczkę wyłożoną folią, następnie przeciągnąć folię z galaretką na swoją dłoń i nałożyć ją na ciasto z kremem folią do góry aby można było ją zdjąć. 3. Drugi już udekorowany kremem blat nałożyć na pierwszy z galaretką. 4. Wreszcie na górę nałożyć trzeci blat, którego należy posmarować
Candy Pandasszczypta soli – 125g masła – 3 łyżki lodowatej wody Krem – 250 g serka mascarpone – 250 g mleka skondensowanego z puszki – 2 jajka – 500 g świeżych malin ( jedno kartonowe pudełko) Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i jeśli ciasto jest bardzo miękkie(...)piec przez kolejne ok. 15 minut ( piec na lekki złoty kolor). W tym czasie przygotować nadzienie. Serek mascarpone, mleko skondensowane i jajka wymieszać w mikserze na gładki krem. Wyciągamy podpieczone ciasto i wylewamy delikatnie na spód krem. Piec ok. 20 minut aż masa zastygnie. Wyciągamy z piekarnika chwilę studzimy i układamy na wierzchu świeże maliny. Smacznego Artykuł Tarta z malinami
I LOVE LIFEMIESZAJ , AŻ CIASTO ZACZNIE ODCHODZIĆ OD GARNKA. WYŁÓŻ DO MISECZKI I DO PRZESTUDZONEGO, ALE NIE ZIMNEGO CIASTA WBIJAJ KOLEJNO JAJA I MIKSUJ OKOŁO 5 MINUT.CIASTO PODZIEL NA DWIE CZĘŚCI. WYŁÓŻ NA BLASZE.PIECZ W TEMP. 200 STOPNI PRZEZ 30 MINUT ( KAŻDE Z NICH ) KREM: 500 ML ZAGOTUJ Z CUKREM I CUKREM WANILIOWYM. W POZOSTAŁEJ CZĘŚCI MLEKA(...)WYMIESZAJ BUDYŃ DODAJ DO GOTUJĄCEGO SIĘ MLEKA, CIĄGLE MIESZAJĄC DOPROWADŹ DO WRZENIA, GOTUJ PRZEZ CHWILĘ, WYSTUDŹ. SCHŁODZONĄ MASĘ MIKSUJ NA WYSOKICH OBROTACH DODAJĄC PO KAWAŁKI MIĘKKIEGO MASŁA. UPIECZONE CIASTO PRZEŁÓŻ KREMEM. ZOSTAW NA KILKA GODZIN W LODÓWCE. PRZED PODANIEM POSYP CUKREM PUDREM
Darcia w kuchnimnie idealne. Ciasto podane na talerzach z kolekcji Raphael i Jupiter z Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki maku Ale-raj sól szczypta 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blat kokosowy 3 białka (z dużych jajek) 100 g cukru 200 g kokosu Ale-raj Krem budyniowy 450 ml mleka(...)biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa*-reszta kremu-blat kokosowy. *Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała i dopiero wtedy rozsmarować resztę kremu. Przed podaniem ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Inspiracja klik
Ala piecze i gotujeubiegłoroczne Święta Wielkanocne miałam okazję zrobić „Czekoladowe ciasto z kremem i jajeczkami”, z przepisu Doroty Świątkowskiej. Zawsze uważałam się za prawdziwego czekoladożercę, jednak kawałek tego ciasta wyprowadził mnie z błędu ;). Mimo iż nie zapałałam prawdziwą miłością do tego wypieku, to bardzo spodobało mi się czekoladowe ciasto, które stanowiło bazę całego wypieku. Dlatego
Słodki Pomysłtajemniczy składnik. Ciasto jest wilgotne, a strukturą przypomina biszkopt. Całość idealnie łączy się z mnóstwem orzechów.... Po prostu pycha! Dla mnie taka wersja jest wystarczająca, ale Wy możecie ciasto przełożyć kremem (np. z bitej śmietany, serka mascarpone) lub użyć dowolnej polewy. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 100g rukoli 150 ml oleju (polecam rzepakowy z Olejowego Raju ) 2 jajka (duże
Di gotujeczym wstawić z powrotem do piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia,przy otwartych drzwiczkach. W ten sposób usuwamy parę z ciasta , dzięki czemu biszkopt pozostaje idealnie równy. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty. Krem
w mojej kuchnizrobiłam :) Nawet fajne połączenie wyszło, bo wymyśliłam sobie nowy krem, budyniowo – waniliowo – śmietankowy :) jak dla mnie wyszedł przepyszny. Sprawdza się zarówno do rurek z ciasta francuskiego, ale równie dobrze pasuje, jako krem do eklerów, czy karpatki. Jeśli uwielbiacie ciasto francuskie i szukacie pomysłu na niebanalne nadzienie i formę, to jest coś dla Was :) Składniki na 24 sztuki: 2 arkusze(...)ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka Krem: 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (bez cukru) 3 łyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około 1 – 1 ½ cm grubości. Następnie zawijamy je spiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między
Smakowy Rajwierzch jajecznej masy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Do rondelka wlać 450ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać(...)szpatułką. 10. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę migdałowego kremu, wyrównać. Biszkopty maczać w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce, lekko docisnąć. Na biszkopty wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Wierzch i boki: 11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilią i fixem. Śmietaną posmarować boki i wierzch tortu ( patrz FILM
Mała Cukierenka