smażyć smakołyki Mam to szczęście, że moi domownicy z ochotą próbują nowych smaków, a może nie mają wyjścia, ale tymi pączkami są zachwyceni! Przy okazji zapraszam Was do wypróbowania przepisu i podzieleniem się efektami function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plDzisiaj Tłusty Czwartek, trzeba zjeść pączka, bo to przynosi szczęście. Nie wyobrażam sobie nie zjeść chociaż jednego, dlatego chciałabym podzielić się z Wami dzisiaj przepisem na pączki z budyniem. Są delikatne, stosunkowo łatwe w przygotowaniu, puszyste i PYSZNE. Ja pączki nadziewam budyniem po usmażeniu, nie lubię, gdy mi wypływa do garnka i się przypala, ale równie dobrze można nadziać
dom-agi.plbogactwie. Ten zapomniany potencjał naszej rodzimej przyrody tak chętnie i często wykorzystywany przez naszych przodków czeka na powtórne odkrycie. Odkryj więc jego uzdrowicielską moc ! Tutaj znajdziesz kilka przepisów na przetwory z derenia : http://zdrowybadyl.blogspot.com/2011/10/przetwory-z-dernia.html
Przepisy i porady kulinarnekażdej ilości, tym bardziej , że nie kumuluje metali ciężkich oraz nawozów ! Polecam do uprawy odmianę SORAYA ,ma ona ciemnozielone,maczugowate owoce i jest bardzo plenna. Tutaj znajdziesz przepis na sałatkę z cukinii oraz cukinię smażoną z kiełbaską : http://krzyskuchnia.blogspot.com/2013/11/saatka-z-cukini-na-zime.html http://krzyskuchnia.blogspot.com/2013/08/przepis-na-pyszna-cukinie-z-cebulka.html
Przepisy i porady kulinarneFacebooku wiedzą, że niedawno moją kolekcję książek kulinarnych zasiliła nowa pozycja. "The Lebanese Kitchen" Salmy Hage to przepięknie wydane tomisko (waży chyba ze 3 kilo) zawierające kilkaset tradycyjnych libańskich przepisów - od przystawek po desery. Wątpię, czy kiedykolwiek będę potrzebowała kolejnej pozycji o kuchni libańskiej :) A propos, chcielibyście jej recenzję? Zainspirowana moją nową książką oraz typowo libańskimi produktami, o których przeczytałam(...)pracy. Flatbread wystarczy złożyć na pół, chwycić w ręce i można zajadać, uważając jedynie, aby krople sosu miętowego nie pobrudziły nam ubrania ;) Zdecydowałam się zrobić tradycyjny hummus według przepisu z książki. Byłam ciekawa, czy będzie bardzo różnił się w smaku i konsystencji od mojego, który robię "na oko i na smak". Wyszedł bardziej "tahinowy" i kremowy, dzięki dodaniu w czasie
Chilli Czosnek i Oliwateż można je przekroić i posmarować margaryną postanowiłam zgłosić swój wypiek do konkursu "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica” producent margaryny "Smakowita". Bazę do przepisu znalazłam W Pracowni Wypieków i był to przepis na bułki. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się przepisu. Z przepisu wyszło mi 24 mniejsze rogale ( podzieliłam ciasto na 3 części). Można(...)Sposób wykonania: W przypadku, gdy mamy świeże drożdże należy zrobić zaczyn: Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i mleka, odstawić do wyrośnięcia na kilka minut aż drożdże „ruszą”. Gdy do przepisu dajemy drożdże suszone nie ma potrzeby robić wcześniejszego zaczynu. Mleko podgrzać, dodać do niego margarynę lub masło, cukier i sól a gdy się schłodzi, jajko, olejek waniliowy i wszystko dokładnie
Na słodko lub wytrawniekupić kombinowałam co by tu przygotować. Zważywszy na fakt, że zawsze posiadam zapas kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się długo zastanawiać i spontanicznie powstał dzisiejszy przepis. SKŁADNIKI:średniej wielkości bakłażan100g chudej wołowiny1 duży pomidor 1/2 dużej papryki1 mała cebulka 3 gałązki natki pietruszki pieprzsólzioła prowansalskieprzyprawa curryłyżka oliwy z oliwekPRZYGOTOWANIE:Bakłażana przekroić
peanutbuttermonsterŚwięta Bożego Narodzenia już tuż tuż, więc pora, aby na blogu zaczęły pojawiać się świąteczne przepisy:) Ciasto na piernik staropolski dojrzewa już pięknie w mojej piwnicy, mam nadzieję, ze Wy także zdążyliście je zagnieść?:) Przepis na tradycyjne pierniczki, które robię co roku, a które muszą swoje również "odleżeć", by troszeczkę zmięknąć, podam Wam już lada dzień. A tymczasem zaskoczę może(...)niektórych z Was przepisem na pierniczki na... drożdżach. I co najważniejsze - wcale nie czuć w nich ich dodatku. Są grubiutkie i miękkie, piekłam je po raz pierwszy i powiem szczerze, bardzo mi smakowały. Jest to na pewno mała odmiana od typowych pierniczków, ale na pewno choć raz warto je wypróbować, zawsze to kolejny fajny przepis do świątecznej kolekcji wypieków
Słodko-Słony Świat Ilonytruskawkami może...? Okazało się, że byłam daleka od prawdy. Makaroniki bowiem to bezowe, migdałowe ciasteczka. Kapryśne, i niezwykle delikatne. Ich przygotowanie wymaga ogromnej precyzji, należy skrupulatnie trzymać się przepisu, bardzo uważać, aby piana nie opadła. Po tych wszystkich esejach na ich temat, które dane mi było przeczytać stwierdziłam, że nigdy się nie odważę. Do mistrzostwa bowiem mi daleko(...)latach nieustannego pieczenia doszłam do wniosku, że dłużej już nie wytrzymam - być może nie wyjdą, ale spróbować muszę! Zabierałam się do nich jak pies do jeża... Patrzyłam nieufnie na przepisy i miliony porad, jak je przygotować, żeby się udały. Z duszą na ramieniu i przerażeniem w oczach mieszałam migdały z białkami. Drżącymi dłońmi przekładałam masę do woreczka, a następnie wyciskałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzedziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów na cukinię widziałam sporo, szczególnie na ciasta czekoladowe z jej dodatkiem. Kiedy więc padło hasło: danie z cukinią, od razu miałam przed oczami cudowne, wilgotne (żeby nie rzecz: browniowate), obłędnie czekoladowe ciasto. Moje plany jednak(...)jest. I nie mogę upiec kolejnego, bo kto je zje...? Skończył się jednak chleb, i to dało mi do myślenia. W którejś z książek kulinarnych widziałam kiedyś ciekawy przepis na chleb z cukinią, jednak oczywiście, jak na złość, nie mogłam go znaleźć. Potem przypomniałam sobie o przepisie, który podyktowała mi nauczycielka, ale oczywiście gdzie jest ta kartka
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię zorganizować. Taka obowiązkowość przydaje się też w innych dziedzinach życia i dużo ułatwia. A przecież nie robicie tego dla innych- robicie to dla siebie;) Większość publikowanych przeze mnie przepisów nadaje się na obiad czy przekąskę do zabrania w drogę. Oprócz wcześniej wymienionych może to być sałatka z tuńczykiem i rukolą, orzechowe ciasteczka owsiane, peanut butter granola bars
peanutbuttermonsterzamiarem opublikowania przepisu na zakwas "nosiłam" się już od dłuższego czasu, ale jakoś tak zawsze odkładałam to na później. Aż nadszedł chyba ten moment, jutro Światowy Dzień Chleba, jest więc idealna okazja, by urzeczywistnić marzenia i podzielić się z Wami przepisami na chleby na zakwasie. A ponieważ chleby, które wypiekam są od początku do końca moim własnym wymysłem, a mój(...)zakwas znacznie odbiega od innych metod przygotowania, chcąc podzielić się z Wami przepisami muszę zacząć od przepisu na zakwas. Niewątpliwą zaletą tego zakwasu jest to iż nie trzeba go odżywiać na 12 godzin przed planowanym pieczeniem chleba, on jest zawsze gotowy do użycia. Po prostu zachciewa mi się dzisiaj upiec chleb, wyjmuję zakwas z lodówki i za godzinkę mogę już
Smaczne ZdroweNigdy nie wiemy co się kryje w kupowanych przyprawach do grilla. Dlatego dziś przepis na domową mieszankę przypraw do grilla, także ta mieszanka może służyć nie tylko do grilla, ją także możemy użyć do różnych potraw mięsnych.W danym przepisie podaję ilość przyprawy na 2 kg mięsa. Składniki: 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku2 łyżeczki ostrej papryki w proszkułyżeczka mielonych(...)ziaren kolendry1,5 łyżeczki soli0,5 łyżeczki pieprzu3 łyżeczki sproszkowanego czosnku1 łyżka suszonej bazyliiodrobina majeranku2-3 łyżeczki cukru Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki i czekamy na przepisy z użyciem tej przyprawy. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaPierwszy przepis z rabarbarem w tym roku! Uwielbiam rabarbar i przeróżne dania z jego użyciem. Tym razem przepis na ciasto cynamonowe z rabarbarem. Ciasto udaje się po prostu rewelacyjne, lekko kruche z warstwą dobrze przepieczonych kawałeczków rabarbaru, podczas pieczenia ciasta zapach cynamonu będzie się udawał na cały dom. Podane na ciepło z lodami smakuje jeszcze lepiej, a więc bardzo(...)serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: 150 g masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cynamonu 300 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanka mleka 2 jajka 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300-400 g rabarbaru Przygotowanie: Masło kręcimy z cukrem i cynamonem na puszysty krem, dodajemy jogurt, mleko i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy jaja, mąkę
Kuchnia ŁukaszaLubię takie konkretne książki-poradniki. Trochę historii, wprowadzenia w temat, porad i przepisy. Dzięki tej książce zrobiłam swoje pierwsze sushi. Wszystko było wyjaśnione krok po kroku, więc nawet laik bez problemu mógłby zrozumieć o co chodzi. Książka jest ładnie wydana, każdy przepis zobrazowany jest fotografią oraz niezbędnymi informacjami. Jeśli lubicie sushi, a nie wiecie jak się do tego zabrać(...)książka jest dla Was! Na początek trochę historii, a w niej o sushi, pierwszych przepisach, wynalazcy tej eleganckiej potrawy, a także o pierwszych lokalach, w których zaczęto podawać smaczne kąski ryżu. Dalej już wiedza konkretna: omówione zostały główne składniki, przyprawy i przybory potrzebne do wykonania idealnej rolki we własnym domu. Dodatkowo opisano sposoby serwowania oraz jedzenia. W części bardziej
Pasja Smaku