Dzisiaj specjalny przepis na kluski śląskie, który dostałam od mojej kochanej teściowej, :) która otrzymała przepis od prawdziwej Ślązaczki. Ponoć, przepis na kluski śląskie jest zawsze dobrze strzeżoną tajemnicą rodzinną i powodzenie w ugotowaniu klusek leży w dokładnym jego wykonaniu. W składnikach nie podaję ilości ziemniaków- zależy to od Was, ponieważ przepis bazuje na podzieleniu ilości uduszonych ziemniaków na cztery równe(...)części. Ja w moim przepisie użyłam około 1 kg ziemniaków. Kluski śląskie kojarzą mi się z kopytkami. :) Mam nadzieję że nie obrażę tu Ślązaków. Są przepyszne. Polecam, ja podałam je z żeberkami.Zaczynamy. Składniki:ziemniakimąka ziemniaczana + łyżeczka mąki ziemniaczanejzółtko1 łyżka oliwy Wykonanie:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.Po ugotowaniu , dusimy ziemniaki i studzimy.Ostudzone ziemniaki dajemy
Smaki Edytyciasta? oczywiście tarta ma być na słodko ..z owocami lub bez ..z dowolną masą itp. Zasady akcji: - pieczemy od piątku do poniedziałku - publikujemy wpisy do poniedziałku wieczór - link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym poście - na swoim blogu w poście podajemy informację o osobach, które wzięły udział i wypiekały z nami z podaniem linku do ich blogów -osoby nie mające
Grunt to przepis!wyglądać pięknie i młodo, tylko prosta i przejrzysta książka kulinarna.Wiadomo, Włosi uwielbiają jeść ! Uwielbiają też gotować i celebrować posiłki. Książka zawiera ponad 100 prostych przepisów na włoskie potrawy, które przygotujemy ze składników dostępnych w polskich sklepach, anegdotki autora i opisy niektórych typowych potraw. Paolo tłumaczy nam również znaczenie włoskich nazw dań. Książka składa sie z 9 części:- przystawki(...)przytacza różne ciekawostki z włoskiego podwórka, ale również daje praktyczne rady, na przykład jak poprawnie przygotować makaron. Przybliża nam też narodowe i rodzinne zwyczaje kulinarne. Przepisy są przedstawione bardzo czytelnie, po jednym przepisie na stronie. Opis wykonania jest klarowny i krótki. Ilość składników do przygotowania dania niezbędna i jak to bywa we włoskiej kuchni, ma być
Kulinarne przygody Gatityciasto wychodzi dość słodkie, nie wymaga więc dodatkowej polewy na wierzch. Zwierzę domowe z gatunku Pan Mąż i podgatunku Łasuch Cukierniczy, może wymagać dodatkowo dołożenia polewy czekoladowej na wierzch (przepis na idealną polewę TU), ale trzeba zrezygnować wtedy z części cukru dodawanego do środka - 1/2 szkl. zamiast 2/3 szkl
Grunt to przepis!sałatka, która ma mnóstwo wariantów i modyfikacji, a każdy twierdzi, że to jego wersja właśnie jest tą oryginalną i prawdziwą... Wyjątkowo sprawdza się tu powiedzenie: ile kucharzy, tyle przepisów! Mnie również sałatki nicejskiej nie zdarzyło się przygotować dwa razy tak samo. Żongluję tu składnikami w zależności od fantazji i humoru. Tym razem wersja mocno okrojona z wszelkich ponadprogramowych dodatków
Grunt to przepis!Pożarski jadało się bardzo często w moim domu. Potrawa ta pochodzi z kuchni rosyjskiej, a moja mama pochodziła z terenów, które obecnie są w obcych rękach. Więc przepis przywiozła ze sobą na terenie odzyskane, ja przygotowuję kotlet pożarski według jej przepisu. Kotlet pożarski jest to panierowany kotlet mielony przygotowany z mięsa kurzego lub mieszaniny mięsa kurzego i cielęcego(...)przygotowywało się go z mielonego mięsa z kurzych udek. Nie potrzeba przepłacać, jak się umie luzować mięso kurczaka. Kotlety pożarskie z reguły smażę, ale te kotlety w dzisiejszym przepisie są moją wariacją na kotlety, które przygotowywało się u mnie w domu. Pod koniec sierpnia przygotowałam ich odtłuszczoną wersję, gdyż kotlety pożarskie upiekłam w piekarniku wraz z ziemniakami. Ale tradycyjne kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięidealna alternatywa dla surowych ziemniaków, dzięki czemu zabiegana kobieta pracująca może przygotować pyszny obiad o wiele szybciej i bez zdzierania manicure przy ręcznym tarciu ziemniaków :) Wkrótce na blogu pierwsze przepisy z zastosowaniem płatków ziemniaczanych
Grunt to przepis!Można je znaleźć choćby TU, TU czy TU. Puenta okazała się jednak bezbłędna i co tu kryć, bardzo życiowa. Można z wagą i stoperem w ręku trzymać się przepisu, piec ciasto po raz -enty a i tak zakalec może się pojawić. A dlaczego? A bo tak!...No co pozostaje zrobić - tylko się z zakalcem polubić! :) Smacznego
Grunt to przepis!kuchni, dlatego podoba mi się różnorodność oferty BIOLEVITA: - olej rzepakowy- olej z pestek dyni- olej kukurydziany - olej sezamowy - olej arachidowy - oliwa z oliwekZ tego samego przepisu i identycznych składników, a przy wykorzystaniu różnych rodzajów olejów, można zrobić niepowtarzalne potrawy o wyrazistych smakach.Teraz właśnie z tymi smakami będę chciała poeksperymentować, nie tylko w sałatkach, ale również
Grunt to przepis!Długo zachowujący świeżość, pełen aromatu ziół, z ciekawym posmakiem cukinii - zielone zdrowie na talerzu! Zainspirowałam się ciekawym przepisem konhambos ze Smakera na chleb z cukinią, wprowadzając jednak pewne modyfikacje.Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 180 ml ciepłej wody 2 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany - jeśli lubi się posmak
Grunt to przepis!się zmarnuje”…No to upiekłam. I tak piekę już regularnie drugi rok.Chleb jest banalnie prosty w wykonaniu, rewelacyjny w smaku i co najważniejsze – ZAWSZE wychodzi!Na skuteczne sfinalizowanie przepisu składają się następujące elementy: Wielki Gar Długa Łycha Silna Ręka Pana Męża Słój z Wielce Tajemniczą Substancją – czyli Zakwas Reszta składników Zakwas w świecie idealnym zdobywa się od zabieganej koleżanki
Grunt to przepis!Metodą wielu prób, rozczarowań i błędów doszłam do przepisu idealnego. Polewa ma apetyczny, mleczny kolor i błyszczący wygląd. Ze względu na dodatek żelatyny jest lekko giętka, tak że nie kruszy i nie łamie się przy krojeniu. Jest gęsta i szybko się ścina przy stygnięciu. Grubo oblepia ciasto. Aksamitna w smaku.Składniki na 2 keksówki - o wymiarach
Grunt to przepis!jest jedną z naszych ulubionych autorek kulinarnych inspiracji. Uwielbiamy jej dania za szybkość ich przygotowania i prostotę, choć najbardziej za dbanie o wygląd i stylizowanie dania! Wypróbowaliśmy już wiele przepisów Donny, jeszcze więcej przepisów zainspirowało nas do stworzenia czegoś nowego - wszystko było pyszne! Na bieżąco kupujemy magazyn Donny i mamy w swojej książkowej kolekcji już jej wcześniejszą książkę w języku(...)być szybko, świeżo i prosto, jeśli dodatkowo jest kolorowo, jest idealnie! Gotowanie ma sprawiać radość, pozwolić nam się zrelaksować i zjeść coś pysznego! W książce znajdziemy ponad 160 przepisów, które są podzielone na trzy działy. Pierwszy z nich - SZYBKO - znajdziemy w nim przepisy na dania dla osób zabieganych - m.in. przepisy na szybkie makarony, frittatę, grillowane i pieczone mięsa
Plate of JoyJak już wcześniej wspominałam, bardzo interesuje i ciekawi mnie pieczenie chleba. Uwielbiam chleb, a jak mogę zjeść kromkę ciepłego chleba, to od razu mi się polepsza
dom-agi.plZbliża się Wielkanoc, w związku z tym czas na przygotowanie domowego żurku. Wczoraj pokazałam Wam jak przygotować zakwas na żurek, a dzisiaj chciałam pokazać jak właśnie
dom-agi.pl