kuchni, np. sławnej zupy z płaskurki i różnych odmian fasoli, zuppa di farro czy focacci (zerknijcie tutaj po przykładowe przepisy). Pszenica farro przed ugotowaniem. Będąc w Toskanii nie będziecie mieli problemu z kupieniem pszenicy farro . W poście na temat toskańskiego targu pokazywałam Wam zdjęcie gotowej do użycia, ugotowanej płaskurki, sprzedawanej w miejscowym supermarkecie. Swoją paczuszkę kupiłam w sklepie z regionalnymi
Chilli Czosnek i Oliwaswoich wielbicieli i przeciwników. Ja ją uwielbiam i zawsze dziwię się osobom narzekającym na jej konsystencję czy też zapach. Jestem przekonana, że Ci, którzy się skarżą po prostu nie mieli okazji spróbować jaglanki przyrządzonej we właściwy sposób, przez co błędnie utrzymują, że jest niesmaczna. Co się tyczy przygotowania- ze względu na oryginalny smak możemy sięgać po kaszę jaglaną zarówno
peanutbuttermonsterSkładniki : ser biały 750g 2 jajka około 1 szklanka mąki - zależy od konsystencji sera i wielkości jajek cukier waniliowy 2 łyżki cukru szczypta soli Wykonanie : Ser mielimy 1 - 2 razy - zależy od konsystencji sera Wbijamy jajka Mieszamy Dodajemy resztę składników - jeśli masa jest za lepka dodajemy mąki Kształtujemy kule którą dzielimy na 4 części Nastawiamy garnek z wodą
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne tradycyjne gołąbki, które wszyscy bardzo lubimy. Słyszałam, że wiele osób zamiast gotować, piecze je w piekarniku. Tym razem i
Marta Gotujeminut! A przepis jest dziecinnie prosty. ~Mąka z ciecierzycy ~ Składniki: dowolna ilość suchej ciecierzycy 1. Cieciorkę podprażamy na suchej patelni: 2. Przekładamy do miski do ostygnięcia: 3. Mielimy partiami w młynku do kawy: 4. Gotową mąkę przesiewamy prze sitko i przekładamy do słoiczka: I gotowe :) Więcej o tej mące i jej zastosowaniu możecie przeczytać na tym blogu
Kuchenny Skrawek Niebadodać orzechy laskowe w całości, oraz zetrzeć świeżą skórkę z pomarańczy. Roztapiamy masło z cukrem, kakao i wodą, odstawiamy do ostygnięcia. w tym czasie w malakserze lub tłuczkiem mielimy 35 dag herbatników. Do wystudzonej masy kakaowej dosypujemy partiami mleka w proszku i miksujemy. Na końcu wsypujemy zmielone herbatniki i bakalie,delikatnie mieszamy masę łyżką. Przygotowujemy keksówkę, wykładamy ją papierem
Apetyczna babeczkazimnej wody, bo znacznie zwiększy swoją objętość. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Na oliwie smażymy drobno posiekane pieczarki i cebulę, studzimy. Wszystkie przygotowane składniki mielimy w maszynce. Do zmielonej masy dodajemy jajka, paprykę, curry, sól, pieprz i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Pasztet przekładamy do foremki, zapiekamy ok 1 godziny w tem 200C. Wybornie smakuje
Apetyczna babeczkaminut od czasu gdy zacznie wrzeć, odcedzamy i studzimy. Na oliwie smażymy drobno pokrojoną cebule i czosnek. Marchewkę i pietruszkę gotujemy na pół twardo. W maszynce do mięsa mielimy soczewicę razem ze smażoną cebulką, czosnkiem, ugotowaną marchewką i pietruszką. Do zmielonej masy dodajemy jajka, ziarna, otręby i wszystkie pozostałe przyprawy, ścieramy gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku. Pasztet przekładamy do przygotowanej
Apetyczna babeczkacayenne . Składniki na farsz: 1 kg ziemniaków 2 cebule 1-2 łyżeczki pieprzu w zależności od upodobań majeranek sól oliwa Ziemniaki gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno posiekaną cebulę. Masę ziemniaczaną mieszamy z cebulą, pieprzem i solą, doprawiamy tak aby farsz był pikantny. Ciasto na pierogi: 2-3 szklanki
Apetyczna babeczkapiersi. Następnie usuwami kości ze środka. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin. Krok 2 FARSZ Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy. Krok 3 Z kurczaka zrzynami trochę piersi i rozkładamy na skórze
Kuchnia DanusiTacos to obok tortilli chyba najsłynniejsze meksykańskie danie. W Polsce może jeszcze niedocenione, jednak w USA tacos zdecydowanie są bezkonkurencyjne. Tacos możemy serwować z nieskończoną
Mania GotowaniaRZEPAKOWEGO ! Będziemy na nim smażyć cebulkę na złoto, dodamy go ciasta, dodamy do gotującej się wody, do farszu... Dodamy go na wszystkich etapach podróży po pierogach. Będziemy go mieli zawsze pod ręka , bo warto Kochani, warto ! Będą to jednak troszkę inne ruskie... bo zdrowsze ! Do klasycznego farszu ziemniaczano-twarogowego dodam AMARANTUS BIO. Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych
Z Kuchni Do Kuchniporcję musu dla kilku osób? Ja podrobów nie jadam, dlatego swoją kanapeczkę oddałam Mężowi. A on był zachwycony - to danie smakowało mu najbardziej spośród wszystkich podanych. Producenci żywności nie mieli łatwego zadania. Musieli jednocześnie gotować, jak i odpowiadać na pytania dziewczyn ze Slow Food Youth Warszawa. W tym słoiku znajduje się właśnie ów mus gruszkowo-wątróbkowy. A tu więcej przysmaków
Chilli Czosnek i Oliwałyżki mąki migdałowej 4 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki oleju rzepakowego 3-4 łyżki miodu 1 banan 1 łyżeczka sody 40 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Płatki owsiane błyskawiczne mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Banana rozdrabniamy widelcem lub za pomocą blendera na papkę. Pozostałe składniki przekładamy do miski. Zagniatamy masę
Mania Gotowaniamikrofalowa oven- piekarnik stove- kuchenka burner- palnik blender- mikser (rozdrabniacz) hand (stand) mixer- ręczny (z misą) robot kuchenny toaster- opiekacz waffle- iron- gofrownica steamer- parowar grinder (mincer)- maszynka do mielenia mięsa table- stół kittle- czajnik teapot- czajnik do herbaty plate- talerz spoon- łyżka wooden spoon- drewniana łyżka teaspoon- łyżeczka fork- widelec knife- nóż pot- garnek frying pan- patelnia bowl- miska
bastalena