ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:513/1378)

Brownie z suszonymi śliwkami i kremem arachidowym 134

toster, czajnik. Ja mam ten pierwszy. Wygląda jak Cadillac deVille Convertible z 1960 roku i doskonale radzi sobie z tym, do czego został stworzony – ubija jajka, miesza ciasto, robi kremy. No i jest ładny. Aż chce się go wziąć do ręki. Ja wziąłem i zrobiłem Wam brownie z suszonymi śliwkami i kremem arachidowym. Łapcie po kawałku, a potem biegnijcie(...)Jajka ubijacie mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajecie ostudzoną czekoladę, mąkę i sól, mieszacie do połączenia się składników. Śliwki kroicie na cienkie plasterki, część dodajecie do ciasta, część zostawiacie do ozdoby i znowu mieszacie, ale już łyżką. Przekładacie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczecie ok. 20 minut w 160 st. C, potem jeszcze 10 minut

GRUBY WAŁEK
Mambo number 5, czyli płaskie cycki murzynki- ciasto biszkoptowe o 5ciu smakach, z kremem budyniowym, bananami, makiem, kokosem 530

ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Jeszcze chwilę ubijamy. Po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minuty. Masa budyniowo- bananowa: 6 żółtek ½ szklanki cukru 2 budynie waniliowe 750 mleka 200g masła 82% (bez dodatku oleju) 3 banany 1/3 szklanki(...)wódki lub rozcieńczonego spirytusu) do nasączenia biszkoptu. Biszkopt smarujemy kremem bananowo- budyniowym, a następnie przykrywamy go upieczoną i zimną warstwą makowo- kokosową. Górę pokrywamy polewą i ozdabiamy resztą kremu budyniowego. Ciasto pozostawiamy na około 2 godziny w lodówce, by dobrze stężało. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google

Smakowy Raj
BISZKOPT 178

Przepis na biszkopt, który może być podstawą do ciasta z kremem, owocami, lub do tortów. Upieczenie tego biszkoptu nie jest zbytnio skomplikowane, przepis łatwy do zapamiętania w zależności od tego ile użyjemy jajek tyle samo będziemy potrzebować łyżek mąki i cukru. . Najważniejsze zawsze się udaje Składniki: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.               Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Tarta z kremem malinowym 105

naleśnikach, czy tez jaglanych knedlach, które lubię zjeść na kolację. Choć tak naprawdę maliny najlepiej sprawdzają się w deserach I tak dziś maliny wpadły do ciasta, tak aby poprawić smutny, deszczowy wtorek. Tarta z kremem malinowym to mój sposób na poprawę humoru w ten ,,piękny” letni dzień. To sposób na lato, którego nie znajdziemy za oknem. To lato na talerzu(...)delikatnie ubijaj za pomocą miksera. Następnie dodaj mascarpone. Całość ubijaj, aby powstała zwarta i jednolita masa. Pod koniec ubijania dodaj zmiksowane maliny i delikatnie wymieszaj. Krem wyłóż na wystudzony spód. Wyrównaj wierzch ciasta, a następnie ułóż na nim maliny. Gotową tartę włóż na ok. 2 h do lodówki. Podawaj z sosem malinowym. Czytaj więcej – przepisy z malinami   Artykuł

365 dni dookoła kuchni
Biszkopt kakaowy 167

Chyba wszyscy lubimy ciasta z kremem lub torty przekładane pysznymi masami gdzie podstawą jest biszkopt. Dlatego właśnie przedstawiam przepis na biszkopt kakaowy, który możecie podawać z różnego typu masami. Podzielcie się w komentarzu informacją z jakimi dodatkami serwujecie biszkopty. Zachęcam również do wypróbowania przepisu na biszkopt tradycyjny.   Biszkopt kakaowy Składniki: 6 jaj, 2/3 szklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego(...)Cały czas mieszając mikserem do piany z białek dodajemy stopniowo cukier a następnie dodajemy po 1 żółtku. Do masy dodajemy przesianą mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na tortownicę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut (pieczemy do suchego patyczka). Smacznego

paapilotkaa
Bajaderki - ziemniaczki 175

którego niestety nie udało mi się odpowiednio pokroić. Moje bez zewnętrznych ozdób bo takie lubimy najbardziej;) Serdecznie polecam:) Składniki: ok. 1 kg ciastek,mogą być herbatniki,(nie dodajemy ciasta z kremem i owocami) 5 łyżek kakao pół tabliczki gorzkiej czekolady słoiczek powidła śliwkowego(u mnie własnej roboty) łyżka miodu 1/4 szklanki cukru pudru(ilość cukru zależy od słodkości użytych ciastek(...)dodać do pokruszonych ciastek i wymieszać do połączenia się składników.Następnie dodajemy powidła śliwkowe, alkohol, garść kokosu, miód oraz pokrojone na mniejsze kawałki orzechy, całość mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy okrągłe ciasteczka, możemy je przyozdobić np kokosem, posypką, pokruszonymi orzechami a nawet rozpuszczoną czekoladą. Gotowe ziemniaczki chłodzimy przez kilka godzin w lodówce

Krakowskie smaki Ani
MAŚLANE BRIOSZKI 165

Nasz ulubiony typ ciasta.  Drożdżowe? Zjadamy w każdej ilości. Nie dla nas torty, ciasta z kremem, ptysie. Proste, maślane, drożdżowe powala nas na kolana. I do tego kruszonka! Smacznego :) Składniki 55 g świeżych drożdży 100 ml mleka 80 g + łyżeczka cukru 390 g + 1 łyżka+ ewentualnie do podsypania dobrej mąki (u mnie typ 550) 4 jaja 180 g miękkiego(...)wymieszajcie i odstawcie na kilkanaście minut. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą. Dodajcie rozczyn drożdży i jaja i zacznijcie zagniatanie- kiedy składniki połączą się, dodajcie kawałki miękkiego masła i wyrabiajcie ciasto dalej (ja pomagam sobie mikserem z hakiem)- około 10 minut- aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ręki. Jeśli zajdzie taka potrzeba podsypcie ciasto delikatnie mąką, pamiętajcie jednak

OliveandThyme
Rolada czekoladowa z nadzieniem z serka mascarpone i malinami 145

ciasto natychmiast przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem waniliowym (papierem do pieczenia do góry), zerwać papier a gorącą roladę zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone; 50 ml śmietany 18%; 2 łyżki cukru pudru; Wykonanie: Składniki dokładnie zmiksować. Ja przygotowałam ten krem z podwójnej ilości składników(...)malin lub wiśni; Wykonanie: Masło rozpuścić razem z czekoladą na małym ogniu, cały czas przy tym mieszając. Ostudzoną roladę rozwinąć, odłożyć ściereczkę. Roladę natychmiast posmarować kremem, ułożyć maliny i zwinąć w rulon. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu polać przygotowaną polewą (polałam polewą przed schłodzeniem

In my kitchen
Krajanka wuzetka 241

skrop nim dolny blat ciasta. Wymieszaj dżem z rumem i rozprowadź równomiernie na powierzchni dolnego blatu. Zmiksuj śmietankę z mascarpone. Dodaj likier i wymieszaj. Rozprowadź grubą warstwę kremu na dolnym blacie ciasta. Przykryj górnym blatem i posmaruj cienką warstwą kremu. Posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Schłodzone ciasto pokrój na małe kwadraty. The post Krajanka wuzetka appeared

codojedzenia
Karpatka 190

Opis: Karpatka to tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch blatów pofalowanego ciasta (tzw. parzonego) przełożonego kremem budyniowym. Kiedyś zawsze przygotowywałam karpatkę z „pudełka”. Jednak zrobiona własnoręcznie jest pyszna i prosta do wykonania i przygotowana tylko z naturalnych składników. Składniki: Składniki na ciasto: 125 g masła 5 jajek 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka(...)jakiś czas przemieszać żeby nie powstał kożuch. Miękkie masło ubijamy mikserem, aż będzie napuszone. Następnie powoli łyżą musimy dodawać ostudzony budyń. Dalej ubijamy na puszystą masę. Powstały krem rozsmarowujemy na jednej części ciasta, tej pofalowanej i przykrywamy drugim ciastem. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem

Ciastka i ciasta
BISZKOPTOWIEC KAJMAKOWO - BUDYNIOWY 164

Przygotowanie: Biszkopt - jajka ubić, dodać wodę, wymieszać. Następnie dodać opakowanie mieszanki do wypieki ciasta biszkoptowego Polskie Młyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota. Konsystencja ciasta przypomina ubitą bezę. Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą.  Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 190 stopni(...)masy krówkowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować 3/4 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem i lekko  posmarować boki kremem. Wierzch ciasta posypać startą białą czekoladą. Rada: Zamiast masy krówkowej o smaku tiramisu można użyć innego smaku np. klasycznej lub o smaku orzecha

Ciastka - domowe słodkości
Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika 116

zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, ciast i kremów. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Podsumowując: jak dla mnie - wielbicielki chałwy - masło sezamowe sprawdziło się w 100%. Stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju przekąsek i deserów(...)cukrem, dodać masło sezamowe i ponownie zmiksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie do reszty masy. Na patelni rozpuścić masło, wylać ciasto i smażyć na małym ogniu po ok 3 minuty z każdej strony (przy przekręcaniu może być ciężko dlatego ja po porstu rozgrzewam drugą patelnię z odrobiną masła i na nią przerzucam

Kto ugości moich gości?
Pasta z awokado na ostro 214

Pasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CYTRYNOWA BABKA Z RODZYNKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 227

mnie idealna do kawy lub popołudniowej herbaty.   Lubię mieć "w zanadrzu" taką babeczkę, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, tym bardziej , że uwielbiam wszelakie babki i ciasta bez kremów :)) Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny  4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo (jeśli lubimy) : 100g(...)Delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babka jest już upieczona. Po wystudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
Ciasto Mocno Czekoladowe 183

inaczej jest obłędnie pyszne a okazja ku temu nie byle jaka. Biszkopty są mięciutkie, wilgotne, rozpływające się w ustach. Czekoladowy, maślany krem, choć słodki, pasuje doskonale do biszkoptów. Dżem porzeczkowy to niczym nutka orzeźwienia. Bardzo polecam. Składniki ma ciasto: 400 g mąki pszennej 500 g cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 75 g kakao(...)kremu. Dodatkowo: 0,5 słoiczka dżemu porzeczkowego Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy dżem. Na dżem wykładamy około 3-4 łyżek kremu czekoladowego. Przykrywamy drugim blatem. Resztą kremu obkładamy wierzch i boki ciasta. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. The post Ciasto Mocno Czekoladowe appeared first on Made

Made By Mom And Son