Delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Babeczki wprost rozpływają się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom boówek i bez! Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit oraz Garneczki Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego
Podróż w kulinariadrugi dzień krem zmiksować na wysokich obrotach miksera aż będzie dobrze napowietrzony i puszysty. Dodawać po łyżce serek mascarpone, miksować do połączenia składników. Przekładać tak przygotowanym kremem torty, ciasta czy użyć do gofrów. * jeśli zamiast klasycznej, gorzkiej czekolady wykorzystamy czekoladę smakową, np. pomarańczową, malinową, wiśniową to otrzymamy krem o delikatnym posmaku. Moim faworytem jest gorzka czekolada z pomarańczą, krem jest
Cakes By Kejtciasto zrobiłam moja teściowa, na imieniny. Niby nie lubię ciast z kremem, ale nie mogłam się powstrzymać, żeby nie sięgnąć po kolejny kawałek. Polecam, nie tylko na imieniny. Przepis na ciasto pochodzi z jednej z książek Siostry Anastazji. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku
Sto kolorów kuchnistopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Przestudzone ciasto kroimy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Wierzchni blat nasączamy 4-5 łyżkami wody. Krem: 600 g serka kremowego (soft cheese typu Philadelphia) 350 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków 50 g cukru pudru Serek i masło umieszczamy w misie(...)cukier. Dodatkowo: 150 g ciemnej czekolady (gorzka 50% kakao lub więcej, jak lubicie) 200 g orzeszków w czekoladzie Czekoladę kroimy cienko na kształt wiórków. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim, nasączonym blatem. Nakładamy pozostały krem. Posypujemy najpierw orzeszkami a następnie pokrojoną czekoladą. * przepis z wprowadzonymi przeze mnie zmianami pochodzi z magazynu kulinarnego Lecker The post Ciasto
Made By Mom And Sonzgęstnieje dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Serek rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do śmietany. Mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy na bok. SKŁADANIE TARTY: Na ciasto wykładamy warstwę kremu, zostawiamy tyle, aby móc udekorować wierch. Wygładzamy i wylewamy na niego piankę. Wstawiamy do lodówki, aby całość stężała. Zajmie to ok. 30 min. Po tym czasie dekorujemy(...)tartę pozostawionym kremem, układamy na niej truskawki i ewentualnie upieczone z ciasta serduszka. Jeśli planujemy podawać tartę na drugi dzień, truskawki najlepiej jest położyć tuż przed podaniem, aby nie puściły soku. Smacznego
Kuchnia od dwojgaoprószone gorzkim kakao. Ciasto rozpływa się w ustach, smakuje fenomenalnie, od razu podbiło nasze kubki smakowe. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Polecam! :) Składniki na biszkopt: 4 duże jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 200 g miękkiego masła(...)formy, nasączyć kawą wymieszaną z likierem, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty, lekko oprószyć je kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem, lekko posmarowanym kremem (około 1/3 z pozostałej połowy). Wierzch ciasta naponczować, posmarować pozostałą masą, ułożyć na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie oprószyć kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :) Inspiracja
Domowa cukiernia EwyIdę do szkoły- ciemno, wracam ze szkoły- znów ciemno... No nic, trzeba sobie jakoś poradzić! Dzisiaj dalsza kontynuacja świątecznych przepisów. Piernikowe kostki z kremem orzechowym z wczorajszego przepisu i wiśniowym dżemem. Ciasto kroić się w drobne kosteczki dokładnie 3cmx3cm. Taka wielkość zachęca do sięgnięcia po kolejną piernikową kostkę, a później po jeszcze jedną i tak w koło(...)dodawać masę orzechową, za każdym razem zmiksować na średnich obrotach miksera. Ostudzone ciasto piernikowe pokroić nożem na 3 równe części (3 równe małe prostokąty). Pierwszy prostokąt wysmarować kremem orzechowym, przykryć II ciastem. Ten wysmarować dżemem i przykryć ostatnim blatem ciasta piernikowego. Całość docisnąć dłonią, by poszczególne warstwy się połączyły. Czekoladę gorzką rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej . Polewą oblać górę
Nastoletnie WypiekanieCiasto upiekłam jeszcze przed świętami. Polecam nie tylko na święta, ale również w karnawale... Ciasto: 850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki) 150 g zarodków pszennych lub zmielonych otrębów 2 jajka 3 białka 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki Krem: 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu 3 budynie waniliowe(...)mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. imny utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Pokrojone w kostkę brzoskwinie wyłożyć na ciasto, rozsmarować krem i posypać wierzch płatkami migdałów. Schłodzić
Czerwień i błękitzdrowie. Ale nie martwcie się, zostawię Wam mega pyszny i łatwy przepis na fantastyczną tartę. Ta tarta to przepyszne połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkimi malinami oraz kruchutkiego ciasta i delikatnego jak puch kremu. Co Wy na to? ;) Ciasto: op. ciasta francuskiego (275g) 2 długie łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru cynamonowego Diamant Krem: 1,5 szkl malin 2 łyżki cukru(...)Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na ok 20 minut. Ostudzić. Maliny przełożyć do garnuszka, zalać 2 łyżkami wody, dodać cukier. Gotować aż się rozpadną a woda odparuje. Przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pesteczek. Schłodzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać połowę musu z malin, dokładnie wymieszać. Resztę musu niedbale wymieszać z kremem
Smakołyki Asiładny kawałek placka bądź owocowe szaleństwo w pucharku, nie dostanie ślinotoku i nie zapragnie tych słodkości. I my jesteśmy takimi łasuchami. Uwielbiamy desery owocowe, z alkoholem, ciasta z kremem, zwykłe kruche ciastka, szarlotki, serniki, murzynki, pierniki... I poniekąd dlatego nie trzymam w mieszkaniu wagi! SERNIK GOTOWANY PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM (tortownica 28 cm) kruche ciasto: 200 g zimnego masła
W kuchni Karmel-itkisztywno dodając cukier, żółtka rozbełtać z wodą i dodać do piany. Mąkę dodajemy mieszając ręcznie. Wstawić do nagrzanego piekarnika(170 st) i piec 45 min. Gdy ciasto wystygnie przekrawamy na pół. Krem truskawkowy: 700 g truskawek 2 sereki mascarpone 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody 1/2 l śmietanki 30% 1 łyżka cukru Miksujemy truskawki dodajemy(...)całkowitego rozpuszczenia, wlewamy do kremu, dokładnie mieszamy i wylewamy połowę kremu na biszkopt, wstawiamy na chwilę do lodówki, przykrywamy drugim biszkoptem i wlewamy resztę kremu. Ubijamy śmietanę z cukrem i smarujemy boki i wierzch ciasta. Dekorujemy truskawkami
harrisabezy, przełożonych maślanym kremem z dodatkiem ubitych na parze żółtek, zwieńczony czekoladową polewą - klasyka! Tort upiekłam miksując kilka przepisów z odziedziczonej po Babci książeczce "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" z 1987r... Nutellę dodałam do kremu, z którego zrobiłam ozdoby na wierzch tortu - mały akcent, ale jest:) składniki: biszkopt: 6 jaj 1,5 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody(...)rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim biszkoptem, delikatnie naponczować wierzch. Boki posmarować odłożonym kremem, obsypać okruszkami biszkoptu. Czekoladę na polewę roztopić z odrobiną mleka, wylać na wierzch ciasta. Masło zmiksować z nutellą na głaski krem. Nałożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką, wyciskać dekoracyjne róże i listki. Udekorować połówkami orzechów i cukrowymi perełkami. Mój tort miał starczyć dla 25-osób
6niebokremem. Po raz pierwszy postanowiłam zrobić je sama;) Zawsze myślałam, że są bardzo pracochłonne, ale okazało się, że wcale nie;) Chyba najwięcej czasu zajmuje samo zawijanie ciasta na foremki. Ja swoje rurki napełniłam kremem karpatkowym, ale równie pyszne będą z ubitą kremówką jeśli zależy Wam na czasie. ja napełniłam wszystkie rurki od razu i niestety na drugi dzień rurki nieco(...)Ciasto rozwałkować na kształt dużego prostokąta o grubości około 1 mm. Wycinać wzdłuż cienkie wąski paski o szerokości około 1,5 cm. Foremki na rurki natłuścić, następnie nawijać paski - zaczynając od węższej do szerszej części. Jedną stronę obtoczyć w cukrze. Odstawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 200st. Ostudzić i zdjąć z foremek. Krem
Z miłości do słodkościskładniki przesiane przez sitko, wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać do okrągłej blaszki ( ja smaruję tylko spód blachy masłem i obsypuje bułką tartą). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wystudzić na kratce, rozkroić na dwie części wzdłuż. Wykonanie kremu: Schłodzona śmietanę kremówkę(...)ubić na sztywno, dodać serki mascarpone i cukier puder do smaku i wszystko wymieszać dokładnie. Na jeden płat biszkoptu wyłożyć część kremu, rozsmarować i zakryć drugim płatem ciasta. Ciasto obsmarować resztą kremu i udekorować według uznania
Zrób to smaczniegronie koleżanek napić się herbatki nie musisz podawać "zakazanego" ciasta czy jeszcze bardziej przeklętego tortu z bitą śmietaną i tuczącym kremem. Ten Tort kanapkowy do złudzenia wyglądający jak ciasto czekoladowe z kremem jagodowym jest idealny na lunch lub wieczorne spotkanie. To genialna alternatywa. Cieszy oko jak prawdziwy tort, jest zdrowy i do tego dozwolony gdy dbamy o linię. Genialne !!!! Potrzebujesz
Sztuka gotowania w/g Samiryciastka grzybki prezentują się pięknie na każdej imprezie, czy to na imieninach, komunii, weselu czy na świątecznym stole. W smaku klasyka – kruche, śmietankowe ciasto z kremem budyniowym. Ilość otrzymanych grzybów zależy od wielkości foremek na babeczki. Składniki: • 500 g mąki pszennej • 250 g masła • 1 szklanka kwaśnej śmietany • 1 łyżka maku • białko(...)Krem • 250 g masła • 500 ml mleka • 1/2 szklanka cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki mąki pszennej • cukier waniliowy Polewa czekoladowa • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki kakao • 2 łyżki wody Wykonanie: Ciasto na grzyby • Przesiekać mąkę z masłem startym na grubej tarce, dodać śmietanę i zagnieść ciasto, następnie wstawić
To co kocham