Milion dobrych bakterii w owocowym wydaniu - wymarzony napój na ochłodę w gorące popołudnie latem. Mój związek z maślanką przerodził się ostatnio w namiętny i żarliwy romans
Grunt to przepis!Oto rabarbar! - król ciast i deserów, monarcha panujący w kuchni w sezonie od późnej wiosny do wczesnego lata. Cierpki, mocno kwaskowaty smak rabarbaru
Grunt to przepis!Aromat czosnku i ziół w pysznym, mięciutkim chlebie. Został mi po zeszłorocznej jesieni ostatni warkocz czosnku. Najwyższy czas go zużyć, gdy już niedługo młody czosnek
Grunt to przepis!Czyli jak w prosty sposób pozbyć się niechcianego zapachu przy gotowaniu. Wiedzę tę odziedziczyłam jeszcze za czasów studenckich, podczas pomieszkiwania w akademiku. Wonie roznoszące
Grunt to przepis!Dietetyczna wersja z jogurtem Oczywiście skoro ochrzciłam pastę mianem dietetycznej, Pan Mąż standardowo nie chciał jeść. Przy kolejnym jej robieniu, nauczona już błędami przeszłości, odłożyłam
Grunt to przepis!Metoda do stosowania nie tylko przy tradycyjnych schabowych, ale również do kotletów z piersi kurczaka. Składniki: 1kg schabu lub piersi z kurczaka - mięso pokrojone na porcje
Grunt to przepis!Smak lata zachowany w słoikach na zimę. Pasują do szarlotki, naleśników, drożdżówek czy deserów. Wiem, że to nie do końca pora na tego rodzaju przetwory
Grunt to przepis!Dzisiaj moja propozycja do pierogów na słodko. Jako że uwielbiam szarlotkę, jabłeczną tartę i wszystko z jabłkami posypanymi cynamonem przyszła kolej na dorzucenie ich także do pierogów. Podam Wam przepis na małą ilość nadzienia z kilograma (4 sztuki u mnie) jabłek tak żeby zużyć je na bieżąco. Do ciasta użyłam przepisu z wpisu szybkie ciasto na pierogi . Jako(...)temat pieczenia chleba, recenzję książki kucharskiej Uczta lodu i ognia z okazji premiery nowego sezonu "Gry o tron" na który czekam z niecierpliwością i oczywiście przepisy :). Ok dość trucia przechodzę do tematu: Składniki: ciasto na pierogi 1 kg jabłek cukier (2 łyżki) łyżeczka cukru waniliowego cynamon ewentualnie kwasek cytrynowy dla kolorku Wykonanie: Jabłka myjemy
Lubczyk i WaniliaDzisiaj przepis na prostą domową pizzę , którą przygotowałam dla Piotra z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy (9 luty). To świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy, chociaż u nas pretekstu do robienia pizzy nie potrzeba, gdyż przygotowuję je regularnie. Po wstawieniu zdjęcia na FB-ku dostałam kilka e-maili z pytaniem o przepis, gdyż pizza wygląda „bardzo profesjonalnie” Na farsz(...)wykorzystałam ajwar, szynkę dojrzewającą, żółty ser i czarne oliwki. Farsz ułożyłam w szachownicę. Samo ciasto jest bardzo łatwo zrobić, potrzebuje jednak 2 godzin na wyrośnięcie. Inne przepisy na Pizzę znajdziecie tutaj. Prosta pizza domowa dla laików i nie tylko … na cienkim spodzie z pysznym sosem i farszem. Ciasto na pizzę jest bardzo minimalistyczne, wykorzystałam tylko 200 g mąki pszennej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTradycyjny przepis na zupę śledziową która podawana jest w Środę Popielcową, jak również w piątki postne. Składniki: 2 śledzie z beczki 0,5 litr wody 2 cebule liść laurowy 1 duża śmietana 32 % 2 łyżki octu winnego 1 łyżka octu 10% łyżka miodu szczypta kolendry 1 ząbek czosnku 1 kg ziemniaków łyżeczka kopru świeżego łyżka masła pieprz świeżo mielony
kgwjanczewochwilowej nieobecności (za co bardzo przepraszam), wracam z przepisem na pyszny pasztet warzywny. Jest on świetnym zamiennikiem pasztetu z mięsa i kolejnym smarowidłem do chleba, które ożywi kanapkę :-) Podstawą przepisu jest soczewica czerwona, pozostałe składniki można dobierać według gustu. Jeśli ktoś jest weganem należy zamiast jajka wprowadzić zamiennik: nasiona chia, agar, mielone nasiona lnu bądź(...)pasztet i ponownie posypuję wierzch otrębami oraz plasterkami czosnku. Nastawiam piec na 180 stopni i po 50 minutach pasztet jest gotowy. Podczas pieczenia pachnie obłędnie ! Smacznego! Warto wypróbować. Przepis z dedykacją dla mojej Karoli
Życie na widelcuDzisiaj rewelacyjny i wyjątkowy przepis na szybki, a przede wszystkim zdrowy i bardzo smaczny deser. Smakował bardzo nawet zagorzałemu przeciwnikowi kaszy, o której dowiedział się, gdy na talerzu królowały już same wiórki. Mój przepis nie był wegański, ale oczywiście można go do takiego zmodyfikować zmieniając lekko składniki. Przepis jest prosty,...Domowe Rafaello z kaszy jaglanej – deser odchudzający
Nie Bo Piekłotakże ciasta drożdżowego . By ciasto na pizze wyszło idealne, powinno być pieczone w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizza jak z pizzerii Domowa pizza: ciasto na pizzę jak z pizzerii : przepis na pizzę jak z pizzerii – chrupiące ciasto i dodatek ziół, nadają pizzy niepowtarzalnego smaku. Przepis na tę pizzę jest najczęściej wykorzystywanym przepisem przez czytelników tego bloga. Ciasto chlebowe(...)pizzę – najlepszy przepis na pizzę! Ciasto chlebowe na pizzę – najlepszy przepis na pizzę ! Ten przepis na pizzę skradł moje serce już jakiś czas temu, gdy po raz pierwszy w moje ręce trafiła książka kucharska „Przekąski” wyd. Olesiejuk. Chrupiące brzegi i pulchny miąższ ciasta na pizze – to cechy, moim zdaniem, idealnej pizzy. Ciasto na pizzę
Kulinarne PrzebojeKażdy zna każdy lubi, a kto nie więc zapraszam do przepisu na pyszne ruskie pierogi! Smacznego:) Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Pi erogi ruskie Pierogi podawać z cebulką podsmażoną na boczku! Składniki : 0,65 kg ziemniaków (surowe) 0,5 kg bi a ł ego sera 2-3 małe główki cebuli 50 g słoniny Sól oraz(...)pieprz Ciasto na pierogi : Ciasto na pierogi polecam wykonać z przepisu pod linkiem : http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2016/02/ciasto-na-piergi-uszka.html Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Słoninkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie wytapiamy na skwarki. Gdy słoninka dochodzi dorzucamy do niej cebulę pokrojoną w kosteczkę i dusimy/smażymy do miękkości. Po ugotowaniu
Sprawdzone przepisy kulinarnełyżeczka) Koperek suszony (łyżeczka)'; document.write(" "); Obieramy czosnek i wyciskamy go przez praskę do miski z jogurtem. Dosypujemy do mieszanki koperek, przyprawy i mieszamy całość. Gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest uniwersalny. Sos czosnkowy świetnie smakuje ze wszystkim. Możemy go podać na pizzy, zapiekankach, do mięs (np. karkóweczki z szynkowaru), a także np. do zapiekanki. Po drugie: jest
Proste-przepisy.pl