Rosół azjatycki z kaczką,to potrawa bardzo sycąca. Mamy w niej makaron, mięso, warzywa, jajko i oczywiście rosół. Jeżeli nigdy nie jedliście, to musicie koniecznie spróbować, bo to świetne urozmaicenie od tradycyjnego rosołu. Wszystkie składniki z przepisu są łatwo dostępne, można je zakupić praktycznie w każdym sklepie. SKŁADNIKI 400 g kości wołowych z mięsem 450 g kości wieprzowych z mięsem(...)udka z kaczki 2 udka z kurczaka (lub 5 skrzydełek) 1 duży korzeń pietruszki 1 duży korzeń selera 2 duże marchewki 3 łodygi selera naciowego 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego cienki plasterek świeżego imbiru 450 g mrożonej chińskiej mieszanki warzyw Hortex pęczek natki pietruszki jajka (po jednym na każdą porcję) sos sojowy ciemny, sól, świeżo mielony pieprz
Passions hobbies lifePiersi z kaczki to część wręcz wykwintna – mało kto zdecydowałby się je zmielić. A jednak! Kotlety mielone przygotowane z kaczych piersi są wyjątkowo soczyste i delikatne. To zasługa kaczego smalcu zawartego w skórze. Robimy je w zasadzie identycznie jak tradycyjne mielone, mała zmiana – a smak pyszny. Szczególnie polecam osobom niejedzącym wieprzowiny – są zdecydowanie lepsze niż na przykład(...)wołowe. Kotlety mielone z piersi kaczki: 3 pojedyncze piersi z kaczki ze skórą (łącznie 500-600g) 1 duża cebula 1 świeża lub lekko czerstwa bułka pszenna (np.: kajzerka, sznytka) 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli morskiej świeżo mielony pieprz mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtoczenia olej rzepakowy do smażenia Bułkę namaczamy w mleku
Poezja smakuPieczona kaczkę lub udka kaczki kojarzy się zwykle ze świątecznym daniem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taki danie podać na niedzielny obiad. Moja propozycja podania z dodatkiem podsmażonych kopytek, sosem żurawinowym i surówką. PIECZONE UDKA KACZKI z SOSEM ŻURAWINOWYM Składniki: kaczka: 2-3 udka 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 jabłko 10 kulek świeżej żurawiny(...)świeży rozmaryn sos: 150 g świeżej żurawiny skórka i sok z 1 pomarańczy 3 łyżki cukru Przygotowanie: kaczka: Udka nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do góry, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię, do naczynia wkładamy żurawinę
Bon appetit mon amieCzas czytania: 2 min Kaczka na sałacie w sosie winnym Soczysta pierś kaczki podana na sałacie, polana wybornym sosem z czerwonego wina z dodatkiem żurawiny. Tak przygotowane piersi można podać nie tylko do sałaty. Można wykorzystać je do przygotowania pysznych kanapek, a z dodatkiem ryżu lub smażonych ziemniaków będą solidnym daniem obiadowym. Sos przygotowałam z czerwonego wina z lekko słodkimi(...)szarotkami i żurawiną, to wyśmienita kompozycja smaków. Sos można wykorzystać również do innych mięs. Polecam! Print Kaczka na sałacie w sosie winnym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne i szybkie danie. Course Obiad Cuisine Polska Keyword kaczka, wino Prep Time 20 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 2 Author
SprawdzonaKuchnia.plDobry słoik jest najbardziej eko pojemnikiem. Będzie Ci służył przez lata i podlega recyklingowi! No to do dzieła – zobacz co zapakowaliśmy w te słoiczki. Poniedziałek: Sałatka z pieczonej kaczki, granatu i mięty Wiadomo, że kaczka lubi owoce i zazwyczaj towarzyszy jej pieczone jabłko, albo konfitura. Ale znakomicie smakuje też z owocem granatu. Z kolei granat świetnie czuje się(...)pracy. Ale można też inaczej – zrobić wszystko jednego dnia, tak jak my zrobiliśmy. Z technicznego punktu widzenia trzy lancze mają wspólny mianownik, mianowicie taki, że łosoś, filety z kaczki i polędwiczki z kurczaka mają podobny czas pieczenia. To szalenie ułatwia przygotowywanie kilku dań jednego dnia. My gotowaliśmy w taki sposób, że zamacerowaliśmy kaczkę – filety zostały właściwie tylko doprawione solą
Niedzielny kucharzMoja mama i teraz siostra zawsze nadziewała kaczkę mięsem mielonym tak kim jak mielone. Ja zastąpiłem mięso wieprzowe, mięsem drobiowym, które połączyłem z wątróbką kaczą i jabłkami. Takie misz - masz przepisu. Kaczka pyszna. A farszu zrobiłem za dużo, więc zapiekłem. Pyszny dodatek do kanapek. Składniki: Kaczka pekińska (około 2 kg) 200 g drobiowego mięsa mielonego 200g(...)jabłka natka pietruszki 1 czubata łyżka majeranku sól pieprz syrop z agawy masło klarowane smalec gęsi jajko bułka Przygotowanie: Kaczkę natarłem solą, wewnątrz solą i pieprzem mielonym. Piekarnik rozgrzałem 180 stopni C. Brytfankę wysmarowałem smalcem gęsim. Wątróbkę pokroiłem w kostkę, wymieszałem z mięsem mielonym dodałem jajko, namoczoną odciśniętą bułkę, posiekaną
R'n'G KitchenPięć przepisów na faszerowany drób: kurczak z wątróbką, z nadzieniem z chleba, z farszem z kaszy, pistacji i żurawiny, kaczka z jabłkami i gęś z kaszą. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić na świąteczny obiad to te dania sprawdzą się doskonale. Pieczony kurczak nadziewany wątróbką Kurczak faszerowany wątróbką to prawdziwy król pieczonego drobiu. Dzięki bogatemu, kremowemu nadzieniu jest soczysty, dość(...)pada odpowiedź: nóżka. W takiej sytuacji zbawienny jest właśnie farsz, który nie tylko powiększa pulę do podziału, ale uatrakcyjnia cały obiad, ponieważ każdy chce spróbować nadzienia. Zobacz przepis Pieczona kaczka z jabłkami t na Jak Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu
Niedzielny kucharzDziś przedstawiam absolutnie przepyszny przepis na makaron. Przygotowałam go z resztkami pieczonej kaczki z obiadu, ale swobodnie można wykorzystać tutaj inne mięso zalegające nam w lodówce. Jest bardzo smaczny i sycący, bardzo grzybowy, gdyż jest z dodatkiem suszonych leśnych i klasycznych brązowych pieczarek. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Makaron z kaczką i grzybami (4-5 porcji(...)plasterki sól pieprz olej roślinny i masło do smażenia 2 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w kosteczkę 300 g pieczonej kaczki pokrojonej w duże kości 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu 1 szklanka bulionu drobiowego 400 g suszonego pappardelle lub innego szerokiego makaronu, ugotowanego i odcedzonego 1/2 szklanki startego parmezanu 2 łyżki posiekanej
karmelowyPierś z kaczki Hoisin Wreszcie po bieganiu przez całe lato, przy kaczkach , ich pielęgnacji i itp . itd . Nadszedł ten piękny czas konsumpcji . Własne, kacze mięsko nie ma sobie równych . Soczyste , zdrowe , karmione całkowicie naturalnie..mniam . Siedzą sobie już poćwiartowane lub w całości w zamrażarce , tak więc trzeba uwolnić ptaki , bo im tam ciasno się robi … Na pierwszy ogień poszły(...)kaczej . Tak więc dziś była wyżerka na globalnym poziomie . Przepis jest dość prosty , a efekt końcowy spektakularny i smaczny Składniki na 5 osób : 5 pojedynczych filetów z piersi z kaczki ze skórą 2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków sos Hoisin sól do smaku Piersi kacze osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy w kratkę po stronie skóry . Delikatnie wcieramy w skórę przyprawę pięciu
Ogrodnik w podróżyKaczka w marynacie słodko - kwaśnej, to połączenie kuchni Polskiej ze smakami Azji. Jest pyszna, delikatna, o zdecydowanie wyczuwalnym smaku marynaty. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Do podania polecam ryż i upieczone warzywa. SKŁADNIKI 1 kaczka (lub 2 udka i 2 piersi z kaczki) 100 g suszonych śliwek 70 ml sosu sojowego ciemnego 70 ml miodu płynnego 50 ml octu balsamicznego(...)cytryna 4 ząbki czosnku 1 duże jabłko 1 duża gruszka świeżo mielony pieprz kolorowy, suszony majeranek, chili WYKONANIE Z kaczki wyciąć udka i piersi (korpus będzie idealny do rosołu), umyć i zostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Udka i kacze piersi posypać delikatnie świeżo mielonym pieprzem kolorowym i majerankiem. Jabłko i gruszkę umyć
Passions hobbies lifeKurczak faszerowany wątróbką, pizza gotowa w 10 minut, kaczka z jabłkami, domowy kebab i calzone z warzywami – to pięć hitów, najbardziej klikanych przez Was przepisów na naszym blogu. Ugotujmy to jeszcze raz:) 431 wpisów, 355 przepisów, 8 poradników, mnóstwo dobrego jedzenia, pozytywnej energii od Czytelników i radości z gotowania w Niedzielnym Kucharzu, który 17 października skończy roczek. Start był absolutnie(...)źródło), czasem lekko zmodyfikowane, natomiast, i tu znowu czujemy dumę, kurczak po staropolsku to jest nasz przepis, wypracowany w trakcie wielu prób. Podobnie jest z domowym kebabem, calzone i kaczką z jabłkami. Dzisiaj chcemy Wam przypomnieć wszystkie najpopularniejsze przepisy z minionego roku. Do końca tygodnia będziemy publikować najciekawsze naszym zdaniem przepisy. Jeszcze raz dziękujemy, że jesteście z Niedzielnym Kucharzem! Kurczak
Niedzielny kucharzKaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami Propozycja świąteczna: kaczka, a dokładnie jej udka, upieczone w winie z iście francuskim dodatkiem w postaci kasztanów. Jako dodatek świetnie sprawdza się purée z gotowanych ziemniaków oraz groszku. Zapraszam! Składniki: 2 kacze udka 200 g gotowanych kasztanów 6 szalotek 4 ząbki czosnku 2 gałązki suszonego tymianku(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut, obracając co jakiś czas. Przed końcem dorzucić szalotkę, by mogła się przyrumienić. Po 30 minutach zebrać nadmiar tłuszczu powstałego z kaczki, dodać resztę ziół, zalać winem, piec pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie dorzucić kasztany, dodać ocet balsamiczny oraz masło. Piec kolejne 30 minut doglądając kaczki. Jeżeli mięso nie będzie
Wino Francja KuchniaSoczysta pierś z kaczki z niezwykle aromatycznym sosem kurkowym to klasyka polskiej kuchni i świetny pomysł na niedzielny, wykwintny obiad. Składniki: 200g piersi z kaczki ze skórą 125g masła 3 ząbki czosnku rozmaryn 100g kaszy jęczmiennej Składniki sosu: 200g kurek (mrożonych) 1 cebula 3 łyżki masła pół szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki mąki 4 łyżki śmietany natka z pietruszki sól(...)doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Całość wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji sosu. 2. K aszę jęczmienną u gotować według instrukcji na opakowaniu. 3. Przygotowanie kaczki: Pierś z kaczki umyć pod zimną wodą, oczyścić ewentualne szypułki pozostałe po pierzu. Osuszoną pierś przyciąć tak aby skóra zakrywała całe mięso, i naciąć skórę w taki sposób żeby
Szalona Kuchnia Ewelinyosoby: kaczka jabłko czerwone wino sól pieprz majeranek ząbek czosnku Kaczkę wyfiletować. Z korpusu i tego, co zostało, ugotować rosół. Skórę ponacinać w kratkę uważając, żeby nie skaleczyć mięsa. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Nagrzać piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Patelnię postawić na ogniu, po chwili położyć kaczkę skórą do dołu. Smażyć, aż ładnie się zarumieni. Odwrócić, znowu smażyć(...)surowe mięso, postawić filet na boku i smażyć, żeby całość zamknąć. Przyrumienione mięso przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika na nie dłużej, niż 10 minut. Na patelnię po kaczce wrzucić obrane i pokrojone w plasterki jabłko. Poddusić. Dodać czosnek – całe ząbki zgnieść tylko nożem, żeby potem łatwiej było wyjąć z patelni. Podlać wszystko 3/4 butelki czerwonego wina. Zredukować
stajnia gołębie od kuchniKaczka w pomarańczach z imbirem to propozycja na wykwintny, odświętny obiad. Bardzo lubię mięso kacze w towarzystwie słodkich owoców i miodu. W moim rodzinnym domu często jadało się mięso na słodko, więc i ja kontynuuję tą tradycję. Przepis podejrzałam u Olgi i na stałe wszedł do naszego menu. Lekko zmodyfikowałam przepis, ponieważ pomarańcze dodane do mięsa na początku pieczenia potrafią(...)się nieco przypalić. Część z nich proponuję dodać w połowie pieczenia. Kaczka w pomarańczach z imbirem udka i skrzydełka kacze 2-3 pomarańcze 2 jabłka 2 cytryny spory kawałek świeżego korzenia imbiru 3 cebule 500 ml wody 2 łyżki miodu 100 g rodzynek sól, olej, tymianek Mięso z kaczki doprawić solą, pieprzem i podsmażyć na rumiano. Na dnie formy
Pieguskowa Kuchniaółciutkie dyniowe kopytka, zasmażana modra kapusta z konfiturą truskawkową i soczysta pierś kaczki z chrupiącą skórką to zdecydowanie mój ulubiony sposób na jesienny obiad. Niby klasycznie, ale z drobnym sezonowym twistem. W ogóle pomysł na zasmażaną kapustę z truskawkami zaczerpnąłem z jednej z wrocławskich restauracji i od tego czasu na stałe zagościła ona w domowym menu. Kapusta kapitalnie karmelizuje(...)dyniowych kopytek najlepiej wykorzystać mączne odmiany dyni o intensywnie pomarańczowym miąższu, np. dynię piżmową, czy hokkaido. Nie rozrzedzą one nam wtedy ciasta i nadadzą cudownego koloru. Pierś z kaczki możecie podmienić także na konfitowane kacze udo. Będzie sztos! * SKŁADNIKI na ok. 4 porcje Pierś z kaczki: 4 kacze piersi kilka gałązek rozmarynu klarowane masło pieprz, sól Dyniowe kopytka
Food SquareRóżowe i soczyste piersi kaczki podane z lekko pikantnym i gęstym sosem śliwkowym. Przygotowane według sprawdzonej i niezawodnej metody. Najpierw długo smażone od strony skórki, a następnie krótko pieczone w wysokiej temperaturze. Po upieczeniu odstawione na kilka minut, aby mięso odpoczęło i wchłonęło soki. Tak przyrządzone piersi kaczki są mięciutkie i delikatne w środku, z cieniutką, chrupiącą skórką na zewnątrz(...)Możemy je podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami lub ryżem i sałatą z sosem winegret. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki ze skórką sól, świeżo zmielony czarny pieprz SOS ŚLIWKOWY 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu sok z 1 limonki 3 łyżki powideł śliwkowych szczypta chili w proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Pierś kaczki ogrzewamy w temperaturze
cool and mintyKaczka i sałatka z kuskusu Składniki pierś z kaczki 350 ml bulionu 300 g kuskusu 1 czerwona cebula pokrojona w drobne piórka skórka otarta z 1 cytryny 2 pomidory 200 g fety ( u mnie ser typu greckiego ) 1 pęczek mięty ( nie miałam więc pominęłam ) oliwa przyprawy Pierś z kaczki doprawić, podsmażyć a następnie poddusić. Kuskus wsypać do miski, dodać cebulę(...)kuskus napęcznieje rozdrabniamy go lekko widelcem, dodajemy skórkę z cytryny, pomidory, pokrojoną w kostkę fetę i miętę. Na talerzu układamy sałatkę z kuskusu i pokrojoną w plasterki pierś z kaczki. Smacznego! Artykuł Kaczka i sałatka z kuskusu pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaWeekendowy wypad do rodziców wiąże się zawsze z dobrym, swojskim jedzeniem. Tak było i tym razem, przygotowałyśmy pyszną kaczkę, duszoną w sosie własnym z dodatkiem suszonych grzybów. Mięso wyszło naprawdę super kruche i soczyste w dużej mierze dlatego, że to kaczka swojego chowu a nie zakupiona w sklepie. Bardzo mi smakowała :). Kaczka duszona z grzybami sprawiona i podzielona kaczka grzyby(...)złoty kolor. Podlać wodą, dodać por i marchewkę, majeranek, namoczone grzyby i dusić do miękkości. Zagęścić sos mąką i śmietaną. Najsmaczniejsza z surówką z czerwonej kapusty. Smacznego Artykuł Kaczka duszona z grzybami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniakaczka z ryżem, a ryż z kaczką. Tak właśnie ma być. Ryż przeważa ilościowo, ale oba składniki są tu równie ważne i łączą się harmonijnie w jedną całość. W trakcie gotowania miałem lekkie wątpliwości co do efektu końcowego. W przeciwieństwie do całej rodziny nie jestem miłośnikiem rosołu, a ta tradycyjna portugalska potrawa od początku do końca ma wybitnie rosołowy klimat(...)Jednak kiedy spróbowałem pierwszy kęs gotowego arroz de pato, pomyślałem: wyszło mi naprawdę ciekawe i smaczne danie. Spróbujcie! Składniki: 400 - 500 g kaczki (np. 2 udka) 1 pęczek włoszczyzny 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 listek laurowy 2 litry wody sól 175 ml suchego ryżu do risotto 20 plasterków chorizo (lub podobnej kiełbasy) 1/2 cebuli oliwa
zadanie-gotowanieChoć kaczkę pieczoną uwielbiam to bardzo rzadko przyrządzam samą pierś. Jej mięso jest dla mnie za suche i zbyt zawiłe. A może raczej było dopóki jadłam ją tylko w formie wypieczonej... zbyt wypieczonej. Odkąd za sprawą Mamy miałam okazję spróbować fileta kaczki krótko pieczonej, różowiutkiej - to już chyba innej nie zjem. Przyrządzenie jej w takiej formie chodziło za nami(...)dawna i w końcu w ostatni weekend spędzony u Mamy spróbowałam. Oczywiście to Mama pierwsza postanowiła gadanie wcielić w życie. Efekt - niebo w gębie. Składniki: 2 piersi z kaczki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz tymianek rozmaryn Przygotowanie Skórę nacinamy - tak by mięsa nie poprzecinać. Fileta nacieramy przyprawami i zalewamy oliwą z sosem sojowym
Kuchnia po mojemubardzo stara metoda konserwowania mięsa. Mięso gotowane w tłuszczu, całe przykryte tłuszczem, w chłodnym miejscu może stać nawet rok. W przepisie użyłam zioła, ale można również dodać przyprawy korzenne . Kaczka, 2 - 3 gałązki rozmarynu, kilka gałązek tymianku, 4 - 5 ząbków czosnku, 2 listki laurowe, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki pieprzu, tłuszcz do gotowania (najlepiej kaczy, gęsi, może być masło(...)olej), Kaczkę oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam. Dno garnka z grubym dnem wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki temu, kaczka nie przywrze do dna), włożyć kaczkę, przyprawy, zalać tłuszczem. Kaczka ma być cała przykryta tłuszczem. Gotować do miękkości, około 2 – 2,5 godziny. Podałam z kluskami kładzionymi ziemniaczanymi . zastawa
królestwo garówDziś przedstawiam przepis na pierogi z kaczką i figami, które stanowią doskonałą alternatywę dla tych tradycyjnych z mięsem. Suszone figi są już szeroko dostępne a ich dodatek bardzo wzbogaca smak tego dania. Oprócz fig do nadzienia dodaje się także posiekaną kiełbasę i skórkę pomarańczową, dzięki której pierogi aż pachną świętami. Ciasto pierogowe od lat robię to samo, tradycyjne na mące(...)Poznańskiej Lubelli i wodzie, i zawsze wychodzą super. Podałam w wersji smażonej, z podsmażoną na masełku cebulką i wyszło przepysznie, zapraszam! Scroll down for recipe in English Pierogi z kaczką i figami (około 20-25 pierogów) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki Puszysta Poznańska Lubelli 1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 1 pierś z kaczki, pokrojona
karmelowystylową skrzyneczkę a w niej: Ramę smaż jak szef kuchni w wersji maślanej, pomarańczę kandyzowaną w zalewie, kaszę gryczaną i czarnuszkę. Szczerze mówiąc od razu przyszło mi do głowy kaczka, którą uwielbiam, a wiadomo że kaczka plus pomarańcza to połączenie idealne:) Problem miałam z kaszą, gdyż osobiście nie przepadam za jej smakiem więc podrasowałam ją jak mogłam i wyszła świetnie(...)fasolką szparagową, groszkiem i boczniakami. Napiszę krótko, to było na prawdę wyśmienite! Chyba częściej muszę eksperymentować w ten sposób w kuchni, bo jak zobaczyłam ukochanego, który zjadł znienawidzoną kaczkę z przyjemnością, to aż się przyjemniej na sercu zrobiło. Polecam! Scroll down for recipe in English Udka kacze w glazurze pomarańczowej (2 porcje) Składniki na kaczkę: 2 kacze udka 1 łyżka
karmelowySkładniki 3-4 filety z piersi kaczki 200 g ryżu arborio 20 g suszonych grzybów u mnie maślaki główka czosnku bulion z kaczki lub warzywny masło parmezan cydr lub pół wytrawne wino kilkanaście listków szpinaku, ziaren jałowca i ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek kilka listków laurowych biała część pora Przygotowanie Kaczkę przyprawić solą pieprzem, majerankiem i po ząbku na filet(...)czosnkiem. Skórę naciąć i podsmażyć mięso z obu stron na tłuszczu spod kaczki lub oleju kokosowym. Przełożyć do brytfanki z zielonymi liśćmi pora, kilkoma listkami laurowymi, kilkoma ziarnami jałowca, ziela angielskiego i piec w 180 st C. Na patelnię (przestygniętą - nie będzie pryskać) wlać wino ok lampki zdeglasować i lekko zredukowany cydr przelać do kaczki. Piec
Gaździnka warzykolację, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne. Śliwki oraz nalewka sprawiały że piersi wyszły bardzo soczyste. Polecam to wyborne danie na różne uroczystości rodzinne lub święta. Składniki: 2 piersi z kaczki 1 kilogram węgierek Sól himalajska Tymianek Plenus Czosnek granulowany Plenus Przyprawa do kaczki Olej 1,5 łyżki soli himalajskie Plenus 150 ml. nalewki śliwkowej Sposób przygotowania: Do miski wlewamy(...)litry zimnej wody, dodajemy 1,5 łyżki soli, dokładnie mieszamy i przekładamy piersi z kaczki, pozostawiamy przez godzinę. Piersi wyjmujemy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy w kratkę. Posypujemy sola, czosnkiem granulowanym, przyprawą do kaczki oraz roztartym w dłoni tymiankiem, nacieramy niewielka ilością oleju. Piersi przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Na rozgrzanej patelni układamy piersi skórą
Bajeczna Kuchniapierś kaczki z żurawiną Kacza pierś to delikatny rodzaj mięsa i należy się z nim obchodzić z pewną starannością. Generalnie w przyrządzaniu takiego mięsa obowiązuje jedna mówiąca, że mięso takie przygotowujemy w sposób bardzo szybki, by tak jak przy wołowej polędwicy dłuższą obróbką termiczną nie zepsuć efektów. ( Jest i oczywiście sposób bardzo długi, ale o tym przy innej(...)okazji). składniki dla dwóch osób 500 g piersi kaczki ( dwa filety ze skórą) 1 łyżka octu jabłkowego szczypta rozmarynu sól, pieprz 100 g świeżej żurawiny 1 łyżka miodu sposób przygotowania Pierś kaczki myjemy, ostrym nożem nacinamy jej skórę w kwadraty (o boku, około dwa, na dwa centymetra), uważając aby nie przeciąć mięsa, będącego pod skórą. Następnie nacieramy mięso solą, pieprzem
Miód i pieprzdługie i powolne smażenie od strony ponacinanej "w kratkę" skórki, a następnie krótkie podsmażenie na drugiej stronie. Dzięki temu podczas pieczenia soki nie wydostaną się na zewnątrz i kaczka będzie nieprzesuszona. Zanim pokroicie upieczone w ten sposób piersi, koniecznie dajcie im odpocząć około 5 minut. Karmelizowana dynia i jabłka to idealny dodatek do kaczki, który nadaje charakteru potrawie. SKŁADNIKI(...)porcje KACZKA 2 pojedyncze piersi kaczki (2x260g) 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżeczki imbiru startego na tarce 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki soku pomarańczowego sól morska świeżo zmielony czarny pieprz DYNIA I JABŁKA 1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę (1x1 cm) dyni hokkaido 1 szklanka obranych i pokrojonych w kostkę (1x1 cm) jabłek
cool and mintyPierś kaczki z chrupiącą skórką i mięciutkim, różowym środkiem. Długo smażona od strony skórki, a następnie krótko pieczona w wysokiej temperaturze. Pokrojona w cienkie ukośne plastry i ułożona na delikatnym i szybkim do przygotowania puree z selera. Podana z pysznym sosem ze świeżych pomarańczy. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki (2x250 g) 2 ząbki czosnku(...)pomarańczowy. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu, przez około 2 minuty, aż marynata lekko zgęstnieje. Zdejmujemy rondel z ognia, odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do płaskiego naczynia. PIERŚ KACZKI myjemy, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Skórkę nacinamy "w kratkę". Nacieramy czosnkiem i imbirem. Wkładamy do marynaty. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na minimum 40 minut ( najlepiej na całą noc) do zamarynowania
cool and mintykapusty, z pokrajanego drobno mięsa, z sosem kwaskowatym, zwykle z dodaniem jabłek.” Tyle o zapomnianym bigosiku pisze Zygmunt Gloger w Encyklopedii staropolskiej z 1910 roku. Ponieważ bardzo lubię kaczkę, a kaczka bardzo lubi jabłka, postanowiłam przyrządzić bigosik właśnie z kaczki. 4 nogi kaczki, 3 goździki, kilka nasion kolendry, pieprz kolorowy świeżo mielony, 100 g szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 jabłko(...)około 200 g), 800 ml kwasu chlebowego, miód spadziowy, ocet jabłkowy, 2 kromki chleba razowego, Z nóg kaczki zdjąć skórę, włożyć do garnka z grubym dnem i powoli (na małym ogniu) wytopić tłuszcz. Mięso obrać z kości, pokroić jak na gulasz. Kości nie wyrzucać. Goździki i kolendrę zemleć. Oprószyć mięso pieprzem, goździkami i kolendrą. Szalotki obrać, każdą pokroić
królestwo garówjest chłodniej na zewnątrz, tym mam większą ochotę na dania gulaszowe. Najlepiej z dużą ilością mięsa i warzyw Takie właśnie łatwe i przyjemne jest ragu z kaczki, które wam dzisiaj prezentuję. Mięso z kaczki, z warzywami i przyprawami, duszone w winie, sosie pomidorowym i ziołami, podane z makaronem. Idealny obiad na chłodne wieczory. Ponadto, jest to świetny sposób na spożytkowanie(...)także innych mięs, które pozostały po świętach. Nie marnujmy jedzenia, polecam! Scroll down for recipe in English Esencjonalne ragu z kaczki (4-5 porcji) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w 1 cm kawałki 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka posiekanego
karmelowykaczka, włoszczyzna (500g), cebula, 2 goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sok z 1/2 cytryny, 35 g żelatyny, 2 białka, sól, 50 ml madery, Kaczkę umyć, oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, wyciąć tłuszcz. Włożyć do garnka, dodać obraną, umytą włoszczyznę, cebulę, przyprawy i zalać wodą. Gotować do miękkości pod przykryciem. Ugotowaną kaczkę wyjąć. Wywar przecedzić i gotować(...)powoli zagotować. Następnie przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać klarowny płyn. Żelatynę namoczyć w letnim wywarze, dolać więcej wody a następnie wlać do gorącego wywaru, wymieszać, nie gotować. Z kaczki zdjąć skórę. Wykroić piersi i odłożyć, przykryć aby nie obsychały. Oddzielić resztę mięsa od kości. Zemleć mięso, dodać maderę, wlać 150 ml wywaru z żelatyną. Wymieszać, doprawić do smaku. Odstawić
królestwo garówMakaron w delikatnym sosie z kawałkami piersi z kaczki i boczniakami. Smaczne i sycące danie, które przygotowałam w woku. Polecam na obiad :) 250g makaronu 2 piersi z kaczki 250g grzybów boczniaków 3 dymki 1 pęczek szczypiorku ok 1 1/2 szklanki buliony drobiowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka mąki kukurydzianej sól i pieprz MARYNATA: 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżka octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej Pierś z kaczki oczyścić ze skóry i pokroić na małe kawałki, takie na jeden kęs. Czosnek rozetrzeć i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Włożyć pokrojone mięso i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3godziny. Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie
https:KKuchniaMniamkaczka, 1 kg kasztanów, 400 ml miodu pitnego trójniaka, sól, 3-4 łyżki tłuszcz (najlepiej kaczy ,może być gęsi lub masło) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie. Natrzeć solą i odstawić na 2 godziny. Kasztany umyć, każdy naciąć z wierzchu na krzyż. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować 15-20 minut. Ugotowane(...)łupiny i skórki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć kasztany, wlać 200 ml miodu pitnego i co jakiś czas mieszając dusić, aż płyn się wygotuje. Kasztany przestudzić, wypełnić nimi kaczkę, te które się nie zmieszczą odłożyć. Kaczkę włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 150 stopni, piec 1 godzinę, pod przykryciem. Po tym czasie, zlać
królestwo garówPrzyznam się, że mam ogromną słabość do kaczek. W każdej nowej restauracji zawsze ją zamawiam, bo po tym jak jest przygotowana, można od razu poznać kunszt kucharza. Niestety nie jest łatwo o dobrą kaczkę w Warszawie, jeśli jesteście w stanie polecić jakiś lokal, koniecznie wpiszcie w komentarzu adres:) Dziś proponuję zaskakująco łatwe, a zarazem wyrafinowane danie, które każdy bez trudu(...)małego i gotuj na małym ogniu 25-30 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem, jeżeli to konieczne, po czym odstaw. W międzyczasie przygotuj kaczkę. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i natnij skórę piersi w kratkę, aby szybciej wytopić tłuszcz. Natrzyj piersi z każdej strony solą i pieprzem i posmaruj oliwą. Rozgrzej
karmelowyDusić jeszcze około 15 minut. Doprawić do smaku miodem i solą. Bagietkę pokroić na kawałki, każdy przekroić wzdłuż na pół. Kaczkę wyjąć z piekarnika. Mięso porwać na kawałki, wyjmując przy okazji kości i kosteczki :) Posmarować bagietki tłuszczem z kaczki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 3-5 minut. Figi pokroić na plasterki. Złożyć kanapki. Jeżeli zostanie
królestwo garówpełnym zdaniam. Pierś kaczki w rozmarynie z kaszą gryczaną ugotowaną z suszonymi ogórkami kiszonymi i smazona gruszka z konfiturą z jarzębiny. pierś z kaczki podwójna, bez skóry świeży rozmaryn świeże oregano z kwiatostanami oliwa pół szkl kaszy gryczanej szczypta suszonych ogórków kiszonych sól pieprz 2 gruszki konfitura z jarzębiny Pierś pokroić na kawałki o grubości(...)obok ułożyć gruszki pustym gniazdem nasiennym do dołu, kiedy się przysmażą, obrócić a do gniazd nałożyć konfiturę z jarzębiny, jeszcze chwilę przysmażyć i przełożyć na talerze po jednym kawałku. Kaczkę w międzyczasie obracać .. Kiedy juz jest rumiana a w środku jeszcze różowa, (jeden kawałek przekroić) dodać kaszę, chwilę podgrzać wszystko razem i szybko przełożyć na talerze udekorowane juz gruszką
Gotowanie jest łatwemnie obiad godzien króla. Kaczka jest duszona z najprostszymi dodatkami: cebulką, czosnkiem , tymiankiem i liściem laurowym. Nic jej więcej do szczęścia (smaku) nie trzeba. Ja moją przygotowywałam w szybkowarze. Zajęło mi to 30 minut. Ale tradycjonaliści duszą ją przez ok. 2 godziny w tradycyjny sposób. Nie podaję dokładnych proporcji, ale sposób przygotowania wybornej kaczki. Aby mięso było delikatne
kawawszklancecałości, dzielę ją tak jak dziś na partie. Wykrawam filety, a resztę tuszki dzielę na porcję, które zachowuję na późniejszy czas. Przepis jest bardzo prosty: - 2 filety z kaczki - sól, pieprz do oprószenia mięsa - sok z połowy pomarańczy Filety nacinamy od strony skóry. Oprószamy solą i pieprzem zarówno od strony skóry jak i mięsa. Dodatkowo skrapiamy sokiem pomarańczowym(...)cieple aby odpoczęły. Po tym czasie kroję i podaję. Jeżeli lubimy mięso mniej krwiste usmażone filety wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C na 7 minut. Do mojej kaczki proponuję podać surówkę z czerwonej kapusty . A może przygotujesz kaczkę w ten sposób . Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancepodwójna pierś kaczki sól, świeżo mielony czarny pieprz sos: ok. 80 gram malin 3 łyżeczki sosu worcestershire szczypta suszonego tymianku 1 łyżeczka miodu większa szczypta chilli Pierś kaczki ze skórą dzielimy na pół i płuczemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy. Skórę nacinamy delikatnie na całej długości, nie naruszając mięsa. Obydwa kawałki oprószamy obficie świeżo mielonym pieprzem(...)dodać odrobinę tłuszczu, który wytopił się z mięsa. Sos odstawiamy na kilka minut lub dłużej do lodówki, by smaki połączyły się. Mięso wyjmujemy z piekarnika. Po około 3 minutach kaczkę kroimy w plasterki i polewam lekko podgrzanym sosem. Podajemy na przykład z pure z ziemniaków i sałatką z rukoli
Kuchenna KontrrewolucyaKaczka z mango, marchewką i porem w sosie śliwkowym. Doprawiona imbirem, czosnkiem oraz limonką. Pomysł na wykorzystanie pieczonej kaczki. Danie przygotowuje się bardzo szybko, chyba dłużej zajmuje krojenie warzyw w paski ;) Lubiącym słodko-kwaśne dania na pewno przypadnie do gustu. Podpatrzone na Kwestia Smaku . Składniki na 2 porcje: mięso z pieczonej kaczki (dałam mięso
Moja Galeria Smakudown for recipe in English Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym (7-8 porcji) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 150 g młodego szpinaku 250 g upieczonego kurczaka lub kaczki, pokrojonego na mniejsze kawałki 5-6 ząbków(...)paprykę i czosnek i smaż kolejne 30 sekund. 2. Po tym czasie wlej śmietankę i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. 3. Dodaj kaczkę/kurczaka, czerwone wino i krojone pomidory z puszki o gotuj kolejne 15-20 minut dodatkowych. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 4. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami
karmelowypomarańczy, 1 łyżka startego świeżego imbiru, sól, 3 pomarańcze 200 ml białego półwytrawnego wina, łyżka miodu Nogi kaczki oczyścić, umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nimi nogi kaczki i odstawić na co najmniej 2 godziny. Nogi włożyć do garnka z grubym dnem i powoli smażyć wytapiając tłuszcz. Gdy skórka lekko się zrumieni, odlać tłuszcz. Wlać wino. Z pomarańczy(...)wyciąć cząstki bez skórek - (odciąć górę i dół, odkroić całą skórkę razem z białymi błonami, następnie wyciąć z pomiędzy błon cząstki). Włożyć do garnka z kaczką. Dusić pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby dolać trochę wody. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć i trzymać w cieple. Sos zmiksować, doprawić do smaku miodem i solą. zastawa
królestwo garówkaczka 7 goździków, 2 płatki gwiazdki anyżu, 2 torebki kardamonu, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cynamonu 1 kg jabłek winnych, 100 g żurawiny suszonej, 4 goździki, 1- 2 łyżki miodu lipowego, 300 ml wina białego półwytrawnego tłuszcz do smażenia. Anyż i kardamon utłuc, wymieszać z solą i cynamonem. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie(...)mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować , ale nie jest to konieczne. Natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na 24 godziny. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub szóstki, wyjąć gniazda nasienne. Goździki utłuc. Do jabłek dodać żurawinę, miód, goździki i dokładnie wymieszać. Nadziać kaczkę farszem. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. W żeliwnym naczyniu (lub innym
królestwo garówBardzo aromatyczny, tani i rozgrzewający. Taki jest inspirowany Chinami pyszny rosół z kaczki. Przygotowuje się(...)bardzo prosto, lecz trzeba zaopatrzyć się w co poniektóre przyprawy. Zapraszam do wypróbowania :) Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: 0,6-0,7kg porcji rosołowej z kaczki Liść laurowy 30g suszonej włoszczyzny Szczypta imbiru Szczypta cynamonu Szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatałowej Szczypta mielonych goździków Szczypta mielonego anyżu Szczypta mielonej kolendry Opcjonalnie szczypta mielonej papryki chilli Sól
Kuchnia PROzdrowotnadomu wyobrazić bez niej święta czy jakąkolwiek uroczystość rodzinną. Mama ją uwielbia i pochłania z przyjemnością do ostatniego kęsa. Ja też zresztą nie narzekam, bo farsz, którym kaczka jest nadziana jest po prostu bajeczny. Ta została przygotowana na tegoroczną Wielkanoc. Składniki: 1 kaczka barbarie waga 1,9 kg Farsz: 350 g wątróbki drobiowej 1 bułka pszenna 2 jajka 1 pęczek(...)pietruszki 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i majerankiem.Wątróbkę i namoczoną bułkę przekręcić przez maszynkę, dodać jajka, przyprawy i pokrojoną drobno pietruszkę. Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać kaczkę.Zszyć grubą nicią, przełożyć do zakrywanego naczynia żaroodpornego i pozostawić w lodówce na 24 godziny
Gosia gotujeSkładniki: na 4 porcje 4 filety z kaczki 6 dużych jabłek 1 kubek suszonej żurawiny cynamon 1 kubek cydru lubelskiego przygotowanie: filety z kaczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z ewentualnych piórek, nakłuwamy, układamy skórką do dołu na gorącej, suchej patelni, opiekamy z każdej strony przez około 15-20 minut, zdejmujemy z patelni patelnię deglasujemy cydrem(...)jabłka obieramy, kroimy w kosteczki, dorzucamy żurawinę oraz doprawiamy cynamonem wrzucamy na patelnię, podsmażamy, podlewamy tłuszczem z kaczki smażymy aż będą miękkie, na wierzchu układamy filety z kaczki, całość wstawiamy do piekarnika na około pół godziny jabłka z żurawiną blendujemy na sos, część owoców możemy zostawić do dekoracji podajemy z ziemniaczkami w mundurkach oraz sosem
Luźna KuchniaKaczka to coraz popularniejsze mięso w Polsce, można ją już kupić niemalże w każdym sklepie. W zasadzie kaczka jest bardzo prosta w przyrządzeniu, jedynie czas oczekiwania by była idealna jest niestety długi. Czymś co mi się podoba to to że kaczka ma bardzo tłustą skórę, która wytapiając się automatycznie podlewa mięso przy pieczeniu. Na jego bazie może spokojnie powstać(...)osób Czas przygotowania 1godzina 40minut + marynowanie Składniki: 2 kacze piersi 2 ząbki czosnku polskiego suszony tymianek jałowiec olej rzepakowy sól himalajska Przygotowanie: 1/ W misce nacinamy skórę kaczki w poprzek, nacieramy ją solą i tymiankiem. Dodajemy olej, jałowiec i obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Mieszamy i odstawiamy przykryte do lodówki najlepiej na noc. 2/ Nastawiamy piekarnik
Kuchnia PROzdrowotnainnych blogerów, którzy jedli bądź nawet robili czerninę? :) Moi rodzice pochodzą ze Zduńskiej Woli z woj. łódzkiego (dawne sieradzkie) i odkąd pamiętam mama zawsze gotuje czerninę. Kiedyś tata hodował kaczki i co niedzielę na naszym stole była Soplicowa zupa. Dziś hodowli nie ma, a żywe kaczki kupuje sporadycznie. Mój tata sam spuszcza krew z kaczki, ale zaprawioną octem krew można(...)wielbić :) Wg moich rodziców profanacją jest dodawać do zupy rodzynki, oryginalnie powinien być susz owocowy (jabłka, śliwki i gruszki). Czerninę przygotowałam wraz z moimi rodzicami :) Składniki: cała kaczka z podrobami włoszczyzna jak na rosół ziela angielskie, liście laurowe około 6-10 suszonych grzybków około 6 - 10 suszonych śliwek około 6-10 suszonych ćwiartek jabłek około 6-10 połówek gruszek
Bon Appetit MałgorzatyDzisiaj wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy do słonecznej Italii, stolicy makaronu, gdzie w głównej roli wystąpią dzisiaj fusilli (świderki). Stamtąd przeniesiemy się na nasze rodzime Podhale, skąd pochodzi pyszny ser z mleka owczego - oscypek, który przygotujemy na grillu. Z Polski(...)dokładniej do Indii, pyszniących się soczystymi ziarnami oblanego czerwienią granatu, aromatycznego i słodkiego mango oraz orzechami nerkowca. Z Delhi czeka nas ostatnia wyprawa na Wyspy Japońskie, gdzie anglosaska kaczka zazna kąpieli w sosie sojowym, occie ryżowym oraz śliwkowym winie. Ponadto odwiedzą ją złote rodzynki prosto z Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu
Food Squarezawsze zapisały się w historii kuchni światowej, a także prostych i świeżych smaków kuchni regionalnych, bogatych w rozmaite specjały. Przedstawiam dzisiaj jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami. Składniki: 200g makaronu risoni 20g masła 200g młodziutkich liści szpinaku 1 cebula, drobno posiekana 6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki 250ml porto 250ml bulionu(...)kurczaka 20g masła, dodatkowo 4 filety z piersi kaczki 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 liście laurowe Przygotowanie: W dużym garnku z wrzątkiem gotujemy kluseczki. Po ugotowaniu i odcedzeniu przekładamy je do miski z masłem i szpinakiem, delikatnie mieszamy i przykrywamy, żeby nie stygły. Palcami robimy kieszeń pomiędzy skórą i tłuszczem w piersiach kaczki. Do każdej wkładamy po gałązce
Smakowity Blog Kulinarnymojprzepisna.pl | Kaczka pieczona Dziś mam dla Was przepis na kaczkę pieczoną z jabłkiem, papryką, pomidorami suszonymi i żurawiną z chrupiącym boczkiem. Danie przygotowane przez mojego męża, zjedzone przez moją rodzinkę, sfotografowane przeze mnie, rzecz jasna :) [:Listonic] Składniki: 4 udka kaczki (u mnie jeszcze było miejsce więc dołożyłam 2 udka z kurczaka) 1 papryka 2 jabłka (u mnie szara reneta(...)suszonej żurawiny 200 gr wędzonego boczku w plastrach słoiczek pomidorów suszonych w oleju (ja miałam z Lidla) sól pieprz kolendra czosnek Kaczkę myjemy, przyprawiamy, obsmażamy z dwóch stron na patelni, po 2 min na każdej ze stron, na dość dużej mocy palnika. Paprykę, jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na duże paski. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Podsmażoną kaczkę układamy
moj przepis namojprzepisna.pl | Kaczka pieczona Dziś mam dla Was przepis na kaczkę pieczoną z jabłkiem, papryką, pomidorami suszonymi i żurawiną z chrupiącym boczkiem. Danie przygotowane przez mojego męża, zjedzone przez moją rodzinkę, sfotografowane przeze mnie, rzecz jasna :) [:Listonic] Składniki: 4 udka kaczki (u mnie jeszcze było miejsce więc dołożyłam 2 udka z kurczaka) 1 papryka 2 jabłka (u mnie szara reneta(...)suszonej żurawiny 200 gr wędzonego boczku w plastrach słoiczek pomidorów suszonych w oleju (ja miałam z Lidla) sól pieprz kolendra czosnek Kaczkę myjemy, przyprawiamy, obsmażamy z dwóch stron na patelni, po 2 min na każdej ze stron, na dość dużej mocy palnika. Paprykę, jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na duże paski. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Podsmażoną kaczkę układamy
moj przepis namojprzepisna.pl | Kaczka pieczona Dziś mam dla Was przepis na kaczkę pieczoną z jabłkiem, papryką, pomidorami suszonymi i żurawiną z chrupiącym boczkiem. Danie przygotowane przez mojego męża, zjedzone przez moją rodzinkę, sfotografowane przeze mnie, rzecz jasna :) [:Listonic] Składniki: 4 udka kaczki (u mnie jeszcze było miejsce więc dołożyłam 2 udka z kurczaka) 1 papryka 2 jabłka (u mnie szara reneta(...)suszonej żurawiny 200 gr wędzonego boczku w plastrach słoiczek pomidorów suszonych w oleju (ja miałam z Lidla) sól pieprz kolendra czosnek Kaczkę myjemy, przyprawiamy, obsmażamy z dwóch stron na patelni, po 2 min na każdej ze stron, na dość dużej mocy palnika. Paprykę, jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na duże paski. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Podsmażoną kaczkę układamy
moj przepis nagospodarować jedzeniem lub pieniędzmi. Kiedy mamy mało w lodówce, brak czasu na zakupy a jeść się chce. Danie dla studenta. Do ugotowania tej zupy użyłam kości i kawałków mięsa kaczki , która wcześniej piekłam i która mieliśmy na obiad. Właśnie takie pozostałości po pieczonym drobiu: kaczce, gęsi, kurczaku, indyku naprawdę mega nadają się na ugotowanie aromatycznego wywaru, który potem jest starterem(...)krok przy gotowaniu zupy, też dobra wyjdzie. PRZEPIS GROCHÓWKA KRYZYSOWA Składniki grochówka kryzysowa (ok 4 litry zupy): 400g grochu suchego w połówkach kości i resztki mięsa, skóra z kaczki pieczonej (również sos z pieczenia) – można pominąć w wersji wege, można zastąpić kawałkiem kiełbasy czy boczku coś z włoszczyzny co mamy np: 1 korzeń pietruszki, 1 plaster selera korzeniowego, plaster
Dorota SmakujeIdealny sos do kaczki <3 Składniki: 2 filety z kaczki 4 szalotki 500 ml rosołu z kury 350 ml soku pomarańczowego 5 łyżek herbaty liściastej earl grey 1 łyżka miodu 3 łyżki masła 1 pomarańcza sól, pieprz Przygotowanie: Skórkę na piersiach kaczki naciąłem, natarłem solą i pieprzem, także od spodu. Rozgrzałem patelnię o grubym dnie, smażyłem kaczkę(...)przykrycia, aż pozostało 1-1/5 szklanki sosu. Odcedziłem przez sito, ponownie wlałem na patelnię, dodałem miód, zagotowałem. Wrzucałem po kawałku zimne masło, stale mieszając. Doprawiłem solą i pieprzem. Kaczkę polałem sosem, udekorowałem cząstkami pomarańczy obranymi z błonek
R'n'G Kitchenktóry receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wersji na rosół nie jest wiele, a dzisiaj zapraszam Was na klasyczny na kurczaku i- w wersji staropolskiej- na pieczonej kaczce. Tradycyjny rosół na kurczaku z wołowiną, wolno i długo gotowany gwarantuje smak jak mamy czy babci. Z dużą ilością włoszczyzny, która bardzo często zostaje Nam w nadmiarze, dlatego też proponuję wykorzystać(...)ugotowane warzywa i przygotować mini pulpeciki, po które dzieci zawsze chętnie sięgają. Druga propozycja, to rosół z pieczonej kaczki, który ma bardzo wyrazisty smak, aromat i kolor, a i sam rosół jest bardziej tłusty. Do tego obowiązkowo opalona nad ogniem cebula, która była i jest sekretem staropolskiego rosołu. Oba przepisy podane są z makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki, który
Kraina Miodem Płynącamłoda właścicielka, która z sercem dba tu o każdy szczegół. Podczas kolacji na naszym stole pojawiły się zimne przystawki: tatar wołowy z marynowanymi grzybkami, kaparami i jajkiem rillettes z kaczki z ogórkiem i pieczywem pełnoziarnistym deska bliskowschodnia - hummus, baba ganoush, muhammara, oliwki sałatka cezar Mnie osobiście zachwyciło rillettes, które było idealnie przyprawione i miało bardzo fajną konsystencję. Pyszne były też(...)pasty bliskowschodnie podane z chrupiącą domową pitą. Rillettes z kaczki Sałatka cezar Tatar wołowy Sałatka z zapiekanym kozim serem Następnie przyszła pora na ciepłe przystawki: bao-ban z szarpaną wołowiną, cebulą i jajkiem pierogi z dziczyzną, żółtym burakiem i czarnuszką domowe kopytka z wędzonym twarogiem i roszponką sałatka z zapiekanym kozim serem i pestkami słonecznika Moim numerem jeden
Kulinarne przygody GatityKaczka l’Orange, steki poivre, kurczak Marengo, Provensal ratatuille tian, zupa ziemniaczana Vichyssoise – oto menu na ten tydzień. Brzmi tak, że język można sobie połamać, ale w rzeczywistości jest proste i szybkie do zrobienia! Menu na ten tydzień to, można pomyśleć, klasyczne „jem bułkę przez bibułkę”:) No ale z kuchnią francuską inaczej nie można. Nazwy może brzmią dziwnie, ale dotyczą(...)tygodniu zdecydowaliśmy się na francuskie dania? Po prostu tydzień wcześniej była kuchnia włoska ( to menu możecie zobaczyć tutaj ), więc po sąsiedzku zajrzeliśmy do Francji. Co ugotowaliśmy? Poniedziałek: Kaczka l”Orange, czyli filety z kaczki w zawiesistym sosie pomarańczowym z kaszą gryczaną Wtorek: Stek poivre panierowany w pieprzu w sosie pieprznym z koniakiem i musztardą Środa: Kurczak Marengo, albo kurczak Napoleona
Niedzielny kucharzKaczka po chińsku, kurczak w stylu włoskim, steki z kalafiora, letnia pasta z ricottą i cukinią, a do tego zupa tajska ze słoika – zestaw pięciu dość wyszukanych, ale łatwych do zrobienia dań, które może zrobić każdy, nawet niedzielny kucharz. Dzisiejszy wpis zaczniemy od podziękowań dla Was – Czytelników naszego bloga! Ogromnie nas cieszy i motywuje, że robicie nasze przepisy(...)robić, żeby nie zmęczyć się za bardzo przy gotowaniu na tydzień! Menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Tajska zupa Tom Yum ze słoika z krewetkami Wtorek: Kaczka po chińsku z ryżem i surówką z czerwonej kapusty Środa: Steki z kalafior z pęczakiem Czwartek: Filety z kurczaka w sosie balsamicznym z kukurydzą i marchewką Piątek: Letnia pasta z cukinią
Niedzielny kucharzPierś z kaczki w pomarańczach, cynamonie i miodzie Składniki: 2 piersi z kaczki 2 pomarańcze 2 łyżki miodu sól i biały pieprz 2 duże szczypty cynamonu 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka maizeny (opcjonalnie) Wykonanie: Piersi z kaczki umyć, osuszyć, wykroić błony, skórę naciąć w kratkę. Obydwie pomarańcze wyszorować, jedną sparzyć(...)miodem, smażyć 3 minuty. Przenieść do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. W tym czasie z patelni odlać nadmiar tłuszczu z kaczki, pozostawiając odrobinę, dodać jedna łyżkę miodu, dorzucić fileciki z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy, oprószyć cynamonem, solą, białym pieprzem, maizeną, podlać winem, odparować, dolać sok z pomarańczy, masło, zostawić
Wino Francja Kuchniahansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: kaczka (waga do 2 kg) 4 kwaśne jabłka 20 dag suszonych śliwek olej (pół filiżanki) 4 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz majeranek Kaczkę umyć. W filiżance wymieszać olej z sokiem(...)cytryny, nasmarować mięso, następnie posypać kaczkę solą, pieprzem i majerankiem. Rękami wetrzeć przyprawy w mięso z zewnątrz i wewnątrz. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wydrążyć, posypać majerankiem, wymieszać. Część jabłek umieścić w kaczce na przemian z suszonymi śliwkami, drugą częścią obłożyć kaczkę. Odstawić na całą noc do lodówki. Przed pieczeniem wyjąc na co najmniej 2 godziny aby mięso nabrało
kulinarnyswiatdomiOpis pieczona noga kaczki z jabłkami: Pieczona noga kaczki z jabłkami to klasyka polskiej kuchni. Jest to danie wykwintne ale też proste i szybkie w przygotowaniu. Mięso jest soczyste z chrupiącą skórką. Musimy pamiętać jednak o tym, że aby mięsko było kruche i rozpływało się w ustach, wymagają trochę czasu w piekarniku. Danie idealnie nadaje się na wystawne obiady. Składniki(...)przez 80 minut. Pod koniec pieczenia przygotowujemy dodatki. Jabłka obieramy i kroimy w grubsze paski. Następnie zdejmujemy przykrycie/folię i zlewamy tłuszcz z udek. Do mięsa dodajemy pokrojone jabłka. Kaczkę smarujemy roztopionym masłem z miodem. Tak przygotowane mięso pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut bez przykrycia. Gotowe udka z kaczki wykładamy z dodatkiem upieczonych jabłek. Możemy dodać również pokrojone
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKaczkę to mu lubimy, w różnych wydaniach oczywiście, chociaż najczęściej i chyba najbardziej lubiana jest pierś... Łatwo - prosto i bardzo smacznie... Składniki: - 1 filet z piersi kaczki - sól - pieprz - olej rzepakowy do smażenia Dressing do sałatki: - 5 łyżek oleju lub oliwy - sól - pieprz - cukier - suszona bazylia - ocet winny Dodatkowo: - 20 do 25 dag mixu sałat 1. Mięso umyć osuszyć, wetrzeć(...)sól i pieprz. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kaczkę po 2 minuty z każdej strony. Następnie zawinąć w folię aluminiową i 175 C zapiekać w piekarniku przez 35-40 minut. Wyjąć mięso, otworzyć folię żeby mięso odparowało i wystygło. 2. Połączyć składniki dressingu, doprawić do smaku. Półmisek wyłożyć sałatą, polać sosem, a na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry kaczkę. Drapieżnik
Apetyczna babeczkaDziś esencjonalny, delikatny w smaku, wspaniały rosół z kaczki wg przepisu Ewy Wachowicz. I choć rosół jest prosty i intuicyjny w przygotowaniu każdy smakuje inaczej – lubię podpatrywać jak przyrządzają go inni – dlatego dziś rosół z kaczki podpatrzony u Ewy Wachowicz. Rosół to jedna z ulubionych i tradycyjnych zup w naszym domu. Moglibyśmy go jeść codziennie. Jest też często(...)Najczęściej gotuję go w dużych ilościach, by za 2 dni przygotować z niego zupę pomidorową. Jest wspaniała! Esencjonalna i mocno pomidorowa na pysznym rosole. Dziś u nas rosół z kaczki, pyszny, domowy, z makaronem. Składniki: 3 nogi, skrzydełka i szyja kaczki sól kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula 1 marchewka 2 pietruszki ½ selera 2 ząbki czosnku kilka
Zasmakuj Kuchnikaszę gryczaną niepaloną lubię. Nie jest to może jedna z moich ulubionych kasz, ale podana w towarzystwie warzyw mi smakuje. Tym razem zrobiłam kaszotto (jako mięsny dodatek podałam pierś kaczki, dlatego jest i „cz” w nazwie;)) z porami i kapustą pekińską. Oj, bardzo nam ta kasza smakowała. Myślę sobie nawet, że świetnie się ona sprawdzi nawet jako samodzielna(...)Spróbujcie:) Porcja na 2-3 osoby 200 g kaszy gryczanej niepalonej 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 1-2 pory 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. bulionu 1 pierś kaczki ze skórką szczypta curry sól, pieprz olej Białą część pora oczyszczamy, kroimy na półplasterki. Cebulę drobno siekamy Kapustę pekińską kroimy na drobne paseczki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju
Smaki Na TalerzuKaczka confit, jest bardzo smaczna i mięciutka. Confitowanie polega na marynowaniu mięsa w solance a następnie powolnym gotowaniu w tłuszczu. Confit z kaczki to potrawa francuska i jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie ud kaczych. Mięsko jest delikatne, mięciutkie, samo odchodzi od kości. Przed podaniem mięsko, wyjmujemy z tłuszczu, można je podać podpieczone lub szarpane w formie przystawki(...)każdej strony, odkładamy na 12 godzin do lodówki. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, skórą do dołu, dodajemy przyprawy, cebulę i czosnek, wlewamy olej i przykrywamy naczynie. Pieczemy kaczkę w piekarniku 2 godziny aż będzie bardzo miękka. Z ud ściągamy skórę a mięsko rozdrabniamy widelcem. Do garnka wlewamy sok oraz wywar z kaczki, zagotowujemy i zagęszczamy odrobiną zasmażki
Kulinarne Fantazje MarioliŚwietne połączenie kaczki z cykorią w soku pomarańczowym. Składniki 2 piersi kaczki sól pieprz 500 ml soku ze świeżych pomarańczy 50 g startego korzenia imbiru 1 łyżka sosu sojowego 6 kolb cykorii Przygotowanie Wycisnąłem sok z pomarańczy. Gotowałem go na małym ogniu, aż zredukował się do 150 ml. Piersi kaczki oprószyłem solą i pieprzem. Delikatnie ponacinałem skórkę. Smażyłem(...)minutę. Przełożyłem do piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 180 stopni C, piekłem 10 minut. Upieczone, obłożone folią aluminiową, przełożyłem na kratkę, aby mięso odpoczęło 10 minut. Tłuszcz wytopiony z kaczki wymieszałem ze zredukowanym sokiem pomarańczowym, podgrzałem, dodałem starty imbir i sos sojowy. Włożyłem oczyszczone przekrojone cykorie, dusiłem 10 minut. Podałem z kaczką oprószoną solą i pieprzem
R'n'G Kitchensałatą z jogurtem. Polecam także z puree ziemniaczanym, kaszą pęczak z pieczarkami i chili oraz buraczkami lub surówką z pora. Jest domowo, ale zarazem wytwornie Składniki: 6 udek z kaczki 3 duże jabłka lub gruszki przyprawy suszone: oregano, majeranek, słodka papryka, vegeta natur, szczypta soli, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Udka myję, osuszam ręcznikiem papierowym, przyprawiam dobrze z obu stron, nacieram(...)patelnię, przesmażam na niej – zaczynając od skóry – kawałki mięsa. Smażę chwilę na rumiano z obu stron. Można dolać wcześniej na patelnię trochę oleju, można pominąć – z kaczki i tak wytopi się tłuszcz. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 C. Kaczkę układam w naczyniu żaroodpornym, polewam powstałym na patelni sosem. Można na koniec na patelnię dolać odrobinę wody, wymieszać
Zasmakuj Kuchniprzeglądam mnóstwo mieszkaniowych inspiracji. Już mam obraz kuchni jak zamknę oczy, to będzie na pewno moje królestwo, z którego będę Wam serwować dużo pyszności. Dzisiaj mam dla Was kaczkę. Konkretnie udka z kaczki. Robiłam je drugi raz w życiu, wyszły duuużo lepsze niż za pierwszym. Mięso miękkie, soczyste, aromatyczne. Zainspirowałam się przepisem z książki kucharskiej Zosi Cudny, autorki bloga Make(...)cztery pory roku. Wyszło obłędnie. Przepis zmieniłam po swojemu. W oryginale była receptura na pieczony udziec z indyka z gruszkami, pomarańczami i świeżym tymiankiem. Ja przygotowałam udka z kaczki z kolendrą, zieloną pietruszką i owocami. Składniki: 3 udka z kaczki garść suszonych owoców (mogą być śliwki, figi, morele) garść świeżej kolendry garść świeżej zielonej pietruszki 2 gruszki 1 pomarańcza
Trufelkowozrobić z wiśniami mrożonymi. otóż polecam wykorzystać je nie do ciasta a do sosu wiśniowo pomarańczowego. Smak jego jest powalający. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców. Do kaczki taki sos jest idealny. A danie jest szybkie do zrobienia :-) 2 piersi z kaczki sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 i 1/2 pomarańcza 20 dkg wiśni mrożonych 1 łyżka octu winnego(...)łyżki wina czerwonego 2 goździki 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Nacinam skórę piersi z kaczki w kratkę. Solę, pieprzę, nacieram majerankiem i odkładam na godzinę do lodówki. Pierś wkładam na zimną patelnię od strony skóry i smażę 12 minut z tej strony, i dwie minuty z drugiej strony. Po tym czasie układam pierś na folii aluminiowej i wstawiam
wesoła kuchniaŚwięta tuż tuż. I już czas na kupowanie drobiu na świąteczny stół. U jednych będą to indyki, u innych gęsi, kaczki lub kurczaki. Pytanie, gdzie je kupić? Może lepsze będą kupione gdzieś na targu, od „baby”. Bo te sklepowe to hormonami i antybiotykami faszerowane.... Ech... te mity i legendy.. Może kiedyś tak było. Dzisiejsza hodowla wygląda troszkę inaczej. Kurczaki(...)kwadratowy i brak wolnego wybiegu) i szybszego przyrostu wagi. Mięso ma inną strukturę. Zdecydowanie lepiej jest kupować, kurczaka zagrodowego. No, ale drób to nie tylko kurczaki, ale również indyki, kaczki i gęsi. I tu dobra wiadomość. Indyki, kaczki i gęsi wymagają lepszych warunków hodowli niż kurczak standardowy. Muszą mieć wybieg, nie da się ich ścisnąć w kurniku. Gdy kupimy dób
królestwo garówdrób, dziczyzna... Generalnie nie dodajemy do kapusty mięsa surowego. Musi być pieczone lub duszone. Musi być kawałek mięsa tłustego, słoniny... Ja przygotowałam bigos z mięsa wieprzowego, dziczyzny i kaczki. Do bigosu nie użyłam boczku, słoniny ani tłustego mięsa. Użyłam za to tłuszcz gęsi, który oprócz tłustości daje smak. Tłuszczu użyłam sporo. Należy pamiętać, że kapusta nie lubi dusić się(...)ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 300 g śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska) 1200 ml wina czerwonego, woda, tłuszcz, ja użyłam tłuszcz gęsi, może być wieprzowy, Nogi kaczki oprószyć solą. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć 50 g śliwek, na nich ułożyć nogi kaczki, skórą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 2 godziny. Wyjąć
królestwo garówCzasami niezdrowe dania zwyciężają. Burger ? Oj tak, ale może jakiś inny? Widzimy piersi kaczki , hmm , przecież kaczka też może się sprawdzić. I udało się wyszło smacznie i troszkę inaczej. Składniki 2 piersi z kaczki 2 jajka bułka tarta 4 bułki z sezamem tymianek majeranek pieprz sałata korniszony oliwa z oliwek czerwona cebula skórka przypieczona z kaczki sól(...)pokroiłem w paski. Pokroiłem korniszony w paski, cebulę w krążki. Bułki przekroiłem, wstawiłem do piekarnika na kilka minut, aby się podgrzały. Po wyjęciu posmarowałem sosem, dodałem sałatę, burgery z kaczki i pozostałe dodatki. Polałem sosem. Sos : wg uznania, co kto lubi: czosnkowy, tysiąca wysp np. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie : Folwark & Frisco
R'n'G Kitchenjuż kolejny rosół prezentowany na blogu. Tym razem zrobiony został z kaczki, dodatkowo z pietruszkowymi kluskami. Kaczka nadaje specyficznego smaku temu daniu. W sklepach często można kupić porcje rosołowe. Jeżeli będziecie planować rosół, spróbujcie ugotować go z właśnie z kaczki, jest smaczny. Składniki: Porcja rosołowa z kaczki 2 ½ l wody 3 marchewki 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera 1 cebula(...)Sól Pieprz Kluski: 2 jajka ½ szklanki mleka Mąka Pęczek pietruszki Sól 1 łyżka oleju Wykonanie: Umyte części kaczki wkładamy do wody, solimy i zagotowujemy. Zdejmujemy szum. Następnie dodajemy wszystkie umyte i pokrojone warzywa. Cebulę obieramy, nakłuwamy na widelec i opalamy nad ogniem ( można wykorzystać kuchenkę gazową ). Opalona cebula daje intensywny smak. Dodajemy do rosołu. Całość doprawiamy do smaku solą
Smaki EwyPIERŚ Z KACZKI PO TAJSKU Z CHILI I LIMONKĄ ViolaPassion SKŁADNIKI: 2 PIERSI całe Z KACZKI 2 ZĄBKI CZOSNKU 4 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU 3 ŁYŻKI SOKU Z LIMONKI 1 ŁYŻKA SOSU SOJOWEGO(...)RYŻ WARZYWA NA PATELNIE CHIŃSKIE POLECAM SUPER SPRAWA 1 DUŻA CEBULA CUKROWA I JEDNA CZERWONA OGÓREK DO DEKORACJI sól,pieprz do smaku SPOSÓB; Umyta i osuszoną pierś z kaczki oczyszczamy i nacinamy skórkę. Robimy mix z czosnku,soku z limonki,sosu sojowego,sosu chili. Smarujemy nasze piersi ,z obu stron. I pozostawiamy w lodówce na około 3 godziny
Viola cooks with passionSkładniki: 1 kaczka 1.7kg 700 dag.boczku 2 marchewki 1 pietruszka korzeń 2 suche bułki 3 ząbki czosnku Natka pietruszki 2 łyżki majeranku 1 łyżka czabru 1 łyżka gałki muszkatalowej 1 paczka suszonych grzybów Pieprz sól 3 liście laurowe 6 ziaren owocu jałowca Sposób: *Grzyby namaczamy na kilka godzin w misce z wodą(...)Kaczkę gotujemy około 2 godzin Możemy dodać kostkę rosółową dodajemy również spaloną cebulę,owoc jałowca i liście laurowe *Kroimy boczek w duże kwadraty i Smażymy na wolnym ogniu z niewielka iloscia gęsiego smalcu. *Gdy juz kaczka jest miękka wyciągamy ja do wystygniecia razem z warzywami i boczkiem Wywar zostawiamy. *Gdy wszytko przestygnie obieramy kaczkę
Viola cooks with passionViolaPassion Smaczne jedzonko które dziś wam chce zaproponować to wspaniała kaczka. Ja piekłam całą, ale poporcjowałam ją wcześniej. Składniki: kaczka 1.8 kg 4 ząbki czosnku sól, majeranek, tymianek, rozmaryn ,słodka papryka ,kolendra. gałka muszkatołowa(wszystko roztarte razem w moździerzu) olej Polecam do tego dania pieczone ziemniaczki. I dodania pod koniec pieczenia fasolki szparagowej i pieczarek Ale to wasza decyzja(...)Sposób: Kaczkę pozbawiamy kręgosłupa ,oczyszczamy z błonek , myjemy pod bieżącą wodą i ćwiartujemy, Marynujemy na minimum 2 godziny pozostawiając w chłodnym miejscu :czosnek ,sól, majeranek. Następnie rozgrzewamy piekarnik 200C Nasze roztarte zioła mieszamy z oliwą i nacieramy mięso. Kaczkę układamy na blaszce dodając olej. Zmniejszamy temperaturę na 180C i pieczemy 45 minut. Zmniejszamy temperaturę
Viola cooks with passionŚwietne połączenie mięsa ze słodyczą owoców. Składniki 2 piersi kaczki Marynata:• 2 gałązki tymianku skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 3 posiekane ząbki czosnku Sos z jeżyn: 200 g jeżyn 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego z sokiem figowym Przygotowanie Piersi kaczki oczyściłem. Wymieszałem składniki marynaty, natarłem nią mięso(...)włożyłem do lodówki na 2 godziny. Sos jeżynowy: owoce zalałem winem i gotowałem, aż sos zredukował się o połowę. Kaczkę opłukałem, osuszyłem papierowym ręcznikiem. Rozgrzałem patelnię (bez tłuszczu) i ułożyłem na niej kaczkę skórą do dołu. Gdy skóra się zrumieniła i wytopił się z niej tłuszcz, odwróciłem mięso na drugą stronę. Smażyłem na małym ogniu przez 3 minuty. Na talerzu
R'n'G Kitchendzisiejszy obiad polecam pyszną duszoną kaczkę w sosie musztardowym. Mięso jest miękkie i rozpływa się ustach. Kaczkę można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 udka z kaczki, 2 łyżki masła, 1/2 cebuli, 2 szklanki wody, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 50g suszonych grzybów leśnych, 50g suszonej żurawiny, 1,5 łyżki musztardy sarepskiej Roleski, 2 łyżeczki mąki, sól(...)pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Udka z kaczki oprószam solą i pieprzem. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam mięso razem z cebulą. Do mięsa wlewam wodę, dodaję suszone grzyby oraz paprykę mieloną. Mięso duszę na małym ogniu około godziny. 2. Następnie do mięsa dodaję suszoną żurawinę. Musztardę mieszam z mąką i odrobiną wywaru spod mięsa. Masę dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasispotykały Was same wspaniałe, miłe chwile, a te przykre omijały szerokim łukiem. Życzę Wam też dużo zdrowia, wszystko resztę sobie kupicie ;) Na Noworoczny obiad podałam dziś mojej rodzinie kaczkę z pomarańczami. Soczystą, aromatyczną, rozpływającą się w ustach. Składniki: 1 kaczka 1 kg pomarańczy sól, pieprz, majeranek Wykonanie: Kaczkę myjemy, osuszamy. Dokładnie nacieramy solą, pieprzem i obficie majerankiem - wewnątrz(...)drugi dzień obieramy pomarańcze. Dwie dzielimy na cząstki, odrzucamy wszystkie białe błonki.Obficie posypujemy majerankiem. Z pozostałych pomarańczy odkrawamy 3 plastry, z reszty wyciskamy sok. Do środka kaczki wkładamy cząstki pomarańczy, zaszywamy. Układamy w brytfannie, wstawiamy odkrytą do nagrzanego do 220 st. piekarnika. Zapiekamy ok 15 minut. Po tym czasie podlewamy świeżo wyciskanym sokiem, przykrywamy, zmniejszamy temp
Z Majeczką w kuchnijest pyszna jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków SKŁADNIKI: KACZKA,NAJLEPIEJ ŚWIEŻA (ALE JAK MAMY MROŻONĄ TO PO PROSTU ODMRAŻAMY JA POWOLI W LODÓWCE ) KASZA GRYCZANA ŁYŻKA MASŁA JAJKO ROSOŁEK ŻURAWINA 2 JABŁKA ŁYŻKA MIODU ZĄBEK CZOSNKU 1-2 ŁYŻKI OLEJU MAJERANEK,ROZMARYN,TYMIANEK SÓL,PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: ZACZYNAMY OD NASZEJ KACZKI,KTÓRA NACIERAMY MIESZANKĄ MAJERANKU,ROZMARYNU,TYMIANKU,SOLI(...)JABŁKO,MIÓD,I DOPRAWIAMY JESZCZE SOLĄ DO SMAKU NASTĘPNIE NADZIEWAMY NASZYM FARSZEM KACZUSZKĘ,ZAMYKAMY JĄ WYKAŁACZKAMI,DAJEMY DO RONDELKA I PIECZEMY W 180 STOPNIACH TYLE ILE WAŻY NASZA KACZKA CZYLI MOJA WAŻYŁA 2,100 KG WIĘC PIEKŁAM JĄ 2,10 GODZ Z TYM ,ŻE PIEKŁAM JĄ POD PRZYKRYCIEM,CO 15 MIN POLEWAŁAM MIĘSO SOKIEM KTÓRY Z NIEJ WYCIEKŁ
Swojskie jedzonkoKaczka nadziewana jabłkami Składniki: - 2kg kaczka marynata: - 4 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - 2 łyżki octu spirytusowego 10% - sól - mielony czarny pieprz - majeranek nadzienie: - 2 jabłka dodatki: - kluseczki lane Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: W miseczce mieszam dokładnie składniki na marynatę. Nacieram nią dokładnie kaczkę z zewnątrz i wewnątrz. Obsypuję dodatkowo majerankiem. Jabłka obieram(...)kroję w ćwiartki. Nadziewam nimi kaczkę. Zamykam za pomocą wykałaczek. Wkładam ją do naczynia żaroodpornego i przekładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 1,5h - po upływie połowy czasu przekręcić na druga stronę Gotową kaczkę dzielę na części i podaję z domowymi kluseczkami lanymi oraz z jabłkiem
Kuchnia co dniaszklanka, sałata zielona 1 główka, jogurt naturalny 200 ml, cukier 2 łyżeczki, sól 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki, ocet jabłkowy 2 łyżeczki umyte i osuszone udka z kaczki natrzeć przyprawą gyros, na gorącym oleju zrumienić w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" z każdej strony na udka zrumienione wsypać ziemniaki pokrojone na grubsze kawałki(...)mniejszym ogniu z 30 minut, szybkowar otworzyć jak samo ciśnienie opadnie sałatę porwać na mniejsze kawałki i polac jogurtem wymieszanym z cukrem, solą, pieprzem octem - smaczny na szybko obiad, kaczka jest miękka i smaczna.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzepyszne delikatne mięsko kaczki na obiad Składniki - 1 kaczka ok 1,5 kg - pieprz 1/2 łyżeczki grubo mielony - kurkuma 1/2 łyżeczki - sól - gałka muszkatołowa szczypta - suszone liście kolendry 1/2 łyżeczki - olej Sposób przygotowania 1. - Kaczkę podzielić na kawałki posypać przyprawami dodać troszkę oleju z przyprawami natrzeć kaczkę zostawić najlepiej na noc 2. - Na rozgrzaną patelnię dać
W królestwie smaków Beatystaropolskiej kuchni" Marii Lemnis i Henryka Vitry, z której to przedstawiłam już przepis na Pączki warszawskie . W oryginale główną rolę gra kaczka, więc jeśli macie ochotę zamiast ud z indyka użyjcie tuszki mięsistej kaczki. Mięso przygotowywane w ten sposób rekompensuje nam smak dzikiego ptactwa, więc od czasu do czasu warto podać je w ten sposób. Rodzina była(...)zachwycona, więc szczerze polecam!!! Składniki na uda z indyka "na dziko": 3 uda z indyka lub mięsista kaczka MARYNATA: 1/2 marchewki 1/2 korzenia pietruszki 1/4 korzenia selera 1 pokrojona w plastry cebula 250 ml wody 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 10 lekko zgniecionych jagód suszonego jałowca 3 goździki 1 cm kawałek imbiru (lub pół
Rozpustne gotowaniekupi ;)) ,więc powstały te oto placuszki z dodatkiem chrzanu. Do tego uwielbiana przez nas kaczka z dodatkiem pieczarek i przyprawy do potraw chińskich. Składniki Placki: 500 g młodej marchewki 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 1 jajko mąka cebula sól ,pieprz Gulasz: 500 g filetu z kaczki 250 g pieczarek por (biała część) łyżka przyprawy do potraw chińskich 2 ząbki(...)bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Filety z kaczki (bez skóry) kroimy w kostkę ,obtaczamy w przeciśniętym przez praskę czosnku i przyprawie. Podsmażamy chwilę na rozgrzanym maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w talarki pieczarki i pora. Dusimy
R'n'G KitchenNastępna nasza propozycja to duszony filet z kaczki ,z pieczarkami i dymką(...)tego pyszne kluski ziemniaczane zakupione w Lidlu w ramach promocji kuchni włoskiej. Chicche Tricolore z dodatkiem suszonych pomidorów ,suszonych buraków ćwikłowych oraz szpinaku. W połączeniu z kaczką ,rewelacyjne. Składniki 600 g filetów z kaczki (bez skóry) 250 g pieczarek 1 łyżka masła pęczek dymek ze szczypiorem 600 ml bulionu z kury 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonej kozieradki
R'n'G Kitchenpowodowało fajną atmosferę – inną niż dotychczasowe wydania warsztatów jeżeli chodzi o aktywność Teraz przyszedł czas na piersi z kaczki. Kaczkę najlepiej jest zamarynować na noc ale tu nie było na to czasu. Skóra kaczki została ponacinana nożem a następnie posmarowana glazurą zrobioną z konfitury z moreli, soku z limonki, chili, pieprzu czerwonego i soli. Taka glazura może
Kuchenne Wariacjeuwielbiam, za jego prostotę i smak no i konsystencję, którą buduje w nim kasza! Dziś ugotowałam taką na kaczce, a kaczka tłusta, a więc nośnika smaku było wiele :))))))))) Potrzebujemy: porcja na zupę z kaczki, ja miałam szyję ze skórą i żebra 2 litry wody 2 ziemniaki, 5 łyżek kaszy jęczmiennej 1 cebula 3 łyżki przyprawy naturalnej bez glutaminianu sodu(...)soli od Rafex 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego sól pieprz Kaczkę nastawiamy z wodą, liściem laurowym i zielem angielskim, gotujemy godzinę do półtorej. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawę naturalną, ziemniaki pokrojone w kostkę, kaszę jęczmienną, sól i pieprz, gotujemy jeszcze przez 30 minut. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkaobiecałam zdradzić mój pomysł na wykorzystanie wywaru powstałego podczas pieczenia kaczki. Składniki: wywar powstały podczas pieczenia mąka ziemniaczana zimna woda Odlewamy wywar z naczynia w którym się piekła kaczka. Przelewamy go do rondla przez sitko. Do szklanki wlewamy 150 ml zimnej wody, wsypujemy 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Powoli i stopniowo (do uzyskania pożądanej konsystencji
IzaGotujeSkładniki 2 piersi z kaczki 4 średnie buraczki 5 łyżek soku pomarańczowego 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz Wykonanie Buraki umyć, ale nie obierać i każdego owinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 30-40 minut. Wyjąć odwinąć z folii, obrać i pokroić w plasterki. Pierś z kaczki umyć(...)osuszyć. Ponacinać skórę, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni grillowej smażyć kaczkę. Zaczynamy smażyć kładąc skórą do dołu, a następnie obracamy na drugą stronę. Przełożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C W tym czasie na patelni rozgrzać masło,dodać miód i sok pomarańczowy. Chwilę smażyć mieszając. Kaczkę wyciągnąć z piekarnika i poczekać chwilę
O kuchni z uczuciemKacze udka z orientalną nutą Kaczka i owoce to doskonałe i sprawdzone połączenie smaków. W kuchni polskiej najbardziej znana jest kaczka z jabłkami . Wersja z pomarańczami, to z kolei specjał kuchni francuskiej. Jednak kaczka i pomarańcze z dodatkiem wyraźnych przypraw oraz chili mogą nas przenieść w bardziej egzotyczne klimaty. Danie jest ostre. Jeżeli wolicie łagodniejsze smaki, polecam zmniejszyć ilość pikantnych(...)rumiano z każdej strony. Zdjąć z patelni. Wszystkie składniki pasty rozetrzeć razem w moździerzu, aż do uzyskania jednolitej masy lub szybciej zmiksować w malakserze. Z patelni po smażeniu kaczki odlać nadmiar tłuszczu. Podsmażyć przygotowaną pastę przez ok. ½ minuty. Dodać sok z pomarańczy, połowę bulionu, rozgniecione łodygi trawy cytrynowej i pozostałe przyprawy. Do sosu włożyć kacze udka. Powinny być prawie
Pełny talerzOstatnio kupiłam całkiem sporą kaczkę i wyszedł z niej przepyszny rosół. Nie lubię niczego ani wyrzucać, ani marnować dlatego postanowiłam upiec pasztet z reszty mięsa pozostałego po rosole. Warzywa z rosołu (oprócz marchewki) również w moim domu nie cieszą się zbyt wielkim powodzeniem dlatego koniecznie musiałam je jakoś wykorzystać. Powiem szczerze, że jest to najlepszy pasztet jaki miałam okazję jeść(...)Robiłam ich już wiele: tych wegańskich i tych z mięsem. Ten wygrywa, bezapelacyjnie. Składniki: 1/2 kg ugotowanych udek kaczki 1/2 kg ugotowanych skrzydełek kaczki (możemy zastąpić dowolnym mięsem z kaczki, np. piersiami lub mięsem z korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu) 3 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1/3 ugotowanego selera 1 ugotowany por (biała część) 1/2 cebulki kilka suszonych grzybów, wymoczonych
Mango Papaja