kaczki - 2523 przepisów (strona:43/169)

Czernina czyli czarna polewka 53

Czernina inaczej nazywana czarną polewką, to specyficzna polska zupa, ponieważ jej głównymi składnikami są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika, czasem także prosiaka. W staropolskim jadłospisie była podprawiana mąką i zakwaszana octem. Podawano ją z podrobami, gruszkami, gotowanymi łazankami lub kluseczkami. Może występować w wersji na słodko z suszonymi śliwkami i jabłkami lub na ostro z pikantnymi przyprawami korzennym(...)kcal Jedni ją uważają za kwintesencję zupy z podrobów. Inni nie są w stanie na nią patrzeć. Czernina czyli czarna polewka i wyjątkowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kaczka wraz z podrobami 1 pietruszka 1 por 1 seler 1 marchew kilka suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 5 suszonych ćwiartek jabłek inne suszone owoce np. gruszki czy daktyle

ProstePesto.pl
Rosół z kaczki 59

Rosół to tradycyjna zupa niedzielna należąca do narodowych  polskich potraw. Tak w ięc dziś zapraszam Was na pyszny, aromatyczny i  esencjonalny rosół z kaczki. Taki prawdziwy domowy, jak u mamy :) Składniki: korpus razem z piersią kaczki 2 skrzydła kaczki szyja kaczki 4 marchewki 3 pietruszki 1 średni seler kawałek pora 1 cebula 1/2 pęczka

magiczna kuchnia Kasi
PAPPARDELLE Z RAGU Z KACZKI 48

Lubisz makaron? A makaron z mięsem? Propozycja idealna! Poznaj nasze PAPPARDELLE Z RAGU Z KACZKI i pozwól, niech smak rozpływa się w ustach! Artykuł PAPPARDELLE Z RAGU Z KACZKI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Kaczka z kociołka 94

kaczka, ok 2 kg sól pieprz sos sojowy 1 marchewka 1 duża cebula 1 kg ziemniaków kilka liści kapusty 1 kieliszek wina 1 szkl wody przyprawy; majeranek, hyzop, papryka, Kaczkę myjemy i dzielimy na porcje, nacieramy solą, pieprzem i sosem sojowym i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.  Obieramy siemniaki, i kroimy w ćwiartki, kroimy w grube plasterki marchewkę(...)cebulę w piórko. Przygotowujemy kociołek; na początku smarujemy kociołek smalcem wykładamy liście kapusty na dnie i bokach. układamy porcje kaczki. Ziemniaki,cebulę i marchewkę skrapiamy olejem i posypujemy przyprawami po czym wykładamy na porcjach kaczki. Wlewamy wino i wodę do środka, okrywamy kapustą i ustawiamy na ognisku. Dusimy na małym ogniu ok półtorej godziny

Gotowanie jest łatwe
Kaczka w miodowej glazurze z sosem winnym i grzybami 51

KACZKA W MIODOWEJ GLAZURZE wymaga co najmniej doby, żeby dobrze... Artykuł Kaczka w miodowej glazurze z sosem winnym i grzybami pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Pierś z kaczki z chutneyem z mango, smażoną czerwoną cebulą i selerem naciowym. 77

Dziś wpada post z kaczką w roli głównej. A mianowicie pierś z kaczki z chutneyem z mango, smażoną czerwoną cebulą i selerem naciowym. Podane z kaszą pęczak i świeżymi pomidorami. Obiad szybki i smaczny. Idealny na niedzielę! Składniki; 2 piersi z kaczki sól, pieprz 2 łyżki chutneya z mango 2 czerwone cebule 4 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku(...)tłuszczu. Jeśli nie było go zbyt wiele dolewamy olej. Następnie wrzucamy pokrojony seler w plastry. Smażymy do czasu aż seler nieco zmięknie. Dodajemy starty czosnek. Doprawiamy do smaku. Następnie kaczkę jak i warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 min, aż pierś będzie idealna. Podajemy z kaszą pęczak.    Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczone udka kaczki II 64

Udka kacze tym razem przygotowaliśmy w najprostszy sposób, nie używając poza solą himalajską i kolorowym pieprzem żadnych przypraw. Pieczone udka kaczki miały złocistą, chrupiącą skórkę, która kryła miękkie i soczyste mięso. Do udek dobraliśmy zdrową kaszę bulgur i surówkę z czerwonych buraczków – szybki, prosty i smaczny posiłek. Składniki na pieczone udka kaczki 4 udka kacze sól himalajska pieprz kolorowy(...)piec z termoobiegiem 1 godz. 45 minut – 2 godz . W trakcie pieczenia mięso od czasu do czasu odwracać na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika pieczone udka kaczki zostawić na kilka minut, żeby mięso odpoczęło. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczone udka kaczki II pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Kaczka z figami i jabłkami 119

Wrzesień. Wrzosy. Figi. Fioletowe. Wiewiórka. Ruda.  Było pysznie. Tyle w skrócie mogę napisać o tym obiedzie. Kaczka w połączeniu z jabłkami i słodkimi figami wypadła znakomicie. Do tego kluski śląskie, surówka i nic więcej nie potrzeba. Zastanawiacie się pewnie, skoro składniki podane są na 2 porcje, dlaczego widnieją 3 udka zamiast dwóch? No jak zapewne wiecie, kaczka nie należy(...)tymiankiem i wstawić do lodówki na kilka godzin. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasiennie i pokroić w ósemki. Figi pokroić w ćwiartki. Owoce skropić oliwą, posypać majerankiem i wymieszać. Kaczkę wyjąć z lodówki i obsmażyć na złoto z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Nie trzeba dodawać tłuszczu - kaczka sama w sobie jest tłusta i usmaży się w swoim własnym tłuszczu

My simple kitchen
Pierś kaczki w sosie żurawinowym z nutą rozmarynu 115

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego, pachnącego rozmarynem sosu żurawinowego to doskonała propozycja na uroczysty świąteczny obiad w gronie najbliższych. Składniki: 380g piersi z kaczki ze skórą (2sztuki) 100g masła 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu sól pieprz Sos żurawinowy: 200g suszonej żurawiny 1 czerwona cebula 300ml wody 60ml wina półsłodkiego czerwonego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżki masła(...)mały ogniu pod przykryciem około 10-12 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Pozostawić do wystudzenia, a następnie zmiksować blenderem i ponownie zagotować. 2. Pierś z kaczki umyć i oczyścić, usunąć ewentualne szypułki pozostałe po pierzu. Skórę piersi naciąć w taki sposób żeby nie naruszyć fileta. Następnie położyć skórą na zimnej patelni i smażyć na małym ogniu

Szalona Kuchnia Eweliny
Udka kaczki z jablkami 97

Świąteczny obiad musi być wyjątkowy, niecodzienny. Kaczka z jabłkami jest takim właśnie niecodziennym daniem. Dla ułatwienia sobie przygotowań postanowiłam upiec udka kaczki. Ale następnym razem pójdę na całość;) Udka kaczki z jablkami  Składniki: 8 udek kaczki 2 jabłka (szara reneta, bojken) sól pieprz czerwona papryka majeranek 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu  Czosnek posiekać. Udka natrzeć solą, przyprawami

Obiad gotowy
Kaczka z figami 91

Kaczka z figami, uwielbiam! Słodki smak, rozpływające się w ustach mięso, nie można odmówić! Najczęściej wybieram kawałki kaczki, marynuję i piekę. Uwielbiam ziołowe i aromatyczne kacze udka, dlatego na specjalne okazje sięgam po nie najczęściej. Soczyste (marynowane całą noc;), delikatne mięso z kaczki, solidnie przyprawione, aromatyczne. Podaję z ziemniakami, buraczkami, modrą kapustą lub ulubionymi surówkami. Pieczone mięso podaję najczęściej

Zasmakuj Kuchni
Pulled Duck Burger- kanapka z szarpaną kaczką 221

Wyczesane mięsko z pieczonej kaczki, podane w miękkiej maślanej bułce z domowym śliwkowym sosem BBQ i surówką z czerwonej kapusty. Brzmi dobrze? Tak mi się wydaje. Robi się długo, więc to nie fast food. Spokojnie możecie zaserwować taką kanapkę jako obiad. Wspaniale jeśli uda Wam się upiec bułki, ale spokojnie bez spiny, możecie też użyć bułek z piekarni. Najważniejsze(...)upieczeniu powinno być soczyste, miękkie, wprost rozpływające się w ustach. Nie bez znaczenia jest też sos, słodko-pikantny BBQ ze śliwkami, dzięki któremu kanapka to prawdziwa petarda! Składniki: Szarpana kaczka: 4 nogi kaczki 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej papryki 2 gałązki tymianku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki pieprzu cayenne 2,5 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
ROSÓŁ Z KACZKI 136

wkładamy do garnka mięso  i warzywa, zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy i patrzymy jak sobie pyrka na gazie jakieś 2 godzinki. Jednak rosół z kaczki był moim debiutem. Tzn. okazało się po rozmowie z Mamą, że w dzieciństwie jak najbardziej gotowała takowy, ale wiadomo, jak się jest dzieckiem nie wnika się z czego ugotowana jest dana zupa. Tak więc(...)chyba odrobinę ciemniejszy odcień i bardziej wyrazisty, zdecydowany smak. Bardzo mi smakował. Na pewno będę gotować go częściej, jeśli tylko "nawinie" mi się pod rękę jakaś piękna kaczucha 😉 Składniki: kaczka kawałek selera 2 pietruszki 3 marchewki 1 por 2 łodygi selera naciowego 1 cebula (opalona nad gazem) 2 ząbki czosnku sól pieprz liść laurowy ziele angielskie Wykonanie: Kaczkę dokładnie umyć

Walijskie Pichcenie
Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami 212

Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami Propozycja świąteczna: kaczka, a dokładnie jej udka, upieczone w winie z iście francuskim dodatkiem w postaci kasztanów.  Jako dodatek świetnie sprawdza się purée z gotowanych ziemniaków oraz groszku.  Zapraszam! Składniki: 2 kacze udka 200 g gotowanych kasztanów 6 szalotek 4 ząbki czosnku 2 gałązki suszonego tymianku(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut, obracając co jakiś czas. Przed końcem dorzucić szalotkę, by mogła się przyrumienić. Po 30 minutach zebrać nadmiar tłuszczu powstałego z kaczki, dodać resztę ziół, zalać winem, piec pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie dorzucić kasztany, dodać ocet balsamiczny oraz masło. Piec kolejne 30 minut doglądając mięsa. Jeżeli mięso nie będzie

Wino Francja Kuchnia
Pierś kaczki z sosem miodowo-imbirowym z pomarańczami (Petto d'anatra al zenzero, miele e arancia) 120

SKŁADNIKI 400 g piersi kaczki ze sk ó rką  20 g imbiru 1 pomarańcza 2 łyżki miodu 3 gałązki tymianku s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI 400 g di petto d'anatra 20 g di zenzero fresco 1 arancia 2 cucchiai di miele 3 rametti di timo  sale, pepe PRZYGOTOWANIE Pierś kaczki nacinamy(...)doprawiamy solą i pieprzem.   Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy 2 łyżki miodu, sok z połówki pomarańczy, listki tymianku oraz starty imbir.  Pierś kaczki marynujemy ok. 5 minut. Mięso kaczki obsmażamy na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony. Podsmażone mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy

La grande e la piccola cuoca