już mój trzeci pasztet z kaczki na blogu. Jeden był z pistacjami, drugi z suszonymi śliwkami, a ten teraz z orzechami włoskimi. Każdy z nich wykonuję na bazie gotowanej kaczki z rosołu, mam więc i rosół, i pasztet. Pasztet z orzechami wyszedł wyjątkowo smaczny. Pachnie grzybami i przyjemnie chrupie dzięki orzechom. Kawałek został skonsumowany w okamgnieniu, a resztę zamroziłam(...)świateczny stół. Składniki: ? 1 gotowana kaczka z rosołu ? warzywa z rosołu – 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 pory, 3 cebule ? tłuszcz z rosołu ? 1 szklanka rosołu ? 500 g wątróbki z indyka ? garść suszonych grzybów leśnych ? 250 g pieczarek ? 2 garści orzechów włoskich + do dekoracji ? 3 jajka ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżeczki majeranku ? gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie
To co kochamPyszna i pomysłowa sałatka z soczystą piersią z kaczki to dobra opcja na obiad lub kolację. Słodko-pikantna salsa z gruszki jest świetnym dopełnieniem tego dania! Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (2 porcje): Salsa(...)mniejsze gruszki 1 papryczka chili 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki octu jabłkowego Sałatka: 1 filet z piersi kaczki (około 250 g) 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego po 1 dużej garści rukoli, roszponki i szpinaku kilkanaście jabłuszek kaparów z zalewy garść łuskanych orzechów włoskich sól, pieprz Sos jogurtowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego
Delicious PlaceKaczka faszerowana grzybami suszonymi jako przekąska, dodatek na kanapki... Kaczka, 40 g suszonych grzybów, 2 – 3 ząbki czosnku, 1 sucha kajzerka, 2 jajka, sól, pieprz, 3 łyżki masła, Zdjąć skórę z kaczki. Można to zrobić przecinając skórę na grzbiecie lub bez przecinania skóry. Ja wkładam ręce pod skórę i pomału, pomagając sobie nożem oddzielam skórę od mięsa kaczki. Dzięki temu(...)skrzydełkach oraz szyi polecam ugotować zupę). Bułkę namoczyć w wodzie. Grzyby suszone wrzucić na roztopione masło i chwilę przesmażyć. Wlać 100 ml wody i dusić aż grzyby zmiękną. Mięso kaczki, grzyby i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Do mięsa dodać rozgnieciony czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać łyżkę posiekanego, świeżego tymianku. Jajka rozbełtać
królestwo garówKaczka faszerowana migdałami i rodzynkami jako przekąska, dodatek na kanapki... Kaczka, 100 g migdałów bez skórki, 100 g rodzynków, 1 sucha kajzerka, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 50 ml bulionu (najlepiej drobiowego) miód pitny 3-4 łyżki Zdjąć skórę z kaczki. Można to zrobić przecinając skórę na grzbiecie lub bez przecinania skóry. Ja wkładam ręce pod skórę i pomału(...)pomagając sobie nożem oddzielam skórę od mięsa kaczki. Dzięki temu mam cała skórę. Ale można rozciąć skórę na grzbiecie i delikatnie, przy pomocy noża oddzielać skórę od mięsa. Mięso oddzielić od kości (na kościach, skrzydełkach i szyi polecam ugotować zupę). Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso kaczki, migdały, rodzynki i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać miód pitny, bulion
królestwo garówKaczkę często gości na naszym stole, bo bardzo ją lubimy. Tak więc dziś dzielę się szybkim przepis na mięciutką, soczystą pierś z kaczki. Tak przygotowana, będzie idealnym daniem niedzielnym w gronie najbliższych. Tu znajdziecie przepis na kaczka z jabłkami albo kaczkę duszoną w sosie własnym Składniki: 2 piersi z kaczki(...)wytapiać tłuszcz mięso smażymy 8 minut. W tym czasie skórka się zarumieni, a cały tłuszcz wytopi. Następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5 minut. Kaczkę ściągamy z ognia i odstawiamy na 5 minut, by odpoczęła. Przed podaniem kroimy w plastry. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiszukacie w swojej domowej kuchni nowych, ciekawych sosów do makaronu to jest to przepis dla Was. Ragu oznacza mięsny sos, który gotuje się niezwykle długo. My wykorzystałyśmy nogi z kaczki do jego przygotowania. Dodatkowo użyłyśmy cynamonu w trakcie gotowania co dało bardzo fajny efekt. Jako że nogi od kaczki nie są, aż tak drogie jak na przykład piersi wypróbujcie(...)przepis koniecznie. Liczymy że przypadnie Wam do gustu. Czas przygotowania: 15 minut + 2godziny gotowania Ilość porcji: 3 Składniki: 2 nogi z kaczki Puszka krojonych pomidorów 250ml bulionu (szklanka) 125ml czerwonego wina (połowa szklanki) Cebula Ząbek czosnku Łyżka oliwy Łyżka śmietany kremówki 30% Łyżeczka mąki pszennej Szczypiorek Przyprawy: łyżeczka mielonego cynamonu, posiekany rozmaryn, liść laurowy, ½ łyżeczki cukru, sól, pieprzDodatkowo: Makaron
Kolizje SmakówKaczka w pomarańczach, to nasze kolejne smakowite odkrycie. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam kaczki w ten sposób, choć wiele razy o nim słyszałam. Gdyby nie znajomi, pewnie nadal nie poznalibyśmy jej smaku. A kaczka w pomarańczach jest wprost genialna, to idealna kompozycja smaków. Do tego domowe kluski śląskie i pyszny obiad gotowy. Polecam, bo warto. U nas na osobę przygotowywałam(...)jednej piersi, były dość spore. Składniki: - 4-6 piersi z kaczki - 1 szklanka dobrego soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskany) - 3 pomarańcze - majeranek - czosnek (u mnie suchy z młynka) - sól, świeżo mielony pieprz - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (nie trzeba) - miód (u mnie 1 łyżka) Piersi z kaczki najlepiej już dnia poprzedniego natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, posypać czosnkiem i odstawić
Smaczne Zdrowetaki zrobię. W końcu nadszedł ten czas: Moją inspiracją była suszona żurawina otrzymana od firmy Helio . Idąc tym tropem doszłam do wniosku, że mięsem idealnie pasującym do żurawiny jest kaczka. Zachęcam Was do wypróbowania tego pasztetu. Jest o wiele lepszy niż te sklepowe, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne 😉 Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową Składniki: kaczka(...)smaku (u mnie około 3-4 łyżki) 25 g żelatyny w proszku Dodatkowo: smalec do wysmarowania formy Warzywa obieramy. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do gotującej wody wrzucamy umytą kaczkę. Gotujemy 20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, lubczyk i natkę pietruszki. Całość solimy i gotujemy na małym ogniu
PatiGotujePierś z kaczki w winie i żurawinie - prawda, że brzmi pysznie ! Muszę Wam przyznać, że to najlepsza kaczka jaką jadłam do tej pory. Dusiłam ją w żeliwnym garnku w wytrawnym czerwonym winie i z żurawinami przez trzy godziny. Jest bardzo aromatyczna, miękka i delikatna. Możemy ją podać z puree z ziemniaków lub z ugotowanym ryżem. Jeśli Wasze piersi będą(...)tłuste nie musicie dodawać do duszenia całego tłuszczu, który się wytopi. Resztę przelejcie do słoiczka i przechowujcie w lodówce. Będzie doskonałym dodatkiem do smażenia innych mięsnych dań. Pierś z kaczki w winie i żurawinie Czas przygotowania: 3,5 godziny Składniki: 4 piersi z kaczki ze skórą sól pieprz 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklani czerwonego wytrawnego wina Opcjonalnie 2 łyżki gęstej
Kulinarne przygody GatityFilet z kaczki może być doskonałym obiadem np. świątecznym lub może stanowić dodatek do sałatki (po wystudzeniu) albo urozmaicić półmisek wędlin. Mi w każdej wersji smakuje. Ważne aby jej nie przesuszyć. Jak ją przygotować najlepiej? Opis znajdziecie poniżej. PIERŚ Z KACZKI Składniki: 1 pierś z kaczki odrobina pieprzu i soli Przygotowanie: Skórę pierś z kaczki nacinamy w kratkę(...)ogniu przez około 10 minut (średniej wielkości kawałek). (można zacząć smażenie też na zimnej patelni, wtedy skóra będzie bardziej chrupiąca, tłuszcz będzie się wytapiał wolniej, są dwie metody) Następnie kaczkę obracamy na drugą stronę i smażymy około 6 minut. Po tym czasie kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na kolejne 10 minut. Wyjmujemy
Bon appetit mon amieNajprostszy przepis na kaczkę pieczoną :) kaczka, sól, 10 śliwek wędzonych, Kaczkę oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, skrzydełka. Szyje i skrzydełka można dorzucić do bulionu. Kaczkę przeciąć wzdłuż na pół, wzdłuż mostka. Oprószyć solą z obu stron. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim ułożyć śliwki wędzone, na śliwkach ułożyć rozpłaszczoną kaczkę, skórą do góry. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć(...)piekarnik na 120 stopni. Po godzinie pieczenia, zlać tłuszcz. Nie wylewać go. Kaczkę z wierzchu polać dwiema łyżkami tłuszczu. Resztę przelać do słoiczka, przyda się na przykład do smażenia. Piec jeszcze około godziny
królestwo garówpory piersi kaczki podsmażałam, a potem piekłam w piekarniku. Tym razem przygotowałam ją inaczej. Smażenie rozpoczęłam od zimnej patelni, dość długo na stronie ze skórą, trochę mniej na drugiej i bez dodatku tłuszczu. Ten sposób smażenia powoduje, że tłuszcz wytapia się powoli, a nie ścina od razu na gorącej(...)patelni. Dodatkowo kaczka dochodzi w środku po smażeniu w folii aluminiowej. Tak przygotowane piersi kaczki są mięciutkie, soczyste i lekko różowe. A dodatek owoców podkreśla smak pysznego mięsa. Składniki na 2 porcje: • 2 piersi kaczki • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki malin • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej • 2 jabłka Wykonanie: • Skórę na piersiach
To co kochamjuż mój trzeci pasztet z kaczki na blogu. Jeden był z pistacjami, drugi z suszonymi śliwkami, a ten teraz z orzechami włoskimi. Każdy z nich wykonuję na bazie gotowanej kaczki z rosołu, mam więc i rosół, i pasztet. Pasztet z orzechami wyszedł wyjątkowo smaczny. Pachnie grzybami(...)przyjemnie chrupie dzięki orzechom. Kawałek został skonsumowany w okamgnieniu, a resztę zamroziłam na świateczny stół. Składniki: • 1 gotowana kaczka z rosołu • warzywa z rosołu – 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 pory, 3 cebule • tłuszcz z rosołu • 1 szklanka rosołu • 500 g wątróbki z indyka • garść suszonych grzybów leśnych • 250 g pieczarek
To co kocham