mielonym - 500 przepisów (strona:27/34)

C - Jajko w walentynkowej odsłonie + walentynkowa pizza 149

kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i posiekany w plasterki czosnek. Dodajemy do smaku sól, pieprz i mieloną paprykę. Całość dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek. Ciasto rozkładamy na dużą blachę, smarujemy ketchupem (ilość wg upodobań),następnie przekładamy na nią gorące, uduszone pieczarki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kasza gryczana i gulasz wołowy z imbirem i curry 140

czosnku sól, pieprz,  papryka ostra, papryka słodka, curry,  2 łyżki oleju  ok. 1,5 litra wody Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić  solą, pieprzem, mieloną papryką, curry, startym na tarce i mbirem i drobno posiekanym czosnkiem. Ostawić na kilka minut by mięso się zamarynowało w tym czasie przygotowując pieczarki - umyć je i pokroić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pieczeń z grzybami leśnymi 161

nudzi mnie to), to uwielbiam je jeść i dzięki tacie (grzybiarz z miłości) mogę z nimi szaleć, bo inaczej chyba bym zbankrutowała.    Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 1 cebula Ząbek czosnku 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie Garść bułki tartej Talerz pokrojonych grzybów leśnych (kilka dorodnych sztuk) Sól Pieprz Olej

Fabryka pomysłów
Rolada z indyka w sosie pomarańczowym 194

uznania, ja zastosowała mniej więcej w takich proporcjach, jak na zdjęciu): 2 garście suszonych moreli, solidna garść rodzynek, spora garść orzechów włoskich (łuskanych), pół laski cynamonu (albo 1 łyżeczka mielonego), łyżka miodu, łyżka masła, 1 jajko.      Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron, nasmarować marynatą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Morele

Delicious Titbits
Burger z sosem z Big Mac’a! 237

tłuszczu kotlet oraz sałatę z dodatkiem  wiosennych warzyw. Burger wcale nie musi ociekać tłuszczem, aby uchodził za tego "mniam" :) Składniki na 6 burgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 ząbek czosnku Szczypta papryki ostrej w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta rozmarynu 1 jajko Sól Pieprz Sos: 1 średni ogórek kiszony ½ - ¾ łyżeczki musztardy sarepskiej – do smaku

Fabryka pomysłów
Zupa grzybowa z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej 172

garnka z warzywami.Dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby.  Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą soba wzajemnie.Minimum 45 minut. Dosmaczamy hojnie pieprzem. Ja mieliłam prosto z młynka pieprz kolorowy. Wykladamy na talerze.Posypujemy koperkiem. Dodajemy  ser koryciński Czesławy Zarzeckiej z czarnuszką pokrojony w kostkę.  Możemy podawać z grzankami lub chlebem typu włoskiego

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 337

wodzie rodzynek WYKONANIE Margarynę z mąką i proszkiem  siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło. Masa serowa:  Ser mielimy 2 razy.W osobnych miskach ubijamy białka, w osobnej żółtka z cukrem. Masło ucieramy  na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym

W kuchennym oknie Ewy
Salatka caprese z truskawkami 153

niedzielę powinien pojawić się post śniadaniowy i słów kilka o mieleniu ale nie pojawi się żaden z nich. Ciężki mam dzisiaj dzień. Rozpoczął się od salwy wymiotów od strony Syncia, pił, wymiotował i tak przez 3 godziny, potem spanie i spokój. Dzień ciągnął się i ciągnął, wszystko z nerwem, ponuro za oknem. Syncio niby lepiej bo ma "tylko" biegunkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowe Czekoladki z Marcepanem 188

Marcepanem - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je i osuszamy. Migdały chwilę podprażamy na suchej patelni do leciutkiego zarumienienia - studzimy, a następnie mielimy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy (ręcznie lub w food procesorze). Początkowo masa będzie się mocno lepić, dlatego potrzeba cierpliwości do jej wyrobienia. Marcepan jest gotowy w momencie otrzymania

Słodka Strona
Uszka wigilijne 627

moczymy na kilka godzin w wodzie. Po tym czasie gotujemy aż wyparuje wywar. . cebule drobno siekamy i przyrumieniamy na oleju. Bułkę moczymy w wodzie i odciskamy.Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy grzyby, cebulę i bułkę. Dodajemy trochę bułki tartej i przyprawiamy. uformowane uszka wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy do wypłynięcia. potem jeszcze około 2 minut

Anioły w kuchni
Kurczakburgery McDonald 1031

mąka  jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia Kurczakburgery - Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy.  Umyte mięso mielimy wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki*. Obtaczamy w mące. Płatki kukurydziane

Słodka Strona
Pierogi ze Szpinakiem 144

podsmażamy na maśle.  Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody.  Studzimy.  Ser mielimy (lub rozdrabniamy widelcem) i dodajemy do niego szpinak - dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem

Słodka Strona
Dworcowe zapiekanki 361

masło?), na końcówkach nieco grubiej, luby podkreślił, że mam to napisać ;) Na tak przygotowane zapiekanki kładziemy paseczki szynki, (to taka wersja de luxe, w budzie byście takiego wypasu nie mieli, dlatego jak ktoś jest tradycjonalistą, to niech ten punkt pominie) nie musi być ich dużo, w sumie im mniej, tym bardziej dworcowo ;) Następnie na wierzchu lądują pieczarki. Nam na idealną

Kulinarne zapędy Kokosa
Orientalne gołąbki z bakłażana z rodzynkami 147

Eggplant stuffed with meat and raisins   Składniki. 1 bakłażan duży 20 dag łopatki wieprzowej 1 jajko 6 morele suszone 6 figi suszone 2 garście rodzynek

Kulinarny karnet Christophera