niejedno podniebienie. Jest przepyszne, warstwy idealnie smakowo się ze sobą komponują. Polecam! Składniki na ciasto: 1/2 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 1/4 szklanki wody 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru 200g masła lub margaryny 2 łyżki cukru pudru(...)ostygnięcia *** *** Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy razem z jajkami do ostudzonej polewy. Dokładnie mieszamy *** *** Ciasto wylewamy na płaską blachę (moja ma wymiary 25×25 cm) i pieczemy 20-25 minut ( do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180’C *** *** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy pół szklanki. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz budynie. Masę
Blog z Apetytemżeby nie było tak miło😉 przełamane jest kwaskowym dżemem malinowym ja użyłam frużeliny malinowej, niektórzy podmieniają, maliny na dżem z czarnej porzeczki, również świetnie smakuje. Ciasto kryje w sobie specyficzny krem na bazie kajzerek, jest on po prostu rewelacyjny. Łabędzi Puch myślę że świetnie sprawdzi się na nadchodzący sezon komunijny,oraz na wszelkie inne uroczystości. SKŁADNIKI (forma(...)nasączyć syropem ponczem cytrynowym. Nasączony biszkopt posmarować frużeliną lub dżemem. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać powierzchnię i przykryć pozostałym blatem biszkoptu. Również nasączyć, posmarować resztą kremu i posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego
RAROSSAilekroć chciałam zrobić to ciasto, to albo nie miałam czasu, albo barwnika... W końcu jednak postanowiłam, że nie pozwolę działać przypadkowi w mojej kuchni. I tak, na dzisiejszym obiedzie pojawili się moi przyszli teściowie, a ja z dumą wymalowaną na twarzy podałam na deser babeczki Red Velvet z owocową niespodzianką w środku i pysznym kremem na wierzchu. Babeczki okazały(...)miski i miksujemy przez 5 minut na najwyższych obrotach. Gotowy krem nakładamy do szprycy cukierniczej z końcówką gwiazdą i dekorujemy babeczki. Należy przy tym pamiętać, żeby spomiędzy kremu i ciasta nie wystawała nasza niespodzianka, czyli truskawka schowana w środku
W poszukiwaniu inspiracjiciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 80 g mielonych migdałów w skórce, skórka cytrynowa, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki rumu, sól, krem: 200g miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, 250 g czekolady deserowej, 4 żółtka, 3 łyżki brandy, Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i trzykrotnie(...)dalej ucierać. Dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę, a następnie żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć). Następnie powoli dolewać brandy. Biszkopt przekroić w poprzek na pół. Posmarować jeden blat ciasta 1/3 kremu, przykryć drugim. Posmarować całość kremem. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce. zastawa
królestwo garówjuż widzieliście, ale część z Was czekała także na przepis 😋 Sama otrzymałam go od koleżanki (Kasia pozdrawiam!), ale nie byłabym sobą gdybym trochę nie zmieniła. O ile ciasto pozostawiłam nieruszone, tak z kremem poszłam na łatwiznę i nie czekałam na ostudzony budyń tylko masło dałam do gorącego. Dzięki temu skracam czas oczekiwania na gotowe ciasto 😊 Piernik wyszedł mięciutki, puszysty(...)dwie części, wylewamy na wyłożone papierem do pieczenia formy i pieczemy osobno przez ok 15 minut w temp 180st C (do suchego patyczka), przestudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty (w sumie ma być 4). 2. Krem: 1 szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałej ilości rozrabiamy budyń oraz cukier, przelewamy do garnka z gotującym się mlekiem. Do gotowego, gorącego budyniu dodajemy galaretkę
Kuchnia w czekoladziebardziej mylnego! Rurki, które widzicie na zdjęciach robiłam bez formy (spokojnie można zrobić świetnie działające foremki z tego co macie w domu) i z gotowego ciasta francuskiego. Pierwszą partię zrobiłam z kremem i malinami, drugą z kremem i brzoskwiniami z puszki. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wychodzi 8 do 10 rurek. Potrzebne będą: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego owoce(...)wcześniej foremki. Zwijając rurkę warto uważać, żeby ciasto lekko na siebie nachodziło i nie tworzyło szpar. W małej miseczce mieszamy białko z niewielką ilością wody. Smarujemy nim rurki, posypujemy cukrem. Przygotowane rurki pieczemy około 15-20 minut w temp. 200 stopni. Czas, kiedy rurki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno
Ciastkozercykokosowym, ponieważ jednak wykorzystałam już wcześniej kokos do przygotowania innego wypieku zaczęłam się zastanawiać, jaki inny krem byłby odpowiedni, pomyślałam o kajmaku, o kajmakowym kremie i o marlence właśnie. Widywałam na wielu różnych stronach ciasto "marlenka", podobało mi się i chciałam takie zrobić, ale nie bardzo chciało mi się piec wielu cieniutkich miodowych blatów... Uprościłam sobie pracę i zamiast wałkować(...)puch dodając po łyżce zimnego budyniu a następnie również po łyżce kajmak. Z kremu odłożyć 2 łyżki pozostały podzielić na dwie równe części. Pierwszy blat ciasta posmarować połową malinowej frużeliny, wyłożyć pierwszą część kremu, przykryć kolejnym blatem, rozsmarować resztę frużeliny, drugą część kremu i rzykryć ostatnim blatem. Lekko docisnąć, rozsmarować odłożony wcześniej krem. Wierzch za pomocą sitka oprószyć kawą inką
6nieboszybko i łatwo! Rolada kakaowa Składniki: 1 rolada Biszkopt kakaowy 4 duże jajka 90 g cukru pudru 3 czubate łyżki pszennej mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Krem mascarpone 250 g mascarpone 100 ml kremówki, 36% 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Czekoladowa polewa 150 g czekolady 1 łyżka golden syropu 1 łyżka śmietanki 2 łyżki perłowej posypki Nastaw piekarnik(...)boku. Ostudź Przygotuj krem. Umieść w miseczce mascarpone, kremówkę i wanilię, a następnie ubij. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej dodając śmietankę i golden syrop. Rozwiń biszkopt i posmaruj kremem. Zwiń ciasto w rulon i wstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij roladę i polej równomiernie polewą i udekoruj posypką. The post Rolada kakaowa na szybkiego appeared first on Blog kulinarny
codojedzenianiepełne szklanki cukru pudru 1 kostka masła (200 g) 2 łyżki miodu 1 łyżka sody oczyszczonej 2 jajka krem 1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym 0,5 l mleka 150 g cukru pudru 1,5 kostki miękkiego masła (300 g) wierzch ciasta 450 g orzechów włoskich 100 g cukru pudru 1/2 kostki masła (100 g) 2-3 łyżki miodu dodatkowo(...)mleka). Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Ucierać tak długo, aż utworzy się biały i puszysty krem. Składanie Dwa wcześniejsze upieczone blaty ciasta posmarować dżemem porzeczkowym i kremem budyniowo-maślanym. Ułożyć je jeden na drugim. Przełożyć na formę do pieczenia. Na samym wierzchu położyć ciasto wraz z orzechami włoskimi. Całość owinąć w folię (aby miodownik nie przeszedł zapachami
Ugotowaćrzeczonego maku, siekanych orzechów, gorzkiej czekolady i suszonej skórki pomarańczowe. Powiem Wam, że takie ciasta wymyślane cieszą podniebienie bardziej;)Ten Pieguskowy makowiec jest niezwykle aromatycznym, pełnym bakalii ciastem przełożonym kremem grysikowym o smaku waniliowym( aby nie zaburzać smaków maku, orzechów i pomarańczy zastosowałam najprostszy krem z możliwych). Jeśli tęsknicie już za smakiem Bożanorodzeniowych makowców to będzie godne ich preludium
Domowe ciastaroztopionego masła 1/2 łyżeczki kardamonu Sernik: 450 g mielonego sera z wiaderka 2 duże jajka 200 ml śmietany 18% 3/4 szklanki drobnego cukru 1 budyń do ciast i kremów Waniliowy smak Winiary sok z 1 dużej cytryny skórka z 1 dużej cytryny 250 g świeżych truskawek cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki na masę serową powinny
Kulinarne przygody Gatityktóre każdy ma w lodówce i mamy genialne ciasto. Idealne dla gości czy do zabrania na wyjazd w teren. Nie za słodkie i z owocami... kiedyś nie lubiłam ciast bez kremu teraz wręcz za nimi przepadam. Idealną chwilą jest, dla mnie, usiąść w ciszy i spokoju z herbatą czy kawą i kawałeczkiem ciasta... a już wkrótce chyba ta cisza
sierotka maRysia w kuchniI kolejne niesamowite słodkości w słoiczku! Tym razem zapraszam na Banoffee czyli przepyszny deser, który w oryginalnej wersji jest ciastem. Połączenie kruchego ciasta , puszystej śmietankowej masy
Ostra na Słodkoschudnąć czy po prostu nie przytyć podczas tegorocznych świąt?! Jeśli zastosujesz się do moich rad, dieta nie będzie ci potrzebna. 1. Sposób: Omijaj szerokim łukiem tradycyjne ciasta z kremem, margaryną i kilogramem białego cukru!! (szczegóły artykułu i przepisy tutaj!) 2. Sposób: Zrób i zabierz ze sobą zdrowe, dietetyczne i niskokaloryczne ciasto! (szczegóły artykułu tutaj!) 3. Majonez
IzaGotujeSałatka Wybierasz szybko schudnąć czy po prostu nie przytyć podczas świąt? Jeśli zastosujesz się do moich rad, dieta nie będzie ci potrzebna. 1. Sposób: Omijaj szerokim łukiem tradycyjne ciasta z kremem, margaryną i kilogramem białego cukru!! (szczegóły artykułu i przepisy tutaj!) 2. Sposób: Zrób i zabierz ze sobą zdrowe, dietetyczne i niskokaloryczne ciasto! (szczegóły artykułu tutaj!) 3. Majonez
IzaGotuje