ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:504/1378)

mini ptysie z malinowym nadzieniem 147

Profiterole czyli mini, ptysie to nic innego jak małe słodkie kuleczki z parzonego ciasta nadziane słodkim kremem. Ostatnio robiłam czekoladowe (przepis klik) a dziś skusiłam się na wersję ciut mniej słodką i bardziej wyrazistą w smaku. A to przez to, że w moje ręce trafiło malinowe nadzienie cukiernicze Lauretta . Na co dzień nie używałam nigdy takich produktów ale skusiłam się(...)nich rześkość malin i delikatność budyniowego kremu. Wyszło jak dla mnie wspaniale. Nic dodać, nic ująć. Składniki na około 25 sztuk: na ciasto: 4 jajka 100 g masła 1 szklanka mąki 1 szklanka wody  na krem budyniowy: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej  20 g mąki pszennej  żółtko 40 g cukru 100 g masła dodatkowo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Miętowa rolada z czekoladowym kremem i pistacjami. 322

Każdy z nas wie, że połączenie mięty i czekolady zawsze do siebie pasuje. Poszłam o krok dalej i dobiegłam od standardów robiąc miętowy biszkopt i czekoladowy krem.  Całość wyszła zdumiewająco dobra.  Składniki: 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kropli miętowych 200 g czekolady mlecznej 65 ml letniej wody(...)lodówki, przekładamy do miski i ubijamy. Dodajemy ser mascarpone stałe miksując. Kiedy masa ładnie nam się połączy dodajemy posiekane pistacje. Rozwijamy nasza roladę, wyjmujemy ścierkę i smarujemy ciasto naszym kremem. Ponownie zwijamy roladę.  Wstawiamy gotową do lodówki, przed podaniem możemy udekorować ją czekoladą i posiekanymi pistacjami. Osobiście podałam ja na porcelanie Bogucice Antonio

Malinowe Pocałunki
TORT CZEKOLADOWY GANACHE Z FRUŻELINĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 317

Przyszedł mi do głowy zupełnie spontanicznie … w nocy … a przepisy z książki były poniekąd pewną inspiracją i dały kopa do działania! ____________________________________________________________________________________________ Delikatne czekoladowe ciasto z chrupiącymi orzechami laskowymi … przełożone fantastycznym kremem z mlecznej czekolady i frużeliną z czarnej porzeczki, dla przełamania słodkich smaków. Ganache – czyli czekoladowa polewa jest dopełnieniem całości, która sprawia , że już(...)wkładamy do lodówki conajmniej na 4 godziny. GANACHE: Śmietanę podgrzewamy prawie do wrzenia, a następnie zalewamy nią drobno posiekaną czekoladę. Po ok.2 minutach mieszamy na gładki, lśniący krem. Zalewamy nasze schłodzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy wg. własnego pomysłu! Pycha! Przepis powstał w ramach konkursu organizowanego przez markę Paclan i Manufakturę Czekolady. Dzięki niemu mam szansę wziąć udział

Ostra na Słodko
Rolada z galaretką z nutą amaretto 156

odmiany dziś zrobiłam roladę z galaretką z nutą syropu amaretto a co tam tak żeby było inaczej. Zazwyczaj dodaje go do kawy ale czemu by nie do kremu :) Składniki na ciasto Z tego przepisu Składniki na krem (bardzo podobne jak z powyższego przepisu z lekkimi zmianami) 250 g sera mascarpone 200 g śmietanki 30 % 30-40 g cukru 2 galaretki(...)ciasto że galaretki czekały 2 dni w lodówce). Biszkopt przyrządzamy zgodnie z tym przepisem  (ważne by dobrze wystudzić biszkopt). Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem soku z cytryny (możemy pominąć i po prostu wymieszać wszystkie składniki razem). Ubitą śmietanę łączymy z serkiem i dodajemy syrop amaretto i dokładnie mieszamy. Na wystudzonego biszkopta wykładamy krem

Piekielna Kuchnia Pati
Kubanka 14588

Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Zjem to! wiedziałam że muszę je zrobić. I nie zawiodłam się. Ciasto jest pyszne, wilgotne, efektowne przełamane lekko kwaśnym smakiem z powideł śliwkowych. Ja zrobiłam biszkopt według swojego ulubionego i wypróbowanego przepisu oraz pominęłam nasączanie biszkoptu ponieważ my nie lubimy mokrych biszkoptów. Zachęcam Was do upieczenia bo warto.   Składniki: Biszkopt 5 jajek(...)ubić na sztywno, dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie i wlewać wolnym strumieniem do ubitej śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Przełożenie ciasta: biszkopt, krem, warstwa herbatników, posmarować cienko powidłami, druga warstwa herbatników, bita śmietana. Schłodzić i przed podaniem oprószyć kawą i wiórkami z czekolady

Ala piecze i gotuje
Krem z dyni 226

niedawna dynia kojarzyła mi się tylko z wielkimi głowami wydrążonymi na halloween. Jednak coraz częściej słyszałam lub czytałam o zupach, kremach czy ciastach z dyni. Pomyślałam, że warto wypróbować jakiś przepis i przekonać się jakie walory smakowe kryje to warzywo. I tak pewnego dnia kupiłam na targu ponad kilogram tego pomarańczowego, nieznanego mi produktu, zrobiłam krem i... pokochałam dynię. Przepis

Animelka Blog
Tarta z frużeliną wiśniową, bezą i kremem budyniowym! To jest HIT lata! 152

jeszcze smakuje, jak z najlepszej kawiarni! Do zrobienia koniecznie! Filmik widzieliście na moim stories na Instagramie ;-) Krucha tarta z frużeliną z wiśni, kremem i bezą składniki na  blaszkę 22 cm x 22 cm ciasto kruche: 125 g masła 250 g mąki pszennej krupczatki lub pszennej typ 500 płaska niepełna łyżeczka proszku do pieczennia 4 żółtka z jaj rozmiar(...)rózga, dzięki niej mieszając na pewno nie będzie żadnych grudek w masie. Masę gotujemy przez 3 minuty i gorącą wylewamy na upieczone ciasto kruche.  Studzimy całość np. w oknie. Wylewamy frużelinę z wiśni na krem budyniowy i wstawiamy na noc do lodówki. Rano po wyjęciu, frużelina będzie zastygnięta. Na ciasto układamy upieczoną bezę i gotowe. Ciasto może wydawać się

SMYKWKUCHNI
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 196

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 146

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto śmietankowo - truskawkowe 137

sezon na truskawki w pełni :) Nie mogło więc zabraknąć ciasta z tymi owocami na moim blogu. Przedstawiam Wam zatem przepis na pyszne ciasto, ze smakującym jak lody śmietankowe ( i to nie tylko moja opinia ;) ) kremem budyniowym oraz soczystymi truskawkami, zarówno świeżymi jak i w postaci frużeliny. Całość zwieńcza spora warstwa bitej śmietany, którą to posypałam również sporą ilością wiórków kokosowych(...)stopniowo dodawać chłodny budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu, do połączenia. Powinien powstać puszysty i gładki krem. UWAGA: Podczas dodawania budyniu nie miksować zbyt energicznie, gdyż krem może się zwarzyć. Złożenie ciasta:   Z wystudzonego biszkoptu zdjąć skórkę ( można w tym momencie lekko go nasączyć, np. 3 łyżkami soku z cytryny wymieszanymi z 3 łyżkami wody, nasączenie jednak

Opowieści z piekarnika
torcik piernikowo-pomarańczowy 134

tortownicy.  Sok z połowy pomarańczy zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać skórkę pomarańczową i żelatynę. Zmiksować. Kremem przekładać ciasto posmarować nim również wierzch ( i jeśli szybko tężeje to zdjąć rant i posmarować też boki). Jako górne ciasto położyć to bez konfitury. Wstawić do lodówki. Kiedy tort stężeje udekorować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort kokosowo- ananasowy, niskowęglowodanowy, bezglutenowy z kremem z fasoli. 171

polecany dla osób, które unikają cukru. Łatwy w przygotowaniu, jedynie trzeba poczekać aż biszkopt wystygnie. Najlepiej przygotowanie takiego tortu rozłożyć sobie na 2 dni. W pierwszym upiec ciasto, w drugim przełożyć kremem i ozdobić. Składniki na biszkopt (mała blaszka) 150g oleju kokosowego 3 jajka 150g stewii 100g wiórków kokosowych 50g orzechów włoskich Składniki na krem: 250g fasoli cannellini 4 łyżki(...)oraz wiórkami kokosowymi. Ananasa obierz a następnie pokrój na bardzo cienkie plastry tak by łatwo się wyginały. Biszkopt przełóż kremem oraz paroma plastrami ananasa a następnie rozsmaruj krem na całej powierzchni ciasta. Na wierzch ułóż plastry ananasa, posyp wiórkami kokosowymi. W przypływie szaleństwa na brzegach ułożyłam jeszcze raffaello jednak jeżeli chcesz by tort był niskowęglowodanowy zrezygnuj z tego składnika

wysmienity
Ciasto czekoladowe przekładane 170

gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach ok 25x35 cm pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni C.  Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na dwa blaty Krem Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dodajemy: 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki mąki pszennej, mieszamy dokładnie i wlewamy do gotującego się mleka, chwilę gotujemy, następnie ostawić do  wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy, dodając po trochu przestudzony budyń. Spód ciasta smarujemy dżemem, z kremu budyniowego odkładamy 1/3 część masy, którą mieszamy z masą toffi, pozostały budyń wykładamy na dżem, przykrywamy drugim płatem ciasta, na wierzch smarujemy budyń z toffi. Dekorujemy

kgwjanczewo
KRUCHE TARTY Z KREMEM PATISSIERE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ / IDEALNY KREM PATISSIERE 116

waniliowy krem budyniowy. Dziś te 2 połączyłam w jedną całość i stworzyłam genialne babeczki, które podbiły serca znajomych. ( ps. gdybyście widzieli ich minę przy próbowaniu! #bujawobłokach ) Krucha tartaletka wypełniona kremem patissiere z białą czekoladą i dodatkiem borówek amerykańskich jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Zachwycą na randce, niedzielnym obiedzie, imieninach u cioci i przyjęciu komunijnym. Nie wymagają dużo pracy(...)wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki, miksujemy. Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, odstawiamy z ognia, dodajemy krem z żółtek, mieszamy. Stawiamy na ogień

Ostra na Słodko