Ostatni piątek tego roku i zarazem ostatni tegoroczny wpis w ramach Fish Friday chciałabym uczcić łososiem w cieście francuskim na kalafiorowym puree. Danie jest absolutnie fantastyczne, delikatny łosoś w rozpływającej się w ustach skorupce z ciasta francuskiego i dopełniające je lekkie „piure z kalafiore”. Gotowe ciasto francuskie jest dostępne w każdym niemal sklepie i dzięki temu danie jest(...)banalnie łatwe do przygotowania, a wygląda i smakuje wykwintnie. ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM NA PUREE Z KALAFIORA Składniki na 4 porcje : 400g filetu z łososia 200g mrożonego szpinaku rozdrobnionego łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu teryiaki sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta francuskiego light 1 żółtko łyżka czarnego sezamu kalafior 1 litr
DietologŁOSOŚ W PANIERCE SEZAMOWEJ Delikatna i smaczna ryba, wspaniale usmażona i przyprawiona. Chrupiąca panierka na wierzchu, w środku soczyste mięso. Łosoś w takim wydaniu świetnie sprawdzi się jako przystawka, podany np. na podsmażonej marchewce w sosie sojowym lub jako danie główne z sosem koperkowym i ziemniakami z wody. Polecam przepis! SKŁADNIKI: na 2 porcje 2 porcje filetu(...)łososia bez skóry 1 jajko 1 łyżka mąki kukurydzianej ok. 1/2 szklanki nasion sezamu 1 cebula pokrojona w piórka 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki odrobina brązowego cukru świeżo zmielony czarny pieprz sól morska świeża natka pietruszki i ćwiartki limonki do dekoracji masło sklarowane lub dobra oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mieszamy jajko z mąką kukurydzianą, otrzymaną masą
Moja Książka KucharskaKanapki z guacamole i łososiem to idealny przepis na przekąskę na przyjęcie, albo fajna propozycja na pyszną kolację. Świetnie do tego dania będzie pasowało delikatne, białe, półwytrawne wino :) W tym przepisie wykorzystamy awokado , które jest podstawowym składnikiem guacamole. Wybierając awokado, zwróćcie uwagę aby było dojrzałe, poznacie to po tym, że owoc będzie miękki. Kanapki z guacamole i łososiem – składniki(...)dojrzałe awokado 100 g wędzonego łososia sok z 1/2 limonki zielony ogórek koperek sól oliwa pieczywo razowe Kanapki z guacamole i łososiem – przygotowanie Awokado kroimy wzdłuż i wyciągamy pestkę. Przy użyciu łyżki wydrążamy miąższ, a następnie rozgniatamy go widelcem. Dodajemy sok z limonki, sól i całość mieszamy. Na kromkach pieczywa układamy guacamole, plastry łososia, zielony ogórek pokrojony w plasterki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!które powstało przypadkiem (jak samo ciasto francuskie), gdy miałam większość składników w lodówce, ochotę na rybę i niewiele czasu do przyjścia gości... Pakieciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego opakowanie mrożonego szpinaku ser typu feta 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pieprz łyżka śmietany filet z łososia, świeży - około 200-250 g cytryna Przygotowanie(...)już się roztopi, dodajemy łyżkę śmietany i pokrojony w kostkę ser typu feta (jest wystarczająco słony, dlatego nie solę już farszu). Doprawiamy do smaku pieprzem. 3. Z fileta z łososia zrywamy skórę (wystarczy palcem ściągać delikatnie skórę i sama schodzi), płuczemy i osuszamy delikatnie fileta. Kroimy w kostkę. 4. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty - ich wielkość zależy od tego
dobra gospodyni dom wesołym czynimało, ciągle gdzieś biegamy i na przygotowanie obiadu sił już nie mamy, a zjadło by się coś smacznego w przygotowaniu nieskomplikowanego, dlatego polecam Wam makaron Lubella Pełne Ziarno z łososiem, warzywami i ciekawymi przyprawami. Smaczne, aromatyczne danie makaronowe w kilka chwil gotowe. Czas przygotowania, to czas, wody i makaronu gotowania, plus 2 min podgrzewania i końcowego doprawiania. Takie danie jest(...)idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki, 150 g świeżego kalafiora, 100 g filetu z łososia, 1 średniej wielkości marchew, 1 trawa cytrynowa, 2 łyżki masła klarowanego, 2 szczypty przyprawy – kozieradki mielonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, ½ cytryny, listki świeżej bazylii, kilka
Moniki Smakołykijest awokado. Tajemnicą dobrze przygotowanego guacamole jest wybór dobrego awokado - powinno być naprawdę dojrzałe. Guacamole to danie kuchni meksykańskiej. Z wykorzystaniem guacamole postanowiliśmy zrobić pyszne bruschetty z guacamole i łososiem. Składniki na bruschetty z guacamole i łososiem dojrzałe awokado sól bagietka wędzony łosoś kiełki rzodkiewki oliwa Przepis na bruschetty z guacamole i łososiem Bagietkę kroimy w cienkie kromeczki, skraplamy(...)wydrążyć miąższ z awokado przecinamy je na pół, wyjmujemy pestkę i miąższ wyciągamy łyżką). Awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy do smaku solą. Na upieczone kromki bagietki nakładamy odrobinę guacamole , łososia i kiełki rzodkiewki. Smacznego! Sprawdź inne przepisy na PRZEKĄSKI Post Bruschetty z guacamole i łososiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oliwek i rozrzucić ziemniaki i dynię. Obsypać warzywa pieprzem ziołowym i skropić oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Zdjąć skórę z łososia pokroić w kawałki, doprawić solą i ziołowym pieprzem. Musztardę wymieszać z cremem frache lub kwaśną gęstą śmietaną. Rozsmarować wszystko na górnej części łososia. Wyjąć blaszkę z piekarnika i rozłożyć kawałki(...)łososia na warzywach. Obsypać świeżo posiekanym koperkiem. Zmniejszyć temperaturę do 200 C. Włożyć blaszkę do piekarnika i piec kolejne 12-15 minut. Tak długo ja piekłam, ale musicie sami ocenić kiedy łosoś jest przepieczony. Czas pieczenia zależy od grubości ryby. Na talerz wyłożyć warzywa i łososia, udekorować gałązką kopru. To jest pyszne, polecam
Kuchnia PokoleńGrillowany łosoś to propozycja na zdrowy obiad dla całej rodziny. Należy dietę urozmaicać duż ilością ryb, także i łososiem. Osobiście nigdy nie przepadałam za łososiem, dlatego też tym razem obiad został przygotowany przez mojego najstarszego mężczyznę, który uwielbia tą łososia. Składniki na: Grillowany łosoś: 500g filetów z łososia jedna cytryna jedna mała cebulka 100ml śmietanki […] The post Grillowany łosoś
Magiczny GarnekJest to szybki i łatwy sposób na grillowane steki z łososia. Możemy zachować wspaniały smak łososia, ale również uzyskać łagodny smak dymu z tlących się drewnianych desek. Składniki: 4 steki z łososia 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej 1-2 ząbki czosnku 1 deska cedrowa namoczona w wodzie Przygotowanie(...)Grilla rozgrzać do średniej temperatury. Połączyć oliwę, musztardę, pieprz, sól i czosnek. Mieszaninę rozprowadzić po obu stronach steków z łososia. Umieścić steki z łososia na desce cedrowej, która była moczona w wodzie przez co najmniej 30 minut. Umieścić steki z deską na ruszcie i grillować w średniej temperaturze 20-30 minut. Grillowane steki z łososia polecamy podawać z grillowanymi warzywami
naRuszcieLekki i pyszny obiadek :) Świetne połączenie składników - łosoś idealnie komponuje się z ananasem - do tego słodko-pikantna glazura - mniam :) A rukola podkręca smak całego dania. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja tylko 418 kcal !) 2 woreczki ryżu długoziarnistego z dzikim ryżem 60 g rukoli 350 g łososia 500 g świeżego ananasa (przed obraniem) 1/2 średniej cebuli(...)posiekanej papryczki chili 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki sosu sojowego pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zdejmujemy skórę z łososia, kroimy go w kostkę i oprószamy pieprzem cytrynowym. Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek i kroimy w kostkę - mniej więcej tej samej wielkości, co łososia. Cebulę i czosnek obieramy
Moje Kuchenne RewelacjeSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Łosoś w sosie sojowym z sezamem Łosoś w sosie sojowym to kolejne azjatyckie danie, które szczególnie przypadło mi do gustu. Sos sojowy, to jest mój taki magiczny składnik wielu potraw, szczególnie dań jednogarnkowych z dodatkiem mięsa lub ryby. To danie jest proste, a w dodatku jest eleganckie i wyraziste, nieprzeciętne w smaku. SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 filety łososia(...)łyżki sosu sojowego sok z całej limonki 1 łyżka cukru lub miodu 2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku Sos rybny/ sól Pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Łososia zamarynować w mieszance sosu sojowego, soku z limonki , cukru lub miodu, mielonego imbiru, szczypcie soli lub łyżeczce sosu rybnego i szczypcie pieprzu. Odstawić na około 1 godzinę lub dłużej. Ugotować makaron zgodnie
Calzonella.comTATAR Z ŁOSOSIA I MANGO Prosta i zarazem niezwykle wykwintna przystawka, którą oczarujesz swoich gości. 4- 6 porcji Przygotowanie 20 minut Składniki: 600 g wędzonego łososia* 2 mango 2 cebulki szalotki Garść młodych kiełków (np. lucerny lub kilka listków rukoli do dekoracji) Pęczek drobnego szczypiorku 1 ½ limonki Szczypta mielonego kardamonu 5 cl oliwy z oliwek(...)Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Wyciśnij sok z jednej limonki i wymieszaj go z oliwą, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Szalotki obierz i posiekaj bardzo drobno. Plastry wędzonego łososia (lub filety świeżego łososia po usunięciu ości) pokrój w drobną kostkę o bokach 3-4 mm. Połącz z posiekanymi szalotkami, domieszaj sos winegret z limonką. Mango obierz, zetnij miąższ wokół pestki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDziś na blogu kolejna propozycja na zbliżające się Święta Wielkanocne, pyszne i proste jajka faszerowane łososiem wędzonym. Do ich przygotowania możecie użyć łososia sałatkowego, jest nieco tańszy niż ten w płatach. Jajka faszerowane z łososiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki drobno posiekanego wędzonego łososia 1-2 łyżki majonezu sok 1/2 z cytryny opcjonalnie(...)sól do smaku kawałki łososia do ozdoby koperek Wykonanie: Jajka obieramy, kroimy na pół i delikatnie wyjmujemy z nich żółtka, wkładamy je do blednera. Dodajemy pokrojonego drobno łososia, sok z cytryny, majonez i dokładnie blendujemy. Gdyby łosoś był mało słony, farsz solimy i mieszamy. Gotowy farsz przekładamy do rękawa lub do szprycy y i wyciskamy go na polówki białek. Ozdabiamy
Kulinarne przygody GatityTatar z łososia z kaparami i świeżą kolendrą Przystawka w sam raz na kolację we dwoje. Jedna z moich ulubionych.Tatar z łososia nie wymaga wielu składników ani pracy, jednakże kluczowa jest świeżość oraz jakość ryby. Należy więc spożyć tatar do paru godzin, przechowując w lodówce przed podaniem. Zapraszam na inne przepisy na tatar z łososia na moim blogu(...)Tatar z łososia z awokado i świeżą kolendrą ; Guacamole z łososiem i limonką ; Życzę smacznego. Składniki: 250 g świeżego łososia 1/2 czerwonej cebuli (szalotka będzie idealna) 1 garść świeżej kolendry 2 łyżki kaparów w zalewie 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu białego 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku
Wino Francja Kuchnia