pewno zachwyci każde podniebienie... Składniki: 1 kaczka - 2 kg 50 dag- 70 dag podgardla wędzonego 25 dag wątróbki 3 marchewki 1/2 selera 2 pietruszki 1 por liść laurowy ziele angielskie 2 bułki kajzerki sól, świeżo zmielony pieprz majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy świeży koperek lub natka pietruszki Wykonanie: Tusze kaczki myjemy, przekładamy do garnka zalewamy wodą gotujemy(...)godziny z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i soli. Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę i gotujemy do miękkości( ok 0,5 godziny). Ostudzoną kaczkę obieramy z kości. Mięso mielimy w maszynce do mięsa dwukrotnie razem z warzywami. Odlewamy trochę wywaru i gotujemy w nim wątróbkę, którą również po ugotowaniu mielimy. Bułkę moczymy w wywarze. Podgardle wędzone mielimy oraz bułkę
kgwjanczewomoże na Waszych Wielkanocnych stołach zagoszczą i nasze pierogi. (; Dzisiejsza propozycja obiadowa a nie wyróżnia się ciastem pierogowym, ale mięsnym, smakowitym (i naprawdę znakomitym!) farszem na bazie piersi z kaczki, majeranku i dużej ilości czosnku. Całą kompozycję idealnie wypełnia sos na bazie boczniaków oraz świeża kolendra. Brzmi apetycznie? Zapraszamy do przepisu: Składniki: Składniki: Ciasto na pierogi(...)pełne szklanki mąki, 1 żółtko, 1 szklanka letniej wody, 2 łyżki oleju, sól Farsz: 400g piersi z kaczki, 1 szalotka, 2 spore ząbki czosnku, garść posiekanego, świeżego majeranku (opcjonalnie, może być również suszony), 1 jajo (opcjonalnie) Sos boczniakowy: 300g boczniaków, 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki masła 80%tłuszczu, świeżo zmielona sól i pieprz
Symfonia Smakówpory znałam jedynie z II edycji Top Chefa. Po krótkim wstępie i smakowaniu czekolady podzieliliśmy się na 4 grupy i ruszyliśmy do boju. Ja miałam przyjemność przygotowywać Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili i marakui a podaliśmy je na smażonych warzywach chińskich. Bardzo miło współgotowało mi się z Anną-Marią autorka bloga Kucharnia . Dzięki!!! Wszystkie(...)dania bardzo mi smakowały, jednak deser pobił wszystkie potrawy na głowę! był cudowny!!! Najmniej smakowała mi nasza kaczka, która okazała się mocno krwista... no cóż... Organizatorom tych wspaniałych warsztatów bardzo dziękuję za zaproszenie a wszystkim blogerom za wspólne gotowanie i smakowanie. I mam nadzieję DO ZOBACZENIA! Zapraszam na małą fotorelację z tego smakowitego spotkania. Przystawka - Wędzona pierś gęsi
Dzieje kuchennej WiewióryObiad Walentynkowy musi być wykwintny, elegancki...U mnie to jest kaczuszka pieczona z jabłkami, w glazurze pomarańczowej.Pycha! Składniki: 1 kaczka pekińska ok 2 kg 6 jabłek sól,pieprz 2 łyżki dżemu pomarańczowego majeranek Wykonanie: Kaczkę myję, osuszam. Naciera, zewnątrz i wewnątrz dokładnie solą i pieprzem. Odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie oprószam majerankiem. Jabłka(...)obieram, kroję na ćwiartki, ile wejdzie wkładam do środka kaczki, układam w naczyniu żaroodpornym piersią do góry, na piersi nacinam skórę, zeby wytapiał się tłuszcz. Obkładam pozostałymi jabłkami. Piekę 2 godz w 160 st, po tym czasie odkrywam naczynie,smaruję dżemem, co spowoduje że kaczka pięknie zbrązowieje a skórka będzie chrupka
Z Majeczką w kuchnibrzegu ustawione są charakterystyczne pomosty, którymi Szwedzi przed pracą schodzą do morza na poranną kąpiel. Nie miałabym nic przeciwko takim porankom:) Zabawnym zakończeniem pobytu w Malmo było spotkanie z ... kaczkami. Kaczek jest tu bardzo dużo i jak przystało na wielbiących naturę Szwedów, mają tu swoje prawa posłusznie przez mieszkańców respektowane - jeśli wyjdą na drogę i postanowią postać na jej środku(...)nikt ich tu nie przegania, wszyscy po prostu spokojnie czekają, aż kaczki ruszą dalej:) Dokładnie po tych słowach pani przewodnik, nasz bus skręcił w uliczkę, na środku której siedziały kaczki! Nie mogłyśmy się oprzeć wrażeniu, że to nie był przypadek, a kolejny dowód na idealnie zaplanowany i zorganizowany wyjazd! Z Malmo wróciłyśmy ponownie do Ystad, gdzie tym razem czekał
KUCHARNIAchyba- nie boję się tego stwierdzenia, najlepszy jaki dotąd zrobiłam. Zdecydowanie bardziej ekskluzywny w smaku niż każdy inny. A dodatek śliwki, moim zdaniem niezbędny, idealnie przełamuje smak wątróbki i kaczki. Kochani, co tu dużo mówić, polecam! Składniki: 400 gram mięsa z kaczki, najlepiej po ugotowanym rosole, lub kilka ugotowanych skrzydełek i nóżek- około 700 gram (mięso(...)gram masła 1/2 gruszki 2 jaja sól pieprz 10-11 suszonych śliwek Wątróbkę myjemy i moczymy w mleku przez minimum 2 godziny. W tym czasie również gotujemy mięso kaczki do miękkości. Następnie cebulę i gruszkę kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy masło, smażmy posiekaną cebulę przez kilka minut, dodajemy pokrojoną gruszkę i smażmy jeszcze kilka chwil. Po tym czasie
Mango Papajaniestety zbliżający się ku końcowi, karnawał. Oba przepisy mogę w stu procentach polecić, myślę, że udadzą się każdemu- temu mniej i bardziej zaawansowanemu kucharzowi. Do dzieła! Pieczona pierś kaczki Składniki: 2 piersi kaczki świeżo zmielona sól i pieprz grillowane cząstki gruszki do podania Pierś kaczki nacinamy od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Doprawiamy solą i pieprzem(...)tłuszcz a piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18-19 minut. Następnie wyciągamy piersi kaczki i odstawiamy by "odpoczęły" na kilkanaście minut. Tuż przed podaniem kroimy piersi na cienkie plasterki, podajemy z grillowaną gruszką. Roladki z bakłażana z nadzieniem z ricotty, gruszki
Mango Papajacałości i Piotrek porcjował go na stole wśród gości, był przyjęty z wielkim entuzjazmem, szczególnie wśród naszych małych gości. Tak przygotowaną marynatę można wykorzystać do przygotowania podudzi kurczaka, indyka, kaczki czy też innego mięsa. Składniki: 1 duży kurczak 2 łyżki miodu lipowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 gałązki płaska świeżego rozmarynu sól morska prowansalska Kamis czarny pieprz(...)stopni (na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą), po godzinie kurczaka obracamy, zwiększamy temperaturę do 180 stopni, pieczemy kolejne 30 minut. (czas pieczenia kurczaka podobnie jak pieczenie kaczki zależy od wagi drobiu). Smacznego! The post Pieczony kurczak w miodzie i rozmarynie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędużym garnku gotujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy makaron i gotujemy ok. 2 minut. CZERNINA. 4 l wody szklanka krwi z gęsi lub kaczki podroby z gęsi lub z kaczki 15 dag suszu owocowego włoszczyzna 1,5 łyżki mąki ziele angielskie listek laurowy ocet cukier , sól Włoszczyznę kroimy w kostkę i razem z wymytymi i oczyszczonymi podrobami, suszem
W kuchni Karmel-itkipieczonej kaczce w całości postanowiłam przyrządzić same piersi kacze. Długo szukałam odpowiedniego przepisu, w końcu zainspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku, po licznych zmianach oryginału. Kaczka na skutek pieczenia w niskiej temperaturze jest miękka, niewysuszona i aromatyczna dzięki pachnącej marynacie. Sos śliwkowy doskonale uzupełnia smak całego dania. Składniki: ? 4 piersi kaczki ? olej do smażenia Marynata ? 3 ząbki czosnku ? 3 łyżki
To co kochamKaczka „po chińsku ” ale takim „chińsku” z PRL-u. W PRL-u w latach osiemdziesiątych była moda na Chiny, na chińską porcelanę z ryżem: filiżanki, miseczki, talerzyki..., wazony, wazony emaliowane, wyroby z laki i wiele innych, które najłatwiej było kupić w sklepie „Chinka” w Alejach Jerozolimskich w Warszawie. W PRL-u oczywiście nie było chińskich przypraw. Nawet w książce(...)pamiętam. Przeważnie ktoś przywoził zza żelaznej kurtyny. Chińskość dań polegała głównie na dodawaniu warzyw pokrojonych w julienne. Zresztą w wielu polskich domach do tej pory tak wygląda „chińszczyzna”. Pierś kaczki pokroić w cienkie plasterki. Marchewkę i selera pokroić w julienne – w słupki długości około 5 cm i grubości około 2 mm. Cebulę pokroić w piórka – cebulę przeciąć na pół
królestwo garówSoczysta kaczka marynowana w sosie hoisin o lekko śliwkowym smaku, krótko smażona podana z warzywami stir fry. KACZKA W SOSIE HOISIN SKŁADNIKI kacze piersi o łącznej wadze 350 gramów (waga bez skóry); 1 nieduża czerwona papryka; dymka; mała puszka bambusa w zalewie; 1 czerwona papryczka chilli; 150 gramów ryżu basmati lub jaśminowego (opcja); ocet ryżowy;... Artykuł Kaczka w sosie hoisin
Kuchnia TomkaCONFIT Z KACZKI SKŁADNIKI 6 kaczych nóg; około 2,5 kilograma gęsiego smalcu; sól gruboziarnista; pieprz; przepis na confit z kaczki Artykuł Confit z kaczki na francuską modłę pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkapowiecie dzisiaj na pyszny obiad z kaczką w roli głównej? Udka z kaczki z warzywami, jabłkiem i kopytkami. Tak, wiem że ten obiad jest typowo jesienny, ale myśle że akurat kaczka z warzywami jest dobra o każdej porze roku i na każdą pogodę. A ten obiad jest wyśmienity i sprawdzi się od święta jak i na uroczystą okazje. Zapraszam. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnik