kotlet - 10609 przepisów (strona:75/708)

Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym 168

Smaczne delikatne kotlety z mięsa wieprzowo-wołowego z młodą kapustą i kaszą manną. Sos koperkowy idealnie pasuje do tego wiosennego dania. Z podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 płaskie łyżki(...)mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sol i pieprz. Wyrobić masę i uformować niewielkie kotleciki. Panierować je w bułce tartej, wymieszanej pół na pół z mąką. Kotlety usmażyć, a później zalać na patelni wrzątkiem (około 2 szklanki). I dodać rozdrobnioną kostkę rosołową (jeśli kotlety się nie mieszczą, można je oprzeć jeden na drugim, żeby wszystkie dusiły się

Trzeci talerz
Kotlety jajeczne 321

odżywczych cenię je za to, że można z nich przygotować dosłownie każdy posiłek. Od śniadania, przez obiad i deser, aż do kolacji. Dzisiaj jaja w roli głównej wystąpią w kotletach. Dla wielu osób to smaki dzieciństwa, dla mnie wspomnienie czasów studenckich. :) Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować kotletów z jajek, to podpowiem, że smakują podobnie jak jajka faszerowane . Jeżeli(...)też nie próbowaliście, to mogę już tylko zachęcić do przygotowania jednego lub drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną i sałatką pomidorową (polecam), młodymi ziemniaczkami, szparagami i delikatnym sosem chrzanowym. Na zimno sprawdzą się na śniadanie. Składniki na 8 sztuk: 7 jajek 1 mała cebula 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki musztardy (u mnie

Pełny talerz
Kotlet teriyaki z ananasem 214

Kawałek pysznego kotleta z azjatycką przyprawą, zaserwowany z soczystm ananasem, tym daniem możesz zabłysnąć. Pracy przy nim niewiele, a efekt spektakularny. A wszystko dzięki japońskiej alternatywie sosu sojowego, czyli teriyaki. Ten oryginalny w smaku sos to mieszanina sosu sojowego z słodką sake-mirin oraz miodu lub cukru. Mięso w nim zamarynowane ma niepowtarzalny smak i orientalny charakter. Słodka spieczona skorupka(...)wspaniale wyostrza smak mięsa. Składniki: 2 kotlety wieprzowe a 150 g 4 łyżki sosu teriyaki 1/2 ananasa 2 łyżki oleju kolendra lub zielona pietruszka Wykonanie: kotlety lekko rozbić, dobrze osuszyć. Ułożyć w płaskim naczyniu i dokładnie otoczyć w sosie teriyaki z obu stron. Odstawić na 20 minut, obracając je w międzyczasie kilkakrotnie skroić z ananasa skórę, przekroić na pół. Wyciąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wegeburgery i Niebo w gębie 218

font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Wszyscy robią wegeburgery – robię i ja! Poniżej trzy pyszne wersje (bułka pełnoziarnista, sałata, ogórek, pomidor, cebula, pietruszka lub rzeżucha, kotlet, keczup i majonez wegański - wkrótce na blogu): 1. z kotletami gryczano-pieczarkowymi: Składniki: ½ szklanki kaszy gryc zanej olej 2 ząbki czosnku 1 cebula 5-6 pieczarek 1-2 łyżki zmielonego(...)misce dokładnie wymieszaj: kaszę, warzywa, grzyby, siemię lniane, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj jeszcze trochę bułki tartej. Formuj większe kotlety, obtaczaj w otrębach i smaż na oleju. O ile pamiętam, wychodzi 5-6 sztuk. 2. z kotletami sojowymi kebab-gyros, o których pisałam tutaj.   3. z kotletami buraczanymi, które wyglądają

Qlinarnie i Qlinarnie
Szparagowe kotleciki zapiekane w sosie 126

Sezon szparagowy w pełni. Chyba najbardziej lubimy szparagi prosto z wody z bułką tartą i masełkiem, no ale warto czasem zmienić przyzwyczajenia, aby spróbować pysznych zapiekanych kotletów z piesi kurczaka, szparag i sosu beszamelowego.  Do przygotowania 4 kotletów: 2 piersi z kurczaka 250 g szparag 4 plastry żółtego sera sól, pieprz,  przyprawa do kurczaka słodka papryka w proszku(...)beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki  1 szklanka mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Z 2 piersi z kurczaka wyciąć 4 równe kotlety i delikatnie rozbić  (nie za cienko) tyle aby je rozpulchnić. Posolić i popieprzyć. Szparagi obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie. Przygotować sos: Masło roztopić, dodać mąkę, wymieszać, delikatnie przysmażyć, zalać zimnym mlekiem, przyprawić

Jadło i czytadło
Kotlet schabowy inaczej 162

Kotlet schabowy, to kwintesencja i t radycja  Polskiej kuchni. W każdym domu znany i prawie w każdym lubiany, jest zazwyczaj niedzielnym daniem. Dzisiaj proponuję nieco inną jego wersję dla osób lubiących tak jak ja eksperymentować w kuchni...polecam. Składniki: 3 kotlety schabu bez kości 1 jajko 2 łyżki mąki  2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych(...)Sposób przygotowania: Kotlety umyć, osuszyć i  rozbić tłuczkiem najcieniej jak się da. Natrzeć solą, pieprzem i przetartym czosnkiem. Przełożyć do miski i zalać sokiem wyciśniętym z  1 pomarańczy.  Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Mąkę wysypać na jeden talerz a bułkę,  lekko rozgniecione płatki  i starty ser na drugi. Do miski wbić jajko i porządnie

Gosia gotuje
Kotlety schabowe z cebulą 215

schabu bez kości, 3 duże cebule, 2 jajka, 3/4 szklanki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, sałatka szwedzka. Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kotlet przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zarumienienia się(...)bułki. Zdejmujemy kotlety z patelni, a na nowym oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Podlewamy ją troszkę wodą, tak by była miękka, ale się nie przypalała. Układamy na niej kotlety, możemy układać warstwami- kotlety i cebulka, kotlety i cebulka. Przykrywamy patelnią i dusimy ok. 10 minut na wolnym ogniu

Aga w kuchni
Domowy hamburger 159

czasu do czasu… Ostatnio próbowaliśmy takowych hamburgerów w jednej z lokalnych restauracji i powiem szczerze po prostu były okropne. Hamburger dla mnie musi mieć dobrą bułkę, dobrego kotleta, nie za dużo warzyw, ale dużo sosu. W związku z tym postanowiłam sama przygotować domowe hamburgery ze składników wiadomego pochodzenia. Bułki do hamburgerów piekłam oczywiście sama i przedstawiałam(...)poprzednim wpisie. Wyszłam z założenia, że przygotuje „amerykańskiego” hamburgera, kotlet miał być grubości bułki. Smak całości był idealny, ale trudno się jadło właśnie ze względu na grubość, następnym razem przygotuje połowę cieńsze kotlety i będzie w sam raz! Składniki: Kotlet: - 0,5 kg mięsa mielonego wołowego, - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; - 2 łyżki posiekanych kaparów; - 2 posiekane szalotki

dom-agi.pl
Burgery z indyka dla dzieci. 157

hamburgerami. dziecko wszystko widzi i się pyta czy mu kupię. No kupiłabym gdybym wiedziała co tam jest. Ba! Kupiłabym gdybym miała pewność, że zje całego, a nie wyjmie tylko kotleta, a reszta siup do kosza. Nie mam serca z kamienia zdarza nam się ze dwa razy do roku trafić do fast fooda pewnego Pana Clowna :). Głownie na lody i frytki(...)Przyznać muszę, że frytki mają mega dobre i cholernie słone. Raz na jakiś czas można się troszkę napromieniować :) Kotlet Jeżeli syn mówi mi już na wejściu do domu, że ma ochotę zjeść mięsko tzn. kotlecika to wiem, że muszę działać szybko i sprytnie. Ale o tym pisałam wcześniej. PRZEMYT. Do kotleta mielonego możemy dodać wszystko, dosłownie wszystko. Po usmażeniu jest

ClauditteMissCooking
Kotleciki cielęce z grilla 345

Składniki: 4 grube kotlety cielęce, każdy około 400 g 2 łyżki ulubionej przyprawy lub mieszanki przypraw Oliwa z oliwek extra virgin Przygotowanie: Grilla rozgrzewać w dużej temperaturze przez około 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do średniej. Przygotowujemy kotlety cielęce do grillowania, nacieramy je lekko oliwą z oliwek i przyprawami. Tak przygotowane kotlety odstawiamy na około 20 minut w miejsce o temperaturze(...)pokojowej. Kotlety umieszczamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 12-16 minut w zależności od ich grubości. Podczas grillowania obracamy je co mniej więcej 4 minuty. Po wyjęciu z grilla pozwalamy kotletom odpocząć przez około 5 minut. Kotleciki cielęce z grilla is a post from: naRuszcie.pl The post Kotleciki cielęce z grilla appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Kotlety schabowe z kostką z serem i pesto 195

Kotlety schabowe nie są u nas w domu zbyt lubiane. Ale niewątpliwie  jest to mięso szybkie do zrobienia w sytuacji awaryjnej, czyli wtedy, kiedy zupełnie nie mam pomysłu na obiad. Staram się więc nieco tradycyjne kotlety urozmaicić.  Tym razem maja w  środku  nieco pesto i sera, a jajko w którym je obtaczałam również jest z dodatkiem(...)pesto. Dzięki takim dodatkom, zwyczajne schabowe zamieniły się w całkiem niezwyczajne danie. Polecam! składniki 4 kotlety schabowe z kostką 4 kawałki ulubionego sera pleśniowego (u mnie Stilton) 4 małe łyżeczki Pesto Monini  Rucola + 1 łyżka do jajka 1 jajko sól, pieprz przygotowanie Schab umyć, osuszyć. W każdym kotlecie zrobić ostrym nożem kieszonkę, uważając aby nie poprzekłuwać mięsa. Do każdej

Stare Gary
Kotlety mielone wieprzowe 227

Można je przygotować z różnego gatunku mięsa – drobiowego, wieprzowego, wołowego, jagnięcego, mieszanego. Cała tajemnica udanych kotletów mielonych (nie tylko wieprzowych) tkwi w doborze dobrego gatunku mięsa, bardzo dokładnym wyrobieniu masy mięsnej i odpowiednim jej doprawieniu. Najlepsze przyprawy, to oczywiście własne kompozycje, a nie gotowe mieszanki.     Składniki: - 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) - 2 czerstwe bułki + mleko(...)kostkę cebule przesmażamy na patelni, aż się zeszklą, dodajemy do masy mięsnej. Ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy owalne kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano, na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią, przykrywamy pokrywką i dosmażamy kotlety na wolnym ogniu przez ok.15 minut

mojewypiekiinietylko
Gołąbki bez zawijania 255

Gołąbki bez zawijania... Okrągłe kotlety na bazie mięsa mielonego i ryżu. Z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli. Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką. Smażone jak kotlety - na gorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie. Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne. Zapraszam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); Mała główka białej(...)wody kapustę, podsmażoną cebulę i dobrze wyrobić. Podczas wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około 200 ml), aby masa mięsna dobrze odchodziła od ręki i dała się formować w kotlety. Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Przyprawę uniwersalną rozpuścić w 1 litrze gorącej, przegotowanej wody. Usmażone kotlety

Gospodyni Miejska
Filety drobiowe z serem i kurkami 214

pieprz jajka -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta tłuszcz do smażenia koperek świeży -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety. Lekko mięso pobić tłuczkiem do mięsa. Każdego fileta oprószyć solą i pieprzem. Kurki umyć, osączyć, większe pokroić. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na tłuszczu. Na patelnię wyłożyć kurki, dusić do miękkości(...)cebulę, dodać sól i pieprz, chwilę jeszcze poddusić. Jajka roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Filety obtaczać w mące, jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety z jednej strony na złoty kolor. Usmażonego kotleta przewrócić na drugą stronę. Na usmażoną część kotleta nałożyć kurki, przykryć plastrem sera, przykryć patelnię i na wolnym ogniu smażyć do rozpuszczenia się

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania