Kolejny pomysł na domowy fast-food, tym razem z łososiem w roli głównej. I to nie z byle jakim łososiem, bo marynowanym w sosie teryiaki, soku z pomarańczy, brązowym cukrze i sosie ostrygowym. Ryba przyrządzona w ten sposób jest po prostu boska! SKŁADNIKI (4 tortille) pieczony łosoś 200g filetu z łososia 2 łyżki sosu teryiaki 1 łyżka sosu ostrygowego(...)papryki kilka pomidorków koktajlowych 4 garści ulubionej sałaty czarnuszka/ czarny sezam sos chilli lub inny ulubiony 4 tortille SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Gotową marynatą nacieramy łososia i odstawiamy na minimum 2-3 h ( najlepiej na całą noc). Łososia wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
DefinicjaSmakuDziś mieliśmy w domu prawdziwą ucztę. :) Od dawna już miałam ochotę na łososia , w dodatku w domu leżały papier ryżowy i sos wasabi i aż prosiły sie, aby je w końcu wykorzystać. A że jest niedziela i miałam trochę wolnego czasu, więc zrobiłam spring rollsy. Jako dodatki wybrałam moje ulubione mango (świetnie się komponuje z łososiem!), kremowe awokado, surową(...)marchew i ogórka. Dorzuciłam tez trochę rukoli. Wyszło super :) Chrupiące warzywa świetnie kontrastują z kremowymi owocami. Do tego łosoś. Pyszny, soczysty, aromatyczny. I sos wasabi nadający temu połączeniu charakteru. Pychotka! :) Najlepsze jest to, że takie rollsy możemy śmiało jeść rękami. Są więc idealną przekaską na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Wystarczy podać ulubiony sos do maczania rolek i uczta gotowa. Przepis ląduje
Zawsze głodna!Obiad idealny na piątek i upalne dni - makaron w sosie jogurtowym z pieczonym łososiem. Poniższe danie jest lekkie, sycące a zarazem szybkie do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem łososia - to zachęcam do przygotowania tarty z łososiem i pomidorkami koktajlowymi lub łososia w cieście francuskim . Składniki na 2-3 porcje: 400 g świeżego łososia 1 duży(...)jogurt naturalny (400 g) szczypiorek sól, pieprz 1/2 limonki (ewent.cytryny) Filet z łososia umyć, osuszyć, przyprawić solą oraz pieprzem i skropić sokiem z limonki. Przygotowanego łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 20 minut w 195 (ryba musi zmienić kolor). W międzyczasie makaron, np. do spaghetti ugotować al dente. Jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorkiem (trochę szczypiorku pozostawić
UgotowaćPyszna sałatka z pieczonym łososiem - idealnie smakuje, gdy jest podana lekko schłodzona. Do przygotowania poniższej sałatki wystarczy mieszanka sałat, pomidory, czerwona cebula i oczywiście łosoś. Sałatka z pieczonym łososiem świetnie sprawdzi się w gorące dni, ponieważ jest lekka, a zarazem sycąca. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat (150 g) 200-250 g łososia 2 pomidory malinowe 1/2 dużej czerwonej cebuli(...)oliwa z oliwek sok z cytryny sól, pieprz świeży koperek Łososia umyć, osuszyć, przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowanego łososia upiec w piekarniku (w 180ºC przez około 15-20 minut - łosoś musi zmienić kolor na jasnoróżowy). Ostudzić. Sałatę przesypać do miski. Pomidory umyć, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebulę obrać
Ugotowaćkażdym razem, gdy jem tego łososia nie mogę się powstrzymać od komentarza: "Jaki on jest pyszny". Pyszny, soczysty, rozpływający się w ustach. Podaję go zawsze z pieczonymi ziemniaczkami. W tej odsłonie łosoś, ziemniaki pieczone z koperkiem , sos czosnkowy i surówka z kiszonych ogórków. Składniki: 0,4 kg świeżego łososia norweskiego 2 - 3 ząbki czosnku 2 łyżki(...)czubatej łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 pęczka koperku 2 łyżki oliwy do pieczenia sól pieprz Wykonanie: Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy oliwę i rozprowadzamy ją równomiernie. Zapobiegnie to przyklejaniu się łososia do dna naczynia. Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 2 kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Rybę polewamy cytryną, solimy i pieprzymy. Czosnek przeciskamy przez praskę i równomiernie rozprowadzamy
Smak mojego domuidąc za wikipedią Gravlax (lub w szw. gravad lax, dun. gravad laks, norw. gravlaks, fin. graavilohi, est. graavilõhe, isl. graflax) – tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej jako przekąska, krojone na plastry z ziemniakami lub na chlebie. Nazwa dania (dosłownie pogrzebany łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy(...)rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich by lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się już fermentacji w procesie produkcyjnym. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku dni. Ja mojego gravlaxa przygotowałam w ciągu 24h w wódce, soli i cukrze. Ostatnimi czasy to moja ulubiona wariacja na temat łososia. Aby przygotować takie danie potrzebny był
Jemy PijemyOstatnio przygotowałam wytrawne kruche babeczki z trzema farszami. Według mnie najlepsze były z serem mascarpone i łososiem. Babeczki takie są świetne na przyjęcia i wszelkie imprezy. Z podanej ilości składników na ciasto wyszło mi 25 małych babeczek i 30 większych. Składniki: ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny 2 żółtka 4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cząbru(...)szczypta pieprzu farsz pieczarkowy: 2 cebule 350 g pieczarek masło do smażenia sól pieprz ser żółty do posypania babeczek farsz z łososiem i mascarpone: 1 opakowanie sera mascarpone 1 opakowanie wędzonego łososia kilka kaparów pieprz farsz z indykiem (wystarczy zrobić z ½ porcji): ½ piersi z indyka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasolki natka pietruszki 1 łyżka majonezu 4 łyżki ketchupu sól pieprz
Mama GotujeWIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM Dziś zapraszam Was na wyśmienitą tartę - bardzo zdrową, sytą i pełną pysznych, wartościowych składników. Spód do tarty zrobiłam z cieciorki z dodatkiem mielonych płatków owsianych, dzięki czemu uzyskałam idealną kruchość. Doprawiłam go odrobiną cayenne i kurkumy i zyskał ciekawy i wyrazisty smak. Nadzienie zaś to smaczne warzywa: marchewka, zielony groszek(...)żółta fasolka z dodatkiem odrobiny czerwonej papryki i cebulki oraz doskonałego łososia, gotowanego w mleku z czosnkiem. Łosoś, dzięki takiemu przygotowaniu, pozostał soczysty i rozpływał się w ustach. Całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie z dodatkiem tymianku i natki pietruszki. Tarta jest delikatna, a smaki łączą się w niej doskonale. Jest po prostu pyszna! :) Oprócz chłodzenia ciasta, tartę robi
Słodko-Słony Świat IlonyKolejne danie typu „Mało roboty, wielkie WOW”. Uwielbiam takie dania, nie wymagające dużo pracy. Piracka ryba, czyli Łosoś pod pierzynką to kolejna propozycja z książki Magdy Gessler. Danie przygotowujemy dzień wcześniej. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki pasty, przykryć nią łososia i rybę wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia pozostaje tylko włożenie łososia do piekarnika i upieczenie(...)Łosoś był dość syty, szczególnie gdy poprzedzony został wyśmienitym pierwszym daniem, jakim był Krem z groszku podanym z jabłkiem , i dlatego nie wymagał żadnego towarzystwa. Jeśli jednak nie planujecie pierwszego dania, to polecam podać Piracką rybę w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw z delikatnym dressingiem i chrupiącą bagietką. Składniki: (6 porcji) 1.5 kg filetu łososia ze skórą 750 ml śmietany
Moja Delicjazalewającej wszystko) i podgrzania (żeby faceci domu nie spalili, a my, żebyśmy zjadły coś ciepłego między "Administracją Weterynaryjną" a "Podstawami działalności gospodarczej". Padło więc na naszą miłość - pieczonego, dietetycznego łososia. Towarzyszyły mu batatowe leniwe pierogi i z racji "warzywnego dnia matki" - brukselka. Całość uzupełnił sos/dip (jak zwał tak zwał) musztardowo-miodowy. Obiad więc był, spełniał wszystkie kryteria. Budzik ustawiony był(...)liczba mnoga, bardzo mnoga) ale zamiast wyjazdu był atak astmy. Żyć nie umierać, ale za to zjeść smacznie można. SKŁADNIKI I WYKONANIE: /RYBA: - filety z łososia, - pieprz czarny, - pieprz cayenne, - przyprawa warzywna typu vegeta, + folia aluminiowa, + ziarenka Łososia myjemy, osuszamy, kroimy na takie kawałki jakie chcemy uzyskać. Układamy rybę na folii i posypujemy przyprawami (zależnie od tego
Wypisz WymalujSyrop klonowy jest idealnym środkiem słodzącym stosowanym do deserów. Dodaje również rewelacyjnego smaki wielu mięsom, może być również składnikiem wielu marynat i sosów. Składniki: ½ kg filetów z łososia ze skórą do marynaty: 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do ryb ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu pęczek świeżego koperku, drobno posiekanego Przygotowanie(...)Filety z łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki. Łososia natrzeć przygotowaną marynatą i marynować w lodówce przez 4 godziny. Łososia grillować w średniej temperaturze przez 6-9 minut lub do momentu aż będzie się ładnie dzielił. Polecamy również grillowanie łososia na deskach cedrowych . Łosoś w syropie klonowym is a post from: naRuszcie.pl The post Łosoś
naRuszcieprzewidzenia, że zupa ogórkowa pojawi się kiedy nie mam pomysłu na pierwsze danie. Każdy wie jakim maniakiem tej zupy! jestem A teraz coś z ostatnich dni: Łosoś pod kołderką ze szpinaku ok 400g filet z łososia (ja kupiłam gotowy, wystarczyło oczyścić go ze skóry) sól, kolorowy pieprz 1 cytryna, 2 łyżki oliwy, odrobina masła 3 ząbki czosnku(...)cebula mrożony szpinak Z aczynamy od piekarnika, nagrzewamy go do 150 stopni a następnie łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na równe kawałki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kiedy nasz łosoś będzie już gotowy, smarujemy lekko spód naczynia żaroodpornego masłem, a następnie układamy tam łososia, polewamy lekko oliwą i dobrze skrapiamy sokiem z cytryny. Naczynie z łososiem przykrywamy
Kuchnia moimi oczamikilku latach przerwy zabrałam się w końcu za zrobienie własnego, domowego sushi. Padło na maki z pieczonym łososiem, ponieważ na co dzień trudno kupić extra-świeżą rybę z dobrego źródła, którą można jeść na surowo. Takie sushi z pieczoną rybą mogą jeść dzieci i kobiety w ciąży. Zrobione samodzielnie wychodzi znacznie taniej niż w knajpie – musimy za to zaopatrzyć(...)sushi 1 opakowanie (6 szt.) suszonych alg morskich Nori 1 łyżka sake (można pominąć) 60 ml octu ryżowego 2 łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli Do maków z pieczonym łososiem: 300 g świeżego łososia sól morska, świeżo mielony pieprz warzywa (u mnie: sałata, awokado, ogórek) majonez lub serek Philadelphia Dodatki do sushi: sos sojowy do maczania sos teriyaki lub kabayaki
Poezja smakudań ciężkostrawnych, czosnku, cebuli, pieczonego mięsa itp.). Ale kto powiedział, że jedzenie na diecie nie może smakować? Po jedzeniu na okrągło gotowanego kurczaka, byłam zachwycona tym, jak wspaniale smakuje łosoś zrobiony na parze. I taką propozycję obiadu chcę Wam przedstawić: łosoś gotowany na parze z ziołami prowansalskimi, do tego świeża sałata, ziemniaki i brokuł. Smacznego. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI(...)filet z łososia (około 400g) 1 cytryna przyprawy: pieprz cytrynowy, sól, zioła prowansalskie WYKONANIE: Filet z łososia umyć, przełożyć do głębszego talerza lub innego naczynia. Pół cytryny wycisnąć na łososia, a pozostałe pół pokroić w krążki i ułożyć na rybie. Całość owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu ryby z lodówki poobracać
Passions hobbies life