mielonym - 500 przepisów (strona:26/34)

Drożdżowe kapuśniaczki z kapustą kiszoną i pieczarkami 2810

masło do posmarowania mak do posypania Farsz 300 g pieczarek 500 g kiszonej kapusty szczypta majeranku Kamis 1 liść laurowy Kamis 1 cebula 1 łyżka masła Do smaku pieprz mielony Kamis sól morska w młynku Kamis Przygotowanie: Kapustę kiszoną pokroić, przełożyć do garnka (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać)dodać liść laurowy, szczyptę majeranku i ugotować do miękkości. Przelać

Ala piecze i gotuje
Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem 317

piersi z kurczaka 1 cebula 0,5 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego białego Kamis szczypta chili pieprz cayenne Kamis 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocista Kamis 150 g boczku wędzonego w cieniutkich plasterkach 1 łyżka masła Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu

Ala piecze i gotuje
Trufle czekoladowe 242

naczynia i pozostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc. Z masy formować kuleczki i obtaczać w zależności od tego jakie mamy dekoracje. Kokos, kolorowe posypki, kakao, migdały, orzechy mielone. Ponownie odłożyć w zimne miejsce żeby stężały. Jeśli masa będzie się mocno kleić do rąk moczyć ręce delikatnie w zimnej wodzie

Ala piecze i gotuje
Prażone, prażuchy, pieczone, ... 269

Potrzebne są : główka białej kapusty ( min 1,5 kg ) 40 dag boczku skóra z boczku  2 kawałki kiełbasy 3 pieczarki ( większe ) 6-7 większych ziemniaków sól, pieprz, odrobina mielonego kminku, zioła prowansalskie 2 papryczki chili ( opcjonalnie )  Przygotowanie : Z kapusty ściągam ok 8 całych liści, resztę drobno szatkuję,  boczek kroję w paseczki, kiełbasę w pół talarki, pieczarki

Mechanik grilluje
Torcik orzechowy 249

czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane.        Składniki :    80gr. miękkiego masła    80gr. cukru    5 jajek    200gr. mielonych orzechów laskowych    100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej    2 łyżki rumu    1 łyżka adwokatu Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę

Zabawa smakiem
Papryki z farszem mięsno-otrębowym 171

dalej już poszło. Czas: 30 minut Składniki: 3/4 szklanki wołowiny   ( po zmieleniu) -ugotowanej 2 papryki 1 cebula 6 łyżek otrębów żytnich 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka pokrojonego koperku szczypta przyprawy typu Jarzynka 4 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 % 1/3 szklanki śmietanki 1 łyżka masła 2 płaskie

Buniabaje w kuchni
Kotlety rybne z tymiankiem 180

minut Składniki : 1 szklanka puree ziemniaczanego 20 dag filetu rybnego bez skóry i ości ( płat ) 6 łyżek pokrojonego świeżego tymianku 1 cebula 1 jajko 1/2 średniej bułki sól pieprz mielony mąka olej z pestek winogron   do smażenia Filet rybny rozmrozić i dobrze osuszyć . Pokroić i zmiksować z pokrojoną w kostkę bułką. Cebulę usiekać drobno i rumienić

Buniabaje w kuchni
Tymiankowa brzoskwinia do mięs 167

miałam za to świeży tymianek i miód. Czas: 30 minut Składniki: 1 brzoskwinia ( po pół na porcję) 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki miodu 4 młode gałązki tymianku szczypta pieprzu mielonego Brzoskwinię zalać wrzątkiem i natychmiast przełożyć do lodowatej wody. Obrać ze skórki. Przekroić na pół i usunąć pestkę. Zagotować wodę z miodem i tymiankiem- ostudzić. Włożyć połówki brzoskwini

Buniabaje w kuchni
Kalarepki nadziewane ( mocno koperkowe ) 150

polędwicy , ale może być od szynki) 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 cebula 2 listki świeżych   listków tymianku 1/2 pęczka pokrojonego koperku 2 łyżki oleju maggi w płynie pieprz mielony sól 2 łyżki masła 1 pełna łyżka mąki 3 szklanki wywaru warzywnego Mięso   pokroić zmiksować w malakserze ( Rozdrabniaczu). Pokroić bardzo drobno i usmażyć na   złoto cebulę

Buniabaje w kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą i tymiankiem 154

farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 5 dag tłustego ( nie kwaśnego ) twarogu 2 cebule 3 łyżki oleju sól do smaku 1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku 1 łyżka majeranku pieprz mielony do smaku Do odsmażania: 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nastawić w garnku osoloną wodę z łyżką oleju na gazie by się zagotowała . Zrobić ciasto. Wsypać mąkę do miski

Buniabaje w kuchni
Gołąbki doprawiane tymiankiem 149

Podstawowy przepis na gołąbki ( tzn. z mięsa mielonego z ryżem) tyle , że farsz doprawiłam świeżym tymiankiem ( z reguły dodaję do farszu otarty majeranek). Świeży tymianek nadaje potrawom specyficznego aromatu ,który bardzo mi odpowiadam. Dodatkowo posypuję gotowe gołąbki i sos drobnymi listkami tymianku bezpośrednio przed podaniem. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Dorsz w tymiankowych pomidorach 105

można zawsze dostać, tymianek mam zawsze w doniczce , a pomidory bez skórki w puszce stoją zawsze w spiżarni. W trakcie gotowania przepis lekko zmodyfikowałam dodając między innymi suszone pomidory , mieloną paprykę , pieprz i zamieniając sos sojowy na maggi bo tak mi bardziej smakowało. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kawa z Muscovado, cynamonem i kardamonem parzona w kafetierce 159

Łyk mocnej kawy o świcie -bezcenne. Wiedzą to wszyscy kawosze. Najczęściej jest to kawa w dwóch wersjach- rozpuszczalna lub mielona po turecku ( tzn. parzona w szklance). Z reguły rano jestem nieprzytomna i trudno mnie namówić do skupienie się na parzeniu czegoś ekstra , ale ponieważ syn uparł się ( a wpadł do nas w ramach urlopu) , że On ,,fusiastej

Buniabaje w kuchni
ZIOŁOWA PIECZEŃ RZYMSKA. 279

już wstał, zbudził się. Radości czas nastał więc! Wszystkim, ale to wszystkim bez wyjątku - WESOŁEGO ALLELUJA! ZIOŁOWA PIECZEŃ RZYMSKA. (musiała, po prostu musiała coś w niej zmienic) 500g mięsa mielonego 6 jajek na twardo 2 jajka surowe bułka tatra (zależy od konsystencji masy) garśc majeranku garśc mięty garść oregano natka pietruszki koperek sól, pieprz, Mięso wymieszałam z przyprawami, siekanymi

W kuchni Karmel-itki
Strucla z Makiem 209

strucle, na koniec posypałam je makiem, tak żeby ładne były :D Ps. Strucle można mrozić, ale bez lukru!!! Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej Bakalland 1 szklanka maku mielonego 2 białka Wykonanie: Tu się nie popisałam, nie miałam siły, czasu, ani ochoty bawić się z tradycyjna masą makową. Z doświadczenia wiem, że troszkę czasu trzeba na jej wykonanie

Blondynka Gotuje