Łagodna jest zima w tym roku, ale mimo wszystko to zima. Zdarzają się dni, że spaceruję długo z wózkiem, bo Zuzia śpi i śpi, a mi
dom-agi.plRyba u nas gości stosunkowo rzadko, nie wiem właściwie dlaczego, na pewno do specjalistek w przyrządzaniu ryb i pewnie to jest znaczącym powodem. Nie wykluczam oczywiście
dom-agi.plBardzo lubię takie dni jak tłusty czwartek. Smażenie pączków na pewno się odbędzie, bo nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej, ale teraz chciałam Wam zaproponować zdrowszą
dom-agi.plAlternatywa dla włoskiego spaghetti, nie ma włoskich ziół, dodatek włoskich przypraw zastąpiłam koperkiem i pietruszką. Bałam się trochę reakcji domowników na moją wariację, ale zgodnie stwierdzili
dom-agi.plWybieranie tortu na ósme urodziny mojej córeczki było bardzo trudne. Dziecko miało duże wymagania, najwięcej radości sprawił by jej tort ze świeżymi truskawkami lub malinami, ale
dom-agi.plUwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, robi się je stosunkowo prosto, a smak jest niesamowity. Najczęściej wprawdzie przyrządzam zapiekanki serowe, ale tym razem skusiłam się na zapiekankę z
dom-agi.plSobota kojarzy mi się z wypiekami drożdżowymi. Zapach drożdży, który uwielbiam, a później piekące się ciasto. Mamy sezon na owoce, więc dodatki są tylko kwestią gustu
dom-agi.plZdecydowanie fasolka po bretońsku nie należy do letnich obiadów, zdecydowania. Niestety zdecydowanie mimo lata astronomicznego lata nie mamy, trzeba chodzić w bluzach i kurtkach. Pogoda zdecydowanie
dom-agi.plCiasto drożdżowe będzie bardziej pulchne po upieczeniu, gdy pod koniec wyrabiania ciasta dodamy do niego łyżkę miękkiego smalcu lub białego twarogu. Pamiętajmy także o tym, aby
Przepisy i porady kulinarnefarszem - ricottą zmieszaną ze szpinakiem, doprawioną ząbkiem czosnku oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Skąpane w warstwie przepysznej oliwy z oliwek z tartym parmezanem to poezja dla podniebienia! Zobacz również przepis na ----> ravioli z ricottą i szałwią Zobacz również przepisy na -----> PIEROGI Ravioli ze szpinakiem i ricottą - przepis: Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 220 g sera ricotty sól świeżo
Moje Qulinariarodzice starali się jak mogli, abyśmy w domu mogli zjeś ć coś pysznego. Moja mama była mistrzynią w kuchni, potrafiła tworzy cuda na poczekaniu. Nie potrzebne jej były przepisy, większoś ć potraw i słodkości tworzyła z głowy. Była jest i będzie moim największym autorytetem kulinarnym. Niestety nie mogę jej już zapyta ć, czasami wznoszę oczy ku niebu, jakbym chciała(...)Mamusiu, zobacz co ugotowałam, widzisz?" Wiem, że widzi, mam nadzieję, że jest ze mnie dumna i często trzyma mnie za rękę kiedy brakuje mi sił.... Dobra, wracamy do przepisu, zanim moje oczy staną się mokre. Tak więc po przepis zwróciłam się do Bistro Mamy , na której blogu często znajduję ciekawe przepisy, tym razem też się nie zawiodłam, znalazłam blok czekoladowy
Blondynka GotujeKażdy ma chyba smak, który kojarzy mu się z beztroskimi latami dzieciństwa. Powrót do niego, szczególnie po długim czasie, to niezwykle miłe doświadczenie, zwłaszcza dla kubków
peanutbuttermonsterLubimy się, nawet bardzo. Ciasto drożdżowe udaje mi się właściwie zawsze, a dzieci, gdy tylko wyczują zapach domowych drożdżówek kręcą się po kuchni i wokół mnie
dom-agi.plwszelakich mięs. Sezon się zaczął, więc warto zadbać o swoje podniebienie. SKŁADNIKI: 1-2 główki kapusty sól, pieprz, cukier ocet bądź cytryna tłuszcz, ja używa smalcu własnego przepisu WYKONANIE: kapustę kroimy, dodajemy sól, pieprz, cukier i ocet, możymy- przynajmniej 2godz.( ja zostawiam na noc) następnie smażymy na lekkim ogniu do miękkości (przepis na smalec Jeśli wypróbowaliście mój(...)przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę. Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym autorstwem oczywiście
Kuchnia BeatyPrzepis na zupę kapuśniak mam od mojej mamy. Robi ją od wielu lat i ja również robią ją według tego przepisu. A jak wiadomo przepisów jest bardzo wiele na kapuśniak a lubimy najbardziej ten przepis, który pamiętamy z dzieciństwa. Składniki: 60 dag kapusty kiszonej 30 dag marchwi pietruszka seler około
Amatorka kuchenna