zachwycili się smakiem. W końcu przyszedł czas i na mnie, i co..? Przepadłam całkowicie. Ten tort jest tak pyszny, ze wręcz uzależnia :D Intensywne czekoladowe ciasto jest mięsiste i wilgotne, a krem miętowy smakuje idealnie, orzeźwiająco i niezwykle lekko, mięta nie dominuje silnie, jest idealnie wyważona. No mówię Wam, coś pysznego... Od tego czasu tort zrobiłam już 4 razy(...)piecz odpowiednio całe ciasto około 60-65 minut do tzw. suchego patyczka lub każdą formę z osobna po około 20-25 minut. Upieczone ciasto pozostaw do przestudzenia. KREM MIĘTOWY: W misce ubij na sztywno kremówkę. Dodaj w partiach mascarpone miksując krótko po każdym dodaniu, dorzuć cukier puder i barwnik. Zmiksuj krótko. Na samym końcu dodaj krople miętowe
Słodko-Słony Świat Ilonyprzepis i przeszukiwalam internet,natknelam sie na "cycki murzynki".Ciasto bardzo podobne,zawierajace jednak jeden dodatkowy blat makowo-kokosowy nie przekonalo mnie,lacznie z nazwa. "Biusciki" to ciasto biszkoptowe z przepysznym kremem budyniowym i gruba polewa czekoladowa,nasaczone alkoholem i wisienkami,rowniez alkoholowymi jest absolutnie obledne w smaku.Nie znam osoby,ktorej by ten smakolyk nie uwiodl.Zniknelo blyskawicznie i wlasciwie(...)moge sie doczekac kiedy je znowu upieke.Jest uzalezniajace. Przepis jest troche przydlugi,ale wykonanie jest niezwykle proste.Bardzo polecam! Ciasto sklada sie z blatu biszkoptowego,warstwy z dzemem jezynowym,kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej. Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm) 4 jajka 1 szklanka maki 1 niepelna szklanka cukru 1 lyzeczka proszku do pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lubię wszystko, co kokosowe :) zatem w tym cieście zwłaszcza krem przypadł mi do smaku :) Mam nadzieję, że i wśród Was znajdą się miłośnicy kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny biszkopt przełożony słodką masą w polewie czekoladowej. Kto się skusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki(...)łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy olej i zmiksować, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 30-35 minut. Następnie wyjmujemy
Delicious Titbitsciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy. Krem: 8. Żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia(...)kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej powoli, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać. 10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w tortownicy. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Udanych wypieków
Mała Cukierenkacukru pudru.Mieszać aż zgęstnieje. Następnie dodać pokruszoną czekoladę i masło.Dokładnie wymieszać.Wystudzić i stopniowo dodawać pianę z 3 białek(ubitą z resztką cukru).Delikatnie wymieszać.Wylać krem na ciasto i schładzać minimum 5 godzin.Następnie zdjąć boki tortownicy i wstawić ciasto na minimum godzinę.Im dłużej tym ciasto będzie miało lepszą konsystencję. Całość dekorujemy musem ze zmiksowanych truskawek
Wielki apetytorzechowego idealnie komponuje się z kremową kaszą jaglaną z mleczkiem kokosowym, ciasto rozpływa się w ustach i znika ze stołu bardzo szybko, muszę przyznać, że jest to najlepsze ciasto z kremem z kaszy jaglanej jakie do tej pory robiłam :) Kokos jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy zawarte w nim średniołańcuchowe trójglicerydy MCT pobudzają metabolizm i pozwalają spalić więcej(...)wkładamy na ok 2h do lodówki, następnie przygotowujemy krem, gotujemy kaszę jaglaną w mleku ( można ją zmielić przed gotowaniem w młynku lub po ugotowaniu blenderem) dodajemy do niej mleko kokosowe i miód wylewamy na wcześniej przygotowany spód i odstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc, ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub położyć na wierzch owoce
zdrowa vege kuchniamowią że bardzo się różnią, dla mnie jest to moja wariacja nt napoleonki- kremówki. Cudownie smaczna i rozpływajaca się w ustach. Z gotowego puff sheets upiekłam dwa ciasta. Przygotowałam krem budyniowy- ugotowałam 1.5 szklanki mleka z 150 gr cukru. Do ugotowanego mleka dodałam 1 szklankę kremówki 0.5 szklanki mleka + 4 lyżki mąki ziemniaczanej+ 6 żółtek + 1 lyżka mąki- połączyłam
Smaki Edytyciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy. Krem: 8. Żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia(...)kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej powoli, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać. 10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w tortownicy. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Udanych wypieków
Mała Cukierenkawszystko zależy od mocy piekarnika. Po upieczeniu, aby biszkopt nie opadł, rzucamy nim z wysokości około 50 cm na płaską powierzchnię i pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasta są wystudzone możemy przygotować kremy. W misce umieszczamy mascarpone i nutellę. Miksujemy tylko chwilę, do połączenia składników. Tak przygotowany krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby się schłodził. W drugiej misce umieszczamy(...)możemy dodać śmietanfix jeśli go używamy. Uważajcie jednak, żeby nie „przebić” śmietany. Gotowy krem schładzamy. Kiedy wszystkie składniki mamy gotowe możemy zacząć składać nasz tort. Ciasto czekoladowe umieszczamy na paterze. Smarujemy je połową kremu z nutelli, następnie na całym kremie układamy przecięte truskawki, przykrywamy je połową kremu śmietankowego. Na kremie układamy biszkopt. Smarujemy go resztą kremu z nutellą, następnie kremem
PatiGotujeszklanki mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru brązowego 3 jajka jabłka: 1,5 kg jabłek kwaśnych 1 i 1/2 galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru płaskie krem: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody 200 g jeżyn 50 g czekolady gorzkiej Do miski wbijam białka temp pokojowa i ubijam mikserem ze szczyptą soli(...)dodaję galaretkę, mieszam i już nie trzymam na ogniu. Po wystudzeniu wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki. Boki formy obłożyłam papierem do okola, ułatwia to potem wyjęcie ciasta. Śmietanę kremów schłodzoną ubijam na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody i studzę. Jeszcze płynną dolewam do śmietany i łącze mikserem chwilę. Wylewam połowę na stężałe jabłka, układam jeżyny
wesoła kuchniaskładniki ciasto * 4 jajka * 120 g cukru * 1 cukier wanilinowy * 80 g mąki pszennej * 40 g mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 30 g kakao krem * 1 i 1/2 szklanki mleka * 5 łyżek mąki pszennej * 250 g masła lub margaryny * 3 łyżki cukru kryształu * 3 łyżki cukru pudru * 1 cukier wanilinowy * 150 g rozdrobnionych orzechów włoskich * 3 banany polewa(...)Wstawić na środkową szynę nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem 180 stopni), 12-15 min. Ciasto wyjąć i od razu wyłożyć na zwilżoną wodą bawełnianą ściereczkę. Papier zwilżyć zimną wodą i ostrożnie zdjąć. Biszkopt zwinąć razem ze ściereczką. krem Mąkę rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować z 3 łyżkami cukru kryształu, wlać mleko z mąką
Mix smakujest niskie nie potrzeba go długo trzymać w piekarniku. Po upieczeniu ciasto daje się łatwo wystudzić więc tutaj też nie musimy czekać godzinami jak w przypadku chociażby sernika. Ciasto przełożyłam kremem na bazie mascaropne i bitej śmietany, z dodatkiem kawy oczywiście. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia
mecooksdobrze się utrze (tzn. nie będzie grudek), dodajemy kolejną niewielką porcję budyniu i tak do chwili, gdy cały krem połączy się w jednolitą, gładką masę. Gotowy krem budyniowy wylewamy na wystudzone ciasto, wyrównując jego powierzchnię. Śmietanę zagotowujemy w rondelku, na wolnym ogniu, a następnie dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści, a cała masa zagotuje. Ciepłą(...)wkładamy do naczynia z zimną wodą i mieszamy. Po chwili powinna być gotowa. Polewa ma być zimna, ale płynna. Zbyt ciepła polewa rozpuści nasz krem budyniowy, a twardniejącą będzie trudno rozprowadzić po cieście. Zimną polewą oblewamy wierzch ciasta i pozostawiamy, by wystygło. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot
Smakowy Rajobłędny, że mało brakowało, by nie zostało już nic do przełożenia czekoladowych biszkoptów. Ale powstrzymałam się i dokończyłam swoje dzieło! Czekoladowe biszkopty przełożone musem czekoladowym i pokryte kremem straciatella stworzyły fantastyczne ciasto, które zachwyciło domowników! Każdy po zjedzeniu kawałka poprosił o dokładkę! I wcale się nie dziwię – był to jeden z najlepszych tortów czekoladowych jakie ostatnio robiłam! Koniecznie wypróbujcie(...)łyżka MUS CZEKOLADOWY: * śmietana 30% – 450 ml * czekolada LINDT Excellence 70% kakao – 70 g * czekolada LINDT Excellence 85% kakao – 70 g * cukier puder – 3 łyżki KREM STRACIATELLA: * śmietana 36% – 250 ml * cukier puder – 1 łyżka * starta czekolada LINDT Excellence Orange Intense – ok. 50 g * żelatyna – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy
Ostra na Słodkoomieszkam się tym przepisem podzielić, gdyż smak jej jest wg mnie powalający, tak niebo w gębie;) Oczywiście moja inspiracja. Najlepiej na początek upiec ciasta kruche, potem zrobić fruzelinę na koniec zrobić krem waniliowy, gdyż należy go wylać jeszcze ciepły. Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej 120 g. masła lub margaryny 0,5 szkl.cukru =odjęłam 1 łyżkę cukru(...)łyżką cukru i jedną łyżką galaretki cytrynowej. Ilość cukru można dosmakowywać. Podgrzewać do zgęstnienia. ostudzić. Składanie: Podstawa tarta z kruchym na to rozsmarować czarną porzeczkę, wylać krem waniliowy i przekryć ciastem kruchym
Kubki smaku